SvD:s artikel om att attackerna mot den svenska styrkan i Afghanistan har ökat, aktualiserar återigen vad jag skrev om deras tyska kollegors situation i början av juli. Se till att dra politisk lärdom av de tyska erfarenheterna istället för att som vanligt stoppa huvudet i sanden och sedan bjudas på en betydligt obehagligare upplevelse framöver.
Det känns ju lite märkligt att den nya sändningen av Galtar ska vara på plats först efter valet i Afghanistan, som utgör årets stora orosmoment.
Edit 23.20: Expressen skriver också om det ökade hotet och i SvD kommenterar Lars Fresker (OF), Isabell Jernbeck (m) och Gunilla Wahlén oviljan/oförmågan att förse chef på plats med de resurser han anser nödvändiga för att lösa uppgiften.
Russia Launches ‘New’ Ballistic Missile At Ukraine – Reports
3 timmar sedan
24 kommentarer:
Är det bara en fråga om dumsnålhet och byråkrati, eller finns det större problem med Galten än vad som är känt (det dök ju upp en del barnsjukdomar i samband med NBG08)?
Någon som vet?
Det är FM´s regler för vad som gäller innan man skickar mtrl utomlands som ställer till det. GT (besiktning)skall vara utförd i närtid och dessutom skall fordonen "statushöjas" d.v.s. byt alla slitdelar mm. Det råder visst reservdelsbrist....
Dessutom skall fordonen lackas om och missionsanpassas i övrigt (sambandssystem mm). Slutligen var det ju frågan om kostnaden för frakten... Snabbt = DYRT
Finns ju inga chefer som vågar fatta och stå för ett beslut som kostar pengar.
Såvida det inte dör några svenska soldater. Då först inträder eftertankens kranka blekhet och alla höga chefer vet precis vad som behöver/behövde göras.
Se bara hur höga vederbörande uttalade sig efter det att Jesper och Tomas dött i Afganistan.
Rikskass är vad det är och snart kommer man att vara tvungen att skörda det man (inte) sått...
Jag anser att det är en skymf mot republiken Afghanistan och landets statsreligion att skicka dit lätt pansrade fordon med en svinig beteckning...
Har använt Galten i afghanistan och det har fungerat väldigt bra. Dock tror jag att man jobbar med att utveckla bättre skydd för tornskytten.
Att skicka lätt bepansrade fordon mot vägbomber som görs av högexplosiva sprängämnen är som att sätta kevlarväst utan keramikplattor på våra soldater.
Skicka fler strv90 eller allra helst strv9040.
//Mouse
Mouse:
Strf 90C är för tungt och underhållskrävande för dagliga patruller ute i provinserna. Alternativen till Toyota Land Cruiser och Mercedez G-Wagen är snarare just Galten eller möjligen Patgb 203A.
Man ska ha klart för sig att det är tur som gjort att det inte dött folk sen 2005. Otal gånger har man i sista sekund undvikit tryckplattor, kört över strv-minor mellan hjulen, RSV_ieden på 13 blåste bort motorn (utlöst ett ppar millisekunder senare och 4 döda), IED:er när bepansrat fordon passerat (hade de vanliga TLC passerat hade 2-3 per dött) etc etc. Tur tur och åter tur. Men turen tar slut någon gång. Och då är det fint om man iallafall åker Galt...
Fredrik: Jag har varit I Affe och frågat otaliga där vad de tycker om svenska flaggan och de skiter FULLSTÄNDIGT i att det är ett kors på den. Men visst kan man sitta här hemma och tro en massa saker...
Hem med gossarna med de snaraste!
Jag läste precis igenom kommentarerna till artiklarna på SVD och Expressen.
Knappt någon verkar positiv till att vi överhuvudtaget är där.
Det är ju inte värt att åka dit och ta risker om det inte ens uppskattas av våra skattebetalare.
Det ska bli mycket intressant att se hur våra politiker agerar om det smäller till ordentligt och vi förlorar 10-20 soldater.
Förstärkning eller tillbakadragning?
/Daniel
Stefan 11:15...
Du har rätt. Och varför går det inte att fixa detta, rent praktiskt? Förutom viljan att trycka på knappen för att börja... Jo, dagens organisation är så tight att det inte finns utrymme för snabba åtgärder. Kannibalisera utbildningsvagnarna på statushöjande mtrl, måla om dem samtidigt som sambandsutr fraktas till verkstaden. Men för att fixa detta krävs det personal, och de få stackare i FMLOG som är kvar har redan idag arslet fullt för att täcka upp vakanser och annat strul som våra chefer struntar i. Vi personal har trollat med knäna för länge så nu tror cheferna att allt går att lösa, och att det löses ad hoc utan att det påverkar övriga arbetsuppgifter.
För att citera Dr Dängrot: Jag är skeptisk!
Känns tryggt att ändra anställningsavtalen för att ledas av beslutsrädda politiker och strykrädda HKV......
Johansson, Ledsystoff FV
Wiseman´s wisdoms,
Fascinerande se alla dessa som fallit i farstun
för denna "site".
Någon är politiker, Allan Widman /förvisso outfouwlad av sektetessskäl/ men ändå) - de flesta aningslösa FM- med personligt behov att avslöja allt det vet.
Oavsett vem det gagnar.
"Ni" behövde bara trigga igång dessa glappkäftar med någa kontroversilella kommentarer, spegla och kommentera dessa kommentarer så öppnas våra brister upp. Smart.
"Excuse me, I´m Swedisch You know.."
AQ/J
En intressant konspirationsteori.
Kanske skulle problemet ha undvikits om Försvarsmakten visat förmåga att hantera, inkl. diskutera, bristerna internt?
Efter tio års tålamod, så är tålamodet slut. Kanske går det inte att finna lösningarna via interna kanaler? (Finns det några interna kanaler?)
Wiseman's Wisdoms framgång är nog tyvärr en indikation på mycket stora brister inom Försvarsmakten (nu har jag sagt det).
De som skriver vill nog inte bidra till problemen eller nya säkerhetsbrister, utan snarare tvärtom. De vill att bristerna hanteras istället så att problemen och riskerna minimeras. Dock verkar de tyvärr inte längre tro på FM interna handlingskraft...
Ett typiskt ledarskapsproblem som antagligen bäst löses med brösttoner och hot.
Ang. Wiseman's kommentar hos tokmoderaten om USA:S privatisering av den militära sektorn:
Se t.ex. http://www.quartermaster.army.mil/oqmg/Professional_Bulletin/2004/Autumn04/Quartermaster_Commentary_Supporting_Victory_in_Operation_Iraqi_Freedom.htm
för ett perspektiv på privatiseringen ur verkligheten...
AQ:
Det är väl inte mer än rätt att dessa brister kommer fram.
Hade det inte dragits fram i ljuset så är ju risken överhängande att det fått passera helt obemärkt.
Det är ju bl a Försvarsmaktens personal det handlar om, där säkert även du ingår.
Skall vi deltaga i internationella operationer så skall väl de som ställer upp ha bra grejer.
Det är för många svenska politiker och höga militärer som gladeligen drar igång militär verksamhet över hela jordklotet för att främja politiska agendor och egna karriärer och detta utan att ha täckning för det när det skorpar till sig.
Det skadar inte att verksamheten hamnar under luppen lite.
Det finns ju uppenbarligen alltför många saker som kan/kunde gjorts bättre inom Försvarsmakten.
Har själv resonerat som du gör en gång i tiden men man blir klokare ju äldre man blir och ju mer man ser.
@ ”Anonym AQ/J 00:27”
Visst är denna blogg helt fascinerande! Och jag har länge förundrats över varför FM ledning inte nyttjar den till att dra (rätt) slutsatser över tillståndet i FM. Har du möjligen ställt dig frågan VARFÖR så många tar sig tid att debattera? Har det slagit dig hur få inlägg som inte är seriösa? (Dom kanske finns, men Wiseman har väl plockat bort dem då han vill ha en seriös blogg). Undrar du inte varför så många inlägg (likt detta) är anonyma? Du vågar tydligen inte heller skriva under med riktigt namn!
Det är inte längre frågan OM Försvaret kommer att haverera, utan NÄR (en hel del anser redan att så har skett). Jag är helt övertygad om att de flesta av FM debattörer styrs helt av en genuin vilja av att försöka ställa saker och ting tillrätta, men då de märkt att det inte går att göra det den vanliga (linje-)vägen, finns bara 3 alternativ kvar:
1) resignera (”jag bryr mig inte så länge som lönekuvertet kommer den 25e”)
2) byta jobb (många av de bästa har redan lämnat skutan)
3) försöka nå FM ledning via okonventionella kanaler (som denna) och hoppas på att vissa generaler läser den (vilket tyvärr inte är samma som att dra rätt slutsatser).
Det finns en fjärde väg: ”Håll tyst – eller ännu bättre - håll med dina chefer, så kanske du blir befordrad!”
/Luttrad
Luttrad, du slog huvudet på spiken! Själv har jag valt alternativ 1 efter att i många år försöka påverka linjevägen. Både i form av konstruktiv kritik med förslag på lösningar och till ren kritik. Efter ett tag upptäckte jag att det endast resulterad i att jag själv mådde dåligt. Under en semester tänkte jag över min yrkessituation rejält. Kom fram till att lösning 1 var den bästa, och nu mår jag så fantastisk mycket bättre jag mår nu! FM låtsas betala mig för min spetskompetens, och jag låtsas arbeta. Alla blir nöjda och glada, särskilt fru och barn.
//Per Vakans
Per Vakans!
Du sa det jag inte orkade skriva då jag redan resignerat. Fattat samma beslut under denna semester. Börjar igen nästa vecka och då ska jag aktivt tänka att det är bara ett jobb...kunde packat mjölk i ICAs kyldisk, men nu är jag här i stället. Ser fram mot hösten med tillförsikt!
Enligt uppgift från en anhörig till två blivande Afghanistan-resenärer har man tydligen också skurit bort uppåt en månads utbildnings-/övningstid. Detta av ekonomiska orsaker. Det här börjar ju verkligen likna f*n, frågan är om inte ett tillbakadragande från den internationella scenen vore det bästa. Har man inte råd med skydd och utbildning så ska man inte hålla på med det.
//Jonas
Ja, vad ska man säga? Den så kallade försvarsreformen sägs ju syfta till att flytta över resurser till den operativa verksamheten. Ihåligheten i detta argument blir väldigt tydlig när man tittar på hur prioriterade operationerna är, i verkligheten...
Intressant är också Tolgfors senaste blogginlägg. Nu har han varit i USA och träffat försvarsminister Robert Gates och där fått bekräftelse på sin egen och sin försvarsreforms förträfflighet. Gates sägs vara både intresserad och väldigt imponerad av det svenska försvarsbeslutet. Han ska ha sagt att frivillig rekrytering/yrkesförsvar kommer att tjäna Sverige väl, såsom det gjort i USA.
Det är ju för det första tveksamt hur intresserad en amerikansk försvarsminister egentligen är av det svenska försvaret dessa dagar. Möjligen som en potentiell frontstat mot ett eventuellt återupprustat Ryssland, men då lär ju inte vårt framtida yrkesförsvar förslå särskilt långt. Gates kan dessutom säkert skilja på den amerikanska supermaktens behov av ett yrkesförsvar (det handlar om en krigsmakt/expeditionskår som regelbundet för krig utanför det egna landets gränser till skydd för amerikanska intressen) och vad som krävs för att ett litet land i skuggan av en stormakt ska kunna ha ett trovärdigt försvar.
I ljuset av detta är det lika intressant att det citat från mötet med Gates som Tolgfors använder tycks vara en typisk "artighetsfras". Alla som rört sig i internationella sammanhang vet att när amerikaner (och i viss mån britter) använder uttryck som "impressive" (eller för den delen "ambitious" eller "interesting" - använde kanske Gates de uttrycken också?) handlar det väldigt ofta om ord som ska låta bra och uppmuntrande men som egentligen inte säger någonting. Ibland kan det till och med dölja sig kraftfull kritik under ytan på sådana uttryck, det beror på vad som sas (och inte sas!) i övrigt under mötet. Det är ungefär som när vi här i Sverige kallar någon "snäll" när vi inte kan komma på något annat men ändå vill säga något trevligt.
/Karl
Tänkare: Jag tyckte försvarsministerns blogginlägg var närmast pinsamt. Jag reflekterade på samma sätt som du. Det verkar inte riktigt som att försvarsministern inser att det handlar om sedvanlig amerikansk artighet. Man kan också fundera över vad som egentligen sades bakom dörrarna när det gäller insatserna i Afghanistan och det faktum att underhållslinjerna läggs om till norra delen. Fundera också över vilka eftergifter Obama gjorde gentemot Medvedev för att så lätt få tillstånd för transporter genom Ryssland, när Ryssland tidigare så hårdnackat motarbetat NATO:s underhållsbaser i de f d sovjetrepubliker som gränsar till Afghanistan.
Tänkare: Jag tyckte försvarsministerns blogginlägg var närmast pinsamt. Jag reflekterade på samma sätt som du. Det verkar inte riktigt som att försvarsministern inser att det handlar om sedvanlig amerikansk artighet. Man kan också fundera över vad som egentligen sades bakom dörrarna när det gäller insatserna i Afghanistan och det faktum att underhållslinjerna läggs om till norra delen. Fundera också över vilka eftergifter Obama gjorde gentemot Medvedev för att så lätt få tillstånd för transporter genom Ryssland, när Ryssland tidigare så hårdnackat motarbetat NATO:s underhållsbaser i de f d sovjetrepubliker som gränsar till Afghanistan.
Skicka en kommentar