Nya siffror för "miljardsatsningen"

Ni kanske minns "miljardsatsningen" från förrförra veckan, där Regeringen "satsade miljardbelopp på förvaret i Skaraborg och Norrbotten"? Det som egentligen var den renovering av stridsvagn 122 som varit budgeterad att ske långt tidigare, men som Regeringens genomförandegrupp strök 2008 och som efter dess återkommit men skjutits framåt?

Enligt Försvarsmaktens materielplan var det tänkt att 48-56 stridsvagnar skulle renoveras. Övriga drygt hälften hamnar i de så kallade "reservbataljonerna" som är rena pappersförband utan personal vilket i praktiken innebär att de sannolikt hamnar i malpåse och sedan om något år går till försäljning.

Ny Teknik skriver idag om denna renovering och att det inte blir fler än 42 stridsvagnar som kommer att renoveras. En siffra som ju Regeringen i det ursprungliga pressmeddelandet inte såg det som nödvändigt att nämna. Ej heller ville man berätta vad renoveringen skulle bestå av, vilket dock går att utläsa här (oklart om hela ambitionen av ekonomiska skäl kan uppfyllas)

Gissningsvis handlar det om att renovera 42 st strv 122A, medan såväl bärgningsvagnar och de 12 strv 122B (modifierad till högre skyddsnivå för internationella insatser) ej kommer att renoveras. Hur det går för de stridsvagnar som är tänkta att tillbringa sina dagar i det folkpartistiska garaget på Gotland är oklart.

Det blir bara tydligare vilka enorma satsningar Regeringen gör på svenskt försvar. Återigen bevisas det att det är oerhört mycket viktigare att framstå som effektiv än att egentligen vara det.

Nu är det bara att vänta in höstbudgeten och de satsningar på försvaret som kommer att göras där.

7 kommentarer:

TobbeT sa...
21 augusti 2013 kl. 10:25  

De sk satsningen på stridsvagnar känns mera som en utförlig service i alla fall med tanke på de saker Ny Teknik listar. Nya batterier, nytt sikte/kom och reservdelslager gör knappast ingen rustning i mina ögon.

Än mer alarmerande är numerären. 42st!
”Beslutet gäller samtliga stridsvagnar i den svenska insatsorganisationen (IO14)”, uppger Henrik Hedberg, försvarsminister Karin Enströms pressekreterare, via sms. Han förtydligar att det avser 42 stycken.

Lasse sa...
22 augusti 2013 kl. 16:58  

http://theaviationist.com/2013/08/22/poland-jassm/#.UhYlLH1vmpo

Intressant artikel
Lasse

Unknown sa...
23 augusti 2013 kl. 11:16  

http://www.saabgroup.com/en/Air/Weapon_Systems/Air_to_Surface_Weapon_Systems/TAURUS_KEPD_350/ och

http://www.airforce-technology.com/projects/taurus-kepd-350-missile-german/

är url-er som jag tycker kompletterar Lars-Gunnar Holmströms

Omdömet sa...
24 augusti 2013 kl. 09:40  

Apropå Wisemans poäng om fasad vs verklighet så är Mats Alvessons TOMHETENS TRIUMF både intressant, belysande och lättläst på det temat. Fenomenet genomsyrar fler samhällssektorer än bara försvaret.

Anonym sa...
25 augusti 2013 kl. 08:13  

Tydligen är Skaraborg utsatt för en "kryssa mig" "Psyops-operation" finansierad av regeringen genom att bland annat fatta väl valda budgetbeslut, men i övrigt håller man inne på planerade investeringsbeslut som innebär att försvarsanslaget inte bara kan tilldelas utan också användas.

Ska det användas så ska det också ge nytta? För nymoderater. Särskilt sådana nymoderata individer med makt att påverka inom försvarspolitiken. Syftet med att "hålla ordning på Försvarsmaktens ekonomi" är tydligen att skapa politiska redskap för nymoderat omval, vilket knappast kan ses utgöra ett svenskt allmänintresse eller syftet med ett försvar. Något för KU att bita tänderna i? Fakta i frågan demonstreras ogenerat på sociala medier.

(Gammelmedier verkar mest sova nuförtiden och villigt anta rollen som redskap för olika intressenters informationskampanjer. Underlaget från informationsavdelningarna passerar ograverat redaktionsbordet, vilket kanske ses som en effektiv besparing? Utbildad personal som arbetar är ju enligt börsanalytiker en kostnad snarare än en resurs).

Någon, starta ännu ett nytt moderat alternativ, tack. Som är hederligt. Som kan ta ansvar för landets säkerhet och utrikespolitiska handlingsfrihet i vår del av världen. Som man inte behöver skämmas för, utan kan vara stolt att tillhöra. Som dessutom har integritet att kräva resultat för det statliga presstödet i form av kompetent oberoende kritisk samhällsgranskning.

Det är skamligt att SD värderingar och populistiska politik ska vinna röster på att inget annat seriöst och ansvarsfullt högeralternativ finns inom bl.a. försvarspolitiken.

Unknown sa...
25 augusti 2013 kl. 17:11  

Håller (M) på att förbereda oss på att säkerhets- och försvarsfrågorna får en ny nymoderat vändning? Eller talar inte utrikesutskottet med försvarsutskottet och vice versa?

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nagot-att-tala-om-med-obama_8452972.svd

Anonym sa...
28 augusti 2013 kl. 23:18  

Appråpå de 12 stridsvagnar som ska till Gotland, så har de fått ett nybyggt "Garage" men inget mer. Ingen underhålls hall, inga tvättmöjligheter, ingen bränsledepå.
Vi kommer inte kunna använda de stridsvagnarna...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade