En stark rekommendation (uppdaterat 6/8 06.50)

Försvar och Säkerhet har Johan Wiktorin idag dragit igång sin följetong "Korridoren till Kaliningrad" och idag publicerades prologen. Det är en start som lovar mycket gott och jag hyser inga tvivel om att följande delar kommer att hålla samma höga standard. Handlingen utspelar sig i våren-sommaren 2015 och berör en säkerhetspolitisk kris i Östersjöområdet. Nästa del publiceras redan imorgon så det gäller att hänga med.


Som jag konstaterat i ett antal inlägg de senaste veckorna har varken försvarsminister Karin Enström eller ordföranden i Försvarsberedningen Cecilia Widegren kommenterat den mycket stora ryska beredskapsövningens följder för svensk försvarspolitik och den rapport som Försvarsberedningen lämnade ifrån sig under tidiga sommaren. Det är svårt att tolka det som något annat än att man försöker nonchalera det faktum att detta var en övning som i högsta grad vänder upp och ner på mycket av det som utgör grunden för rådande försvarspolitik. Som tidigare berättat har Cecilia Widegren haft ett antal debattartiklar i media sedan övningen genomfördes och Karin Enström deltog under helgen i Stockholm Pride. Idag har båda två var sin debattartikel i media (Karin Enström i NWT - "Fullfölj inriktningen för försvaret" och Cecilia Widegren i Piteå-Tidningen – "Bostäder viktig förutsättning för försvarets nya medarbetare". För övrigt samma artikel som i förra veckan fanns i Sundsvalls Tidning i förra veckan). 

Det är med andra ord inte görligt att skylla på ledighet utan slutsatsen får tyvärr bli att man helt enkelt inte vill tala om saken.

Någon som däremot inte tvekat att ta debatten kring den ryska övningen är ledamoten av Försvarsutskottet Staffan Danielsson som skrivit om den och Försvarsberedningens rapport på sin blogg. En eloge till Staffan Danielsson för detta. Ta gärna del av diskussionen mellan oss där.


Uppdatering 6/8 06.50: Försvarsminister Karin Enström hade tydligen även en debattartikel i Norrbottens-Kuriren igår. Sverige ska ha en modern försvarsmakt, vilket är samma artikel som i NWT, men där tidningen satt en annan rubrik.

2 kommentarer:

jan-olov sa...
5 augusti 2013 20:05  

Ang Milo öst övningen

Peter Hultqvist S var först ut vad jag sett och kommentera Milo Öst övningen i en övrigt utmärkt brännpunktartikel
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/solskenshistorier-om-forsvaret-hjalper-ingen_8357678.svd

Bra att Staffan Danielsson C kommenterar övningen och lite annat efter
en ganaska lång kanonad och begäran om svar på många frågor som berättigat ställts centerns representant.

Försvarsberedningens ordförnade Cecila Widegren och Försvarsminister Karin Enström

Hur uppfattar ni raden av oanmälda beredskapsövningar i Ryssland?
Vad säger nivån 160.000 soldater er på en enskild övning med strategiska förflyttningar mella milon?
Iscensattes inom 48h timmar.
Vilka slutsatser drar ni själva?

Vilken signal skickar ni till oss inom försvarsmakten,till svenska folket till våra grannländer genom att inte säga ett knyst?

Jag vill att ni båda skall ha helt klart för er att vi kommer att fortsätta påminna er om ett svar.

Kn Jan-Olov Holm

Unknown sa...
6 augusti 2013 09:52  

Likheten mellan "Kaliningradkorridoren" (nu) och Dantzigkorridoren (1939)Är slående...Klart som korvspad att ryssarna vill utvidga den. Hoppas det inte slutar som 1939.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade