Inhämtning genomförs

Detta är inget jag normalt sett skulle ta på nätet, men detta är bedömt det bästa och snabbaste sättet att få folk att vakna och tänka efter och förhindra att aktören får den information man är ute efter.

På Twitter har under dagen bedrivits inhämtning mot svenska konton som får antas innehas av svensk militär personal. Arbetsmetoden har varit att man kontaktar kontoinnehavaren från ett konto som presenteras som någon som är intresserad av att få "statlig anställning" (ej normal svensk strävan att bara allmänt jobba i staten. En svensk talar oftast om ett yrke) för att sedan när kontakt via direktmeddelande kunnat upprättas, ställa frågor om andra konton och vad den personen bakom kontot jobbar med. Bara en sån sak får ju förhoppningsvis nackhåren att resa sig. När motsidan märker att man inte kommer någon vart avregistreras senare kontot.

Metoden har använts mot flera personer och kommer därför sannolikt att prövas flera i en eller annan variant och även på andra sociala medier. Det är samtidens tavelförsäljare, men i cyberrymden istället för på cykel.

Det finns ett stort intresse från andra aktörer i vad Sverige gör och inte minst den svenska Försvarsmakten med tanke på vad som nu sker i omvärlden. Var vaksamma.


Betänk gärna också Försvar och Säkerhets rader från i fredags i inlägget om upptakten till det vi nu sett i helgen:

Andra nygamla grepp kan vara propagandistiska inslag baserad på sedvanlig god underrättelsetjänst. Utan egna tekniska bevis vill jag framhålla att de inspelningar av telefonkonversationer vi hört den senaste tiden gynnar ryska intressen. Victoria Nulands samtal med den amerikanska ambassadören i Kiev med sina recensioner av ledande politiker och invektiv mot EU förlorar USA och i förlängningen också EU på.

Likaså måste någon med hög kapacitet knäckt Erdogans kryptotelefon när han instruerar sin son att gömma pengar i en inspelning som verkar vara äkta.

Att den turkiske premiärministern försvagas i detta läge gynnar ryska intressen, eftersom Turkiet ser Krimtatarerna som sina skyddslingar. Något som framgår av den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglo’s uttalande igår.

Så därför vill jag sluta med en vädjan till våra folkvalda, statsråd och regeringstjänstemän med viktiga befattningar i försvars- och utrikespolitiken med tanke på skeendet och Försvarsberedningens överläggningar.

Tala inte i telefon om svenska angelägenheter som är hemliga, dit räknas även kvalificerade, privata bedömningar. Skicka inte dessa uppfattningar eller uppgifter på mail heller. Våra intressen kan skadas, människor kan utsättas för risker och du kan få höra din röst på BBC. Informationskriget blir alltmer brutalt och på andra sidan Östersjön pågår en våldsam upprustning.Bild: AntePH?

18 kommentarer:

Unknown sa...
2 mars 2014 kl. 21:42  

Inled varje samtal, mail och motsv. med "Europa säkrare än på länge" eller "bra för Skaraborg".
Resten av samtalet kommer då automatiskt att klassas som nonsens.

Magnus Redin sa...
2 mars 2014 kl. 22:17  

*garv* Huvudet på spiken Staffan.

Själv lär jag fundera och prata som vanligt online tills jag får fullt upp med annat. Har ingen anställning eller känslig information utan sitter bara och funderar.

John Metreus sa...
3 mars 2014 kl. 00:15  

Vems intressen talar vi om? Jag är INTE imponerad över hur vi blivit en amerikansk bulvan på underrättelsesidan, och inte imponerad över svensk massövervakning av de egna medborgarna heller. Inte heller är jag på något vis övertygad om att regeringen har landets bästa för ögonen.

Sten-Erik Björling sa...
3 mars 2014 kl. 07:01  

Det bör noteras att USA sedan länge haft mer omfattande spaning mot våra myndigheter vilket bör innebära att man inte behöver öka säkerheten. Eller? Man har väl redan nu en tillräcklig nivå med tanke på den tidigare genomförda spaningen mot våra känsliga personer... Eller?

Spaning från USA är inte heller något som gynnar Sveriges intressen...

Sten-Erik Björling

Anonym sa...
3 mars 2014 kl. 08:00  

Håller med, trojanska hästen står hos oss. Det är illa.

Magnus Redin sa...
3 mars 2014 kl. 08:48  

Snarare trojanska stallet.

Sovjets inflytelseagenter lämnades i fred och en hel del ärvdes rimligtvis av Ryssland. Det finns en växande beundran av Kina och deras ekonomiska underverk som leds av en partinomenklatura som berikar sig. Av goda historiska skäl beundrar vi USA men vi gör det för okritiskt då de tyvärr har dåliga politiska trender. Även beundran av EU är för okritisk vilket innebär att vi avsäger oss möjligheter att påverka i positiv riktning. Som lök på laxen håller delar av vår intellektuella elit på med kulturellt självskadebeteende i stället för att prata om hur bra vi är på frihet och jämställdhet och göra oss stolta över att vara svenskar som verkar för dessa värden.

Jag saknar en intellektuell ideologisk debatt som hjälper oss att förstå världen och hur vi kan påverka vart saker och ting är på väg.

Utan tankar om vad och varför blir det inte heller någon fungerande säkerhetspolitik och försvarspolitik.

Unknown sa...
3 mars 2014 kl. 09:36  

Det skadar väl aldrig att vi tänker efter lite. Men samtidigt försöker jag komma på någonting i vårt öppna samhälle som är så hemligt och som är så vitalt att lura ut av främmande makt det är alarmerande. Jag menar var vi idag har våra militära enheter, förråd och liknande läser man ju om i folkskolan borta i Ryssland. Vad som en fiende möjligen kan vara intresserad av är vilken teknik och strategi vi har när vi övar våra fåtaliga militära enheter av olika slag. Men, om Brommapojkarna skall möta Barcelona om än på bortaplan tror jag inte Barcelona bemyndigar sig med att skicka "spioner" för att se på träningen och oroa sig för laguppställningen precis. Utgången är mer än given och handlar mer om utifall Brommapojkarna vill förlora tvåsiffrigt eller lämna Walker over för att slippa ett mer förutmjukande nederlag. Men, kanske man vill i förväg kunna få kännedom om Carl Bildts kommande tal och fördömanden som ju skakar om världen ;-)

Bjäen sa...
3 mars 2014 kl. 10:00  

Hej Wiseman!

Jag har en fundering om störande av samhällsfunktioner sker nu av Ryssland. I syfte att hämnas Bildts uttalanden och effekt av den negativa propaganda som kommer från Ryssland om Sverige.

Det jag tänkt på senaste tiden är.

1. Återkommande strömavbrott på gotland.
2. Idag bombhot i södermalm.
3. Vattenreservoaren i Östersund som smittades med vattenparasiter för några år sedan. Test försök.
4. Störningar på internet och telefoni.
5. jag tror att fler störningar kan inkomma under veckan. Händelser som saknar naturliga förklaringar.

Jag hoppas Reinfeldt och Co. specielt super amatören vår värdelösa försvarsminister. Att det är på allvar.

Ingen militär motsättning. Men ett kallt krig är på väg att komma tillbaka med ett nationalistiskt ryssland.

TobbeT sa...
3 mars 2014 kl. 11:22  

Vad är anledningen till att, ryssarna får man förmoda, gör detta?
Är det en förstadie till något större, större än Krim?
Gjorde Ryssland samma informationsinhämtning och desinformation i samband med Georgien-kriget?
Är även andra nordiska, europeiska och transatlantiska twitter och bloggare utsatta?

Jakob Wedman sa...
3 mars 2014 kl. 14:03  

Bra debattartikel på Brännpunkt!

Anonym sa...
3 mars 2014 kl. 14:51  

Wiseman talar om trösklar. Hög tid för en medvetandehöjning hos militärismen som inte förstått att vi lever i den fredligaste av världar i Homo Sapines långa historia.


http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/varlden-mer-fredlig-an-nagonsin/

Anonym sa...
3 mars 2014 kl. 16:04  

Apropå trojanska hästar: Fredrik Reinfeldt (Putins kompis) säger sig ha förståelse för Rysslands ockupation av Ukraina. Snacka om förrädiskt särintresse!

Anonym sa...
3 mars 2014 kl. 19:33  

@ Flygsoldat Det Reinfeldt verkar ha insett till skillnad från övriga svenskar är att utan ett försvar så är vi tvugna att kröka rygg inför en aggressiv granne. WWII all över again.

Det var det första tecknet på säkerhetspolitiskt ansvarstagande jag sett från regeringen på mkt länge.

Förra veckan höjde regeringen anslagen för asyl och integration med 20 miljarder samtidigt som man sänkte försvarsanslaget med 100 miljoner för att bekosta asylsatsningen. Kanske dags att börja prioritera om nu när statsministern ändå verkar vara inne på en mer ansvarsfull linje?

Magnus Redin sa...
3 mars 2014 kl. 20:18  

Jan, denna goda utveckling hänger ihop med att det inte lönar sig att vara aggresiv. Börjar det löna sig ekonomiskt och inflytelsemässigt att starta krig ökar riskerna rejält.

Anonym sa...
4 mars 2014 kl. 06:56  

Tycker det låter lite amatörmässigt. Som om de inte har skarpa data.

Jan kallberg

Max Hanemann sa...
5 mars 2014 kl. 20:35  

På ett annat forum har en svensk medlem postat följande:

It's getting more and more interesting to note the russian capacity for psyops.

Numerous blogs, forums, online news articles and twitter in Sweden relating to this are getting comments that are supportive, argumentative and explanatory of the russian side.
They're fairly consistent in that they have a very similar level of swedish, good but not perfect as one can often see mistakes relating to some of the trickier bits. Not the same mistakes as your run of the mill immigrant would make so I doubt the answer lies there.

Several people I've talked to in the past couple of days have noted this, very interesting indeed. They're taking advantage of the opportunities in the digital era."

Olustigt om det stämmer. Bloggares (motsv) åsikter kan därmed registreras och sorteras så att de med misshagliga åsikter kan registreras för ev framtida behov. Hur säkerställer man egentligen sin anonymitet mot detta hot?

Sten-Erik Björling sa...
6 mars 2014 kl. 10:36  

PsyOps genomförs av båda sidor och den främsta kanalen för PsyOps i Sverige är de Svenska medierna som helt förbehållningslöst presenterar endast en sida av konflikten. De av oss som följer utvecklingen genom olika kanaler både från väst och öst och som försöker balansera genom inlägg misstänkliggörs därmed.

Rysshatet och ryssfobin är stark i Sverige och förblindar många. Likaledes så blundar många för det faktum att USA är en helt annan nation än den som de känslomässigt har svurit lojalitet mot - en nation totalt satt under diktatur av stora företag, som eliminerat habeas corpus och som under årtionden har startat illegala invasioner och ockupationer baserade på lögner. Sverige är i dess ögon inte mer än ett verktyg och den Svenska utrikesministerposten är inte mer än ett verktyg för en person (Bildt) att skapa status och prestige för sin person inom valda delar av USAs etablissemang.

På många sätt är både USA och Ryssland lika - stark kontroll av media från centrala maktstrukturer i båda fallen, tveksam hantering av demokratiska principer och verktyg av båda parter (valfusk mm). USA är dock i många fall värre i sin hantering av opposition och protester och deras hantering av mänskliga rättigheter är ytterst tveksam.

Det som är viktigt för Sverige och Europa är att koppla sig fri från beroenden till dessa två olika parter - USAs köpta och kontrollerade maktstrukturer i Europa och Rysslands energiresurser. I det spel som nu framträder så kommer Europa och med det Sverige att förlora stort som pjäser i USAs behov av att neutralisera Ryssland och Kina som hot mot deras strävan efter global hegemoni - Kina och Ryssland är kärnan i den nya utveckling som innebär att dollarn ersätts som reservvaluta med nya system och med detta så kan inte USA längre sträva efter hegemoni. Europa är endast en spelbricka i detta (förutom intressen i UK) och det är dags att vi skapar en egen bas inför framtiden.

I den framtid som kommer så kommer resiliens och oberoende av andra för säkring av basförsörjning parat med kapacitet till motstånd att bli allt viktigare. Att inte tillåta att Sveriges territorium används av olika parter för egna intressen kommer att bli viktigt (riktat mot både USA och Ryssland) och minskat beroende av extern energi mm kommer även det att öka förmågan till att hålla sig utanför konflikter.

Det främsta hotet dock mot Sverige som demokratisk nation är inte Ryssland utan TTIP. Om Svenska politiker röstar för detta och detta avtal genomförs så har demokratin och allt med detta slagits ut och kontrollen helt tagits över av storbolag och finansiella intressen. Sverige kommer därmed att sant bli en administrativ yta utan förmåga till självständigt agerande eller omhändertagande av befolkningens intressen. En invasion av Ryska soldater är det sammanhanget en västanfläkt i jämförelse...

Därmed är det största hotet mot Sverige inte Ryssland (även om vi måste rusta upp försvaret och satsa på resiliens inom självförsörjning mm) utan flatheten hos vår egna politiska klass som under lång tid har totalt underställt sig externa makters vilja utan motstånd eller omsorg om vårt lands befolknings välgång i jämförelse med egen prestige och förmåner. Denna flathet kommer även den att spela roll när vi blir utsatta för hot - Sverige som nation kommer att snabbt vika sig för minsta påtryckning eftersom den politiska klassen aldrig kan fatta beslut som innebär synliga konsekvenser i form av människoliv. Besluten kommer alltid för sent och med för lite tilldelningar av resurser. Såsom nu är fallet med försvarspolitiken.

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
7 mars 2014 kl. 09:37  

En liten komplettering... Bra läsning...

http://news.goldseek.com/GoldenJackass/1394139780.php

Sten-Erik Björling

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade