Foliehatt för Mona Sahlin och dumstrut för Tolgfors

Popularitetssiffrorna för regeringen har trillat in. Föga förvånande har alla ministrar sämre noteringar än vid årsskiftet. Stödet för moderaterna rasar. En minister har dock fått ökat förtroende - Mikael Odenberg. Detta förmodligen tack vare att han är den ende i regeringen som försökt värna den moderata politiken som många väljare trodde de röstade på. Det var oerhört rakryggat av Odenberg i somras att inte tveka att gå emot finansminister Borg och ännu mer att avgå då han ansåg att det nya finanspolitiken vore förödande för Försvaret. Förmodligen kände han sig också kringgådd inför den nya budgeten.

Jag har läst folk på nätet som föreslagit att en Odenbergsk skål borde utbringas i höst på mässarna. Inte utan att man håller med. Jag önskar bara att fler av våra generaler och amiraler hade råg i ryggen att också avgå i protest mot flummet i försvarspolitiken. Detta är dock tveeggat. Visst skulle det vara en mycket kraftfull symbolik i att ÖB avgår, men jag tror ändå att han kommer att göra mer nytta genom att fortsätta som ÖB och ta debatten mot politikernas galenskaper.

Den nye försvarsministern Sven Tolgfors har jag än så länge inte så stor koll på, men hans första större inlägg i försvarsdebatten (Brännpunkt idag) ger jag inte mycket för. Talet om materiel ämnad för uppgiften låter mycket lovande. Bortser man från dessa stycken skulle artikeln dock kunna vara skriven av vilken sosse som helst. Det tycks ideligen gå alla politiker förbi att omställningen från "insatsförsvar" började för mycket länge sedan och att det i princip inte finns något sådant kvar att rensa ut. Jag kan inte påminna mig att jag övat något annat än med internationell fokus sedan millennieskiftet. Men det är klart - modeord som insatsförsvar låter alltid bra i lekmäns öron.

Det tycks helt ha gått Tolgfors förbi att det svenska bidraget i Korea mest har varit och är symboliskt. Att därför bli helt till sig över artiga tack från sydkoreaner för detta är endast pinsamt. Lika pinsamt är det att dagens Försvarsmakt endast klarar att hålla 850 man i internationell tjänst, medan man klarade det dubblar för snart 15 år sedan, trots att det internationella då var en biuppgift och det idag är huvuduppgiften.

Dagens illamående beror inte på gårdagen utan på Mona Sahlins desperata försök att samla billiga poäng på DN Debatt. Kanske är det så att hon drabbats av en "blackout" igen eftersom hon anklagar regeringen för att inte vilja ta sitt ansvar för försvarspolitiken och vägra göra upp över blockgränserna i försvarsfrågan. Vad jag kan minnas försökte moderaterna få till stånd liknande uppgörelser när det gällde flygskoleflyttar, F 16 Uppsala och nu senast FB 04 utan att sossarna gjorde annat än räckte ut tungan.

Samtidigt anklagar hon Reinfeldt för att ha reducerat Försvaret till vilken budgetpost som helst. Det kan man ju inte hävda är en felaktig analys. Dock tror jag inte Mona Sahlin menar på att Försvaret är oerhört viktigt. Jag tror anklagelsen mynnar i att regeringen Reinfeldt frångått den gamla klassiska socialdemokratiska arbetsmarknadsförsvarspolitiken. Den som gav oss godbitar som flytten från Sollefteå till Östersund för 1 miljard kr för att sedan fortsätta öva i Sollefteå, flygskoleflytten till Sveriges sämsta luftrum med Malmen som bas, patent- och registreringsverkets flytt som innebar att all verksamhet stod still i nästan 2 år då endast drygt 1 (en) % av personalen kunde tänka sig att flytta med.

Ja du, Mona Sahlin... det var bättre förr. Och ju förr desto bättre. Som när Palme sålde ut hela den svenska livlinan då sossarna förlorade valet. Just därför tycker jag det luktar lite illa när Mona Sahlin antyder att Alliansen försöker smyga in oss i NATO. Det är dags att Mona Sahlin tar på sig foliehatten och sätter sig i skamvrån. NATO är lika lite en konspiration mot det socialdemokratiska folkhemmet som NATO kommer att försvara oss i händelse av ofred om vi står utanför NATO.

Det är alltid lika förvånande hur blåsta socialdemokratiska väljare kan vara. Att piska upp stämningen med värdeord såsom NATO som man i folkhemmen indoktrinerats är lika med satan, fastän SAP i 30 år bedrev ytterst nära samarbete med samma organisation. Lika korkat är det på 1 maj, när de socialdemokratiska lämmeltågen störtar runt med sina plakat. Hur kan det vara så att det är för dålig arbetsrätt när sossarna styrt landet över 80% av tiden de senaste 70 åren? De inser ju inte att de demonstrerar mot sig själva utan tror att de demonstrerar mot den hemska borgerligheten. Det sjuka är att det fungerar varje gång.

Övriga länkar:
Svd Sahlin


Därutöver är SvD:s ledare en intressant spekulation om hur Sverige sett ut idag om den rödgröna röran vunnit valet förra året.

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade