Att döma av den massiva försvarspolitiska debatten i SvD (2, 3, 4) idag har ÖB i alla fall lyckats med att skapa en ordentlig försvarsdebatt. Det återstår att se vad resultatet blir, men äntligen har de moderata riksdagsledamöterna öppet börjat trotsa partipiskan och höja sina röster mot finansminister Borgs besparingar och de reduktionskrav som drabbat Försvarsmakten. Det är så att man får lust att citera Gert Fylking: "Äntligen!"
Formuleringar från moderata riksdagsledamöter i försvarsutskottet som denna värmer mitt hjärta och visar hur långt försvarspolitiken fjärmat sig från traditionella moderata värderingar:
"Sverige har mellan år 2000 och 2007 dragit ner på försvarets budget med 20 procent medan det omvända har skett i vår närhet, där upprustning och ytterligare satsningar har gjorts av ett flertal länder i Europa.
Deras säkerhetspolitiska bedömningar har uppenbarligen varit en annan än den svenska. Den politiska ledningen måste bli tydligare med vad försvaret ska kunna lösa för uppgifter."
En av de största folkstormarna just nu tycks röra Hemvärnet och det förstår jag. Hemvärnet är och har alltid varit svenska folket största försvarsanknytning. Alla känner inte någon som arbetar inom Försvarsmakten, men däremot är det väldigt få som inte känner någon hemvärnsman. På så sätt har Försvarsmakten haft en fast folkförankring trots att bara en bråkdel av ungdomen nu gör värnplikt.
Det är med största spänning jag nu följer försvarsdebatten. För att citera en bloggkollega "Alla ger Mikael Odenberg rätt". Odenberg lyckades under sin korta tid som försvarsminister bli något av ett helgon. Rätt fascinerande faktiskt. Nu har det ju också visat sig att han hade helt rätt. Tolgfors verkar dock knappt spela i samma liga som Thage G-punkt.
En intressant fråga finns dock kvar: Var står utrikesministern i det hela? Det är sällan man ser Carl Bildt så otroligt tyst om en het fråga, som just nu om försvarspolitiken.
Förhoppningsvis går Försvarsmakten stärkt ur detta enorma kaos. Förhoppningsvis blir det räfst och rättarting med ineffektiviteten och slöseriet inom stödmyndigheter som Fortifikationsverket och även inom stödorganisationerna som FMLOG. Förhoppningsvis blir resultatet att vi följer våra grannländers exempel och inser att världsläget faktiskt har försämrats i vårt närområde och kräver försiktighetsåtgärder.
Norge förbereder sig för kris och krig
3 timmar sedan
4 kommentarer:
Tja!
Jag förstår inte varför flygvapnets del i sparandet är ca 80procent?
konspiratorisk som jag är, tror jag att anledningen till Bildt är så tyst är nog att han skulle nog vinna en del pengar på att ryssen skulle invadera Sverige och få sin gasledning. Med tanke på hans obligationer i GazProm eller vad företaget hette!
Anonym 20:34,
Jag vet inte om det är just så mycket, men man kan utan att blinka konstatera att det försvarsledningen eftersträvar att skicka på insatser utomlands är i första, andra, tredje och fjärde hand markstridsförband. I femte hand blir det marina förband och först neråt tionde plats kommer stridsflygförband, trots att ISAF i sitt poängsystem för bidrag värderar ett CAS-flygplan till uppåt 100 soldater. Medan andra ord skulle den svenska insatsen poängmässigt kunna fördubblas med en grupp JAS 39.
Anonym 21:21,
Riktigt så illa tror jag nog inte att det är :)
Odenberg i all ära men är det inte bra om vi kan reda ut denna soppa!
Skicka en kommentar