Mot helgen

... bör det bli två nya inlägg. Det ena är del 4 av strategiska realiteter. Temat för det andra är förmodligen inte så svårt att gissa.

47 kommentarer:

Skipper sa...
29 februari 2012 23:01  

Vi förväntar oss åtminstone tre kloka inlägg under helgen. Del 4 i serien, JAS 39 Gripen samt FM omstruktureringsorder.

Anonym sa...
29 februari 2012 23:32  

> Temat för det andra är förmodligen inte så svårt att gissa.

Melodifestivalen?

Anonym sa...
1 mars 2012 06:58  

Statsrådet Tolgfors intervjuades i TV igår angående att ÖB hade varit lydig och repeterat vad Tolgfors chef, dvs Michael Moore, har tutat i lille Tolgfors.

Hur kan det vara så att det BEHÖVS nya Super-JAS? Hur kan någon bedöma det utan en riktig luftförsvarsutredning?

Kom ihåg, den sk luftförsvarsutredning lille Tolgfors gick med på gäller tiden efter 2040. Sannolikt hade han, när behovet av luftförsvarsutredning påtalades, redan bestämt det som igår presenterades.

ÖB är en lydig nickedocka. Frågan är liksom mer-behövs inga relevanta utredningar innan beslut-det kanske är så att det behövs 150 super-JAS....

Anonym sa...
1 mars 2012 07:56  

Liten teaser.. Alla utbgrp blir överraskande nog kvar.

Lt Koskela

bossekommenterar sa...
1 mars 2012 10:19  

@Anonym 06:58

"Hur kan det vara så att det BEHÖVS nya Super-JAS? Hur kan någon bedöma det utan en riktig luftförsvarsutredning?"

Vad kan en utredning om förhållanden 2020 komma fram till som svarar på frågan huruvida Super-JAS BEHÖVS? Möjligen kan dom rekommendera att A) Det är bäst att hålla en viss gard eller B) Några flygplan som gard mot luftkrigföring behövs inte.
Om alt A) gäller så kan dom även ha en mening om huruvida direktköp eller vidareutveckling av 39-an är den bästa vägen att gå.
Tänker jag fel?

Anonym sa...
1 mars 2012 11:42  

Till Anonym ang Tolgfors, ÖB och Moore

Var vänlig och sök ett forum där din argumentationsnivå bättre stämmer med din intellektuella nivå.
Sakfrågan om JAS viktig men att förminska personer säger mer om dig än om dem.

Anonym sa...
1 mars 2012 18:56  

Heja ÖB, låt oss nu alla få byta plats med varandra. Låt oss få lönesänkningar och bli degraderade.

Låt nu din personal få bli riktigt förödmjukade och riktigt hunsade. Låt alla från Skåne få jobberbjudanden i Boden-om någon med civilkurage stoppar fram hakan och tackar nej- AVSKEDA denna uppstudsige och arrogante typ direkt.

Finns liknande totalitära och feodala maktstrukturer inom andra statliga myndigheter?

Nu ska generationen officerare från 1985-1990, förutom Patrik Pettersson, slutförbrukas-tänk efter, ni som är yngre i Försvarsmakten-om bara några år är det er tur att gå till ättestupan.....

Uppmanar alla under 30 att omgående sluta i Försvarsmakten och börja läsa på högskolan.

Anonym sa...
1 mars 2012 19:30  

arbetsledningsbeslut-kanske det vore nåt att köra en årlig omstruktureringsorder..... Tänk så enkelt det blir att få bort oönskade arbetare med fackets samtycke..... skamligt att Officersförbundet samverkat i enighet med detta "arbetsledningsbeslut".

Anonym sa...
1 mars 2012 19:40  

Men vi då??? Vi som en gång var Försvarsmaktens viktigaste resurs-personalen... vi får delta som statister i denna charad som ska föreställa försvarsmakten, för idag har nog HKV överträffat sig själva.

Omstruktureringsorder, alla ska lämna in sin kompetensprofil och ett CV (efter att man tjänstgjort i 35 år) för att sedan få veta vilket jobb vi passar till....

Vad blir nästa steg, snart får väl någon på HKV den ljusblå idén att det blir billigare att hyra soldater från manpower-eller blackwater.... allt för att behålla nobless-nomenklaturan inom operettkrigsmakten....

Så infernaliskt lågt-sicken rutten arbetsgivare. Girig organisation har fått en ny dimension idag.

From nu; "försvaret har fått de tjugo bästa åren av mitt liv-nu ska de få de tjugo sämsta".

Sumatra sa...
1 mars 2012 20:51  

Är det inte det som uttrycks i kommentarerna ovan som är det värsta? Känslan av att inte få möta sin arbetsgivare öga mot öga utan endast per rectum med någon anonym från HRC.

Som Lt Koskela mycket riktigt påpekar så skär samtliga utbgrp klart. Att köra samma stuk mot HV-personalen som mot fast anställd försvarsmaktspersonal skulle nog tömma HV på personal. Fort.

Min tolkning av utskickade papper är att även GSS berörs av misären. I sådant fall är ju succén fullständig.

Han tänkte som en tröskmaskin. Han blev befodrad han.

Göran Mellblom sa...
1 mars 2012 22:02  

Äntligen! Tänk så mycken lek med människor, så mycket slöseri med pengar, så mycken brist på de rejäla karlatag som en gång skapade vår Försvarsmakt.

Under värnplikten upplevde jag ett gränslös människoförakt riktat mot de värnpliktiga från förrådspersonal, administratörer, staber, ja alla, tänk bara hur vi lät dem se ut? Äh! de skall ändå rycka ut snart. Mat? Lön? Boende? Samvaro? Äh!

När de stora ländernas värnpliktsarméer fick sin slutliga utformning i skyttegravar i Flandern och Galizien, formades vårt i bekväma länstolar och bakom skrivbord.

Hos oss har materiel har alltid varit enklare att hitta pengar till än människor och deras grundläggande behov, så mycket enklare att prioritera bort om de är tvångsinkallade;

Kanske det ändå finns ett hopp för den friska kärnan att huggas rent ikring, nu när omstruktureringens stålbad är ett faktum.

Det här har jag väntat på i hela min militära tillvaro. De yrkesofficerare och civila som våndas kan se sig i spegeln och fundera vad de gjort för Fäderneslandets försvar idag.

Fy tusan! Vi borde skämmas allihopa.

Göran Mellblom

Anonym sa...
1 mars 2012 22:27  

Mellblom; Jag är officer, jag har verkat i drygt 20 år och inte gjort nån speciell klätting i karrärstegen. Jag har genomgående positiva erfareneheter av värnpliktiga under en mängd av år.

Varför ska jag skämmas för den yrkesgärning jag utfört?

Däremot tycker jag den här dagen har varit ett riktigt lågvattenmärke i försvarets historia. Så uselt att facket, denna sanslöst ryggradslösa samling av lismande skinkbytare har samverkat i enighet med den totala mentala istid som omstruktureringsordern innebär.

Hoppas, precis som nån ovan skrivit,m att nu ALLA får byta plats med alla. Bara för att det ska göras-för det är så det känns-kör hela försvaret två timmar i centrifugen och häll sedan ut det som är kvar.

Mellberg-varför ska jag skämmas?

Anonym sa...
1 mars 2012 22:39  

Kände mig verkligen tillbaka 50 år i utvecklingen idag!
Insutten i filmsalen bland mina kollegor sen 25 år tillbaka för att sedan lyssna på innantill läsning av chefen om vilket "erbjudande" som komma skall, "geografisk obalans" ska jämnas ut, endast chefen får ringa HRC, CV på internet.
Nä, jag tror det räcker nu...
/When the botten is nådd

Sumatra sa...
1 mars 2012 23:48  

Göran Mellblom, du lär nog få skämmas ensam. Varken jag eller mina kolleger har något att skämmas för. Jag har ingen i min omedelbara omgivning som bär skulden för FM misserabla tillstånd. De skyldiga får nog sökas inom den politiska sfären eller långt högre upp i hierarkin.

Det stålbad du nämner borde inte vara för förrådsmannen i FMLOG eller den officer som redan flyttat tre gånger och skilt sig två.

Skammen skall läggas där skammen hör hemma.

Vad har du själv gjort för Fäderneslandets försvar idag eftersom du skäms?

Anonym sa...
2 mars 2012 10:28  

Den korrekta arbetsgivaren FM heter det numera, ej den goda arbetsgivaren!
Vi skall bara acceptera ett "bud" och svara ja eller nej. Punkt slut!
Du är anställd och arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Vi måste nog inse detta och då slipper vi mycket oro och snack.
/Hard facts

Anonym sa...
2 mars 2012 12:27  

Försvarsmakten, en otrygg arbetsplats, där de många de senaste åren tvingats lägga mest tid på att oroa sig över framtiden än att lösa uppgifterna. En oroväckande utveckling som jag tror kommer att slå tillbaks på FM.
FM en icke intäkts finansierad verksamhet, där endast motivation skall driva folk framåt, en ekvation som inte går ihop.
Det är nya tider nu!
Hoppas FM gör om sina reklaminslag i TV, känns lite som missvisande marknadsföring...
"jw"

Anonym sa...
2 mars 2012 16:05  

Arbetslusten och musten gick nog ur de flesta efter gårdagens storsamling. Många utrycker att: detta är inte min FM. Nu ska armbågarna, bruntungan och dolkstötarna fram.
Vem tror på att detta inte handlar om att göra av med personal? En 55-åring placeras som 1.serg i orten X. Kryssa ja eller nej?
Det känns inte riktigt bra just nu, som reklamen säger...

TRIDENT sa...
2 mars 2012 17:16  

Jag lär nog bli nedsablad - men "jaså" är ungefär vad som omstruktureringsorden fick mig att känna.

Sett ur ett koncernperspektiv är det inget konstigt med att man vill ha kompetensen där den behövs (saknas). Det är ju heller inget nytt eller revolutionerande eftersom exempelvis fullmaktsofficerare levt under tvångsförflyttningshotet från start. FM har ju dessutom varit EN myndighet ganska länge så möjlighet att flytta personalen har nog även funnits tidigare - och det har ju alltid gått att tvångskommendera folk till bemanningsuppdrag.

Personligen så tycker jag att det är ett enda stort "jaså" - men så är jag ju "nedlagd" tre gånger...

Det enda som jag kan vända mig mot är hastigheten i processen och det faktum att ALLT ska ske samtidigt - nytt personalförsörjningssystem, Pg bok, IO 14 o.s.v.

Precisionen i underlaget från ag Bok kan nog ifrågasättas när man vet under vilka tidsförhållanden som det pressats fram, hela IO 14 är en power point-lösning där antalet rader i excelarket från PERSS varit styrande, inte förbandens uppgifter.

Dessutom har många säkert färskt i minnet hur det gick till sist vi skulle fylla i den egna kompetensen inför FB 04 - och efterföljande tomboladragning. Förhoppningsvis har FM lärt sig något från den processen - för den var allt annat än bra...

Jag tror inte heller att det kommer att ske så stora personalrockader eftersom allt ska ske centralt - dock kan det nog bli en hel del konsekvenser för de som tillhör bristkategorier som exempelvis flygtekniker, men ser man det ur både skattebetalar- och koncernperspektiv så är det hål i huvudet att ha en flygtekniker som tar 8000h att utbilda att köra skrivbord eller vara kurschef när det finns vakanser i insatsorganisationen. Trots allt motsvarar 8000h utbildning en ganska stor summa. Det finns säkert andra kategorier som har motsvarande situation.

Sedan har ju de facto ALLA som är kvar inom FM skrivit på ett papper som innebär att man kan beordras till utlandstjänstgöring. Visst tumskruvarna snäpps åt några varv och en flytt får konsekvenser för individen - men då är det som med alla andra jobb - passar det inte får man byta. Det går inte att bedriva skyddad verkstad hur länge som helst och i vissa stycken har FM varit lite för mycket av skyddad verkstad.

Jag tillhör själv en bristkompetens och bristerna finns i Mälardalsområdet - och där bor jag inte nu. Men jag ser det inte som speciellt dramatiskt - skulle jag få en semesterhälsning av Sverker så får jag väl förhålla mig till denna och antingen följa den eller sluta.

Jag kan dock instämma med att ledarskapet i de högre skikten är uselt eller obefintligt, stämningen inom firman är på bottennivå och finns det egentligen någon som tror på det som vi håller på med...?

Vad lyckas FM leverera till uppdragsgivarna för de 42 000 000 000kr vi bränner iväg årligen? Pinsamt lite skulle jag vilja påstå!

Men som sagt - sett ur ett koncernperspektiv så tror jag att det här är enda vägen att gå. Det har ju faktiskt varit lite av skyddad verkstad tidigare där den enskilde vilja räknats mer än koncernbehovet.

Risken är nog överhängande att FM stor med ett ansträngande vakansläge om man inte sköter processen klokt.

Tills dess att Sverkers hälsning dimper ned i brevlådan är det väl bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med karusellen....

Anonym sa...
2 mars 2012 17:26  

Det går att läsa igenom att HKV känner sig tvingade med en centralt styrd process. Antagligen hade man Lokalt tagit ut kostymen igen.
-vilket på inget sett kunde vara värre än att centralt ta fram trubbig yxa och fara fram genom FM.

Nu undrar jag bara när hela ärendet ska upp i arbetsdomstolen, eftersom FM dribblat bort anställningstryghet och LAS genom att likställa tvångsåtgärderna och amputeringen av personal med interna angelägenheter för vilken firma som helst. (finns dock inga exempel som jag erinrar mig)

Anonym sa...
2 mars 2012 18:16  

Sportlovsledig denna vecka...vad är det som hänt ? Förnyat totalt hjärnsläpp högt i gasverket ?


PINOCCHIO

Göran Mellblom sa...
2 mars 2012 20:29  

Massor av de vpl övades sönder. Ännu flera tröttnade på hetsen, snacket och den smutsiga vardagen -utan ÄRA.

Hur såg de vpl ut? - Som fångar. Hur hanterades de? - Värre än fångar.

Och systemet - vi yrkesofficerare -var så rädda för de vpl att vi mycket hellre lade hundratals miljoner på deras hemresor än några hundra tusen på trevnad i deras bostäder. Fritidslokalerna de stängde vi, så fort det gick.

Vad ville vi med dem? - Göra kanonmat av dem, att möta sovjetiska pansarkolonner med, utan det skydd som numera, när kriget är på allvar, anses självklart.

Vilka är vi som nu gnyr när fokus riktas emot oss istället för som tidigare - MOT dem, när det borde ha varit FÖR dem?

Kanske vi yrkesofficerare av idag kan se oss själva i ett annat ljus, om vi betänker att det var VI och ingen annan, som hade hela Försvarsmaktens budget i VÅR hand, men fuskade bort denna rätt.

Nu har andra tagit tillbaka denna rätt, och nu har man ställt oss under lupp. Därför sker nu omstruktureringen på andras villkor än våra.

Som om detta inte är nog, så hånar yrkesofficerare vårt Officersförbund och alla de officerare som utan tack stretar med föreningsmöten med klent deltagande, rapporter till styrelsen, möten med arbetsgivaren - styrelseledamöterna i Officersföreningen - vårt enda stöd i världen - som vi bemöter vänligt endast då det rör sig om lönerevision eller antagningsnämnd till s.k. högre utbildning.

Nej, mitt herrskap, vi skall titta på oss själva i spegeln.

Göran Mellblom

TRIDENT sa...
2 mars 2012 21:28  

Förlåt mig Göran Mellbom...

...men officersförbundet ger jag inte mycket för!

"Bend over" är vad de ägnat sig åt så länge jag kan minnas, men vi medlemmar har oss själva att skylla som år efter år låter marionetterna sitta.

Man har haft åtskilliga tillfällen att markera mot arbetsgivaren - men gång efter annan villigt ställt sig på alla fyra!

Det hade varit så enkelt att uppmana medlemmarna att inte söka utlandstjänst så länge det inte fanns ett färdigt avtal och fullgott försäkringsskydd...

...men gjordes detta?

Nej - i lite kryptiska ordalag uttryckte ordföranden att man kanske skulle tänka sig för. Ingen allmän och enad uppmaning utan ett halvflummigt och svårtytt uttalande.

Mig veterligen har officerskåren strejkrätt - och varför har inte denna utnyttjats?

HUR OFTA har ralsförhandlingarna varit klara i tid? Normalfallet är minst ett års försening.

Jag skulle vilja se det LO-förbund som stillatigande accepterat att bli överkört gång efter annan.

Just nu är enda anledningen till mitt medlemskap i officersförbundet rabatterade försäkringar - men snart räcker inte ens det. Det finns ju fler fackförbund än officersförbundet...

Sen är det ju fullständigt hål i huvudet att ha ett fackförbund för alla - från menig soldat till general. Man behöver ju inte vara raketforskare för att begripa att intressena kommer att stå mot varandra - samma pengasäck ska ju räcka till allt. Kan måhända fackpamparna fått lite puls när man ser de potentiella medlemmarna minska...?

Det bästa som kan hända är att det uppstår ett konkurrerande fackförbund som vågar stå upp för medlemmarnas intressen - för det gör inte officersförbundet!

J.K Nilsson sa...
2 mars 2012 22:05  

Tala för dig själv Göran, jag kan med gott samvete säga "mina" soldater inte behandlades så. Jag kan med gott samvete vara stolt över mitt värv.

J.K Nilsson

Anonym sa...
3 mars 2012 09:46  

@göran
De var ett jävla svamlande man kan tro att du är övervintrad K1 officer.
Tycka synd om de i som "stretar" med förbundet??? du menar jobbar lite tjänar mkt och är helt omöjliga att bli av med hadde de inte varit soporna som höll på med facket så kanske de hadde blivit nått gjort nu är det mest dem som vill bli skyddade som gömmer sig där.
Streber

Anonym sa...
3 mars 2012 09:49  

Mellbom: Nu vet jag inget om din bakgrund, men det du beskriver är inget jag känner igen från de 25år jag varit i verksamheten. Så din eget värv får du skämmas för själv. /Bosse

Anonym sa...
3 mars 2012 10:35  

Nu är omstruktureringsdirektivet utlagt på webben: forsvarsmakten.se/omstrukturering

Sumatra sa...
3 mars 2012 13:58  

Göran Mellblom, du måste ta dina mediciner.

Dina beskrivningar stämmer säkert, men inte på det svenska försvaret och dess officerskår, enligt mitt förmenande.

Det finns säkert officerare och värnpliktiga som uppfört sig oskickligt, men det faller nog in under rubriken Undantag. Enligt mina erfarenheter.

Göran Mellblom sa...
3 mars 2012 14:39  

Såg ni aldrig de hundratals vpl som arbetsskadades varje år?

Eller de tusenden som skickades hem i förtid?

Vi yrkesofficerare måste ha varit blinda. Ingen av dessa vpl har rest sig till systemets försvar.

Istället avskaffar Riksdagen det hela. Och Kammaren är full av f.d. vpl. Rheinfeldt är en av dem.

Sluta drömma mitt herrskapet. Öppna ögonen.

Göran Mellblom

Anonym sa...
3 mars 2012 17:01  

Men Melbom!!
Vid vilket förband har du verkat vid? Verkar vara rena skräcken. jag har tjänsgjort i 25 år i firman och känner inte igen mig alls i din beskrivning du nedvärderar både de värnpliktiga och deras utbildningsbefäl. Jag har fortsatt kontakt med flera av de soldater jag utbildat och upplever att de är lojala och välutbildade. Vid utlandstjänst med förbandet så har de stått på kö för att vara med och nu senast när paniken kring GSS / T rekryteringen så har vi mötts av nästan bara possitiva reaktioner.
Det som bör disskuteras är hur vi slarvade bort all denna kompetens med den "strategiska time outen" Där finns det mkt att skjuta in sig på. Så sabla ner dem som förtjänar det och ära de som äras bör.

Truppare

Anonym sa...
3 mars 2012 20:21  

En plutons kollektiva ordervägran i Boden och mer dagsfärska skriverier om ledarskapsproblemen med "rutinerade" soldater och orutinerat befäl - talar enligt mig sitt tydliga språk.

Vilka kulturer och prejudikat skapar detta? Just när vi växlat över till yrkessoldater, uppstår disciplinproblem som inte skådats sedan 70-talet!

Under mina år på trupp vill jag, i likhet med många övriga här, påstå att den värnpliktige hanterades med största respekt - han var en viktigt kugge i Försvarsmaskineriet - men det kan ju förvisso varit annorlunda i andra truppslag. Men ansvaret för övertramp i andra truppslag för stå för dem.

Frågar man, Mellblom, dessutom f d soldater i värnpliktsförsvaret är de allra flesta nöjda med värnplikten, även om man för stunden tyckte den var jävlig och befälen puckade.

Dessutom var det allas gemensamma ansvar att försvara fosterlandet, Mellblom, hela folkets värnkraft skulle tas ut.

Patrik Lander

Anonym sa...
3 mars 2012 20:54  

Mellblom.
Om du nu ångrar hur du tidigare behandlat dina värnpliktiga får du skaffa en egen bloggen där du kan göra avbön.
Och hur ser du på andra plikter i vårt svenska samhälle? Känner du att det är förnedrande att betala skatt?

Farbveckan -86

Göran Mellblom sa...
4 mars 2012 07:52  

Myteriet i Boden kom sig av att yrkessoldaternas grundläggande behov inte tillgodosågs av yrkesofficerare, upprepade gånger.

Enorma avgångar bland vpl, ändå in i slutet av systemet, kom sig av att yrkesofficerare inte förmådde tillgodose deras grundläggande behov.

FM har 13000 fordon. De flesta står ständigt utomhus och rostar. Varför? Av samma skäl.

Är en lag stiftad som tvingar oss yoff att fylla våra rum med ammunitionslådor, utskjutna pansarskott och allehanda skräp? Eller att se ut som chefer i Näringslivet inte ser ut.

Nu när soldaterna inte längre kan skickas hem, utan kasernen är deras hem, och inte längre vårt revir så riktas fokus istället mot oss. Vad sysslar vi egentligen med? Och nu - omstruktureringen.

Vilka försiktighetsmått har vi yrkesofficerare vidtagit för att möta en sådan händelseutveckling? Vi har hånat Officersförbundet, det enda stöd vi har laglig rätt att åberopa.

Vi svenska yrkesofficerare är en underlig samling.

Göran Mellblom

Anonym sa...
4 mars 2012 09:30  

@ Göran Mellblom

Jag känner inte igen mig i nåt av det du skriver. Nu har jag bara arbetat 13 år som yrkesofficer men jag har en helt annan bild av hur verkligheten ser ut än vad du har.

Kanske det är så att dina upplevelser är begränsade till din arbetsplats? I så fall så borde ni verkligen ta tag i problemen ni har.

Anonym sa...
4 mars 2012 15:49  

Mellblom - håller med dig om att vi som yrkeskår varit fullständigt ryggradslösa och rädda för allt som kunnat uppfattas som kritik mot Försvarsmakten - och att vi därför själva drivit oss dit vi är idag.
Men jag har svårt att skylla andra än officerskåren för det - näppeligen är det invasionsförsvaret eller värnplikten, repgubbar o dyl som kan läggas till last härtill.

Och hur omstruktureringen skulle göra det hela bättre ser jag inte heller. FM är idag ännu mer PK än någonsin, skönmålar och infantiliserar sin information på hemsidor och bloggar, i rekryteringsfilmer och tidskrifter.

Patrik Lander

Anonym sa...
4 mars 2012 18:32  

Varför har Officersförbundet samverkat i enighet med detta fruktansvärda sätt att behandla personal?

Varför har Officersförbundet inte drivit att LAS ska följas i omstruktureringsarbetet till punkt och pricka?

Varför verkar Officersförbundet igen springa arbetsgivarens är enden mer än arbetsgivaren själv?

Varför tar inte Officerförbundet fram buffligheten och står upp för något någon gång?

Officersförbundet är det lamasta av alla fackförbund-Officersförbundet är inget fackförbund-det är en samling mesar utan egen vilja.

Varför väljer Officersförbundet att igen, som så många gånger förut, att vika ned sig totalt?

Anonym sa...
4 mars 2012 18:55  

Patrik !

Senaste nummret av Försvartets forum var ju så uselt så man skäms.

Nu kan det bara bli bättre!

eller...

Göran Mellblom sa...
4 mars 2012 20:16  

@Lander@ Svenska yrkesofficerare höll igång vpl armén utan offentligt stöd ifrån samhället i övrigt och hånades, ja mobbades, mycket häftigt, hade låga löner och såg allt heligt släpas i smutsen.

Ryggradslösa? Nej, men vi har anlagt ett slags tunnelseende för att kunna överleva som människor. Detta tunnelseende tog oss ur 70-talets bråk.

Låt oss se på varandra som människor, med behov, drömmar och lidelser, istället för att låtsas att de kan skjutas upp till efter MUCK. Vi skall gräva där vi står och ordna det för oss. Ingen annan kommer göra det åt oss. Lära oss att tala MED varandra istället för TILL och OM varandra.

Ett obehagligt befälsrumssnack används på denna fina blogg. Allt är någon annans fel. Själva är man inte villiga att bidraga till SAMTALET.

Om jag sutte i Hkv skulle jag aldrig lyssna, inte heller gör VARKEN Hkv eller Officersförbundet. Men ingen av yrkesofficerarna drar någon slutsats alls. De bråkar och hånar bara vidare.

Nu sätts vi yrkesofficerare under Lupp - och då blir de förvånade!

Förlåt dem Herre ty de veta icke vad de göra.

Göran Mellblom

Anonym sa...
4 mars 2012 20:18  

det kan ALLTID bli värre

http://funnypicsofanything.com/267/funny-demotivational-posters/5401/cant-get-any-worse.html

och när det gäller FM verkar det inte finnas någonbotten...

Anonym sa...
4 mars 2012 20:39  

Hela havet stormar

- det var något jag trodde man lekte på barnkalas, inte på arbetsplatsen med anställningen som insats.

Kan inte låta bli att tänka att om arbetsgivaren hade varit en bra arbetsgivare (och tagit sitt ansvar som sådan) kontinuerligt så hade rätt person med rätt kompetens redan suttit på rätt stol.

I en "SWOT"-tabell såg jag att PRIO räknades som en styrka. Då blev jag rädd. PRIO är i bästa fall en svaghet, men snarare ett rejält hot mot en lyckad process. Med tanke på alla fel som genereras i PRIO och som sedan tillåts sprida sig som ringar på vattnet. Resultatet kan bara bli hur många fel som helst och definitivt inte en högre andel rätt kompetens på rätt plats än idag. Snarare mindre.

Visst sjutton är det dumt att arbetsplatsen lokalt är så bra att man vill stanna i alla fall, fastän de agerar så huvudlöst (eller är arrogant ett bättre ord?) på centralt håll.

Många klagar på Officersförbundet och deras lamhet. Men de övriga förbunden då? De har ju varit ännu tystare. Det finns i alla fall en massa särlösningar för officerarna (förvisso främst pensionslösningar). För oss civila är det bara tack och hejdå. Nä visst nä. Inte tack, bara hejdå.

/Stanna eller dra?

Anonym sa...
6 mars 2012 20:48  

Tycker att reaktioner på "Omstruktueringsordern" har uteblivit i större omfattning än vad som borde vara väntat... Har vi gett upp, eftersom även facket tycks ha gett upp och samtyckt????? Eller är det bara så att jag är dum i huvet och inte förstår det geniala i denna vända....????

Anonym sa...
6 mars 2012 22:10  

Ingen orkar bry sig.
"bara en kompetensdatabas till, så kommer allt plötsligt att lösa sig".
Nja...

Anonym sa...
6 mars 2012 23:12  

Det är aldrig för sent att ge upp...

Anonym sa...
6 mars 2012 23:50  

Känns nästan som om Wiseman hellre diskuterar sk "Strategiska realiteter"-fast på lite längre avstånd än i form av den strategiska realitet att detta är den första omstruktureringsordern i en rad av många som kommer att dyka upp med ungefär två års mellanrum i fortsättningen.

Denna omstruktureringsorder borde därför debatteras och resoneras ikring bl a för att den grovt åsidosätter grundläggande arbetsrättsliga principer.... eller gör den inte det? Vad står det egentligen i omstruktureringsdirektivet-maken till kryptisk text men ändå med en påfallande skärpa är länge sedan någon skådade.

Här behövs debatt och information i stora mängder. Men Wiseman vill hellre debattera strategiska realiteter i form av ökade koldioxidutsläpp. Gäsp!

Anonym sa...
7 mars 2012 07:10  

FMs pågående rekryteringskampanj speglar samhällets inställning till ytterligare en omstrukturering mycket väl : -"Vem bryr sig.".
Därmed kan den fortgå obehindrat.

Göran Mellblom sa...
7 mars 2012 08:30  

@Omstrukturering@ är en ständigt pågående aktivitet som alla stora koncerner i världen ägnar sig åt.

Just för att inte hamna i det som den svenska Försvarsmakten gjort: för stor och dyrbar overhead; för fokus på annat än kärnsverksamhet så arbetar man med STÄNDIGA förbättringar.

Ibland blir det omstruktureringar, ibland bara genomförande av goda idéer från folk i produktionen.

Den militära hierarkin AV IDAG hindrar Försvarsmaktens verksamhet mera än vad den hjälper oss.

På denna blogg har otaliga exempel på detta framförts som tyder på detta.

Därför omstruktureras såväl verksamheten som den militära hierarkin just nu.

Officersförbundet arbetar både träget och initierat. Stödd av Lagen är dess plats är i händelsernas centrum. Nu vaknar många upp och hånar detta otacksamma arbete, rent av misstänkliggör det.

Trist.

Göran Mellblom

Anonym sa...
7 mars 2012 10:21  

Jag kan acceptera att FM vill skaffa sig en överblick över kompetenserna i Företaget och samtidigt kartlägga behoven av kompetens - och därur få rätt hen på rätt plats.

Med tanke på hur dylika frågor lösts tidigare har jag dock mycket litet förtroende för FM förmåga att göra detta på ett initierat sätt. Risken är överhängande att det blir schablonkompetenser som bokförs, d v s det som redan är känt (borde vara känt).

Långsiktig personaltjänst har upphört att vara viktig - detta fungerade förr i tiden (lugn - jag påstår inte att det var bättre förr...) Då planerades befälets utbildningar och kurser in utifrån krigsorganisationens (och fredsorg) behov. Krigsförbandschefer och Pers kom då ut och kartlade intresse för, eller kommenderade en på, kurser för att bestrida befattningar i krigs-/fredsorg.
Detta skedde över tiden, helt utan central HR-funktion, nära krigsförbandscheferna och i dialog med officerarna.

Jag tycker att facket är genuint svagt som accepterar detta och fjolårets sätt att kringgå LAS för att säga upp folk. Accepterar man LAS som fenomen och dessutom tycker att anställningsskyddet är viktigt kan man inte SAMTIDIGT understödja en kringång av LAS. Falskt, uselt och ynkligt!

Patrik Lander

Anonym sa...
8 mars 2012 20:37  

Alla hänger just nu "i luften", men plötsligt tillsätts en chef för MUST ??? Hur kommer(ser) det att se ut i HKV ???

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade