Nytt försök för 1948?

Sveriges och Norges överbefälhavare Håkan Syrén och Sverre Diesen skriver i en gemensam debattartikel att våra bägge länder bör samordna sina försvarsmakter mera.

I första hand ska detta gälla materielinköp och övningar, men även doktriner, underhåll m m. På längre sikt öppnar det för ett gemensamt försvar, vilket inte är en dag för sent.

Några problem kvarstår dock. På ena sidan har vi Sverige som ej ser Ryssland som ett hot, konstant kapar försvarsbudgeten och ej avser lägga något krut på "invasionsförsvaret" och på andra sidan har Norge som återgått till att prioritera att öva nationellt försvar och ökar sin försvarsbudget pga Putins Ryssland. Ett intressant motsatsförhållande. Rent traditionellt (socialdemokratiskt) är vi ju inte direkt kända i Sverige för att störta till våra grannländers försvar i orostider. Fega av hävd skulle man kalla det. Ta t ex Sten Andersson och Baltstaterna innan murens fall. Vänsterns konspirationsromantiker skriker som vanligt som stuckna grisar om NATO-medlemskap. Jinges blogg är ju ett praktexempel. Låt dem skrika.

Det står dock klart att även om vi etablerar ett försvarssamarbete eller en försvarsunion med Norge kan vi inte dra in mer på Försvaret. Jag tror inte norrmännen (eller några andra av våra grannländer om de tas med) skulle uppskatta att själva få dra hela lasset.

DN Debatt, DN, DN 2
SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, SvD 5
mil.se 1, mil.se 2

2 kommentarer:

Anonym sa...
1 september 2007 18:22  

сами расисты
гитлер капут
сталин с нами, сталин придёт
привет калле дуссину

Wiseman sa...
1 september 2007 19:17  

Jag försöker mig på en översättning eftersom du inte skrivit någon själv.

Alla rasister,
Hitler är väck.
Stalin är med oss, Stalin kommer.
Hej Kalle Dussin

???

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade