Försvaret och försvarspolitiken uppmärksammad i SVT Agenda (uppdaterat 7/6 08.00)

I SVT Agenda 3/6 ägnades ca en fjärdedel av programmet åt Försvarets situation idag och i framtiden, varvid Karin Enström för första gången på allvar intervjuades i sitt nya ämbete som försvarsminister.

Videoklipp borttaget

Inledningen av programpunkten var förmodligen den bästa granskning av situationen i Försvarsmakten som gjorts i svenska media på flera år. Soldater intervjuades om hur de upplever situationen, f d rektorn för FHS och pensionerade generalmajoren Karlis Neretnieks fick ge sin syn på hur han ser på Försvarsmaktens förmåga att hantera en kvalificerad motståndare, framförallt koncentrerat kring avsaknaden av luftvärn. En viss skillnad mot situationen i höstas när Försvarsdepartementet fick Försvarsmakten att ställa in Neretnieks föredrag om innebörden av den svenska solidaritetsförklaringen på Arméinspektörens fältövning.

Även Johan Tunberger intervjuades som bakgrund och fick ge sin syn på underfinansieringen av materielinköpen till Försvarsmakten. Sin vana trogen de senaste åren varnade Tunberger för en anskaffning av "Super-JAS". Den nya generationen stridsflyg kommer att innebära en oerhört stor investering och sannolikt kommer det att bli en särskild budget för detta eftersom det omöjligt kan rymmas inom försvarsbudgeten. Ändå är det en nödvändig investering om inte situationen ska bli helt ohållbar under 2020-talet. Tunberger gör helt rätt som kritiserar investeringen som mycket dyr, men han nämner aldrig några alternativ till JAS 39. Att anskaffa ett annat system blir med all säkerhet betydligt dyrare än Gripen.


Karin Enström intervjuades sedan av Mats Knutsson i studion och det var nästan så att man trodde att det var Sten Tolgfors som tagit plats. Det var samma undanglidande svar och skönmålningar av situationen där ny färg raskt smetades på den nya fasaden för att dölja de djupa sprickorna under. På en av de stora frågorna som i mångt och mycket fäller avgörandet om Sverige överhuvudtaget kommer att ha ett försvar om några år, nämligen situationen för soldaterna, föll Enström in i gammalt spår och hänvisade till att rekryteringen går utmärkt och att man borde se till lönerna över hela anställningen inklusive internationella insatser istället för att bara titta på lönerna i Sverige. Enström bortsåg därmed direkt från något som hon med all säkerhet vet, nämligen att majoriteten av soldaterna aldrig kommer att genomföra en utlandsinsats. Man kan också dra resonemanget vidare till att internationella insatser måste genomföras för att hålla yrket attraktivt, inte minst lönemässigt.

Videoklipp borttaget

Räknar man lite detta kommer man fram till att om samtliga 6600 anställda soldater ska genomföra en internationell insats om 6 mån under sin anställning på 6 år, måste de internationella insatser kraftigt utökas. Räknat på att drygt 50 % av personalen i en insats är soldater krävs det förbandsinsatser på ca 1000 personer per halvår för att alla soldaterna ska få möjlighet till internationell tjänst EN gång under sin anställning. Idag kostar de internationella insatserna mellan 2 och 3 mdr kr/år. För att samtliga kontraktsanställda soldater ska få en internationell insats krävs en fördubblad ansträngning. Försvarsbudgeten lär inte tolerera att ytterligare 2,5-3 mdr kr viks för insatser. Det lär också vara ett oerhört dyrt sätt att höja soldaternas löner med ett ytterst marginellt resultat. Det skulle bli betydligt mer i lönekuvertet för motsvarande summa till löner och därmed möjligheterna att motverka just det som en av soldaterna i inslaget sammanfattade situatioenn med: det är ett yrke man inte har råd jobba inom. Men då närmar sig Försvarsmakten raskt situationen inom så många andra länder med yrkesförsvar, nämligen att mer än 50 % av budgeten går till personalkostnader mot ca 30 % för några år sedan. Också detta ohållbart om man ser till några andra av Försvarsmaktens strategiska problem, främst materielförsörjningen.


Överlag slapp Enström mycket lätt undan på frågorna från Mats Knutsson. Hon hade kunnat pressas betydligt hårdare just när det gäller de aspekter som Neretnieks tog upp. Till sommaren är sannolikt en ny försvarsberedning tillsatt för att gräva i försvarets framtida utveckling. Det kommer att bli mycket intressant att se exakt vilket uppdrag som Regeringen ställer till beredningen eftersom detta i hög grad påverkar resultatet. Klart är att situationen ekonomiskt är i högsta grad ohållbar. Personalförsörjningen har blivit dyrare än väntat (för Försvarsmakten och politikerna) samtidigt som Försvarsmakten inte kunnat genomföra de grundorganisationsförändringar man föreslagit Regeringen för att finansiera personalförsörjningen. Att Sveriges militära karta kommer att se likadan ut efter 2014 som den gör idag är mycket osannolikt. Osthyveln har gått ner till paraffinet när det gäller förmågan. Nu återstår endast att minska förmågebredden. Men vilken förmåga ska strykas? Vilken förmåga behöver inte ett land där det nationella försvaret åter är fokus och där utländsk hjälp ej kan garanteras eller får planeras? Och vilken utländsk hjälp finns att få i ett Europa där samtliga stater tagit fram den stora osthyveln och hänvisar till just hjälp utifrån?


Karin Enström har mer eller mindre omedvetet tagit den svenska motsvarigheten till att vara jordbruksminister i Sovjetunionen – ministerportföljen där målen aldrig går att nå.


Läs även Cynismer och Cornucopia apropå Agenda. Efter programmet bröt också en rätt intensiv försvarsdebatt ut på Twitter. Den enda rikstidning som uppmärksammat programmet är förvånande nog Expressen.

Uppdatering 08.45: Sveriges Radio Skaraborg uppmärksammar på morgonen de många avhoppen bland soldaterna. Bl a intervjuas en ung soldat som berättar att hon tjänade bättre när hon sommarjobbade på slakteri. Ett uttalande som i mångt och mycket sammanfattar problemet.Uppdatering 7/6 08.00:
Tyvärr verkar inte SVT tillhandahålla inbäddningar av klipp som inte startar automatiskt och det går ej heller att justera i html-koden. En klar nackdel för folk som sitter med mobilt bredband med trafikgräns.

11 kommentarer:

Jakob Wedman sa...
3 juni 2012 kl. 23:41  

Den enda rimliga lösningen är en återställare både när det gäller försvarspolitik (inriktning på nationellt försvar) och personalförsörjning (återinförd värnplikt). Förhoppningsvis kan en sådan återgång till utbildning av värnpliktiga ske genom en reform av dagens försvar och inte som en kontrarevolution.

Unknown sa...
3 juni 2012 kl. 23:41  

Sakta men säkert börjar skutan svänga?

Unknown sa...
4 juni 2012 kl. 14:15  

Enström var kapten när hon förra åretusendet valde att bli politiker på heltid. Många tyckare och tänkare med en eller två fötter i firman har valt att värdera hennes officersbakgrund högt, jag gör det inte. Hade Enström inte blivit invald i riksdagen 1998 hade hon i min värld klättrat uppåt så snabbt det bara hade gått och idag suttit på en överste/generalspost i HKV och levererat samma mediaträningspastejer som hon gör som försvarsminister.

Skäms, Enström. Dina gamla kollegor och dina soldater förtjänar bättre.

Anonym sa...
4 juni 2012 kl. 14:38  

Märkligt att hon kan säga så mycket utan att säga någonting alls...
För övrigt har vi nog inte det "nya försvaret" att tacka för de goda omdömena från utlandsinsatserna, de var goda innan också.

Anonym sa...
4 juni 2012 kl. 17:05  

Att en minister inte säger något torde alla veta vid det här laget. Det är först när partiledare intervjuas som något om möjligt kan komma fram. Det som Reinfeldt sagt har ännu varit väldigt försvars-negativt.

Om Enstöm, jag förstod inte alls hennes svar om Rysslands förmågeuppbyggnad att vi kunde i princip strunta i den för att Ryssland har interna samhällsproblem. Normalt sett så har just interna problem varit en förhöjande risk för användning av våld mot andra länder men nu ser Enström att det är en förminskande risk?

Som sagt, en försvarsminister finns idag bara till för att försvara regeringens politik. Typiskt så hänvisade hon till USAs utrikespolitiker som ett kvitto på att vi är duktiga.

Hur sjutton ska vi kunna få gehör för våra soldaters oro och utkrävande svar om den brist på nationell försvarsförmåga som i accelererande fart nu breder ut sig?

Cormorant sa...
4 juni 2012 kl. 17:20  

Det er helt absurd. Jeg trodde Forsvaret sto ille til i Norge, men det er ingenting i forhold til Sverige.

Synd at vi ikke gikk for Gripen, men det er vel ingen hemmelighet at utvelgelsen i Norge var et sirkus.

Håper ting blir bedre over grensen.

Hilsen Norrbagga

TRIDENT sa...
4 juni 2012 kl. 17:26  

Patrik Dahles förestående avgång båda gott!

En vitmålad komocka blir aldrig en gräddbakelse - oavsett hur mycket man än önskar...

Man kan ljuga så till den milda grad att man börjar tro på det själv - men verkligheten hinner alltid ikapp, och det verkar den börja göra nu.

Vår beredskap är god...
Per Albin Hansson ljög för att skydda landet, vår försvarsminister ljuger för att skydda sitt eget skinn...

Det ska bli intressant att se hur länge till det går att mörka problemen, och sedan vem - eller vilka - som kommer att utses till skylloff...

Tolgfors sitter säkert hemma och skrattar så att han knappt kan få luft efter sin lyckosamma exit...

Forsno sa...
4 juni 2012 kl. 20:34  

Så den moderata linjen ligger fast och en socialdemokratisk lär inte tillföra mer resurser. Det här kommer att sluta riktigt illa.

Även om värnplikten skulle återinföras så har den ju inte varit allmän sedan kalla krigets dagar och med oförändrad ram skulle den inte kunna bli det heller.

Det skulle med andra ord fortfarande röra sig om en liten andel av varje årskull som skulle göra den och det skulle därför inte gå att återinföra den med samma låga ersättningsnivåer som förr.

Besparingen på lönekostnaderna för GSS skulle därför inte bli stor nog att göra någon större skillnad.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det är inte en organisationsfråga utan en budgetfråga; anslaget räcker inte till ett vettigt försvar över tid oavsett hur det personalförsörjs. Om det inte höjs betydligt i nästa försvarsbeslut så kommer den sedan länge förutspådda systemkollapsen.

Stiff upper lip sa...
4 juni 2012 kl. 21:49  

Förhoppningsvis kommer försvarsfrågan upp på det stora bordet igen efter år av tynande tillvaro. Personalförsörjningen torde bekymra politikerna oavsett hemvist. Förbanden går redan på knäna och något tecken på snabb förbättring finns inte, snarare tvärtom. Förbanden omorganiserar i år, nästa år är det HKVs tur.
En viss risk för nedgång i effekt kan ju redan nu skönjas...

Malin sa...
4 juni 2012 kl. 22:55  

Herre guuu!

Försvarsmakten har således blivit 30% dyrare i och med avskaffandet av värnplikten vilket gör att FM är tagen på sängen och vet inte varför reklam. PRIO och yrkessoldater kostar pengar. Det bara blev så och nu krisar FM och vill ha mer pengar.

Försvarsmaktens ekvationer: gratis värnpliktiga är dyrare än anställda soldater. Yrkessoldater behöver varken träning eller övas eftersom duktig blir man per automatik medels anställning. En månads mobilisering av en yrkesbataljon anses mer tillgängligt och omedelbart gripbart än två dagars mobilisering av en värnpliktsbataljon. Sverige ska inte ha ett förrådsställt försvar eftersom materiel på något magiskt sätt inte längre behöver förvaras någonstans. Förband behöver inte samverka eftersom det är trasselsuddarna av staber med 1 181 överstelöjtnanter och 2 667 majorer som ska se till att allt går bra för Armens manöverbataljon som taklist begränsas till att använda ett skyttekompani i taget under strid. Antaganden fram till år 2020: Sverige kommer att på sin höjd att angripas med två avskurna skyttekompanier och FM dimensioneras därefter.

Att hon var så här varnade jag för i wisermans blog då hon tillträde,men alla militärer i FM hurrade högljutt hos Wiserman för hon är ju f.d. kapten i AMF1. Hennes tidigare uttalanden innan hon blev försvarsminister har alltid varit rena skönmålningar utan verklighetsförankring. Hon är en Tolgfors fast värre eftersom hon ju i rimlighetens namn borde vara fullt medveten om att det hon säger är fel och inte på något sätt leder till en FM som kan bedriva strid.

jan-olov sa...
5 juni 2012 kl. 09:55  

@malin

Mkt bra skrivet och instämmer helt.

Jag varnade också precis som du när det publicerades på wisemans och pekade på hennes insats som försvarsberedningens ordförande och ansvarig för det kanske viktigaste bland flera beslutsunderlag Försvarsberedningens rapport till Försvarbeslutet 2009.

Försvarsberedning missslyckades grovt att leverera en slutsats på den närområdesanalys de lyckades prestera (behäftad med sakfel och otillräcklig analys av kapacitestutvecklingen i närområdet) och input för behov av omdimensionering av vår försvarsmakt inkl personalförsörjning samt nödvändig ekonomi för det.

Karin Enström håller jag delvis ansvarig för tillståndet i försvarsmakten.

Jag skulle önska att när hängmattan kommer fram att hon återkommer med en egen uppfattning om dimenionering baserad på faktisk militär kapacitetsutveckling i närområdet snarare än det fiscla utrymmet som Borg erbjuder eller attitydproblemet till försvaret som Reinfelt artikulerar gång på gång .
M interna partipiska innebär att en megafon politik genomförs utan koppling till förändringar i genomförandet av IO2014 eller Rysslands kapacitetsutveckling.De har bestämnt facit och ingen skall på facit varken inom alliansen,väljarna eller oppositionen. Jag önskar M en lång vistelse i opposition efter 2014.

Jag är genuint orolig för att anvisningarna till försvarsberedning kommer att begränsas till samma visa som förra gången.

En flock trevliga personligheter med trevligt umgänge tillsammans under stor conscensus levererar allt annat än en militär analys/slutsatser.

Utan leveransen kommer att handla om smart and lean defence,miljöhot teroristhot,kvinnors rättigheter i Afganistan över tid och den ryska demografiska och miljömässiga utveckling och andra interna tillkorta kommanden.

jag vill gärna bli överraskad att jag hade fel!


kn Jan-Olov Holm

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade