Tillbaka

Nu är jag tillbaka igen och kan fortsätta blogga. Det är ju typiskt att man är borta när så stora saker som att försvarsministern avgår med motiveringen att han anser budgeten inte stämmer med kraven på Försvaret och Försvarets uppgifter.

Nu blir det en mjukstart med lite JAS-fakta som jag skrev i en kommentar nyss på bloggen Militära Reflektioner.

... En av anledningarna till att Flygvapnet skulle utrustas med så många JAS 39 Gripen var att typen skulle ersätta SAMTLIGA versioner av tidigare stridsflygplan, därav Jakt, Attack, Spaning som säkert är bekant.

Finska flygvapnet har sedan andra världkriget endast haft EN uppgift - luftförsvar. Därför är benämningen på de finska Hornet F-18 och inte F/A-18 som övriga användares (F/A-18 är för övrigt främst avsett som attackflygplan). Sålunda är det totalt ointressant för finnarna att det skulle “kunna nå till Moskva med vapenlast”. Först de senaste åren har man börjat titta på att utrusta flygplanen med attackförmåga. I dagsläget finns inte ens programvara i dem för detta ändamål. Anledningen till en sådan uppgradering är att liksom svenska Flygvapnet kunna understödja egna markförband i internationell tjänst, men även att kunna verka mot en angripare.

Summa summarum. Hade Flygvapnet endast haft som uppgift att skjuta ner andra flygplan, kunde vi ha använt oss av en helt annan flygplanstyp som varit specialiserad på detta (t ex F-15) och i mindre antal. Men nu var avsikten att även kunna verka mot fartyg på Östersjön, spaning i olika former för att understödja både egna attackföretag samt andra försvarsgrenar och slutligen även kunna verka mot luftlandsättning. Direkt flygunderstöd, CAS, har inte varit på tapeten förrän på senare år efter Arméns erfarenheter på Balkan eftersom man tidigare trott sig kunna lösa allt med stridsvagnar och artilleri. (tillägg: visst har det funnits armésamverkansflyg, men detta fungerade inte på det sätt som man idag avser med CAS)

Med de erfarenheter vi har idag av vad vi sysslar med skulle det rätta valet för 25 år sedan säkert varit ett större flygplan med längre räckvidd ochs större vapenlast. På samma sätt kommer ett flygplan vi designar idag med dagens erfarenheter vara en bra bit ifrån vad vi önskar om 20 år.

Och hör sen.......

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade