Läsvärt från Almedalen

Hos Kungliga Krigsvetenskapsakademin diskuterar Lars Wedin Sverige som ett hot mot stabiliteten och också mycket intressant i skenet av den brittiska rapporten på ungefär samma tema. Rekommenderas.

För Hallandspostens räkning bloggar Csaba Bene Perlenberg från Almedalen om säkerhets- och försvarspolitik. Han har hittills publicerat ett antal intervjuer med Mikael Oscarsson och Allan Widman, vilka också är mycket läsvärda. Allan Widman förnekar sig inte och konstaterar att det idag är mer än 10 år sedan det sköts med en haubitsbataljon.

DN Debatt ifrågasätter Mike Winnerstig om Jorden är platt och skjuter i sank fem myter om NATO. Liksom allt fler vill Winnerstig se en utredning om vad ett svenskt NATO-medlemskap skulle innebära. Tyvärr är det många som känner sig hotade av att Jorden kanske inte är platt i alla fall och ifrågasätter att en utredning skulle behövas? Alla vet ju redan att Jorden är platt!

Under dagen genomförs flera intressanta seminarier, bl a om personalförsörjningen och JAS 39E. Vi får se vad dagen för med sig.

12 kommentarer:

PangPangSWE sa...
2 juli 2013 kl. 11:01  

Undrar hur lång tid det tar innan @CarlBildt twittrar om hur UK 'svartmålar' FM?

Resenären sa...
2 juli 2013 kl. 11:09  

Samtidigt. i en helt annan värld (oklart om denna är platt eller rund), har M Moore mage att ondgöra sig över att läget i Försvarsmakten "svartmålas".

PangPangSWE sa...
2 juli 2013 kl. 11:31  

Vad sysslar Moore, Kihl & co med idag?
Att Hederstedt numera är "ledarskapskonsult" har jag uppfattat (vem som nu skulle vilja hyra in honom..), men vad gör de andra som medverkade till FM's krasch?

Anonym sa...
2 juli 2013 kl. 12:54  

Angående myterna om Nato som Mike Winnerstig torgför i den okommenterbara debattartikeln ”Fem myter om svenskt medlemskap i Nato” i DN Debatt 130702, så har han missat en fundamentalt viktig myt om Nato, som tycks vara förhärskande i vissa kretsar i Sverige. Nato är idag inte det militära förvarsförbund som det en gång var under det kalla kriget. Nato har istället i högre grad utvecklats till en globalt verkande polisstyrka, som på mer eller mindre löst hållna FN-mandat tillåter sig friheter enligt den starkes rätt, exempelvis inom den Natoledda OUP i Libyen och ISAF i Afghanistan.

Strävan inom Nato är uppenbarligen att alltfler länder ska inlemmas i styrkan så att den ska få större avskräckande kraft.

Baserat på de globala konflikter som Nato har en hög svansföring i, satt i relation till de konflikter som de inte lägger nåt krut på, så ges intrycket att kampen om mänskliga rättigheter och viljan att minska det mänskliga lidandet är nedprioriterade till förmån för kampen om energi- och råvarutillgångar. Slutsatsen är att det är i praktiken de globala energiaktörerna som styr Nato.

Följaktligen har Natos syfte mer blivit att garantera tillgången på energi- och i viss mån naturresurser åt sina uppdragsgivare, så att den västerländska hegemonin och den amerikanska, relativt energiförbrukande livsstilen säkerställs.

Sveriges säkerhetspolitiker bör nog också tänka utanför boxen. Det kanske är Nato som är den egentliga fienden till Sverige. I så fall är nedrustningen av territorialförsvaret och den långt gångna Natoanpassningen direkt förkastliga, och skulle i det fordomtida Sverige rendera i landsförräderidomar och quislinganspelningar för de ansvariga.

Utvinning av uran och oljeskiffer är ofta förenad med stor miljöförstörelse i kulturlandskapet. Då Sverige är förhållandevis rikt på dessa energitillgångar, plus att vi har goda teoretiska förutsättningar för att ytterligare exploatera vatten- och vindkraft, så är säkerligen en utökad energiexploatering på svensk botten något som de globala energiaktörerna har i kikaren.

Om vi nu vill värna vårt svenska kulturlandskap mot den storskaliga miljöförstörande energiutvinning, och hindra att Sverige tvingas bli en stor kortsiktig nettoexportör av energi, så vore det bättre om vi upprustade vårt eget territorialförsvar och ej sökte Natomedlemskap. Annars kan vi inte stå emot de globala energiaktörernas påtryckningar.

Med tanke på att vår säkerhetspolitik under lång tid har fått skötas av relativt antisvenska globalistiska krafter, är det hög tid att frågan om svenskt Natomedlemskap får en ordentlig genomlysning inför det svenska folket i samband med en folkomröstning. Eventuella hotbilder i vårt närområde bör i denna veva också analyseras.

Sedan är det direkt defaitistiskt som Mark Winnerstig säger att vi inte kan införa värnplikten för att det saknas personlig materiel till de värnpliktiga. Nu är det så att värnplikten är vilande. Det innebär att förr eller senare så måste den effektueras i ett akut läge. För att undvika kaos vid detta akuta läge, bör vi redan nu införa värnplikten om än i blygsam skala, för att successivt utöka den. Danmark, Norge och Finland har värnplikt!

MartinW sa...
2 juli 2013 kl. 15:17  

Tycker att det är lite märkligt att sätta likahetstecken med värnplikt=36 brigader. Ungefär som om det är allt eller inget. Bara en handfull brigader (med modernt mtrl givetvis) skulle göra enorm skillnad för att utplåna alla diskussioner om vakuum.

Anonym sa...
2 juli 2013 kl. 15:39  

@ Resenären m.fl.

Vad det gäller herr Moores uttalande om svartmålning så finns enligt mig två tänkta förklaringar.

Verkligheten tränger sig på och detta är ett sätt att försöka bluffa sig ur ett trängt läge!

Han har totalt tappat fotfästet med verkligheten!


Han borde vara medveten om att sekretessen räddar mycket av det sanna tillståndet inom FM från att bli allmänt känt.

Tyvärr är han en av de som bidrar till att sänka trovärdigheten till en ännu lägre nivå!
Detta kan ju dock vara hans avsikt?
Vilken målgrupp är det han försöker lura och varför?

Avslutar med två meningar ur en egen kommentar tidigare i veckan på annan plats.


”En otäckt irriterande fråga som jag inte kan komma ifrån, är om dödsspiralen vi ser inom FM är planerad och i så fall av vem. Jag tror nämligen inte att någon kan komma fram till så många huvudlösa beslut i en följd bara av misstag!”

Teaterdirektören.

Resenären sa...
2 juli 2013 kl. 16:04  

Ja, jag vet då inte vilket alternativ som är bättre än det andra, men visst är det så att det just nu bara är sekretessen som räddar honom ifrån att bli doppad i tjära och fjädrar för att sedan bli buren runt i Visby sittandes på en bit järnvägsräls.

Falstaffakir sa...
2 juli 2013 kl. 17:21  

Vpl är inte vilande, den är idag både död och begraven. De som förespråkar återinförandet av vpl bortser från att vi idag knappt kan få två brigader på benen. Det skulle krävas enorma investeringar i utbildningsplatser, matriel och personal för att väcka vpl. Då våra folkvalda inte verkar intresserade av att göra ngt åt dagens tragedi, trots alla larm om en FM i fritt fall, tror jag att det skulle krävas att ryssen stod på slottsbacken innan beslut fattades om att kraftigt ökade anslag. Leveranstiden från beslut till fungerande system lär väl heller inte räknas i enstaka år, utan snarare decennier.

TRIDENT sa...
2 juli 2013 kl. 18:20  

@ Falstaffakir

Värnplikten är VILANDE med tre (rösters) marginal i riksdagen! Tyvärr verkar många ha fått detta om bakfoten och skriver gång efter annan att den är avskaffad - så är INTE fallet!

Kvar i basorganisationen finns ett antal utbildningsregementen, flottiljer och marina förband med i princip samma förläggningskapacitet som under värnpliktstiden. GSS/K får om jag inte minns fel bara hyra logementsboende i sex månader (eller är det ett år...?). Befintlig förläggningskapacitet står i dagsläget till största del outnyttjad, matsalar m.m. finns kvar - så det som saknas är utbildningsbefäl.

Ponera en allmän värnplikt om sex månader, därefter urval/frivillighet för förlängning om ytterligare sex månader för att sedan ingå i ett krigsförband. Resterande placeras i hemvärnet och övriga delar av totalförsvaret.

Jag skulle gissa att det finns mellan 12 - 15 000 sängplatser i basorganisationen, det skulle alltså i princip gå att utbilda kanske 20 000 värnpliktiga per år.
Infrastrukturen finns redan som ett arv från den tiden då landet hade en försvarsmakt....

Ett stort problemet idag är utbildningsbefäl, men jag är alldeles övertygad om att skulle detta prioriteras så skulle det med största sannolikhet gå att inledningsvis få ihop nog med personal till att utbilda 10 000 värnpliktiga per år.

Det största problemet är ekonomiska resurser för att genomföra detta...

Så myten om stora investeringar är bara en myt - infrastrukturen finns redan och står outnyttjad idag!

TRIDENT sa...
2 juli 2013 kl. 18:46  

@ Resenären

Tjära och fjädrar är alldeles för milt straff!

Karln borde placeras i en glasbur på innergården på Tre Vapen, dömd att för evigt sitta med en PRIO-terminal och turplanera högkvarterets personal, samt skriva kundvagnar och servicemeddelanden! Skulle detta inte vara nog kan straffet utökas med reservmaterielbeställningar!

Som parantes kan jag nämna att jag i helgen hittade ett gammalt nummer av Försvarets Forum som av någon outgrundlig anledning klarat sig från att bli papper på smal rulle. I detta nummer från 2003 finns en intervju med ÖB Hederstedt angående det låga förtroende för försvarsmaktsledningen som visat sig i en undersökning....

Nu har vi år 2013, två ÖB:ar senare är situationen nästan densamma - fast värre....

...och "the båttom is nåt nådd" än!

Så den "djävulska plan" som teaterdirektören tar upp har kanske pågått ett tag...

...eller ser vi konsekvenserna av ett icke fungerande urvalssystem till högre chefsbefattningar (en idiot kan ju fatta korkade beslut utan att lastas för detta - det är ju de som satt idioten i beslutande position som är ansvariga....)

...alternativt har främmande makt haft en framgångsrik rekrytering och nu skördar frukterna av detta....

Nu tror jag inte personerna högst upp i gasverket riktigt har den mentala spänst som krävs för en "djävulsk plan" - men man vet ju aldrig....

Resenären sa...
2 juli 2013 kl. 18:49  

@Trident

"i princip samma förläggningskapacitet som under värnpliktstiden."

Nja, alla sängar och skåp har åkt på tippen och flertalet logement är ombyggda till pentryn, omklädningsrum och datorsalar för soldaternas dagliga dos av PRIO.

Magnus Redin sa...
2 juli 2013 kl. 23:24  

Skåp och sängar kostar en spotstyver, nya hus kostar mer men inte speciellt mycket om man nöjer sig med trähus från villafabriker.

Det som borde kosta multum och ta tid borde är att utbilda nya befäl som är duktiga på att utbilda, ordna nya övningsfält, förbruka övningsmateriel och fylla skarpa förband med materiel.

Det är bara billigt att återskapa en allmän värnplikt om det görs symboliskt genom att utbilda skyttesoldater för att utkämpa första världskriget medelst massanfall. Jag tror Iran är det land som senast gjorde detta, kort utbildning, automatkarbin och en plastnyckel till himlen.

Skall värnplikten återinföras måste man börja med att utvidga det vi har i dag. KD:s plan för detta är ett exempel på något som skulle kunna funka.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade