Gästinlägg: Modern IT-inom psyops

Flera aktiva på nätet har rapporterat in vad som man uppfattar som och skulle kunna kalla systematiska informationsangrepp. En som reagerat är Lars Wilderäng med bloggen Cornucopia där inlägg om Ryssland resulterar i många märkliga kommentarer. Cornucopia är med råge Sveriges mest besökta blogg om politik och samhälle så det är naturligtvis en tacksam kanal. Även utomlands har man gjort liknande iakttagelser. John Schindler, ofta anlitad säkerhetspolitisk analytiker och filosofie doktor vid US Naval War College, rapporterar om att personer som diskuterar rysk propaganda blir hårt angripna på nätet. Här nedan följer ett gästinlägg med svenska iakttagelser av en annan sort från andra delar av nätet. Huruvida nedanstående är ett exempel ur den pågående striden i informationsdomänen är för betraktaren att bedöma. Att företeelsen existerar är dock något man bör reflektera över. 

Internet är idag vår största källa till hur sanningen ska formas och därmed. Krig vinns inte på slagfältet utan i form av att man "enas" om en gemensam bild om vem som har vunnit. I denna föreställning är militära förband och mer kinetiska strider endast en del av den övergripande föreställningen som ska forma sanningen. Är då de rent militära aspekterna av maktutövning i internationella relationer överspelade? Nej, ju bättre skådespelare och ju bättre regisserad föreställning, desto större sannolikhet för att den blir väl mottagen av publiken.

Wiseman

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Modern IT-inom psyops

Spam-bots är ett gissel på alla hemsidor där användare kan registrera eget innehåll. Marknadsförare för tvivelaktiga affärer har helt enkelt kommit fram till att det finns ekonomiska incitament som är tillräckligt stora för att det ska vara värt att dedikerade servrar med script som aktivt söker upp hemsidor och försöker överlista spamskyddet i syfte att sprida reklam.

För sidor av stort intresse kan det till och med vara relevant att hyra professionella spammare som anpassar informationen i syfte att generera innehåll som är tillräckligt relevant för att det inte ens med manuell moderation ska vara helt enkelt att klassificera innehållet som spam. Något vi bland annat sett på Cornucopias blogg som verkar attrahera en publik som är av intresse för ryska psyops-operationer.

Nedanför har vi ett annat mer tydligt exempel som jag själv råkat ut för och som tydligt visar hur gränsen mellan kommersiellt spam och psyops har suddats ut. Användaren "Krishna" har som ni ser registrerat sig på forumet i syfte att sprida ett inlägg där vederbörande utger sig för att vara en en Polska tulltjänsteman som önskar sprida information om nazisterna i Ukraina.

Hi everyone!

I'm a custom officer in Poland working on border with Ukraine. Since this year began I've seen many kinds of people. But last month had been really busy. There occurred to be a lot of European supporters of new Ukrainian govt eager to defend them with deadly force. Too many of them are going through Poland.

I saw German neo-Nazis, and Polish Falange, and even fighters of British National Party. Yesterday a group of Latvians going through routing from Lithuania passed. They were right after their annual SS legionnaire march and were very inspired, singing old German songs of the Third Reich times and waving flags of Latvian 15th Division of the Waffen-SS.

Part of the weapons we had to confiscate as illegal. So that those valiant husky-fellows showed hackles with our security. And another ones also gave us a lot of work to legalize them.

And we have such rush work every time such nationalist fighters cross the border. I think that there are already more European neo-Nazis in Kiev than locals. If it would be blown up Europe would become much cleaner from ultranationalist mud.Sannolikheten för att en polsk tulltjänsteman ska känna ett genuint intresse för att sprida den här typen av information på ett spelforum känns som mycket låg och därför valde jag att undersöka IP-adressen som användaren nyttjat. Mycket riktigt verkar inlägget ha gjorts via en server eller en proxy-server som normalt hyrs ut till spammare som vill sprida sina budskap och kringå IP-blockeringar.

Att köpa tillgång till proxies är inte gratis och även om det inte är dyrt så visar det tydligt att det finns pro-ryska intressen som är villiga att betala för felaktig informationsspridning på internetforum för ungdomar i övre tonåren med intresse för historiebaserade datorspel.

Askträdet
6 kommentarer:

Unknown sa...
22 mars 2014 kl. 20:14  

"ju bättre regisserad föreställning, desto större sannolikhet för att den blir väl mottagen av publiken."

Lite som att vi nu börjat öva artilleri i fullbataljon.

"Huvuddelen gick i deras normala befattning, medan andra agerade förbandsinstruktörer"

Deras befattning? Inte i sin egen befattning då?

Sten-Erik Björling sa...
23 mars 2014 kl. 08:10  

Det bör noteras att USA har kompletta militära förband vars uppgift är att sprida information via sociala media, kommentarfält i bloggar och nyhetskanaler, många gånger via virtuella användare i tiotusental vilka används för att sprida datorgenererade kommentarer.

PsyOps är inte bara ett vapen för Ryssland utan även ett vapen för Sverige och Nato mfl. Och disinformation sprids från alla håll - även i Svenska media. Så det gäller som medborgare att hålla tungan i rätt mun när man försöker få reda på lite mer än standardinformationen som sprids över nät och nyhetsmedia.

Jonas Lundqvist sa...
23 mars 2014 kl. 12:32  

Man kan ju även se en hel del aktivitet från psy-ops via aftonbladets kommentarsfunktioner. FB-konton som i princip inte har någon (offentlig) aktivitet förutom proryska kommentarer.

Unknown sa...
23 mars 2014 kl. 12:34  

Vi kanske istället för stridsvagnar ska lagra upp ett par tusen soldatkitt på Gotland komplett med en laminerad lapp i fickan med saker att säga till media.
Vid kris plockar man bara in folk från gatan å simsalabim finns det en stark militär närvaro för att skydda mot terroristaktiviteter som hotar internationella transportleder

Unknown sa...
23 mars 2014 kl. 14:16  

Det är bara det att som vårt försvar är uppbyggt nu kommer vi i ett krigsläge varken ha el mat eller vatten än mindre något internet. Det är således för närvarande en ickefråga för vår nation samt försvar.

Unknown sa...
25 mars 2014 kl. 16:20  

Dagens roligaste kommentar i försvarsdebatten:
"Enklast är naturligtvis att Socialdemokraterna väljer att biträda den budgetproposition som Alliansregeringen söker väljarnas mandat att få lägga fram efter höstens val."

Alliansregeringen EFTER höstens val...hahaha

Ni får väl själva lista ut vem som står bakom uttalandet (det torde vara ganska enkelt).

Tror att Widegrens framträdande i SVT släckte den sista glöden i den elden.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade