En trappa upp?

Rysslands president Dimitrij Medvedev biföll idag Dumans beslut att erkänna Abkhaziens och Sydossetiens sjävständigheter. Man kan direkt dra paralleller till erkännandet av Kosovo mot Rysslands vilja och se detta som ett sätt för Ryssland att visa att man minsann också kan. Ryssland verkar dock förbehålla sig rätten att göra subjektiva val i när det gäller självständighet för delstater och delrepubliker. Ingen tror väl någonsin att Ryssland kommer att erkänna Tjetjeniens självständighet? Det finns säkerligen fler områden i Ryska Federationen som hyser stora önskemål om att bli självständiga. Hur tänker man hantera detta? Det är inte utan att man mycket väl kan förstå synpunkterna att detta inte är något annat än en annektering av annat lands territorium. Hur många andra länder kommer att följa Rysslands exempel? En första gissning är Syrien, Kuba, Venezuela och möjligtvis Kina.

Jag hade faktiskt inte trott att Ryssland skulle gå med på självständighet för Abkhazien och Sydossetien annat än som delar av Ryska Federationen. Jag finner det högst otroligt att Ryssland kommer att ta hem sina militära styrkor från dessa områden, utan de kommer nog att bli kvar för en lång tid framöver. Frågan är också hur pass stor självständigheterna för dessa stater kommer att bli gentemot Ryssland? Jag håller det för rätt troligt att kommer att ha en status påminnande om de forna WP-staterna i Östeuropa, där alla beslut av vikt var tvungna att sanktioneras av Moskva. Det stämmer väl rätt bra i tiden nu, när vi nyss noterat att det är 40 år sedan Sovjetunionen slog ner på ett bångstyrigt Tjeckoslovakien.

Risken är nu att om denna annektering av det bångstyriga Georgiens territorium faller väl ut för rysk del och man kommer lindrigt undan (har inget svar på hur man skulle kunna hindra detta...), att man lockas att använda samma metod i andra områden, som t ex Baltikum, Moldavien och delar av Ukraina. Detta vore en högst otrevlig världsutveckling... Jag hoppas på att de europeiska länderna kan sluta upp runt en gemensam hård och fast linje mot Rysslands aktioner. Det här är inte en kris som kommer att kunna lösas i FN och Säkerhetsrådet. Det är inte utan att man undrar om inte Säkerhetsrådets utformning borde ändras, när fem länder har ständig vetorätt och därmed kan skjuta alla försök till beslut i sank när det handlar om frågor som rör dessa länder.

Det rapporteras också att kryssaren Moskva lagt ut från Novorossijsk för "patrulleringsuppdrag" alternativt "rutinuppdrag för att testa vapensystem" (Det betyder alltså att man snabbt har reparerat Moskva i den nya marinbasen Novorossijsk efter de skador hon åsamkades under striden med georgiska robotbåtar). USA har ju tre örlogsfartyg i Svarta Havet på väg med "nödhjälp" till Georgien. Det är knappast ett sammanträffande att det första är en Arleigh Burke-jagare, vilken kommer att vara kapabel att sköta det mesta av Georgiens luftförsvar på egen hand med sin mycket kraftfulla radar och sina luftvärnsrobotar.

Som vanligt är ju utrikesminister Carl Bildts blogg mycket intressant att läsa om läget i världen.

6 kommentarer:

Anonym sa...
26 augusti 2008 22:29  

Jag tycker sverige borde lägga ner försvaret istället, vi har inget som varken Ryssland, USA, al-Qaida eller Nato behöver...

när jag gick lumpen så stal jag notorliskt materiell och saboterade, för att jag avskyr av hela min själ det svenska försvaret - världens onödigaste försvar

och ju om moderaterna bestämmer sig för att rusta upp nu, så kommer jag att ge sossarna min rörst i nästa val, för första gången

/ Nisse

Anonym sa...
27 augusti 2008 00:02  

"Gemensam hård och fast linje" kommer ha precis motsatt effekt i Moskva. Tiden då ryssen kunde hunsas är förbi. Det är snarare respekt för Moskvas oro som behövs.

Sen kan du glömma att Kina kommer erkänna utbrytarepublikerna. Jag önskar att det i Sverige fanns mera kunskap om den globala politiken än vad som är fallet. Men det är ju inte konstigt med tanke på hur värdelös media vi har. Tacka vet jag Le Monde diplomatique och andra som förmår skingra dimhöljet.

Och på tal om självständighet så kan du knappast påstå att Afghanistan och Irak är självständiga länder.

Anonym sa...
27 augusti 2008 01:06  

Nämn inte fåntratten Bildt, han tror fortfarande på sovjetiska ubåtar när det är BEVISAT att de kom från NATO!!
För övrigt är det självklart att Transdnjestrien ska vara fritt från Moldavien, området bröt sig loss samma år som Sovjet upplöstes och har aldrig lytt under Moldavien och har rysk befolkning(utan etnisk rensning!)
Om "Ukraina" så gäller det att det är en högst kostgjord "stat" där hela den södra och östra hälften av landet alltid tillhört Ryssland. Där talas ryska fast den korrumperade presidenten försöker förbjuda språket!!
Klart att 20 miljoner ryssar och 10 miljoner "blandade" ryssar/ukrainare (som också talar ryska) inte vill vara med om detta. Dessutom visar ALLA opinionsundersökningar att 70% !!! av folket INTE vill gå med i Nato. De ryska områdena-Krim,Donetsk,Lugansk,Dnepropetrovsk,Odessa,Nikolajev,osv kommer att bryta sig ur om så sker, och det med rätta!!

Anonym sa...
27 augusti 2008 04:40  

Kan inte Ryssland hjälpa Gotland att bli sjävständigt ?

Anonym sa...
27 augusti 2008 13:02  

Vad är så svårt med att skriva "ivan" "björnen" iställer för anonym? FRA tar ju er rysskramare endå ;)

Så... om "ALLA" undersökningar visar det, hur kommer det sig att inte en enda källa kunde uppbringas?

Tabby sa...
27 augusti 2008 13:21  

@anonym den 27 augusti 2008 01:06

Så enligt dig är ALLA ubåtskränkningar genomförda av NATO? Även Hösten 1976. "Under Marinens Krigsförbandsövning i Stockholms skärgård avslöjar sig en sovjetisk ubåt av W-typ utanför svenskt territorialvatten genom att sända med radar. Den svenska ubåten Sjöormen kan följa hur denna går in på svenskt vatten i Danziger Gatt och spela in ljud från den. När ubåtsjakthelikopter och jagare tillkallades försvann ubåten med hög fart ut mot internationellt vatten."

Ifall du undrar Whiskey klassen är samma ubåts typ som gick på grund utanför Karlskrona.

Tycker du att Ryssland skall få tillbaka Ukraina föratt det tillhört Ryssland så tycker jag att Sverige borde få tillbaka Finland och Estland och det inkluderar St. Petersburg!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade