Nästan lika illa i Norge

Twitter kom nyss tipset om att norska Aftenposten nu tittar på den norska försvarsförmågan och berättar att den inte alls är lika bra som den beskrivs på pappret.

Mängder av paralleller finns till situationen i Sverige, bl a ett försvarsutskott som inte anser sig bli informerat av departement och myndighet. Försvaret anses inte ha förmåga till högintensiv strid. Den norska försvarsbudgeten på 42 miljarder norska kronor beskrivs egentligen bara vara på 38 miljarder, då 4 miljarder går till lokalhyror vilket man inte behövde betala förut. Av flottans 5 fregatter finns det bara besättningar till 3. Stora övningar saknas utöver Cold Response, men den anses vara förlagd i fel område. Av flygvapnets 50 F-16 finns bara 15-16 tillgängliga.

Det verkar inte som om det är lätt i Norge heller. Värre lär det bli när man ska betala för F-35. Men man har i alla fall jaktincidentberedskap H24…


4 kommentarer:

Farbveckan -86 sa...
3 maj 2013 10:57  

" Luftvern:

Norge har et helt utilstrekkelig luftvern. Deler av det er bare tilgjengelig seks måneder i året. Det er ute av stand til å gi hærstyrker og baser nødvendig beskyttelse. På spørsmål om ikke det er F-16 flyene som skal stå for denne beskyttelsen svarer Holme med et nytt spørsmål, fra hvilke baser og med hvilken innsats skal det skje, og hvordan står det til med luftvernet på disse basene?"

Magnus Redin sa...
3 maj 2013 11:24  

Det vore väldigt intressant med en parallell debatt, framförallt om det leder till att vi kan stödja varandra för att lösa problemen.

Själv tror jag när det gäller skalskydd på en norsk fokusering på ytfartyg med ubåtar och flyg som stödjande förmåga och en svensk fokusering på flyg och ubåtar med ytfartyg som en stödjande förmåga.

Flygverkmästaren sa...
4 maj 2013 01:23  

Å Fmv genomförandegrupp i FSU framhåller den fantastiska känslan av kärverksamhet som numera infunnit sig i Finlands logistik. Inga källhänvisningar gavs dock så fan trot men vore intressant om nån med insyn i finländsk logestikreform kunde ge några källor. Själv börjar man brytas ned av alla omoranisationer som sker på molnfri höjd där alla djävulens detaljer bara elimineras med några chicka åtgärdsmeningar i en riskanalys

Kapitalist sa...
4 maj 2013 10:50  

Med tillväxt på över 5% i år, budgetöverskott och ingen statsskuld så bevisar det att försvarets förmåga saknar kontakt med ekonomin. Det handlar utelsutande om politisk vilja och vilket mode som är inne i de viktiga korridorerna för tillfället.
3 fregatter är ändå fler än 0.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade