Myten om missilförsvaret

I vanlig ordning protesterar Ryssland mot det amerikanska robotförsvaret, som Ryssland hävdar utgör ett hot mot landets kärnvapenförmåga. Gladeligen hänger "fredsaktivister" runt om i Sverige och världen på i protesterna mot den store Satan, precis som när det begav sig på 80-talet och KGB öste pengar och idéer över "fredsrörelsen".

Synar man Rysslands argument och robotförsvaret lite i sömmarna faller det mesta av den ryska argumentationen.

För det första kommer USA att placera ut 10 st antirobot-robotar i Polen, vilket är någon promille av alla stridsspetsar och t o m kärnvapenrobotar som Ryssland förfogar över.

Till skillnad från vad gemene man tror går inte kortast vägen mellan ryska robotbaser över Europa, fastän det sägs att alla vägar bär till Rom. Långdistansrobotar skjuts den kortast möjliga vägen för dels nå fram, men framförallt för att man vill slå ut målet så fort som möjligt. Hinner man slå ut fiendens ledarskap, är möjligheten något större att man slipper undan vedergällning.

Ser man då till var Ryssland har sina robotbaser (asiatiska Ryssland, även om det finns vissa i Europa) är det rätt tydligt att kortaste vägen till Washington, Chicago, Colorado, Los Angeles går över Nordpolen (Det är bara att plocka fram jordgloben och måttbandet)

Antirobot-robotarna är dessutom helt beroende av att kunna genskjuta sina mål, dvs möta dem någonstans i mitten av deras bana, för att kunna träffa. De kommer aldrig att kunna jaga ikapp sina mål.


I fallet Iran är det rätt tydligt att placeringen av antirobot-robotarna i Polen är helt naturligt. Ett annat alternativ vore södra Sverige. Än så länge förfogar inte Iran över teknologin att bygga en robot som når ända till USA, men tekniken är inte känd för att stå stilla eller gå bakåt.

Nordkorea å sin sida har inte kommit mycket längre (de bägge länderna samarbetar på detta område), men beräknas snart ha robotar som når USA:s västkust.


Vad är det då som hotar Ryssland med robotförsvaret? Förmodligen till största delen den ryska självkänslan eftersom USA i och med robotförsvaret ytterligare stärker de militära förbindelserna till Polen och Tjeckien. För rysk del innebär robotförsvaret närmast ett bekymmer i förmågan att skjuta robotar mot Europa. Man kan också notera att Rysslands protester riktar sig mot den del av robotförsvaret som finns i Europa, inte de som står i USA. Man ska också bära i åtanke att säkerställandet av både USA och Rysslands kärnvapenförmågor ligger i de bägge nationernas kärnvapenubåtar.
Värt att notera är också att bägge nationerna nu bedriver forskning och tester för att byta ut de delar av kärnvapenarsenalen som börjar bli till åren komna. Vissa tester går sämre än andra, men man måste tydligen ändå säkerställa att hela planeten blir förintad vid ett kärnvapenkrig.

6 kommentarer:

Anonym sa...
23 december 2008 kl. 21:33  

Det med kärnvapen är ganksa intressant, läste någonstans att människor är som kackerlackor, vi kommer att överleva ett kärnvapenkrig på något sätt!

Spelade precis ett spel där världen har gått under i ett kärnvapenkrig, riktigt kul var det faktiskt! Fallout 3 heter det! köp det till dig själv i julklapp Wiseman! Det är du värd efter ett år av bloggande! God Jul!

/J

Anonym sa...
23 december 2008 kl. 22:40  

Anledningen till att Rysslands och USA:s kärnvapenmissiler färdas över Nordpolen är inte bara att det är den kortaste vägen länderna emellan, det är också så att alla missiler (och även flygplan) som färdas på den höjden hamnar i en longitud-förskjutning. Med det menar jag att missilernas inte färdas i en rät linje, på grund av jordens rotation i förhållande till avskjutningspositionen på Vladivostok, eftersom Vladivostok inte ligger vid ekvatorn, och inte heller New York. Antag t.ex. att du skickar en missil från Vladivostok till London, då måste den passera norra Europa i en båge. Om du skickar en missil från Vladivostok till New York så blir färdvägen ännu mer förskjuten norrut, och då blir den naturliga vägen den över Nordpolen, annars skulle missilen missa sitt mål.

M.v.h. Roger Klang, Lund

Wiseman sa...
23 december 2008 kl. 22:43  

J: Tack detsamma! Jag har nog tyvärr inte riktigt tid för något sånt, men jag har sett att spelet fått bra kritik i media.

Roger: Exakt, storcirkelnavigering kallas det väl?

Anonym sa...
24 december 2008 kl. 01:43  

Väldigt intressant inlägg. Du verkar ha bra koll.

God jul och forstätt blogga många år till.

Wiseman sa...
24 december 2008 kl. 03:39  

Linus: Tack och God Jul själv!

Anonym sa...
25 december 2008 kl. 15:19  

Det är rätt att det kallas för storcirkelnavigering, men jag är ingen expert på området.

V.h. Roger Klang, Lund

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade