Vi syns, vi verkar, vi respekteras

"Vi syns, vi verkar, vi respekteras". En av Försvarsmaktens deviser, anno 2010. Ju de två sista leden har det varit lite dåligt med de senaste åren. De gånger Försvarsmakten har synts har det ofta varit i form av negativ publicitet och "respekt" eller snarare anseendet har det blivit si och så med.

På så sätt är det mycket välkommet att Försvarsmakten äntligen tagit sig mod att visa upp en av otaliga filmer ifrån Afghanistan, denna gång filmad av en soldat med privat hjälmkamera. Material som detta och liknande är sådant som skapar intresse för Försvarsmakten och verkligen visar just på Försvarsmaktens verkan. Vi är nog många som efterlyst liknande material tidigare. Naturligtvis behöver materialet screenas av Försvarsmakten innan publicering. Inte för att röja undan pinsamheter och begångna fel, men däremot för att undvika att röja känslig information, t ex rörande vårt uppträdande. Filmen är i alla fall ett positivt tecken bland flera negativa. Materialet filmat från hjälmkameran är också betydligt mer trovärdigt och intresseväckande än sommarens hårt regisserade, utskällda och dyra reklamfilmer inspelade i Sydafrika med sydafrikanska skådespelare.

Bra Försvarsmakten! Mer av samma!


SVT lär förra veckan ha beslutat sig för att köpa in en dokumentärserie om FS 19:s tid i Afghanistan. Det är också ett steg i rätt riktning mot en bättre kommunikation mellan Försvarsmakten och dess uppdragsgivare. Sedan finns det också vissa andra i mer beslutsfattande ställning som ideligen aktivt avstår möjligheterna att på plats få bilda sig en uppfattning om läget.


Bloggar: Borneo, Chefsingenjören, Cornucopia16 kommentarer:

lizzard sa...
3 februari 2011 kl. 22:34  

bilderna säljer. Skall FM kunna rekrytera måste action visas upp. När smärta, ångest och vanvettigt hämdbegär inträffar finns klippbordet inte långt borta...

Anonym sa...
3 februari 2011 kl. 23:13  

Privat hjälmkamera......??

Är detta ok med privat materiel?? ej BOA (beslut om användning ) på denna pryl
Här kan väl AI kommentara vad som gäller...
Det har diskuterats mkt om soldatmateriel.

Säkerhetsmässigt..(security inte mtrl-säk)...vem har godkänt detta??

Vad händer i en situation där skadade filmas, eller skottlossning där det ska utredas om brott..??

TÄNK efter innan....

Markstridare

Anonym sa...
3 februari 2011 kl. 23:59  

svensk lagstiftning gäller för svenskarna i fs. eller?
Då skulle rättegångsbalkens underbara värld kunna nyttjas iom lagstöd för förhör, beslag osv.

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 00:38  

dom tog ett väldigt snällt klipp av det som finns:) hoppas han inte hamnar i pan för användande av ej reglementerad men mkt bra utrustning(ironisk)

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 08:43  

Tycker personligen att tilldelad materiel inte är tillräcklig materiel. En del BOA är bara trams och prestige.

Jägare

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 09:39  

-Tänk vad du kan, Wiseman. Nu blir de nog glada på HKV/Info.
Ali

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 13:49  

Det är bra med verklighetsintryck från soldaternas vardag.
Det är också ett väl valt klipp från FM sida - Vi tar hänsyn till barn, motståndaren skjuter hänsynslöst MOT barn...typ.
lägger ingen värdering i det, bara konstaterar att det verkar finnas en tanke bakom släppet av just detta klipp bland många andra.

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 14:20  

Rainbow Six, Ghost Recon, och nu Försvarsmaktens senaste release i genren förstapersonskjutare. Vad gör man inte för att locka till sig ungdomar.

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 14:48  

nog mer för blidka vänstermedia en att locka ungdomar då hadde man visat ett action klipp istället för mysklipp/OiC

Anonym sa...
4 februari 2011 kl. 19:51  

Wiseman,

dokumentären som SVT köpt in från Stockholm-Copenhagen handlar om FS 20, inte FS 19.

Wiseman sa...
5 februari 2011 kl. 00:25  

Tack!

ElBarajag sa...
6 februari 2011 kl. 00:06  

En annan av försvarets famösa deviser lär, enligt vanligtvis välunderrättade källor, lyda;
"Vi väntar i det längsta - först sedan förhastar vi oss."

Anonym sa...
6 februari 2011 kl. 02:06  

Är hjälmkameran privat????? Vad gäller om utrustning nu??? Är det FM prylar som gäller eller är det lite hejkonbejkon som vanligt?

Hurra för Taigaställen-kan vi köpa in dem på nätverksaktivitet nu?

Jag behöver alltid en pryttel till. Hjälmkamera verkar ball.

Anonym sa...
6 februari 2011 kl. 02:18  

FM behöver actionbilder nu. Och action det blev på TV. Amen.

Action det var i Kongo 2003. I lägret Chemchem slogs en fånge svårt av franska soldater. Svenska SF bevittnade detta men underlät att ingripa.

"Vi syns, vi verkar, vi respekteras"... Mest fegt att inte ingripa. Inom FM verkar "Chemchemhändelsen" vara ett ämne som är out of bounds. Tabu och onämnbart. Kanske fick Sverige en ordförandepost i EU militärkommite genom att hålla flabben om fångmisshandeln.

"Vi syns, vi verkar, vi respekteras, vi följer bara order, vi slår dövörat till när fångar blir slagna....."

Istället utreder vi andras övergrepp-det är mindre värdeladdat-för oss i Sverige.

Anonym sa...
6 februari 2011 kl. 10:25  

Privat filmdokumentation-eller är det som tjänsteman i FM hjälmkamerasekvensen är tagen? Vad gäller avseende informationssäkerhet för svensk säkerhetspolitisk tillämpning eller för privat copyrighträtt?

Vad händer om FM inte har koll på all "enskild"-dokumentation eller om man avtvingar enskilda medarbetare nån slags avtal avseende dokumenationsrättigheter?

Tänk om det finns mindre smickrande filmer från hjälmkameror? Vilken skyldighet har Riksdag och regering att ha kännedom om sånt inför svenska folket?

Kanske det är så att FM SKA/BORDE åläggas att ha motsvarande dokumentation vid all verksamhet i missionsområden för att få bättre spårbarhet i olika ärenden?

Undrar vilken inställning den enskilde skulle känna då att föra öppen dialog, våga ta initiativ eller kanske i stridens hetta tillämpa regelverk på oortodoxt sätt....

"Storebror ser dig"-big brother irl-i en allt annan än förlåtande tappning.

Vad gäller officiellt från FM avseende dokumentation av händelser av den typ vi nu sett i media? Finns ett regelverk? Vad anser ledande politiker? Finns det risker med att tillåta dokumentation av den här sorten?

Anonym sa...
6 februari 2011 kl. 21:10  

Förstår inte riktigt BOA-snacket när det gäller hjälmkamera... Med samma resonemang behöver man då boa på allt man har i/på uniformen. Har du BOA på din mobiltelefon du har i fickan, eller kompaktkameran för den delen? För att inte prata om Loka-flaskan i benfickan.. Var ska man dra gränsen?

Själv tycker jag gränsen går vid materiel som har någon form av skyddsfunktion eller tygmateriel.. Hjälmkamera tycker jag inte faller inom ramen för någon av dessa kategorier. Vad säkinsp tycker kanske är en annan sak.

/H

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade