Yrkesarmén snart här

Enligt den säkra källan Aftonbladet har regeringen nu enats om att införa yrkesarmé och att detta kommer att offentliggöras i samband med höstbudgeten. (Svd, DN samma nyhet)

Jag är otroligt besviken på de nya moderaterna och deras försvars- säkerhetspolitik. Först dråpslaget med reduktionen av försvarsbudgeten som kommer att drabba vår förmåga att försvara landet. Därefter avskaffandet av värnplikten som grädde på moset. Erfarenheter från alla andra nationer visar att det är ytterst svårt till omöjligt att återinföra värnplikt. Ju mer värnplikten kommer att behövas, dvs ju värre kris det är, desto mindre motiverad kommer befolkningen att vara att göra värnplikt. Jämför USA och Vietnam, eller Ryssland och Tjetjenien. Det man dock kan invända mot den argumentationen är att inget av länderna var hotat. Alltså tror jag inte ett dugg på försvarsminister Odenbergs modell med återinförande av värnplikt i orostider.

Idag är USA:s krigsmakts personalförsörjning så ansträngd att man seriöst börjat diskutera att återinför värnplikt. Även Storbritannien upplever liknande svårigheter. Samtidigt ska vi i Sverige avskaffa värnplikten till förmån för ett yrkesförsvar. Jag har svårt att se hur det skulle bli effektivare ens ekonomiskt. Ingångslönerna för officerare är redan så låga att soldaternas löner måste läggas så lågt att så gott som bara personer utan minsta tanke på vidareutbildning kommer att ens fundera på att söka. Alternativet är att höja alla officerslöner. Det är bara att titta på försvarsbudgeten hur stor andel personalkostnader utgör redan idag. Övningar och liknande är en dvärg i jämförelse.

Här är ett utdrag från ett av mina tidigare inlägg om värnplikt kontra yrkesarmé:

"En svensk yrkesarmé kommer att ha extremt svårt att nå upp till den numerär som erfordras för att försvara vårt territorium. Med vår lilla folkmängd i förhållande till landet stora yta krävs det förmodligen en värnpliktsarmé. Dock skulle det inte vara omöjligt att komplettera den med en mindre kontraktsdel. Om USA med 300 milj har stora svårigheter att personalförsörja sin krigsmakt (1,4 milj) , hur ska vi då kunna sätta upp det hundratusental man som krävs att försvara Sverige om vi förlitar oss på en yrkesarmé?

Statistik för militär personal / befolkning / andel (Siffrorna tagna från Wikipedia)
USA 1,4 milj / 300 milj / 0,47 % (inkl reservister)
Storbritannien 430 000 / 60 milj / 0,72 % (inkl reservister)
Sverige 36 000 / 9 milj / 0,40 % (Enligt SvD:s uträkning FB 04 Försvarsmakten exkl HV = idag)
Sverige (100 000) / 9 milj / 1,11 % (som jämförelse)"

Lite roligt i allt det dystra är att sossarna sin vana trogen nu närmast hejar fram en yrkesarmé. Detta hade aldrig varit möjligt under en socialdemokratisk regeringsperiod, då värnplikten alltid varit en käpphäst för arbetarrörelsen. Minns Ådalen! Jag glömde ju förstås att socialdemokraterna nu mest stöder sig på bidragstagarrörelsen...

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade