Tolgfors bekräftar Saabs siffror

Senaste inlägget på försvarsministerbloggen bekräftar Saabs tidigare uttalanden om norsk matematik.

Nu får man blicka framåt istället och hoppas på att det blir affär med Nederländerna (vilket jag till för någon månad sedan såg som helt omöjligt, men politikens vägar äro outgrundliga). Nederländska försvarsutskottet besöker nämligen Saab idag. Förra veckan lämnades också offerten till Brasilien.

Därefter blir det till att vänta på att flygproverna i Indien drar igång i april. Det står mycket på spel.

7 kommentarer:

Anonym sa...
11 februari 2009 16:01  

Nån som undrar varför han uttalade sig som ha gjorde förra gången?

Anonym sa...
11 februari 2009 17:24  

Wiseman,
Holländarna kommer till Saab på Fredag och är dessförinnan i Stockholm och möter sina svenska motparter. I Nederländerna är bilden komplicerad. Flygvapnet vill ha JSF pga att det är tillverkat av Lockheed Martin, USA. Regeringen är splittrad och parlamentet svagt emot JSF. Hos allmänheten och media är inte JSF speciellt populärt, mest beroende på buller, okänt pris och tveksamma prestanda. Allt talar dock tyvärr för JSF då Nederländska regeringen ännu aldrig gått emot Flygvapnet och ordern är så stor att USA knappast kan tillåta att alla dessa arbetstillfällen går till lilla Sverige. Men man vet aldrig...

Wiseman sa...
11 februari 2009 17:59  

Harpoon: Jag har förstått att det finns visst hopp i affären, men liksom du tror jag också att det i längden ser mörkt ut i Nederländerna. Vi får se vad Obamas nerskärningar för med sig för JSF.

J.K Nilsson sa...
11 februari 2009 23:27  

>>Harpoon, i debattinlägget som WM länkade till i sin artikel så talades det om att dom flygplan som Holland skulle få är avsedda att byggas i Italien. Visst kommer det att likna ett legobygge men några amerikanska arbeten i slutmonteringen kommer det inte att bli. Jag tror inte heller att LM tänker i dom banorna utan det är FMS-avdelningen i den Amerikanska politiken som kan tänkas störa lite med det.

Politiker har ju ändrat förutsättningarna förut och jag tror nog att SAAB kan locka med att tillverka vissa detaljer och slutmontera Gripen i Fokkers fabriker. Om Norge skulle ändra åsikt och Danmark lockas med så skulle vi prata om 200(?) flygplan som kunde ge jobb i Holland, Danmark och Norge. Schweiz kan nog välja Gripen också men som jag förstått det i C/D version och det kanske är en lämplig uppstart av flygplantillverkning i Holland.

Det hela hänger nog på om den Holländska regeringen kan övertyga SAAB om att det blir en schjysst utvärdering. Skulle SAAB ändå lägga ned arbetstid i detta så får vi indirekt bekräftelse på detta och ett deltagande av SAAB kan nog gynna SAAB för att inte ge sken av att det hela skall vara ytterligare en Maskirovka av norskt snitt.

Som kommentar till Tolgfors så skulle jag vilja påstå att får Fö försöker blanda bort korten i stoltenbergs giv om ett nordiskt försvarsförbund och Gripar på Keflavikbasen.

J.K Nilsson

Anonym sa...
12 februari 2009 09:31  

JK Nilsson;
Om tillverkningen sker i Italien eller inte återstår att se då Italien nu backat ur uppgörelsen med JSF om att köpa testflygplan. Italien har inte råd att uppgradera sina Eurofighter förbi Tranche 1 och knappast då råd med JSF.
Nederländerna är inte helt sålda på slutmontering men är i stort behov av arbetstillfällen. (Lång historia)
Självklart är det en Maskirovka från RNLAF i Holland men då alla vet det (inkl politiker) är det något svårare att genomföra än i Norge.
En avhandling om tidigare inköp av stridsflygplan lades fram i NL igår vilket orsakade stort rabalder. Man har alltid gjort så här...

Anonym sa...
13 februari 2009 04:51  

Thailändska regeringen har enligt inhemsk press gett klartecken till inköp av ytterligare 6 Gripen. Därmed får thailändska flygvapnet summa 12 plan.
Olaus

Anonym sa...
24 mars 2009 17:36  

En liten länk till en artikel om den framtida utvecklingen av F35...

http://www.counterpunch.org/sprey09092008.html

Tack och adjö...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade