Högtryck och ytterligare reflektioner (uppdaterat)

Under lördagskvällen utsattes en svensk-finsk patrull återigen för ett eldöverfall i norra Afghanistan. Motståndarsidan, oklart om det är talibaner eller kriminella ligger inte på latsidan inför valet. "Normalt" sett är det under våren som talibanerna är som mest aktiva, när temperaturen har blivit behagligt varm, men sommarhettan ännu inte anlänt och kommunikationsvägarna åter börjar fungera normalt.

Det är mycket tydligt att vi ser en förändring i hur motståndarsidan uppträder i norra Afghanistan. I de tyska områdena öster om de svenska har camperna utsatts för raketbeskjutning och den företeelsen når nog snart även det svenska området om saker och ting fortsätter som de gör.

Den knapphändiga information som hittills släppts om kvällens eldöverfall meddelar att svenskar, finnar, samt de afghanska regeringsstyrkorna klarat sig helskinnade från eldöverfallet och kunde återvända till basen. Tyvärr är det bara en tidsfråga innan fru Fortuna inte längre står de svenska bi.

Jag är lika fast i min åsikt att det här landet inte är ett dugg förberett på att ta emot stupade och skadade svenska soldater till följd av strider i Afghanistan och fortfarande agerar såväl politiker som försvarsmaktsledningen som strutsar i frågan. Jag minns såväl reaktionen då media "avslöjade" att det beställts liksäckar och kistor till NBG. Det blev en avbeställning... Förstår ens försvarsmaktsledningen vad som händer i Afghanistan? Det är inte speciellt förtroendeingivande när landets högste arméofficer står på en presskonferens och "redogör" för läget i Afghanistan på en karta över det svenska operationsområdet i norra Afghanistan. Det skulle vara som om Tone Bekkestad körde det nationella vädret på en Gotlandskarta i tron att det var en Sverigekarta.

Informationsarbetet gentemot allmänheten har varit så oerhört uselt då vänstern och övriga motståndare till svensk närvaro i Afghanistan gång på gång får stå oemotsagda när de påstår att Sverige endast springer USA:s/NATO:s ärenden i Afghanistan. Sverige deltar i Afghanistan som en del i de FN-resolutioner som är bakgrunden till det militära ingripandet i syfte att genomföra återuppbyggnad av Afghanistan och hindra Afghanistan från att vara en bas för internationell terrorism. Varje dag stöter jag på människor för vilka FN-mandatet kommer som en nyhet och det känns inte bra. Likväl är svenska media att lasta då man fullständigt fokuserar sin rapportering på vad som händer i Afghanistan militärt, men knappt med ett ord nämner de civila ansträngningar som pågår för att återuppbygga landet.

Det krävs krafttag om det svenska äventyret i Afghanistan ska förlöpa väl och det är faktiskt våra politiker som har huvudansvaret, vare sig de vill eller inte. Regeringen Reinfeldt behöver göra lite mer än att bara skicka utrikesministern på rundtur i området (även om hans deltagande i P1:s Studio Ett höll hög kvalitet). Även Socialdemokraterna måste ta ett ordentligt ansvar. Det var trots allt den socialdemokratiska regeringen som beslutade att Sverige skulle delta militärt i Afghanistan. Den ende jag anser tar uppgiften på allvar är vår utrikesminister.


Ytterligare reflektioner 090726 12.30:

Jag tror inte det finns någon som inte anser att det bara är en tidsfråga innan Sverige drabbas av förluster i Afghanistan. Precis som jag tidigare skrivit är de flesta också rörande överens om att Sverige är mer än illa förberett på sådana händelser.

Vad som nu slog mig är om man i försvarsmaktsledningen samt på försvarsdepartementet insett vidden av vad svenska stupade skulle innebära för egen del? Med tanke på det höga mediala tryck som varit under det senaste året med anledning av önskemålen om ökad skyddsnivå hos fordonen samt tillgång till svenska sjukvårdshelikoptrar är det lätt att föreställa sig hur det kommer att låta i media om svenska soldater stupar eller skadas allvarligt i Afghanistan. Det kommer att bli ytterst svårt att sitta kvar i försvarsmaktsledningen eller som försvarsminister när man ideligen förhalat tillförsel av mer kapabla fordon. Trycket kommer att vara oerhört stort. (Spinner man vidare på det kan man ju också fundera på hur det kommer att låta om en svensk AMV minsprängs med förluster som resultat när media nu i sommar "avslöjat" att FMV valde bort SEP fastän vagnen har en mycket högre skyddsnivå, framförallt mot minor.)

Frågan är om man är aktivt medveten om denna aspekt, om man inte insett det eller om man stoppat huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Det är inte för sent att lindra skadan, men då krävs det att man omedelbart vidtar krafttag och tiden rinner snabbt ut. Jag skulle i alla fall ha svårt att sova gott om natten om jag innehade någon av tidigare nämnda poster. I Storbritannien har en mamma till en stupad soldat som färdades i en oskyddad Land Rover (motsv våra Toyotor) börjat processa mot Ministry of Defence.

22 kommentarer:

X sa...
26 juli 2009 kl. 07:06  

Som vanligt en god och mycket interessant analytisk kommentar från Wiseman.

Jag, personligen, uppskattar att vi i Sverige försöker ta vårt internationella och humanistiska ansvar genom att delta, i detta fall militärt, i bl.a. det syfte som Wiseman beskriver;
"Sverige deltar i Afghanistan som en del i de FN-resolutioner som är bakgrunden till det militära ingripandet i syfte att genomföra återuppbyggnad av Afghanistan och hindra Afghanistan från att vara en bas för internationell terrorism."

Det finns dock ett uppenbart problem i detta citat, eller snarare en brist (ingen kritik rörande Wisemans klargörande text, som jag citerar).

När är uppdraget löst?
Exakt vad för typ av "återbyggnad" skall genomföras?
Är den militära delen av "återbyggnaden" klar när "Bin Laden" och/eller hans närmaste är döda?
Och slutligen, vad får denna "uppbyggnad" i förlängningen kosta i pengar och människoliv?

Jag upplever att en nyanserad disskusion om detta saknas i svensk debatt (och som Wiseman också påpekar).
Denna debatt borde ligga högst på dagordningen, både hos Regeringen och Riksdagen och i synnerhet hos Försvarmakten, den myndighet som måste ta i "pucken" om det börjar gå illa.

Denna obenägenhet att vilja disskutera detta leder mig till att tro att dessa militära operationer(inte bara i Afghanistan) snarare har en mer förtäckt politisk karaktär än den påkallade humanistiska. Vi ställer upp för att, egentligen ganska cyniskt, skaffa sig oss en massa internationella "bror duktig"-poäng( både från Regeringens sida och Försvarets).

Den stora frågan i detta sammanhang borde kanske vara;
Vems är ansvaret om den önskade återbyggnaden inte löser de problem man avser med insatsen och/eller att Svenska soldater omkommer i stridigheter.

Eller är det som jag misstänker, vänster hand vet inte vad höger hand gör? Och ingen är intresserad av att ta reda ut detta, i vanlig svensk förvaltningstradition.

Vad skall man bli mest oroad för?

MVH
/Christer

Johan Westerholm sa...
26 juli 2009 kl. 08:21  

Wiseman

Jag är, trots min (S) stämpel en supporter till din inställning. Och vårat engagemang.

Jag har försökt att bringa någon form av klarhet och motivara min position och sveriges position.

Jag anser att vi är inne på en mycket farlig väg nu. Om det politiska ledarskapet, oavsett parti, skall gå mina meningsmotståndare till mötes blir det av populistiska inrikespolitiska skäl, till men för allt vi faktiskt presterat men även ytterst för det Afghanska folkets framtid. (S) har väl inte varit helt lysande i sitt förankringsarbete....

mvh

Johan

Tänkare sa...
26 juli 2009 kl. 09:18  

Grundeviks insats var väl inte så imponerande, nej. Men var är vår ÖB? Jag har inte sett honom uttala sig, men kan ha missat. Det är ju ändå han som har det yttersta ansvaret för insatsen, dess utrustning och dess säkerhet.

Anonym sa...
26 juli 2009 kl. 10:35  

Huvudet på spiken igen Herr Wiseman!

Dr Blå

Forsno sa...
26 juli 2009 kl. 13:10  

Wiseman:
Du har helt rätt, men jag hyser inga större förhoppningar om en bred och ärlig debatt om Afghanistaninsatsen. Socialdemokraterna gör allt för att undvika en överhuvudtaget och de flesta andra inskränker sig till att rabbla sina vanliga talking points.

Christer:
Usamas eventuella död är i stort sett irrelevant vid det här laget. Enkelt uttryckt är det över antingen när ISAF kan åka hem utan att Afghanistan faller samman, eller när ISAF blir utslängt när Det Islamistiska Emiratet Storpashtunistan uppstår. I det senare fallet blir det riktigt otrevligt för då är det bara en tidsfråga innan al-Qaida får tag på pakistanska kärnvapen.

Jag tar även upp vilken sorts konflikt vi är i på min blogg:
http://forsno.blogspot.com/2009/07/ofred.html

Anonym sa...
26 juli 2009 kl. 13:11  

Det kostar att spela med "de stora grabbarna" !

Sverige har varit & är fortfarande en liten randstat i Europa utan en tydlig säkerhetspolitisk kompasskurs. Dubbelspelet under och efter andra världskriget har skapat en situation där en tydlig debatt & diskussion inte låter sig göra ännu. Detta på grund av att huvudelen av väljarkåren fortfarande är så indoktrinerad av efterkrigstidens propaganda mot bl.a NATO att ingen regering - oavsett färg - idag vågar lägga upp säkerhetspolitiken och ett NATO-medlemskap på agendan.

Vårt sydvästra grannland Danmark har betalat och betalar dyrt för sitt ställningstagande avseende säkerpolitik kurs bland "de stora" grabbarna i NATO. Belöningen för lojalitet i Irak & höga förluster i Afghanistan blev en generalsekreterarstol i NATO.

Tyvärr så tror jag flera kolleger måste stupa och ännu fler traumatiseras på samma sätt som i Danmark innan det kommer till en ordentlig debatt & dsikussion om vilken säkerhetspolitisk kompasskurs nationen skall ha och vad väljarkåren är beredd att betala för den.

Missförtå mig rätt - jag argumenterar inte för ett tillbakadragande från AFG. Jag argumenterar för en tydligare och medveten säkerhetspolitisk kurs med garantier för oss på samma sätt som Tolgfors utlovar garantier åt våra mer utsatta grannländer...

Anonym sa...
26 juli 2009 kl. 16:00  

Det kan inte vara roligt att vara svensk soldat i Afghanistan för tillfället. Åka omkring i fordon som inte klarar RPG och IED (förutom CV90) och hoppas på att fienden fortsätter att vara lika dålig på att träffa.

Hur många av dessa ca 440st på basen är det som delar på bördan och dagligdags är ute och patrullerar, ett 10-20 tal?
Risken finns ju helt klart att soldaterna kommer att drabbas av stridsutmattning om de blir påskjutna stup i kvarten och veta att turen inte alltid kan hålla i sig.

Förutom det är försäkringsskyddet inte alls heltäckande om man skulle bli svårt skadad.
Vem är sammanhållande och vem ska betala en lång och kostsam rehabilitering?

Så länge folk ställer upp och åker kommer varje förbättring för våra soldaters säkerhet som kostar pengar sitta väldigt långt inne.

/Daniel

Anonym sa...
26 juli 2009 kl. 16:49  

Jag föraktar folk som är efterkloka!

I höstas kommenterade arméns inspektör att läget i Afghanistan var hyfsat lugnt och behovet av splitterskydd ej var tillräckligt stort för att skicka splitterskyddade stridsfordon till MeS. Kort därefter råkade den svenska styrkan ut för några incidenter som gjorde att Generalen ändrade inställning. Trots detta tog det ett halvår att få ner stridsfordon 90.
Detta har med all sannolikhet i helgen som gick räddat svenska liv.
Nu finns det tydliga indikationer på att det kommer bli än värre där nere!
Vem bär ansvaret när (Anna, Micke eller Jocke) omkommer på grund av att man inte tillfört tillräckligt och rätt materiel till förbandet?
Ingen ska behöva åka oskyddat i MeS! Är detta för svårt för ledningen att fatta?
Betala det de kostar eller ta hem folket!

Högklassiga stridsflygplan finns dessutom tillgängliga i 10dagars beredskap på hemmaplan men kan inte användas på grund av en osmaklig politisk ovilja att delta med flygstyrkor.
Dessa kan användas för understöd och eskort av markförband i MeS och inte bara för att visa Europa att vi har hög beredskap för att vi är ordförandeland.

Det är bättre att ha saker till hands när det man ligger illa till än att vara efterklok. Detta gäller särskilt om det tar 180dagar att få tillgång till matrielen.

Jag vägrar att gå till kollegors begravningar för att Försvarsmaktsledningen sitter och kontemplerar över tillståndet där nere, är efterkloka och är rädda för vad media kan säga om man trappar upp. Jag kräver att erfarenhet och analys av tillståndet i Afghanistan idag och i morgon är ledande för vad som behövs där nere. Det är för helvete krig och inte någon jävla Bataljonsövning. Ansvariga politiker och folk i ledande befattningar som läser detta, se till att få ”tummen ur” och maximera understödet (inom ramen för insatsen) materielmässigt och personalmässigt nu.
Då och endast då kan ni visa er då nästa liksäck kommer hem!

/L

Anonym sa...
26 juli 2009 kl. 20:14  

Nordiska nyttiga idioter för att lura in Sverige och Finland in i operationer i Kaukasus?

Är det inte dags att svenska militära högsta befäl inser att de inte tjänstgör i USAs väpnade styrkor utan i ett suveränt land i Europa?

http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14538

Klantskallar!

Anonym sa...
26 juli 2009 kl. 21:36  

Det måste kännas tryggt för alla (ännu... ?) intresserade & engagerade kolleger som skall påbörja nivåhöjande utbildning i höst att Tf PERSDIR Dahle strax före semestern - efter oenighet i samverkan med ATO - beslutat att de måste teckna nytt anställningsavtal med skyldighet att åka runt i Landcruisers och bli påskjutna om de vill påbörja sin utbildning....

Wiseman sa...
26 juli 2009 kl. 21:51  

21.36: http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2009/07/innanfor-ooda-loopen.html

Greasemonkey sa...
26 juli 2009 kl. 22:45  

Som kommentar till Christers kommentar. Både den internationella insatsen i Afghanistan och USA:s krig Afganistan/Irak lider av problemet att det inte finns något slutmål definierat.

Resolution 1386 från 2001 tillåter bekämpning av terrorism i Afghanistan (Al-Quida), underlätta för civilbefolkningen och tillsätta en ny regim. Not: ISAF var då en interimlösning för 6 månader.

Reslution 1833 från 2008 som är det nuvarande mandatet tillför inte mycket förutom att OEF och UNAMA nämns.

Problemet är även som har identifierats efter USA:s insats i Irak är att Powerpoint inte är kompatibelt med de militära ledningsystemen! Hur översätter man ett politiskt mål (ofta en fluffig Powerpointbild) i ett lämpligt militärt mål (koordinater i ett ledningssystem). Enligt manöverteorin ska vi slå mot motståndarens tyngdpunkter, men vilka är talibanernas tyngdpunkter. Dom lockar till sig anhängare baserat på religösa förtecken. Islam har fem pelare. Trosbekännelsen, den dagliga bönen, allmosa, fasta samt pilgrimsresan till Mecka. Dessa går knappast att slå ut militärt.

Nej, det är inte den militära insatsen som i längden är den intressanta, det är den civila som leds av UNAMA. Vi militärer är enbart där för att underlätta deras arbete. Vi måste visa arabvärlden (och potentiella talibaner) att insatsen i Afghanistan gett något för lokalbefolkningen.

Anonym sa...
27 juli 2009 kl. 09:14  

Bäste Wiseman!

Kommentaren hät följer inte ämnet men jag känner mig ändå manad att skriva följande.

Efter någon tids eftertanke har jag förstått hur fel de är att som oinierad kommentera händelser som man inte greppar alls egentligen.

Att dessutom kritisera och kommentera olika befattningshavare inom både försvaret och politiken utan vetskap om deras arbete och kunskaper är direkt oansvarigt.
Jämförelsevis är det som att låta småpojkar leka med t.ex. luftgevär eller likn.

Du kommer väl säkerligen inte att publicera detta men det kanske läses ändå.I detta fall framför jag mina djupt kända ursäkter och försäkrar att dylika övertramp inte skall förekomma mer från min sida.

Vänligen

Anonym i kostym och i ngt fall bara Anonym samt Värnplikten behövs.

Wiseman sa...
27 juli 2009 kl. 10:11  

Jag publicerar alla kommentarer, såvida det inte är rena profaniteter, personangrepp, känslig information eller liknande eftersom jag anser att alla har rätt till att få uttrycka sin åsikt. Anser man att någon har fel gör man rätt i att uttrycka sin åsikt. Ibland visar det sig att man själv har fel när debatten fortskridit ett tag och det händer även mig. ;)

Anonym sa...
27 juli 2009 kl. 10:12  

Jag har tidigare lagt in en länk gällande Sveriges insats i Afghanistan som ett förspel för mer omfattande inblandning i framtida konflikter i Kaukasus - jag ber inte om ursäkt för det inlägget.

När ett lands ledningspersoner sätter ett annat lands intressen för sitt eget så är detta landsförräderi. Svensk trupp skall inte användas som utfyllnad för att genomföra USAs ambitioner när det gäller Kaukasus - nyttiga idioter har ingen plats i vår politiska och militära ledning.

Anonym sa...
27 juli 2009 kl. 10:24  

Kommentar angående kommentarer kring skyddsnivåer.

Vissa kommentarer visar på, förmodligen till följd av en oinsatt medial debatt, dålig förståelse för behovet av skyddade fordon i Afghanistan.

Stidsfordon 90 är inte det fordon som den svenska styrkan behöver och anledningen till att den sattes in var ett fåtal höljudda officerare men framförallt det mediala trycket som fanns i vintras. Det som behövdes och som fortfarande behövs är fler bepansrade hjulfordon. Försvarsmakten börjar sakta att inse det men som bekant är det en trög apparat och det tar alltför lång tid innan de sätts in.

Risken med att sätta in alltför många och för tunga fordon (läs stridsfordon 90) är att IED kommer att få en större verkansdel generellt och därigenom leda till större och katastrofala följder när de används mot andra, lättare men dock bepansrade, fordon. Detta är något som inträffar i andra delar av Afghanistan och inträffade i Irak.

Det finns inga fordon som är tillräckligt bepanrade för att skydda mot en "rätt" kontruerad IED eller en rätt riktad projektil från ett RPG.

En av de viktigaste argumenten för att alla svenska enheter ska färdas i bepansrade fordon är att fordonen som är bakom eller framför det fordonet som utsätts för en IED kommer att klara sig vilket inte alltid är fallet om de är obepansrade. Det finns givetvis många fler argument men det viktigaste är tillgång till bepanring och inte att den är decimetertjock.

Hundra patruller i pashtunfickan. sa...
27 juli 2009 kl. 16:42  

Rent generellt är bepansringen av fordonen inte det viktigaste. Frustrationen bland soldaterna är inte avhängd att skyddsnivån är låg utan att faktumet att patrullerna åker runt i CIVILA VITA fordon UTAN KULSPRUTOR under patruller med hög risk för sammanstöt.

CV90 har väldigt begränsat användningsområde och att kraftsamla svenska PRTs eldkraft till en C PRTs "klubba" är meningslöst. De enskilda patrullerna så får sammanstöt kommer fortfarande vara 2 fordon och en grupp i de flesta fall. Att beväpna de ordinarie patrullfordonen med kulsprutor, tunga kulsprutor och granatsprutor och därmed få ut eldkraften på lägstanivå vore det bästa.

Galten är det bästa fordonet i svenska PRT och det skulle kompletteras med ett avcabbat lättare fordon med stark beväpning för att kunna patrullera i oländig terräng.

Sen är de viktigaste delarna av att överleva på stridsfältet det taktiska uppträdandet och träningen som förbandet erhållit.

Stort behov av pansrade fordon finns dock pga uppgifternas defensiva karaktär, dvs vi är i 99% av striderna i efterhand initialt.

Anonym sa...
27 juli 2009 kl. 22:32  

Att Sverige är i Afghanistan för att vi vill ha nära relationer med Europa och USA är ju ganska självklart om man ser till vilken utrikespolitik vi vill föra.
Sedan att vi utvisar flyktingar till Afghanistan är ju en annan sak.

Att USA gick in i Afghanistan efter 11 september är också lätt att förstå.

Att Sverige agerar på FN mandat är ju också förståeligt. Dock är FN inkonsekvent, det finns många andra länder där befolkningen lider men Kina och Ryssland lägger veto.

TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India) pipeline väger säkert också in. Rysslands och Irans inflytande i regionen minskar.

Men vad håller vi på med egentligen..?

Glöm att vi ska skapa en demokrati a.la. västerländsk modell i Afghanistan. Afghanistan har en helt annan kultur, stamsamhälle, krigsherrar m.m.
Vad ska länderna kring Afghanistan tycka om väst skaffar sig för mycket inflytande där, ex. Iran?
Alternativet till talibanerna är ett styre av krigsherrar och religösa ledare, de är dessutom inte så sugna att lägga ner sin inkomskälla - opium.
För att få ordning i Afghanistan krävs det breda uppgörelser mellan väst och länder i regionen, Iran och Pakistan. Det är förmodligen lättare för de att utöva inflytande i Afghanistan.
Förutsättningen för det är till att börja med en lösning av Israel-Palestina konflikten.
Är USA och västvärlden redo för det?
Det behövs också en tydlig målsättning och samordning mellan civila och militära resurser.

Innan dess leder det vi håller på med ingen vart.
Välutbildade Afghaner flyr landet och väst skickar soldater från sina lägre sociala klasser för att strida med talibaner och kriminella som rekryterar bland de lägst stående hos sig.

Bin Ladin har sagt att USA ska förblöda i Afghanistans berg.
Han kanske får rätt till slut..
USA och västvärlden bränner sina resurser i Afghanistan och Irak till ingen nytta.
Kina annekterar Afrika och Ryssland rustar upp.

Daniel

Anonym sa...
28 juli 2009 kl. 02:06  

jag patrullerar området just nu och kan inte annat än att fullständigt hålla med det som "hundra patruller i pasthunfickan" sa tidigare. /En som kanske måste ringa anhöriga snart

Forsno sa...
28 juli 2009 kl. 09:48  

Daniel:
Afghanistan behöver inte bli en liberal västerländsk demokrati. Landet behöver "bara" bli en stabil stat vilket är en nog så stor utmaning. Demokratiaspekten är ett bör- och inte ett skallkrav.

Det är ju just samordning av civila och militära resurser i hela regionen som är den nya amerikanska strategin.

Man bör även komma ihåg att sist resten av världen lämnade Afghanistans problem till grannländerna stödde de varsin sida i ett mycket blodigt inbördeskrig. Det var i det syftet som Pakistans underrättelsetjänst ursprungligen skapade Talibanerna.

Jag tror att det är ytterst få Afghaner som fäster någon större vikt vid Palestinafrågan. De har nog med sina egna problem.

Så du menar att vi borde föra kolonialkrig i Afrika för att hinna före Kina till alla naturresurserna istället?

Anonym sa...
28 juli 2009 kl. 12:29  

Forsno:
Jag menar inte att vi ska föra ett kolonialkrig i Afrika, däremot ska världssamfundet vara med och agera i Afrika för att främja mänskliga rättigheter ex. Sudan-Darfur.
Tyvärr har Kina andra ambitioner och lägger veto i FN samtidigt som de handlar olja mot vapen utan några motkrav på mänskliga rättigheter.
Vilket såklart också gör de populära hos vissa Afrikanska regimer. Det är vad jag menar.
Realistiskt skulle väst inte heller agera utan en agenda för egen vinning.
Sverige verkar ju gilla att hänga på Frankrike i Afrika.

Att lösa Israel-Palestina frågan skulle skapa en del godwill hos muslimska länder runtomkring Afghanistan och underlätta samarbete. Som Niklas Ekdahl skriver i dag i DN "den regionala kontexten är viktigast".
Innan dess blir det aldrig stabilt.

Obama har ju som ambition att få till en lösning, frågan är om han lyckas genomföra det.

Jag tycker ofta man läser att vi ska införa demokrati i Afghanistan och det är USA och västs tolkning av detta som gäller.
Lycka till i ett muslimskt land..

Förutom det tycker jag att har vi råd med värdegrundsenkäter, GLC projekt, 1000 nivå3 och 40-50 generaler borde vi ha råd att utrusta de 10-20 svenska soldater som patrullerar i Afghanistan med det bästa och ge dom ett fullgott försäkringsskydd.

Daniel

Magnus sa...
5 augusti 2009 kl. 02:45  

Dödsfall - vem bryr sig!
Vi hade flera dödsfall i Bosnien. Hemma på leav var den största nyheten att en sinnesjuk flodhästunge i Kolmården (om jag minns rätt) hade avlidit. Icke att svenska soldater avlidit i Bosnien. Ja, liksäckar ingick i RU för Bosnienbat. Dvs förväntan om gravt skadeutfall. Stridsplan upprättades för urdragning under strid genom Posavinakorridoren. Danskt-Svensk strv/mek komp genomförde eldöverfall mot serberna etc. Intresse från svenska politiker och media avseende verkligheten - Nada. Varför skulle det ändrats till idag. Afghanistan är ju bara en politisk Potemkinhistoria för att kunna visa att Sverige minsann värnar om vad det nu kan vara för något, samt försaka sin egen försvarsförmåga på ekonomins altare.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade