Stackars, stackars högavlönade, okvalificerade arbetskraft

Dags att köra huvudet i getingboet.


Visst, det är ju aldrig kul att behöva gå ner i lön. Visst, de uträttar ett nödvändigt jobb, men vilka yrkesgrupper gör inte det, sedan de första statsbildningar uppkom och man frångick självhushållningen?

Enligt LO tjänar en sopåkare i dagsläget ca 34 000 kr i månaden i Stockholm. Nu kommer lönen att sänkas till 29 000 kr. Det råkar ju också vara lågkonjunktur, så jag antar att det finns en hel del människor som skulle vara glada om de kunde få ett okvalificerat jobb som gav 29 000 kr i månaden. Det sticker säkert inte heller i ögonen på andra LO-medlemmar som får nöja sig med drygt 10 000 kr mindre i månaden trots vidareutbildning.


Min fru funderar nu på att byta yrke. Hon har insett att 5 års studier för att bli civilingenjör och sedan tjäna 25 000 kr/mån var ganska bortkastade när man kan få ett jobb där man jobbar 30 h/vecka och får 34 000 kr. Hon ligger bara ca 20 000 kr back per månad om man räknar upp sophämtningen till heltid och därutöver 5 års studielån.

Mina sympatier kommer soparbetarna inte att få i det här fallet. Däremot får jag ju erkänna att de har ett grymt bra vapen i förhandlingarna. Stockholm utan sophämtning kommer att bli... intressant...

Tänk, att arbetsgivarna har mage att kräva att folk ska jobba 40 h i veckan också? Vad ska komma härnäst? Att man ska behöva byta om på egen tid också? Man kanske skulle överväga att strejka när man tvingas betala förmånsskatt för att man får gratis mat och logi i form av vakuumförpackat och tält när man är på insats i Afrika? Ja, just ja. Det får man ju inte enligt lagen.

Ab, Svd, 2, 3, 4, 5 ,6, DN, 2, 3, 4

22 kommentarer:

Tokmoderaten sa...
10 februari 2009 00:21  

Själv tjänar jag ju efter att ha bytt från den "dödande" karriären till den "vårdande" hela 21.000 kronor i månaden + OB-tillägg om några tusenlappar...

Men jag räddar liv på intensiven, de kör sopor - konstigaa prioriteringar av vad som är viktigt i samhället må jag säga.

Wiseman sa...
10 februari 2009 00:34  

Visst är det så.

Anonym sa...
10 februari 2009 00:45  

Så tokmoderaten tycker inte att människor ska få tjäna pengar? Då tycker jag att du ska gå ner 20% i lön och gå upp 20% i arbetstid!

Anonym sa...
10 februari 2009 00:56  

De sopgubbar som kör sopor från krogar, affärer, bagerier, m.m. tar även emot svarta pengar för att hämta soporna oftare. Det blir grova extra pengar på en månad.Så min sympati har de definitivt inte.
Någon borde snarare granska branschen i sömmarna. Den stinker verkligen bildligt talat.

Anonym sa...
10 februari 2009 00:59  

Jag håller med! Med en lärarutbildning som man har bakom sig och inte har fått jobb inom mitt yrkesområde ännu, så tycker jag att livet är orättvisst när dessa sopgubbar kräver mera än vad de är värda. Man har dock en högskoleutbildning bakom sig. Nä, det tycks inte hjälpa. Vi lever i den upp och nedvända världen idag.

Anonym sa...
10 februari 2009 01:07  

Well
Det inte många som har en kropp som
orkar med den belastningen som sopgubbarna får när det utför sitt jobb.

Jag tycker faktiskt det skall kunna löna sig om man har ett krävande fysiskt jobb inte bara en hög utbildning.

Sverige har för många tangentbords jockeys med svaga kroppar och jag tvivlar ni skulle klara en vecka med deras tempo.

90talisterna kommer definitivt inte klara detta jobb utan exonskelett :)

Anonym sa...
10 februari 2009 01:13  

Kul att ni har åsikter fastän ni inte ens satt er in i situationen, sopgupparna bryr sig inte om dom går ner i 25k i lön i månaden, vad dom velat hela tiden är att få ett tak på hur många ton sopor dom måste bära per dag, dom anser redan att dom bär för mkt & nu ska dom bära ännu mera & d till mindre betalt.

Sen att ni försöker sätta arbetare mot arbetare är kul, låter som typiskt borgartjafs. Är väl bättre om vi ser till att folk inom vården kommer upp i samma nivå som sophämtarna & inte att sophämtarna går ner i lön?

Sen klagar ni på att dom bara arbetar 30h i veckan, dom arbetar bra mkt intensivare än oss vanliga 38h i veckan arbetare och de flesta människor som arbetar som soppgubbar idag i sthlm orkar bara med jobbet under några år under rådande situation, ni lär nog klara er tills ni e 65år på era nuvarande jobb trots 38-40h arbetstid per vecka så er förlöjligande över deras arbetstid är enormt skrattretande.

Anonym sa...
10 februari 2009 01:14  

Jag blev helt chockad när jag insåg vad deras löner är. Själv pluggar jag till kemiingenjör och det är uppenbarligen helt bortkastat!
Kollade SCBs statistik och kunde konstatera att sopgubbarna har högre lön är de flesta forskare.

Om sopgubbarna nu är så missnöjda, varför säger e inte upp sig då? Jag fatatr det inte. Tycker man inte om sitt jobb tar man väl ett annat?

darrenj sa...
10 februari 2009 01:45  

Jag tycker att det helt OK att bevara sina inkomst. Att sopåkare tjänar 34000kr per mån utan hogskoleutbildning ar i sammanhanget ganska ointressant. Intressant ar att det tycks finnas en paralell mellan kvalifikation och hogskolepoang. Vem ar mer kvalificerad att vara sopakare an de vi har idag? 34000kr. Det ar din asikt att det ar mycket for det arbete de utfor.Det finns de som sitter bekvamt hela dagen och tjänar tre, fyra gånger så mycket pa att kopa och salja dina skulder.Har de förtjänat sin inkomst? De ar ju riktiga sopgubbar i mitt tycke! Att din fru fundera att byta yrke ar en angelägen fraga. Hur ska vi halla Sverige fran att bli översvämmade av överkvalificerade akademiker?
darrenj.

Anonym sa...
10 februari 2009 02:17  

Kan ju bara hoppas din fru kolar på jobbat då så får du se ifall du tycker det är värt 10 papp i månan.

http://babord.wordpress.com/2009/02/08/det-galler-inte-lonen-%E2%80%93%C2%A0vi-vill-ha-ett-liv/

Anonym sa...
10 februari 2009 03:35  

Jag skulle ta en löneminskning framför varsel vilken dag som helst. Speciellt om jag haft en sådann frisk lön!

Nej... jag ska nog sätta mig en stund och vara avundsjuk och bitter på sopåkare.

Marika på Odlingspyssel sa...
10 februari 2009 05:44  

Vad många inte heller vet om är att många restauranger betalar "extra" direkt till sopåkarna för att dessa ska ta med sig extrasopor...de där 29-36 000 kr som sopåkarna tjänar är alltså inte allt...

Tabby sa...
10 februari 2009 05:50  

Hela värnpliktskullen på I3 strejkade ju på 70talet (tror jag) det togs till och med upp av internationella nyhetsmedier och det blev en väldig press på regeringen. Förstå vad svettigt regeringen skulle få om hela ISAF satte sig i campen och strejkade tills de fick mer verklighetsförankrade villkor.

Anonym sa...
10 februari 2009 05:55  

Jag håller med Fredrik Antonsson. Kan inte för mitt liv förstå att sjuksköterskor och andra med specialutbildning OCH i många fall stora lån inom vården skall tvingas se sopåkare, som förvisso är värda bra lön MEN också då jobba full arbetstid, värderas högre än de som räddar liv!

Anonym sa...
10 februari 2009 08:05  

Fast man kan väl knappast klaga på sokåkarna som sådant. De har helt enkelt haft bra förhandlare under gångna tider. Jag tror knappast att ni heller skulle gå med på sänkta löner ifall det kom en ny arbetsgivare och skulle ta över verksamheten.

Anonym sa...
10 februari 2009 08:11  

Att sopgubbar tjänar 34.000 och sjuksköterskor tjänar 21.000 beror på att sjuksköterskorna (facket) är usla på att förhandla löner. Så lägg inte det eller annat jantelagstrams i fatet när ni bedömer den här konflikten.

Se istället arbetsgivarens metoder, finansierar sitt låga bud med både lönesänkningar och förlängd arbetstid.

Se det så här; En morgon kommer ni till jobbet, ni har en ny arbetsgivare, som utan förhandlingar beslutar att sänka er lön med 3.000 i månaden och tvingar er att jobba lördagar ochså.
Vad gör ni?

Anonym sa...
10 februari 2009 09:23  

Du Robert, Du har missat en sak. Inte ens ett lokalt slutet avtal kan hindra en arbetsgivare från att kräva att personalen fullgör det antal timmar de skall enligt det överordnade kollektivavtalet!

Anonym sa...
10 februari 2009 09:45  

Det är inte pengarna de ruttnat på, det är arbetsförhållandena. Kolla upp sånt innan ni vräker ur er. Upphandlingssystemet måste ändras så att det ställs större krav på hur entreprenörerna sköter sånt här, väljer man alltid det billigaste företaget blir det så här. Och om en enda av er har lägre lön/utbildningsnivå-ratio än jag ska jag äta upp mina strumpor. Jag är doktor i neurovetenskap och har 13 lax efter skatt och är...(trumvirvel)...NÖJD! För arbetsförhållandena (inte minst den psykosociala arbetsmiljön) är extremt bra, arbetstiden extremt flexibel och jag kan göra exakt det jag tycker är kul. Man fattar inte hur mycket det är värt förrän man upplevt de rakt motsatta förhållandena.

Anonym sa...
10 februari 2009 12:35  

I längden styrs även löner av tillgång och efterfrågan. Om man i en fri arbetsmarknad annonserar efter en dikesgrävare och får 50 sökande som efter en veckas introduktion kommer att vara i full produktion så finns ingen anledning att betala så hög lön.
Om man däremot får två sökande och måste kompletteringsutbilda två år innan vederbörande är fullt produktiv så finns anledning att betala hög lön.
Nu är inte arbetsmarknaden riktigt fri eftersom det sitter fack mellan arbetsgivare och löntagare.
Se sopstrejken i detta perspektiv.

Tabby sa...
10 februari 2009 14:14  

anonym 10 feb 09:45
"Upphandlingssystemet måste ändras så att det ställs större krav på hur entreprenörerna sköter sånt här, väljer man alltid det billigaste företaget blir det så här."

Rätta mig om jag har fel men var det inte socialdemokraterna som (i all sin vishet motsvarande) bestämde att alla upphandlingar ska var offentliga och att alla upphandlingar ska gå till den billigaste?

Anonym sa...
10 februari 2009 15:52  

Andersson: Du har så rätt. En viktig del av den planerade marknadsekonomin.

Troff sa...
11 februari 2009 21:04  

Nackdelen med att sluta utbilda sig och börja jobba som sopgubbe är väl att man måste bära sopor.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade