Veterandagen 2013

Vid årets veterandag som gick av stapeln idag invigdes det nya och omdebatterade veteranmonumentet på Djurgården. Invigde gjorde ingen mindre än Hans Majestät kung Carl XVI Gustaf, vilket skänkte dagen välbehövlig kunglig glans. Kungen dekorerade därefter svenska soldater och officerare som skadadats i strid, där man även i år gått bakåt i tiden för att återfinna personer som inte medaljerats, samt personal som tilldelats Försvarsmaktens förtjänstmedalj i olika valörer.


Symbolvärdet av att kungahuset närvarar vid och ännu hellre förrättar ceremonier av detta slag går inte nog att understryka. Det betyder oerhört mycket för Försvarsmaktens personal och är ett erkännande av såväl de som nu medaljerats som alla de andra som vågat livet i svensk militär tjänst. Än klädsammare vore det om de personer som faktiskt fattar besluten om att skicka svenska militära förband i strid visade sig och uttryckte sin tacksamhet till dem som alltför ofta visar sig ha offrat delar av sin hälsa eller inte heller sällan fått betala priset i formen av en trasig familj. Naturligtvis också framförallt de som givit det yttersta priset eller som de som idag medaljerats som sårade i strid, men också alla de övriga tiotusentals svenskar som ställt upp för att med fara för eget liv verkställa svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

Tidigare försvarsministern Sten Tolgfors var med rätta skarpt kritiserad för många av sina gärningar som försvarsminister. På ett område var han dock en riktig föregångsman och det var omsorgen om svenska soldater på skarpa insatser. Tyvärr har inte statsminister Fredrik Reinfeldt förstått att följa Tolgfors exempel. Även i år lyste statsministern med sin frånvaro på veterandagen. Beklagligt, eftersom detta hade varit ett ypperligt tillfälle att visa att allt tal om ett särintresse i vintras bara rörde sig om ett olyckligt missförstånd. Vid dagens ceremoni närvarade en rad politiker, bland dem försvarsminister Karin Enström, men som sagt inte den som är ytterst ansvarig – statsminister Fredrik Reinfeldt.


För övrigt kan konstateras att Moderaterna enligt SVT Rapport fått igenom en skrivning i Försvarsberedningens omvärldsanalys att Rysslands konventionella militära förmåga ökar från en mycket låg nivå. Observera presensformen. Mer korrekt vore supinum "har ökat", vilket inte minst manifesteras av vårens alla ryska beredskapsövningar. Det hade dock blivit problematiskt för rådande försvarspolitiska linje. Det ska bli intressant att ta del av den slutgiltiga rapporten på fredag.

SVT Debatt, Aft, SR 

16 kommentarer:

Unknown sa...
29 maj 2013 20:40  

Moderaterna har nu ändrat "från en låg nivå" till "från en mycket låg nivå". Detta efter debatten om enveckas försvaret och den ryska påsken.
Nästa steg är nog "Ryssland rustar ner" och det lär myntas i samband med ett ryskt militärt ingripande någonstans i världen. Låt hoppas det inte är ett ingripande i närområdet.

Jonas75

Bygdemajoren sa...
29 maj 2013 21:20  

Är det inte rätt med ökar då? Ökningen pågår ju fortfarande.
Har ökat kan ju tolkas som att det nu är färdigrustat.

Anonym sa...
29 maj 2013 21:41  

Att hedra veteraner är helt rätt och riktigt och en ordentlig veteranpolitik är nog mycket viktigt i längden. Inte minst med tanke på den självmordsepidemi som råder bland amerikanska fd soldater. Det skulle vara för jävligt om Sverige hamnar i amerikanarnas situation i framtiden, det måste vi förebygga redan nu.

En annan grej jag tänkt på är hur samhället uppmärksammar och uppskattar aktiva militärer. Lönen är ju uppenbarligen skrämmande låg för fotfolket. Det skulle vara på sin plats att företag erbjuder särskild "militärrabatt" på kanske 5-10% på sina produkter eller har särskilda erbjudanden för tjänstgörande. Jag tänker mig bl.a. lokaltrafik, tåg, flygresor, hotell osv. Det skulle vara bra goodwill för företagen och samtidigt visa att hela samhället står upp för dom som valt att försvara oss med sina liv. Jag kanske är naiv men jag hoppas på detta.

Wiseman sa...
29 maj 2013 21:57  

Bygdemajoren,

Har ökat och fortsätter att öka vore det mest korrekta.

Wiseman sa...
29 maj 2013 21:59  

Clabbe,

Det är mycket vanligt i USA med military discount, något som även fungerar för svensk militär personal i USA.

Unknown sa...
29 maj 2013 22:10  

Clabbe och Wisemans,

När jag skulle gå ombord på en flight mellan Miami och London förra veckan så gjorde American Airlines något snyggt. All militär personal iklädd uniform kunde boarda när de ville. Detta brukar endast gälla passagerare i första klass men på de stora amerikanska bolagen har militärer tydligen denna möjlighet vilket jag som vanlig passagerare också uppskattade.

//Jonas75

Unknown sa...
29 maj 2013 23:19  

@Jonas Hedlund 20:40

Steget därpå blir förmodligen "Ryssland rustar ner från en mycket låg nivå".

För övrigt slår det mig hur underlig fru Widegrens blogg är. Varför skriver hon konsekvent om sig själv i tredje person? "Cecilia (M) lyfter veteranpolitiken...", "Cecilia (M) samtalade med...", "Cecilia (M) svarar..." etc etc i all oändlighet. Mig veterligen är det annars bara Jan Myrdal som har för vana att skriva om sig själv i tredje person.

Anonym sa...
30 maj 2013 06:38  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...
30 maj 2013 06:39  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
TobbeT sa...
30 maj 2013 08:03  

Det enda land som skulle omskrivas "från en mycket låg nivå" borde vara Sverige. Hur kan politikerna förklara volymsänkningen från kalla krigets försvar till nutidens anorektiska "polisstyrka"? Från 1988 gick armén med sina 29 brigader ned till (IO14) 7 bataljoner! En minskning med 93%. Flottan minskade bara 72% från 40 fartyg till 11. Antalet flygdivisioner gick från 27 till 4, en minskning med 85%. Siffror från Mikael Holmström Svd.

Anonym sa...
30 maj 2013 08:56  

Jag missade förra årets cermoni, vilket grämde mig lite. Men i år så passade jag på att smita iväg från jobbet. Jag blev faktiskt överraskad över att de var så pass mycklet folk på plats trots regnet. Fast kombinationen kungabesök och World Veterans Federations möte gjorde nog sitt.

Försvarsministern imponerade inte särskilt mycket i sitt tal även om det var betydligt mer välpolerat än kungens. Men det är oavsett viktigt att de tar sig tid att dyka upp på cermonin. Förhoppningsvis så är det inte bara nyhetens behag utan någor som både kommer fortsätta och utökas. Att stadsministern inte är där är en besvikelse. Inte för att jag något till över för Reinfeldt, men ha bör i alla fall vara närvarande som se konsekvenserna av det som regering och riksdag beslutar om.

Det var intressant att höra de församlade viska om monumentet. Jag hörde både "multipelstridsdel" och "raketkapsel från Mi-24" som beskrivningar.

Love Alm
lovealm.wordpress.com

Unknown sa...
30 maj 2013 09:35  

Hur har jag kunnat rösta på de här nymoderaterna...2 gånger dessutom.
Fy f*n!

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1702214-oansvarigt-att-antyda-ett-invasionshot-mot-sverige

Anonym sa...
30 maj 2013 19:16  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
TexasSwede sa...
31 maj 2013 19:02  

Jag bor sedan 1998 i USA, och håller med om att man respekterar militärer betydligt bättre än i Sverige.
Som Jonas Hedlund säger, militär personal får boarda tillsammans med första klass, och de har som sagt även rabatter på många ställen, allt från nätverkskablar(!) till restaurangbesök.

För 5 år sedan var jag på en Nascar-tävling här i Texas. Hade blivit medbjuden av en dåvarande flickvän. Nascar har ju många sponsorer, så utanför själva racingbanan har de utställningar, försäljning, demonstrationer, etc.
Alla vapenslagen i USA sponsrar (eller sponsrade i alla fall förr) Nascar-bilar, och de hade givetvis olika arrangemang, som flygsimulatorer, filmvisning (kort film om Navy Seals, och liknande, allt för att öka intresset och framtida rekrytering.
Innan filmvisningen kom en tjej i uniform in och hälsade välkommen, pekade ut utrymningsvägar, etc. Sedan frågade hon hur många som var militärer eller veteraner. Det var givetvis ett antal som räckte upp handen (många uppenbart i "rätt" ålder för Vietnam, men även många yngre).
Då sa tjejen "Thank your for your service and sacrifice."

De sju orden fick mig att tåra upp. Jag tjänstgjorde i Hemvärnet under slutet av Kalla kriget, och gjorde givetvis även lumpen.
I ungdomshemvärnet var jag ute i fält/på övning i stort sett var tredje vecka, och efter "uppgradering" till vanliga hemvärnet åtminstone en gång i månaden, plus ibland "extraövningar" då en mindre grupp från mitt kompani agerade fiendestyrka åt andra förband i samband med deras övningar.
Så man la en hel del tid på försvaret. Kompisar och andra gick ut och drack öl och festade på helgerna, jag låg i skogen.
Det var aldrig fråga om att folk tackade en, det var mest kommentarer om "stridspitt" eller frågor om man var rasist (eftersom uniformen hade en svensk flagga på axeln).

Så under de 13 år jag tjänstgjorde i hemvärnet var det aldrig någon som tackade mig, på det sätt som är naturligt i USA. Det är inte ovanligt att folk som står bakom en militär i uniform på 7-11 eller McDonalds betalar dennes mat/dricka, etc. Helt enkelt en helt annan respekt och tacksamhet.

Farbveckan -86 sa...
31 maj 2013 19:45  

@TexasSwede

Minns Ådalen!

Unknown sa...
2 juni 2013 08:41  

Så var det dags igen, tredje person: "Cecilia (M) överlämnar säkerhetsrapport till Försvarsministern"

Nu inställer sig dessutom frågan varför tredje personen använder versalt f i försvarsministern. Är hon tyska? Men om hon är tyska, varför har hon då inte versalt s i skerhetsrapport? Sicherheitsrapport?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade