Sverigebesök trots sanktioner?

Vladislav Surkov återfinns sedan förra veckan både på USA:s och EU:s sanktionslistor med anledning av Rysslands annektering av Krim. Surkov har länge stått mycket nära Putin och ses som dennes "spinndoktor". Han var tidigare stabschef hos presidenten och blev sedan vice premiärminister med ansvar för vissa ekonomiska frågor. Våren 2013 "avsattes" han av Putin och det spekulerades kring om han fallit i onåd. Hösten 2013 återkom han dock som officiell rådgivare till Putin, men är sedan länge omtalad som Kremls grå eminens. Surkov var också den som startade den starkt nationalistiska ungdomsrörelsen Nasji.

Igår kom uppgifter på ryska webbsidor (Interpretermag) om att Surkov var i Stockholm sedan bilder på hans frus instagramkonto visade paret och bekanta i Stockholm. Den nyaste bilden var uppladdad den 24 mars, vilket var tre dagar efter att även EU införde sanktioner mot Surkov (I USA var han ett av toppnamnen på den första sanktionslistan). I kommentarerna till en av bilderna sade dock hans fru att bilden är tagen ett antal dagar tidigare. Stämmer detta så har alltså Surkov efter att blivit uppsatt på USA:s sanktionslista, begett sig till Stockholm och tillbringat någon dag här innan han hamnade på EU:s sanktionslista med inreseförbud och frysta tillgångar. Vissa andra bilder antyder dock att bilderna tagits under den gångna helgen, dvs efter att sanktionerna infördes.

Den intressanta frågan är vad ändamålet med resan var – nytta eller nöje? Av bilderna att döma verkar man ha haft trevligt på både Millesgården, på vattnet, i Gamla stan och på Grand Hotel.

12 kommentarer:

Gronvita sa...
26 mars 2014 kl. 10:26  

Medvetet naiv slutfråga? En sådan person lägger ingen tid på bara det ena. Nytta först, eventuellt kombinerad med lite nöje. Är ju inte fel att ha lite kul när man jobbar också.

Wiseman sa...
26 mars 2014 kl. 10:29  

;)

Max Hanemann sa...
26 mars 2014 kl. 18:27  

Kanske ett besök för att komma åt sina EU-bankkonton innan de spärras?

Anonym sa...
26 mars 2014 kl. 21:02  

Ah Surkov, kremlologernas favoritobjekt.
Vladislav Surkov är halvtjetjen och tjänstgjorde som spetsnazsoldat. Hans etniskt tjetjenske far-numera folkpensionär boendes i en etta i Ufa, Bashkortostan-var också spetsnazofficer och verkade i Vietnam under Vietnamkriget, enligt egen uppgift var han inne i Saigon då staden föll.

Den hyperintelligente, mystiske och motsägelsefulle Surkov, som beskrivit Putin som "Rysslands Frälsare" ger också ut romaner under pseudonym, skriver poesi och skriver låttexter till regimkritiska punkrockbandet Agata Kristi.

Han ställer upp i högläsningar av Allen Ginsbergs poesi och har på sitt kontor rapparen Tupacs porträtt på hedersplatsen (http://zyalt.livejournal.com/347515.html).

Anonym sa...
26 mars 2014 kl. 22:37  

Sjukt pinsamt för Sverige. Ser ut som om de anlände torsdagskväll.
"Turistade" kring riksdagshuset på fredagen och så Millesgården och Moderna museet i helgen.
Jag skulle gissa på att datumuppdateringarna är autentiska, någon som kan konfirmera väderleksförhållanden i Stockholm tors-sön?
Sannolikt har Surkov läckt detta till rysk press för att genera EU (Bildt?)

Unknown sa...
27 mars 2014 kl. 09:04  

Tack för bra skrivning! För egen del har jag nu avslutat boken "Ivans Krig" 1939-45, av Chaterine Merridale. Efter att ha läst den så förstår jag mycket bättre hur konflikten med väst fungerar från ryskt håll. "Lär känna din fiende". Det otäcka är att det står klart att Ryssland och inte då bara Putin, har en starkt misstro mot väst. Boken förklarar tydligt hur de övergrepp Röda Armen gjorde sig skyldig till 1945, hade en logisk förklaring.
Putin använder samma affärs-ide som Hitler. Och deras mål är att återskapa buffertzonen mot väst Sovjetunionen hade. Men alla medel. Dom tänker inte som väst. Att penningen o affärerna går först. Genom erövring, räknar man med att få det man vill ha.
Sen kärnvapen. Ryssland vet att dom är värdelösa utom då det gäller att skrämma o hota. Därför rustar man konventionellt. Man räkna kallt med att en konflikt kommer att vara begränsad och då behövs inte kärnvapen. Vi kommer att se mycket av "Krim", framöver...

Anonym sa...
27 mars 2014 kl. 13:04  

jaha... Ryska påsken II,
Vi blir återigen tagna med byxorna nere. En maktdemonstration.
Pinsamt...

TRIDENT sa...
27 mars 2014 kl. 22:26  

Är det någon som betvivlar Cecilia Widegrens trovärdighet och hantering av sanningen så rekommenderar jag att läsa den sjätte mannens blogg - politikern på piedestalen!

Jämför sedan vad som fru skaraborgsmoderat skriver på din egen blogg....

speciellt avslutningen....

" Läs artikeln om Cecilia (M) i Dagens Nyheter"

Nu är sanningen att det inte är en artikel i DN utan en ANNONSBILAGA från Mediaplanet!

Men med tanke på insatsen i Agenda för några dagar sedan tas det väl till knep som skulle få Bagdad Bob att rodna....

...allt är tillåtet för att hålla dig kvar vid maktens köttgrytor! Själv tror jag att det som är bäst för Skaraborg är sanningen, och den har ju fru skaraborgsmoderat med all önskvärd tydlighet just visat....

PangPangSWE sa...
28 mars 2014 kl. 11:06  

@Trident:
Har du något linky?
Cecilia (M) verkar inte har någon länk, bara en uppmaning att läsa 'artikeln'.

Wiseman sa...
28 mars 2014 kl. 11:15  

PangPangSWE,

Atikeln finns inte på nätet av den enkla anledningen att den är publicerad i en annonsbilaga. Sökte förgäves efter den i DN i lördags då CW först nämnde den på Twitter. Nu förstår jag varför jag inte hittade den då.

PangPangSWE sa...
28 mars 2014 kl. 12:47  

@Wiseman:
Det är uppfattat, då förstår jag varför jag inte heller hittade den i DN's artikelarkiv.

Goebbels-varning på Widegren. (M) har verkligen en hel del att styra upp beträffande hur de förhåller sig till lögner och verkligheten.

GMY

TRIDENT sa...
28 mars 2014 kl. 14:57  

Kunde inte låta bli att maila DN om den påstådda artikeln...

Ska bli spännande att se om det blir något av det, eller om man tigande accepterar att annonsbilagan får stämpeln "DN artikel"....

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade