Stackarn...

Det är synd om försvarsministern. Först lyckas han med det omöjliga, nämligen att ha en debattartikel i SvD där han konstaterar att Ryssland har sin fokus på sin sydfront i Kaukasus och därför berör inte händelserna där vårt närområde på samma sätt, samma dag som Ryssland går ut och deklarerar att Polen nu är ett primärmål för kärnvapen och att man nu åter ska kärnvapenbeväpna Östersjöflottan. Så idag går flera borgerliga försvarspolitiker, som tidigare under våren förordat budgetnerdragningar ut i SVT Rapport och istället förordar budgettillskott för Försvarsmakten.

Det är inte lätt att vara försvarsminister då när man som käpphäst har att Försvarsmakten minsann ska klara sig med tilldelad budget och krävs det nerläggningar för att klara budgeten, så är det så (eller är det någon annan som har käpphästen som Tolgfors får rida på?). Som jag skrev tidigare påminner Tolgfors situation allt mer om justitieministerns i Rymmaren. Ständigt i fel fas med opinionen och omvärldshändelserna. Dock tror jag inte vi behöver vänta värst länge innan försvarsministern också går ut med att han mycket väl kan tänka sig att skjuta till pengar till Försvarsmakten.


Det fortsätter att vara svalt i relationerna mellan Väst och Ryssland. Ryssland har idag opponerat sig mot utrikesminister Carl Bildts frispråkighet (framförallt på hans blogg) om vad han anser om Rysslands agerande i Georgien. Själv gillar jag som sagt det faktum att vi har en utrikesminister som för en gångs skull inte viker från en hård linje mot något som är orätt, trots att det är en stormakt det handlar om och inte någon bananrepublik. Det är dock intressant att se att det finns en del i Ryssland som motsätter sig gårdagens självständighetserkännanden och kallar det ett vågspel. Det blir som sagt intressant att se hur Moskva ska försvara sig mot diverse krajer, oblaster och regioner som nu på allvar funderar på att realisera sina självständighetsdrömmar.

Jag vill mycket varmt rekommendera den här länken som jag fick av en läsare. Den ger en utmärkt bakgrund till kriget i Georgien och händelserna som ledde fram till detta. Mycket hade jag koll på, men inte allt. Ni som fortfarande lever i förvissning att kriget startade med att Georgien försökte jämna Tskinvali med marken med artilleri bör definitivt läsa. Länkarna jag postade i morgonens inlägg kan också vara läsvärda.

Det kan också vara kul att ta en titt på SKP:s blogg också. De är inte riktigt kloka där. Foliehatt på!

Slutligen är det kul att notera att bloggen sprängde 50 000 besökare ungefär ett år efter starten. Det är mer än vad jag någonsin trott. Betydligt mindre än de stora bloggarna, men jag vänder mig inte till en så bred publik så jag är mycket nöjd. Någon nytta hoppas jag att bloggen har åstadkommit förutom att ge mig utlopp för en del irritation och möjlighet att ventilera mina åsikter.

11 kommentarer:

Anonym sa...
28 augusti 2008 kl. 02:09  

Tack till länken till Michael Totten, Wiseman. Jag fick mig bra med skratt i alla fall. En riktig orgie i rysshatet. Snacka om en riktig foliehatt.

Sen fann jag ingenting, konstigt nog, om den starka israeliska kopplingen till konflikten. Detta borde ju Totten veta en del om. Kanske kan du bringa lite ljus i mörkret i den frågan?

Anonym sa...
28 augusti 2008 kl. 09:49  

Gott jobb Wiseman!
Man känner att läsekretsen växer när kommentarerna i inläggen ibland spretar lite, kan vara sunt att inte enbart omge sig med ja-sägare.
Konstaterar för övrigt att Nordgren-Christensen (Försvarsbloggen) på ett självkritiskt(?) sätt illustrerat din sammanfattning av försvarsberedningens rapport (13/6) nu när det visar sig att den fasta marken börjar närma sig med oroande hastighet.

"Vi har nu sågat av grenen vi sitter på och faller handlöst genom rymden. Eftersom man inte har någon fallkänsla mer än i några sekunder kan vi sitta lugnt och kasta sågen. Ingen fast mark syns under oss under överskådlig tid, men när den dyker upp, och det kommer den att göra, kommer den att göra det snabbt och då kommer det att göra ont. Mycket ont."

Forsno sa...
28 augusti 2008 kl. 11:32  

Den israeliska kopplingen är rent affärsmässig. De säljer vapen till alla som kan betala (sina grannar undantagna).

Om det sedan är Georgien eller USA som tar fakturan är mindre viktigt.

Anonym sa...
28 augusti 2008 kl. 11:47  

Anonym: Om det är så konstigt att denna information inte svämmar över våra sinnen. Hur kommer det sig att du inte ens kan lämna alla fall EN källa?

Själv vart jag väldigt förtjust i den artikeln då den svarade på många frågetecken. Tex varför de stångade sig så hårt mot Tskinvali

Lars Gunther (itpastorn) sa...
28 augusti 2008 kl. 12:19  

Eftersom jag följt Michael totten länge så blir anonyms kommentar skrattretande.

För en mer detaljerad version av den Georgiska saken, se denna länk_: http://georgiandaily.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6625&Itemid=65

Anonym sa...
28 augusti 2008 kl. 14:42  

Kan vi inte lämna amatörer som Totten och starkt färgade (läs partiska) inlägg från den georgiska propagandan åt sidan och lämna ordet till folk som har koll på saker och ting? Det är det här kriget handlar om: http://www.stratfor.com/weekly/russo_georgian_war_and_balance_power

Och ja, mycket riktigt så säljer israelerna till alla som betalar exklusive sina grannar, men inklusive Kina!?!

Det var inte det jag syftade på utan i första hand israeliska intressen i oljeledningen. Sen att bl a georgiens försvarsminister är Israel gör att kontakterna länderna emellan är mycket intima, om man säger så.

Både USA och Israel måste ha vetat vad som skulle ske.

Anonym sa...
28 augusti 2008 kl. 14:54  

Visst är det en intressant artikel av Totten. Ännu mer intressant blir den om man läser lite _om_ Totten, då det snabbt blir tämligen uppenbart att han är knuten till neocongardet.

Den var riktigt trovärdig tills dess...

Anonym sa...
28 augusti 2008 kl. 15:12  

Sansad syn på saken: www.antiwar.com (utan ideologiska låsningar). Antiwar är varken socialister eller neocons! Uppfriskande!

Forsno sa...
28 augusti 2008 kl. 22:33  

Som svar till den Anonym som svarade på mitt inlägg:

Bra länk, men var hittar du där belägg för att Israel haft någon roll att spela i konflikten?

Visst, USA och Israel har intresse av att Azerisk olje- och gasexport inte går via Iran.

Men det är varken USA eller Israel som drivit den här konflikten. Den amerikanska handlingsförlamningen och den totala ryska segern borde vara bevis nog.

Lars Gunther (itpastorn) sa...
29 augusti 2008 kl. 10:48  

Lite svårt att veta om det är en och samme anonym i alla inlägg ovan.

Snabbt gick det i alla fall att stämpla Totten som "neocon" och därför möjlig att avfärda utan djupare analys. Totten är enligt egen och andras beskrivning en politisk blandning av flera ideologier - ingalunda "knuten till neocongardet". Jag påstår inte att han är helt neutral - det finns ingen som är det!

Men att kalla honom foliehatt är däremot skrattretande - ångande av okunskap.

Jag var också noga med att prefixa min länk med uttrycket "den georgiska saken", väl medveten om dess karaktär som partsinlaga. Men också partsinlagor skall granskas.

I princip all rapportering i Sverige bygger på föreställningen att Georgierna lät sig provoceras och inledde en slags invasion, fullt medvetna att det fanns en vältränad och bättre utrustad division ryska soldater i full beredskap på andra sidan gränsen. Det passar en hel del i detta land att tänka sig Bush som en total idiot, utan vare sig sans eller vett, men oavsett om man delar hans värderingar, så är det en falsk nidbild.

Många umgås i detta land (se tokstollarna som kommenterar på Bildts blogg) med tanken om att USA rent utav inspirerade dem - som om Putin hade någon trovärdighet.

I detta perspektiv ser jag det som rimligt att man tar del av en alternativ beskrivning och granskar dess sakuppgifter. Liksom jag har granskat uppgifter från en mängd källor, inklusive Pravda!

Jag kan bara konstatera att "anonym" - på lösa grunder - hellre attackerar ad hominem än diskuterar innehåll

Anonym sa...
30 augusti 2008 kl. 21:26  

tobias:

Att förklara israels roll i konflikten låter sig inte göras på en bloggs kommentarfält.

Kortfattat handlar den israelska strategin att hålla Iran ute i kylan. Utan BTC ledningen ökar Europas och USAs incitament att ge upp den nuvarande politiken gentemot Iran då Iran är den bästa transportrutten för den centralasiatiska oljan och gasen. Dessutom har Iran redan en välutbyggd infrastruktur.

Annars så kan jag rekommendera Lutz Klevemans bok The New Great Game: Blood and Oil in Central Asia och Vladislav Savics Det tysta kriget: olja makt kontroll.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0802141722

och

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127112314

Intervju med Kleveman kan höras här: http://www.netcastdaily.com/1experts/2004/exp012404.mp3

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade