Gästinlägg: Sverigedemokraternas försvarspolitiska vardagsrum (uppdaterat 09.20)

Idag måndag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen och med anledning av detta arrangerar partiet ett "försvarspolitiskt vardagsrum", där bland annat ÖB deltar. För mer information om detta hänvisas till inlägget om detta på partiets försvarspolitiska blogg samt hashtaggen #fsr13 på Twitter.

Senare ikväll publiceras den sista delen i inläggsserien "Sveriges luftstridskrafter idag och imorgon ur ett luftmaktsperspektiv". Därtill kommer det sannolikt bli en hel del kommentarer på Twitter om de försvarspoltiska frågor som dryftas i Almedalen

Wiseman

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Mikael Jansson


Seminarium i samtalsform, öppet för publikfrågor

Sedan försvarschefen, Överbefälhavare Sverker Göransson, väckt debatten om försvaret, dels förra Almedalen – ”Måste en försvarsgren avvecklas?” – dels i vintras – ”en veckas försvaret!” - har intresset för försvarsfrågorna ökat snabbt.

Efter kalla kriget har Europa nedrustat kraftigt och Sverige är bland de som nedrustat mest. Den säkerhetspolitiska tyngdpunktsförskjutningen mot Asien, Rysslands kraftiga upprustning och USA: s budgetproblem har gjort den globala säkerheten mer oviss.

Försvarsberedningen i Sverige har lämnat en säkerhetsrapport som tydligt visar att den ryska upprustningen påverkar vårt närområde,

Människor som trott att vi haft ett försvar för Sverige men som nu undrar driver fram en debatt där försvarspolitiker och andra bör visa sina kort. Man frågar sig, vart leder regeringens säkerhets- och försvarspolitik?

Frågor om allianser, samarbeten och förmågebredd utvecklas fort utan föregående nationell debatt.

Högre försvarsanslag är en absolut förutsättning för en stark säkerhetspolitik. Sverigedemokraterna ensamma driver frågan om kraftigt höjda försvarsanslag. Vi behöver stöd, har du tagit ställning?

Seminariet kommer ta upp detta och men också naturligtvis det Sverigedemokratiska alternativet. Temapunkterna är personalförsörjning och försvarsmaterielförsörjning.

Välkommen att ställa raka frågor!

Mikael Jansson, försvarsutskottet (SD)



Uppdatering 09.20: SD meddelar nu att ÖB ej kommer att delta vilket tidigare angavs på partiets försvarspolitiska blogg.

7 kommentarer:

SKK Korpralen sa...
1 juli 2013 kl. 10:43  

Hur ser ni i SD på personalförsörjningen? Visst är det så, om jag har förstått det rätt, att er inriktning kommer att fokusera på att återinföra värnplikten . Vad kommer att hända med de soldater som idag har tecknat 4-8 år långa arbetsavtal med FM?

Ni ser inte på framtiden med en möjlighet att ha olika förband med värnpliktiga och andra förband med anställda. Kvaliteten på förbanden kan höjas, och vissa tilldelas specialuppgifter som kan vara komplexa att nå utbildningsmässigt på en värnplikt.

Folkförankringen försvinner ej samtidigt som FM som karriärval öppnas upp för flera.

MVh

Unknown sa...
1 juli 2013 kl. 11:37  

SKK Korpralen:

Du är välkommen att läsa noggrannare om vad SD skriver om sin försvarspolitik. Men jag kan svara kortfattat på din fråga. Man vill ju införa cirka 5 armébrigader och i varje brigad ska första bataljonen bestå av heltidsanställda soldater. Andra bataljonen ska bestå av soldater som tidigare var anställda i första bataljonen. Resten av vanliga värnpiktiga. Sen tillkommer alla anställda i Flygvapnet och Marinen.

Sammanfattningsvis kommer det nog inte påverka anställdda GSS idag något alls förutom att man kommer få bättre vilkor, övningar och en tydlig och säker uppbackning från politiskt håll.

Mvh Isak

Wiseman sa...
1 juli 2013 kl. 11:49  

SKK Korpralen,

Jag tror att du har möjlighet att ställa denna fråga till diskussionen om du gör det på Lantvärnets blogg alt till dem på Twitter. Inte säkert att de läser här dessförinnan.

Falstaffakir sa...
1 juli 2013 kl. 11:55  

Jag har svårt att se hur en värnplikt ska kunna återinföras. Beslutet om att avskaffa den är nog tyvärr oåterkalleligt, då avståndet mellan aktuella ålderskullar och FM bara ökar och denna blivit en klubb för personer som vill göra utlandsmissionet - inget fel i detta, har själv gjort två st. Det jag vill säga är att FM volym blivit så liten, att den inte längre tar naturlig plats i det svenska samhället och att en påtvingad värnplikt därmed förlorat sin legitimitet.

Unknown sa...
1 juli 2013 kl. 14:38  

Nöden har ju som bekant ingen lag. Vi kan hamna i ett läge fortare än kvickt, då vi måste vara beredda att försvara oss.
Då faller diskussionen om ett yrkesförsvar eller värnpliktsförsvar till marken. Då får vi ta vad vi har. Vi är ett litet land. Då blir det inte frågan om man vill eller inte. Då är frågan om vi ska kapitulera eller slåss. Fråga norrbaggarna o finnarna hur dom kände det?

Falstaffakir sa...
1 juli 2013 kl. 23:33  

Det är just det jag menade Thomas. Vi kan hamna där fortare än kvickt och då vi i dag saknar infrastrukturen, personalen och pengarna att kalla in kullar om 30000-50000 vpl per år, får vi nog vara beredda på att laga efter läge.

Riksregaliet sa...
8 juli 2013 kl. 21:02  

@SKK Kopralen

Vi är för en mix av anställda och värnpliktiga. Med detta kan vi ha en hög beredskap i förbanden samtidigt som vi har en stabil bas.

Vi vill ha 6 armebrigader, inte 5 st. utöver detta 3 KA brigader.

Värnplikten kan självfallet återinföras. Något som kommer behövas inom kort.

// Riksregaliet- ledamot SD Försvars och Säkerhetspolitiska råd

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade