CIMIC:ens brister

SvD uppmärksammar idag hur pass lite av det svenska biståndet till Afghanistan som används i Sveriges PRT. För militär personal är det ingen överraskning att det är så. Sverige och dess statliga biståndsorgan har en lång tradition av att inte se till att de civila insatserna görs i samma område av ett land där vi har militär personal. T ex var situationen likadan på Balkan.

Ur min synpunkt är det här förhållandet olyckligt. "Andra" länder är ofta mycket bättre på att se till genomföra sina biståndsinsatser i anslutning till sina militära insatsers lokalisering. Detta gör att befolkningen ofta kopplar den militära närvaron till ett gott ändamål. För CIMIC-handläggarna blir det ganska frustrerande.

Olyckligt är det, men knappast någon nyhet.

3 kommentarer:

Anonym sa...
26 oktober 2008 11:55  

Varför inte ändra biståndslagen till följande istället= Där vi har militärtbistånd i världen ska sida skicka sina pengar! för att hjälpa till! och iunte skicka dem till Indien och Kina som vi har gjort innan tills för något år sedan!

Anonym sa...
28 oktober 2008 08:49  

Bra att problemet påtalas på nytt, tyvärr så verkar inte t ex SIDA vilja gå i svaromål.

Ovanligt att du glömmer länka till källartiklarna http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1945527.svd http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1945581.svd
/Nisse

Wiseman sa...
28 oktober 2008 19:06  

Ja, det var slarvigt. Det beror på att blogger kraschade när jag tryckte posta och länkarna i säkerhetskopian verkar inte ha fungerat.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade