Att skicka och uppfatta signaler

Igår lät man från amerikanskt håll meddela internationella medier att B-2 Spirit stealthbombflygplan flugit från sin hemmabas i Missouri till Sydkorea för att där delta i en övning och fälla barlastade bomber mot mål på ett skjutfält och sedan återvända hem. Tidigare under månaden meddelades från amerikanskt håll att äldre, men likafullt kapabla B-52 bombflygplan deltog i andra flygövningar över Sydkorea.

Avsikten med gårdagens amerikanska pressmeddelande om stealthbombflygplanen torde vara klar för var och en. Det krävs inga större mått av kunskaper i internationella relationer för att förstå syftet. Signalen till Nordkorea är att man med kort varsel kan sätta in mycket kraftfulla resurser med förmåga till konventionell precisionsbekämpning som Nordkorea har mycket svårt att rå på. Det är militärt kraftspråk som en förlängning av politiska ansträngningarna, där man försöker komplettera de diplomatiska och ekonomiska medel som redan använts i försöken att reducera det nordkoreanska hotet.


Lika lättolkat och uppmärksammat i svenska media som det nu aktuella kraftspråket kring den koreanska halvön är, lika förvånande är oförmågan i svenska media att uppfånga liknande signaler i vårt eget närområde. När ryska försvarsministeriet i somras, på samma sätt som nu det amerikanska, lät meddela att man flugit Östersjön runt med strategiskt bombflyg beväpnade med kryssningsrobotar uppmärksammades det inte i Sverige. Onekligen vill man från ryskt håll sända "någon" en signal, med tanke på pressmeddelandet och det faktum att man specificerade att flygplanen bar skarp last.

Även bloggen Observationsplatsen uppmärksammar att "Långtbortistandoktrinen" bitit sig fast i svenska media på ett sätt som gör att man missar det som händer precis framför näsan. Man berättar om den av president Putin snabbt beordrad beredskapsövningen i Svarta Havet, men har helt missat att en ny, samtidig, övning genomförs med det ryska strategiska bombflyget. Det återstår att se om några nya pressmeddelande skickas från denna. Än intressantare är den stora flygövningen som just nu genomförs i Karelen, nära den finska gränsen och endast ca 70 mil från Stockholm med upp till 80 flygplan.


DN, 2Aft, 2, 3, 4, 5SvD, 2, 3SR, 2SVT, 2, 3, 4GP

8 kommentarer:

Magnus Redin sa...
29 mars 2013 kl. 11:03  

Vad 17 skall man hitta på för att sparka liv i vår sega journalistkår? Det finns många exempel på korttänkt grupptänk.

Månne det skulle funka att halvera SVT:s budget, slå ihop SVT1 och SVT2 och ersätta den ena kanalen med återutsändning av finskt material på Svenska och en hyfsad andel finska och sprida mycket av de sparade pengarna på kontrakt till blandade journalister med olika intressen och partiskhet som producerar material för webben osv.

Våra media behöver en hjärtstartare...


Gustav sa...
29 mars 2013 kl. 14:31  

MSM vill inte rapportera om denna typ av "problem"
MSM inser att detta kommer att leda till att Försvarsdebatten blossar upp - på fel sätt
MSM består till övervägande delen av sådana som inte vill ha en diskussion om ett utökat försvar och ökade försvarsanslag eller en NATO-anslutning
Fred i all evighet - mer "samarbete om demokrati" med vår store granne i öst...
Det finns givetvis undantag i MSM, men de är inte många och har svårt att göra sina röster hörda

Gustav sa...
29 mars 2013 kl. 15:19  

Sedan kan man ju fråga sig om det bara är "medias" ansvar att denna typ av "signaler" kommer till allmänhetens kännedom...

Det finns ju andra än MSM som inte vill att Försvarsdebatten blossar upp på "fel sätt"...

Anonym sa...
29 mars 2013 kl. 15:52  

De andra är väl FCKV??
Dvs inget av de 7 vill att det blir försvarsdebatt. Inte ens F. Glöm inte hur de åtskilliga gånger var stöd åt S i denna fråga. F bara låter idag, troligtvis av ett personligt intresse, vadannat skulle deras försvarspolitiske talesman annars livnära sig på?

Unknown sa...
29 mars 2013 kl. 23:07  

Den svenska journalistkåren låter hälsa att det är viktigare med genusfrågor, hen, Let's dance och kränkta romer. Allt handlar om relevant nyhetsvärdering.

Peter Andersson, journalist

PS: Ironi förekommer i kommentaren.

Unknown sa...
29 mars 2013 kl. 23:13  

@Gustav

Det är en helt korrekt iakttagelse. Det regeringsbärande partiet är - enligt en snäll tolkning - uppenbarligen helt ointresserat av frågan. Det finns en elakare tolkning, men den sparar jag för senare användning.

Peter Andersson,

som sitter på Cypern och ser ett land gå ner sig i euroträsket. En tragedi. På söndag åker jag hem. De flesta andra journalister åker hem samtidigt. Cyprioterna lämnas med sin grekiska tragedi. Och om två veckor är det ingen som bryr sig, förutom cyprioterna. Dvs de som ska betala för bankernas agerande.

Magnus Redin sa...
30 mars 2013 kl. 13:26  

Peter, genusfrågor är enormt viktiga när vi har en stor invandring från patrialkala och religiösa länder som ger en friktion med vår sedan flera generationer stadiga trend för ökande jämställdhet, individualism och ateism.

Problemet är bara att många genusengagerade osv inte förmår att ta tag i svåra frågor utan ägnar sig åt prestigejakt inom sina egna slutna grupper och ofarlig och ointressant kritik inom konflikter som de redan har vunnit.

Stora delar av vår intellektuella elit är räddhågsen och slö och lämnar frågorna till folk vars hiss inte går ända upp eller ännu värre går rakt ner i mörka källarhålor.

Jag är inte det minsta ironisk.

Försvarets viktigaste uppgift inom dessa frågor är att välkomna alla som vill vara en del av olika verksamheter och se dem som individer som kan bli en del av gruppen och göra dem till en del av grupperna som förmår att lösa sina uppgifter.

Sedan vore det kul om försvarsmakten värvade i mitt bostadsområde där t.ex. många somalier bor och skulle man lyckas värva några kvinnor i slöja och förse dem med bössa, ansvar och nya kamrater skulle det kunna ge intressanta personliga utvecklingar för dem och andra familjemedlemmar.


Riksregaliet sa...
30 mars 2013 kl. 17:33  

Magnus Redin: Att värva folk som en del i assimileringsprocessen kunde vara intressant. Dock ser jag tyvärr en anpassning i försvaret till folks olika seder och bruk.

Försvaret skall i min värld ge sunda sverige inriktade värderingar och ingjuta en sund nationalism

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade