Rolk K Nilsson fångar substansen

Tidigare försvarsutskottsledamoten och moderate riksdagsledamoten Rolf K Nilsson skriver ånyo på sin blogg om försvarsutskottets arbete. De rekommendationer Nilsson lämnar avseende vad utskottets ledamöter ska ta till sig för att bättre kunna uträtta sitt arbete hoppas jag verkligen anammas och de ligger mycket nära vad jag själv skulle önska av utskottet.

"Den muntliga ofta med powerpoint understödda information i utskottets sammanträdesrum måste ske parallellt med att ledamöterna deltar som observatörer på så många övningar som möjligt. Och då tillsammans med militär expertis som kan förklara och svara på frågor. Efter övningarna bör tid ges för diskussioner med såväl soldater som befäl.

Studiebesök på förband och utbildningsplatser är viktiga om de ges ett väsentligt innehåll. Studiebesök där ledamöter får sitta i stridsvagnar med huvudet intryckt i en illapassande hjälm eller på annat sätt ”leka” soldat är kul bilder att ta med sig hem. Men kunskapsmässigt ger det inte speciellt mycket."

Vidare kvarstår problemet med att utskottets ledamöter ej kan ta del av all hemligstämplad information. Arbetsgången där torde vara relativt enkel. Sekretesspröva blivande utskottsledamöter upp till högsta nivå. Det är därvidlag så att inte vem som helst kommer att kunna bli ledamot av Försvarsutskottet, men det är inte heller att se som en demokratisk rättighet. Däremot är det en demokratisk rättighet att väljarna har parlamentariska företrädare som kan förstå och ta del av den information de behöver för att kunna se till att framtida beslut bereds på rätt sätt.

Även Rolf K Nilsson rekommendationer rörande arbetsgång försvarsutskott, försvarsberedning och departement vinner mitt bifall.

Hur det går till i övriga delar av politiken vill man helst inte fundera över.


Tidigare idag skrev jag på Twitter att jag planerade ett inlägg i ämnet beslutstillfällen, men några timmar senare kunde jag finna mig passerad av Bo Hugemarks krönika hos Kungliga Krigsvetenskapsakademin (till och med publicerad igår). Man kan konstatera att jag såg beslutstillfället, men inte tog det. Läs gärna krönikan. Den är skarp och korrekt.

4 kommentarer:

Robban sa...
4 maj 2013 01:39  

Så länge de "nya" moderaterna väljer att bibehålla en islamist (Abdirizak Waberi) i försvarsutskottet så kommer jag aldrig kunna ta Rolf K Nilsson och det han skriver på allvar.... Stort förbannat hyckleri är vad det är.....han skall bort likt Omar Mustafa....

/Robert Axelsson

Kim Hakkarainen sa...
4 maj 2013 05:25  

Påståendet att riksdagens försvarsutskott inte kan få ta del av uppgifter som omfattas av försvarssekretess är inte sant. Uppgifter som omfattas av sekretess får, även om de rör rikets säkerhet, lämnas till utskotten. Jag utvecklar detta i inlägget Myter om försvarssekretess i riksdagen på min blogg.

/Kim Hakkarainen

Gronvita sa...
4 maj 2013 07:20  

Har vi ett systemfel?
Det är inte första gången som en "insiktsfull person mitt i smeten" klart och tydligt beskriver hur det "borde" fungera. Nilsson kan rimligen heller inte vara den första som inser detta även om det är han som lyckats formulera det klokt på papper.

Så varför fungerar det inte då? Nilsson själv tillhör ju den sedan rätt många år nu styrande majoriteten. Bara att införa och tillämpa då kan man tycka.

Vore vi människor perfekta så hade vi antagligen perfekta system och organisationer. Här finns uppenbarligen någon som tjänar på att det inte fungerar som det borde och vare sig Nilsson eller någon annan har ännu klarat av att runda det problemet. I värsta fall saknas till och med viljan för det.

Det är därför det är så viktigt att bloggare som Wiseman och andra håller lågan levande och fanan högt. Annars skulle försvarsfrågorna marginaliseras än mer. Lyfter på hatten för ert engagemang!

jan-olov sa...
5 maj 2013 12:47  

Rolf K Nilsson har under lång tid varit sanningsägaren inom Moderaterna inom försvarspolitiken.
Har mkt stort förtroende för honom hans kunnande och genuina engagemang för svenskt försvar.

Kn jan-olov holm Hemvärnsbefäl

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade