Inte helt oväntat

Så har slutligen ryktet om Vilks Muhammed som rondellhund nått Mellanöstern. Det började tidigare i veckan med att Irans president Ahmadinejad var upprörd över Nerikes Allehanda och de "sionister" som ligger bakom. Igår demonstrerades det i Pakistan och skanderades "Ner med Sverige" och andra lågstadietuffa slagord. Därtill brändes en "svensk" flagga (grön och gul??) och en docka som enligt svenska tidningar ska föreställa statsminister Reinfeldt, hur man nu ska kunna avgöra det. Det liknade mest en fågelskrämma.

Frågan är vad som är att anse som det största illdådet rent objektivt: Att teckna en bild av vidskepelse eller att bränna någon? För mig är svaret självklart. Varför ska man överhuvudtaget dra in Reinfeldt i det hela? Han är ju helt utomstående och är en ytterst odemokratisk metod man använder sig av - att tvinga någon till handling genom hot om dödligt våld.

Sen har vi då de muslimer i Sverige som förmodligen tipsat sina släktingar om Vilks rondellhund. Det är säkerligen personer av samma skrot och korn som hotat konstnären Lars Vilks. Uppenbarligen är inte den svenska yttrandefriheten något man uppskattar, och inte en lag man avser leva efter. Då är det enkelt - passar det inte så går det bra att flytta. Tack och adjö för den här tiden! Yttrandefriheten är något av det viktigaste vi har i det här landet. Flera konstgallerier och liknande vågar inte ställa ut hans konst av rädsla för repressalier. Då har det gått för långt. Så ska det inte behöva vara i Sverige. Religionsfriheten och rätten att driva med religion hänger tätt ihop.

Förmodligen har nu hotbilden mot svenskarna i Afghanistan ökat ett snäpp. Det är bara att hoppas att de slipper en upprepning av förra året.

SvD, DN 1, DN 2, DN 3, Aftonbladet
Nerikes Allehandas samlingssida om affären

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade