Skiten träffade fläkten

Visserligen har tecknen på att det åter närmat sig en väpnad konflikt i Georgien och dess närområde varit många, men få hade nog ändå trott att så skulle bli fallet.

Det råder inga tvivel om att Rysslands starkaste intresse i området är oljan och gasen från Kaspiska havet och dess färdväg mot väst. Av en händelse går vissa bl a genom Georgien och utgör därigenom alternativ till de som går genom Ryssland och kontrolleras av bl a ryska Transneft (karta).

Konflikten i Georgien går tillbaka till 90-talets början när delrepubliken Abkhazien med våld och stort civilt lidande bröt sig ur Georgien. Vid samma tid såg även Sydossetien till att också förklara sitt oberoende av Georgien.

Rysslands position i konflikten kan knappast kallas neutral. De senaste åren har flera incidenter inträffat där Ryssland visat sin ovilja att respektera Georgiens nationella integritet. De incidenter jag främst tänker på är förra årets kränkning av georgiskt luftrum med två attackflygplan som avfyrade en signalsökande robot mot en georgisk radarstation och frambaseringen av stridsflyg till Abkhazien och den efterföljande nerskjutningen av en georgisk UAV i våras.

De senaste åren har Ryssland också frikostigt delat ut ryska pass till invånarna i Abkhazien och i Sydossetien, vilket gjort att man kunnat använda argumentet att man är tvungen att försvara ryska medborgare i de båda områdena. Värt att notera är också att den första ryska reaktionen på händelserna i Sydossetien inte kom från Kreml och president Medvedev utan från Peking där premiärminister Putin befann sig. Ett tecken på vem det är som egentligen styr Ryssland?

Vad händer nu om stridigheterna med Georgien upphör? Georgien lär definitivt få ge upp förhoppningarna om att åter införliva Sydossetien med landet. Vad väntar då Sydossetien? Ryssland lär knappast låta Sydossetien få leva som en självständig stat utan det blir nog snarare så att man införlivar området i den ryska federationen. Trotsallt har ju majoriteten numera ryska pass. Än mindre troligt är att Nord- och Sydossetien skulle få bilda en gemensam självständig stat. Kommer Ryssland att fortsätta in i Georgien? Knappast om man håller sig till sunt förnuft. Landets anseende är redan allvarligt skadat av dess agerande.

Det ska också bli intressant att se vad USA:s mer fasta ståndpunkt kommer att bli. USA har ju kraftfullt omfamnat Georgien tidigare och nu senast i våras ville man ta med landet i NATO. President Bush togs härom året emot som en hjälte när han besökte landet och Georgien har fram till idag varit en av de större bundsförvanterna i "Coalition of the willing" i Irak med en reducerad brigad om 2000 man. Denna brigad befinner sig nu under återtransport mot Georgien (färdväg och färdsätt oklara).

Värt är också att notera att ryska Svarta Havsflottan inlett en blockad av georgiska hamnar, bl a hamnstaden Poti inte långt från gränsen mot Turkiet, ett NATO-land och att man förstärkt den ryska närvaron i Abkhazien sjövägen med 4000 man.

Det är bara att konstatera att det återigen brinner friskt runt krutdurken Kaukasus.

Lite av dagens mediatäckning:

Svd, 2, 3, 4, 5, 6
Aftonbladet, 2, 3, 4
DN, 2, 3, 4
Expressen, 2, 3, 4
BBC, 2, 3, 4, 5 (bilder), 6

7 kommentarer:

Anonym sa...
10 augusti 2008 20:43  

Hej Wiseman!
Äntligen tillbaka från semestern antar jag? gått av och ann hela tiden under sommaren och väntat på inlägg.

Hoppas att du har haft det bra

// Jonas

PS bra inlägg:)

Wiseman sa...
10 augusti 2008 21:32  

Man tackar för berömmet! Jo, nu blir det friska tag igen. :)

Wiseman sa...
10 augusti 2008 23:28  

Kungen: Råkade trycka på fel knapp så din kommentar försvann. Men svaret är nej. Var du där? Ryktet säger att det gick bra för di svenske?

Anonym sa...
11 augusti 2008 08:13  

För att hänga med i den kaukasiska sopan måste man inse att ingredienserna har kokat längre tid än vad som skrevs gårdagens tidning. Tyvärr brukar minnet i media inte sträcka sig längre än till gårdagens tidning.

Konflikten kan utmynna i vad som hände på Balkan. Dock med skillnaden att nu är en utomstående stat direkt inblandad i konflikten som stridande part.

Ryssland å sin sida drömmer om forna dagars gränser och makt. Samt att man inte vill ha NATO som granne.

Kartan över oljeledningarnas sträckning visar på två saker. Dom går genom områden som är politiskt instabila. Och inser EU länderna hur beroende man är av Ryssland för sin energiförsörjning.

Det finns en uppenbar risk att om inte EU länderna håller Ryssland på gott humör kommer man att göra som Mikael Styrman i Övertorneå, släcka gatbelysningen.

Wiseman sa...
11 augusti 2008 09:02  

Exakt. Det är en stor anledning till varför jag starkt motsätter mig gasledningen i Östersjön och ännu mer att Sverige skall ansluta sig till den, eller överhuvudtaget börja köpa rysk gas.

Till syvende och sist får EU prioritera. Kanske anser man det värt att offra ett litet land om det gör att den egna befolkningen har värme och energi?

Anonym sa...
11 augusti 2008 12:49  

PÅ kort sikt (10-15 år) kommer EU länderna att tvingas hålla en låg profil. När det gäller metoderna Ryssland använder för att upprättar sin intressesfär.

Expansionen i Arktis kan bli en fråga som gör att EU tvingas att stödja Ryssland och släppa dom fria att utvinna naturtillgångarna.

Det ekonomiska beroendet som Europa har till USA gör att man måste hålla den transatlantiska länken öppen. Genom energiberondet kommer Europa också att vara tvungen att hålla Kreml på glatt humör.

Eftersom Washington och Kreml sällan spelar samma tonart i den diplomatiska orkestern, så kan Europa hamna i situationen att vara som åsnan mellan två hötappar. Tvungen att välja mellan konjunkturen eller energin.

Forsno sa...
11 augusti 2008 19:19  

Det är även ganska pinsamt att regeringen försöker få detta till ett argument för FRA-lagen.

Själv tycker jag att det snarare är ett argument för att små länder i Rysslands närhet behöver ett trovärdigt luftförsvar - men jag hyser inga förhoppningar om att det går att övertyga Anders Borg om det.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade