Alltid lika klockren

Bo Pellnäs är alltid lika klockren i sina analyser. Igår hade han en debattartikel i UNT som är mycket läsvärd.

Artikeln är full av träffsäkra formuleringar. Exempel på några:

"Ryssland visste att strider skulle bryta ut i Sydossetien. Ett tjugotal journalister sändes i förväg till området. Vidare måste de ryska förband som tillfördes ha legat i hög beredskap för att kunna sättas in så snabbt."

Läs gärna de här länkarna med ovanstående som bakgrund: 1, 2

...

"...Man borde tidigt ha noterat att ryska förband hade satts i beredskap. USA:s signalspaningsorganisation, NSA, har en organisation vars personal antalsmässigt vida överstiger CIA:s. Man kan i detta sammanhang undra vad svenska FRA kände till. Vår regering verkade totalt överraskad av krigsutbrottet."

Minst sagt.

...

"Försvarsminister Tolgfors uttalande att det inte finns ett öst-väst-problem därför att Ryssland prioriterar Kaukasus, är orealistiskt och speglar egentligen bara oviljan att inleda det försvarspolitiska återtåg, som han nog ändå ser som oundvikligt. Orealistiskt därför att USA:s lokalisering av ett antimissilförsvar i Polen kommer att mötas av ryska motåtgärder. Dessa kan snabbt försämra öst-västrelationerna och rikta strålkastarna mot vårt närområde. "

Tolgfors timing med debattartikeln i SvD förra helgen kunde inte ha varit bättre.

...

"Det är intressant att avläsa de svenska reaktionerna. Afghanistandoktrinen, den som länge hävdat att Sverige bäst försvaras i Afghanistan, är nu stendöd. Det säkerhetspolitiska återtåget till vårt närområde har börjat. Tyvärr är det inte främst säkerhetspolitiska motiv som åstadkommer detta. Det är långt mer rädslan för att socialdemokraterna inför valet skall kunna spela på alliansens bristfälliga hantering av försvaret."


Hela artikeln är som sagt mycket läsvärd och rekommenderas varmt!

4 kommentarer:

Anonym sa...
27 augusti 2008 11:03  

Verkar som man kommer gå en intressant framtid till mötes. Har nyligen börjat Nostalgi-knarka på Star Trek, där det tredje världskriget slutar runt 2060-talet. Nostrudamus, släng dig i väggen!

Så... Kanada ska visst vara fint så här års?

Anonym sa...
27 augusti 2008 13:58  

Intressant artikel här som uppföljning till Pellnäs utomordentliga artikel.


Mikael Gennser

Wiseman sa...
27 augusti 2008 19:51  

Mycket bra fynd Mikael! Jäkligt intressant läsning. Jag kände till de ossetiska granatkastarbeskjutningarna av georgiska byar och IED:erna mot de georgiska polisterrängbilarna, men det var en del nytt.

Jag postar länken i nästa inlägg.

Nyanserad sa...
27 augusti 2008 20:32  

Konflikten i Georgien och Sydossetien är beklagansvärda. Konflikter av denna art är ofta mer mångfaciterad och komplex än vad som kan tyckas vid en första anblick.

För att finna en lösning på konflikten måste blicken höjas.

Läs gärna vidare på min blogg.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade