M vet bäst


Detta uttalande som levererades på ett moderat möte i Karlstad i lördags av en av de ansvariga för framtagandet av det nya handlingsprogrammet för Nya Moderaterna, speglar sprickan som idag finns mellan Moderaterna centralt och Försvarsmakten. Det är inte utan att man funderar på vilken utbildning och erfarenhet sagesmannen har i strategi och säkerhetspolitik med tanke på den egna självsäkerheten i frågan. Man får också en förklaring till sakernas tillstånd i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken. Samtidigt kan man inte låta bli att fundera om samma monumentala nonchalans och högmod gör sig gällande även inom andra politikområden.

Sagesmannen anser dock att det handlar om en "tillplattning av hans resonemang". Hans budskap om "snabba förlopp" är också något som man känner igen från andra uttalande från partiföreträdare. Att konfliktförlopp sker snabbt är inte något nytt. Vad som däremot är nytt är att vi idag har ett försvar som inte har resurserna att hantera detta och som heller aldrig lär få det. Försvarsmaktens perspektivstudie fastställer det vi sedan länge känt till – Insatsorganisation 2014 kommer aldrig att kunna intas av ekonomiska skäl och därmed faller ÖBs uttalande från nyår om att IO 14 endast kommer att kunna försvara landet på en enda plats mot ett begränsat angrepp i högst en vecka. Samtidigt gör Regeringens sparkrav inom förbandsbudgeten med krav på ökat antal tidvis tjänstgörande officerare och soldater att förmågan att hantera snabba förlopp i närområdet kraftigt nedgår.

Vilken försvarsförmåga som finns i verkligheten finns idag är inget som allmänheten känner till eftersom ingen journalist ännu förmått dra slutsatsen utifrån ÖBs uttalande från nyår att fråga vad som gäller idag om nu uttalandet gäller runt 2020. I Aftonbladet meddelar dock försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren att Sverige har ett "användbart och tillgängligt försvar" med anledningen av diskussionen kring förpositioneringen av ett stridsvagnskompani på Gotland.

Det finns dock andra moderata åsikter i frågan som synes av filmklippet nedan. Samtidigt blir försvarsfrågorna allt hetare i den allmänna debatten. Den senaste veckan har två av Expressens ledarartiklar (1, 2) avhandlat försvars- och säkerhetspolitik och det har också skrivits en hel del på andra ledarsidor och i vanliga artiklar om samma ämnen och framförallt den nyligen genomförda Zapad-övningen.


22 kommentarer:

Bygdemajoren sa...
10 oktober 2013 17:48  

Ja, en smula märkligt är det allt:

M privatekonomisk politik:
Det är viktigt att alla klarar sig själva och helst skall ingen vara beroende av bidrag.

M säkerhetspolitik:
Vi skall inte kunna stå på egna ben utan vara helt beroende av bidrag från andra.


Det tragiska i det senare är väl dessutom att samtliga "andra" som pekats ut med all önskvärd tydlighet klarat ut att något bidrag inte är att förvänta.

Fredrik sa...
10 oktober 2013 19:31  

Blir intressant att se huruvida M tar Försvarsberedningens kommande rapport (31/3 2014) som politiskt gångbar anledning till kursändring, eller som bekräftelse på att nuvarande kurs är rätt. Det är då eller aldrig. Det i sin tur beror på om media utnämner försvaret till Viktig Valfråga. F&F rikskonferens i januari kommer ge en fingervisning. Så till dess: ”Bloggare i alla läger, förenen eder”

Roger Klang sa...
10 oktober 2013 20:38  

@Bygdemajoren:

Servera inte Reinfeldt ett dukat bord! Sluta tala om bidrag. Ska ni nödvändigtvis tala om bidrag så säg att politikerna i sjuklövern är de största socialbidragstagarna som någonsin gått i ett par skor.

Roger Klang

Falstaffakir sa...
10 oktober 2013 20:46  

Egentligen är den förda politiken inte alls märklig. Jag var tidigare skeptisk till Hultqvist påstående att M vill svälta in oss i Nato, men visst är det så. På andra sidan Östersjön, tror jag man dragit samma slutsats. Vårens övningar är i skenet av detta logiska, då en ökad inrikespolitisk debatt om försvaret försvårar ett Nato-medlemskap. Medvetet eller omedvetet har ryssarna alltså lyckats påverka den politiska dagordningen i Sverige samtidigt som man visat Balterna var skåpet ska stå. Medtanke på hur nöjd regeringen påstår att amerikanerna är med landets försvarsomställning, misstänker jag att smöret redan är sålt.

Anonym sa...
10 oktober 2013 23:51  

Alltså, jag tycker det verkar som om moderaterna i allra högsta grad planerar för gårdagens krig (Afganistan).

MartinW sa...
11 oktober 2013 09:24  

Morgondagens krig är även gårdagens!, brast unisont Nymoderaternas försvarspolitiker ut!

För att komma tillrätta med de försvarbehov som föreligger har därför Nymoderaterna, i ett av sina ljusare tillfällen - och dom är många ska ni veta - bestämmt att svensk försvarsplanering ska bygga på en centralförsvarstanke!

Alla resurser i detta (M)oderna försvar tillförs därför Skaraborg! Enligt uppgifter ska - passanande nog - Rikspjäsen inrymmas i Karslborgs slutvärn!

Unknown sa...
11 oktober 2013 09:42  

Många yrkesmilitärer, både generaler och av lägre rang beskriver Kalla krigets militära organisation och personalförsörjning om dom tillfrågas om hur FM borde se ut på 2020-talet. Vad jag vet är Wilhelm Agrell den enda auktoriteten som i klarspråk angående förbandsnedläggningarna efter KK skrivit, att ett stort antal förband då lades ned p g a gammal materiel, bristande utbildning och förlegade uppfattningar om post-VK2 krigföring vilket gjorde att de inte var lämpade mot de senare årens militära utveckling.

IO 14 dimensionerades mot långtbortistan-doktrinen som då förhärskade men som idag kommit i bakgrunden medan det nationella försvaret betonas, exvis i den nyss utkomna perspektivplanen. Något som Perp inte betonar är de konsekvenser som följer av de olika utvecklingsalternativen för vårt solidaritetsåtagande mot grannstaterna.

Självfallet vet ingen hur Ryssland ser på balansen mellan mängden förband kontra teknisk standard på förbandens materiel men i Zapad 13 verkar satsningen bestå i både-och.

Hur moderaterna ser på frågan lär vi se när Försvarsberedningen lämnar sin rapport mars 2014 - alltså i god tid före riksdagsvalet.

Anonym sa...
11 oktober 2013 17:53  

Konstaterar att C insats, under rubriken Försvarsmakten kommenterar, inte heller han förstår vad Moderaternas prat om låga nivåer betyder.
Han menar att det är svårt att kunna göra jämförelser och tala om nivåer när man inte vet utgångspunkterna. Vilket jag håller med om.

Jag kan ju undra hur FM och politikerna ska kunna få ett samlat grepp om vad som pågår på andra sidan Östersjön när man inte talar samma språk och använder olika måttstockar?
Dessutom verkar ingen vara speciellt mån om att prata verklighetsförankrad klartext!

Efter dagens föredragning om IQ18 låter jag gungstolen stå kvar på altanen ett tag till.

Teaterdirektören.

P.S. Q är medvetet felstavat.

Anonym sa...
11 oktober 2013 19:07  

http://img812.imageshack.us/img812/6536/40r3.png

Anonym sa...
11 oktober 2013 20:28  

@ Teaterdirektören
IQ18 är nog en grov överskattning av moderaternas genomsnittliga intelligenskvot. Ett mer korrekt värde torde vara IQ9±9.

Sten-Erik Björling sa...
12 oktober 2013 10:32  

Ingenting skapar grunden för genomtänkta beslut mer än personligt ansvar för resultatet...

http://www.zerohedge.com/news/2013-10-11/marc-faber-blasts-corrupt-system-rewards-stupidity

Tyvärr förklarar denna artikel mycket väl hur vi kommit in i denna situation - utkapslingen av våra beslutsfattare från att förstå vidden och ansvaret av sina beslut är komplett - att se framför sig dödade och sårade som konsekvens av dåliga beslut baserade på stälningstaganden baserade på partibidrag och personliga relationer inför alternativa karriärer ingår inte i beslutsprocessen hos våra beslutsfattare. Bättre att vara "flexibel"...

Sten-Erik Björling

Anonym sa...
12 oktober 2013 19:53  

@flygsoldaten

För att få lite perspektiv har jag hör någonstans, att en morot ligger på ungefär runt 20 i IQ.

Anonym sa...
12 oktober 2013 22:49  

@ Riktkarl
I så fall var det nog en kålrot, det vill säga Swede.

Unknown sa...
12 oktober 2013 23:46  

"M planerar för morgondagens krig"

Jaha, och vill man inte ha något krig imorgon skall man alltså INTE rösta på M då!

Los Puddas sa...
13 oktober 2013 16:16  

"användbart och tillgängligt försvar" (Cicilia W)

Hur f.n kan man uttrycka sig så dumt i en sån fråga....

Anonym sa...
13 oktober 2013 23:18  

Fredrik Reinfeldt säger sig vara en stridshingst, det vill säga ett tämligen förstockat kreatur. Man måste nog säga att Reinfeldts självbild är helt korrekt!

Förstockade kreatur tror alltså att "M vet bäst", medan förnuftiga varelser är av diametralt motsatt uppfattning!

Anonym sa...
14 oktober 2013 15:39  

Jag kan konstatera att det, åtminstone för vissa Moderater, är väldigt viktigt med en orkester i morgondagens krig!

Jag undrar hur deras "hotbild" ser ut?

"Tung blåsorkester framrycker med understöd av lätt träblås och hornsektion?"

"Vår beridna högvakt försöker hejda framryckningen med pukor och trumpeter."

SUCK, så långt ifrån verkligheten vissa blåser omkring!

Teaterdirektören.

P.S. Låt de som vill ha nytta av högvakt och musikkårerna betala och befria FM från detta.

Anonym sa...
15 oktober 2013 03:45  

@ flygsoldaten-113 BOM

En stampande och frustande hingst kan se väldigt skräckinjagande ut.
Dock skall man ha i minnet att om man bryter av en liten skogspinne från en buske och visar den framför hästen tar den oftast till det enda skydd den egentligen har, flyktbeteende.
Kan det vara därför vårt försvar ser ut som det gör?
Hästsärintresse?
Såg även att allas vår moderata försvarsexpert skrev något om en hästriksdag för ett tag sedan.

Så ta ett tag om piskan, på med sporrarna och sitt rak i sadeln med ett fast grepp om tyglarna och vänta på att havremotorn går igång!

Jag skall inte berätta vad min gamla ridlärare jämförde en hästs mentala spänst med.
En häst som lätt hoppar över hinder på 1,5 meter på banan står snällt kvar i hagen som omges av ett staket som är 75 centimeter högt!
Omsätt detta i politiska termer!

Pust!

Teaterdirektören.

MartinW sa...
15 oktober 2013 08:59  

Vad det gnälls! En orkester är ju ett under av samverkan mellan flertalet komplexa system! Och därtill krävs endast ett ledningssystem i form av en dirigentpinne! Precis vad FM behöver! Och till denna låga kostnad!

#lågnivå

Anonym sa...
17 oktober 2013 23:50  

@ Teaterdirektören
Jo, stridshingstens mentala spänst måste vara något i hästväg. Så pass att manen lossnat från mikrodatorn.

TobbeT sa...
18 oktober 2013 13:12  

Vad menar Cecilia Widegren när hon refererar till det "nya" Nato?
http://www.moderatvg.se/widegren/
Skall organisationen stöpas om eller expandera?
Skall moderaterna verka för att Sverige, under konsensus, ansöker om medlemskap utan folkomröstning?

PangPangSWE sa...
18 oktober 2013 13:58  

http://www.moderatvg.se/widegren/3159/

Här kom det!
(M) har medvetet svultit ut FM så att inget annat än NATO återstår.

Jag tolkar det som att (M) haft någon form av dold kontakt med NATO, och erbjudit NATO något som NATO vill ha, typ baser i Östersjön, tillgång till kablar osv.

Fult.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade