Remilitarisering av Gotland inleds

Till och med SVT lyckades idag uppmärksamma att Armén planerar för att inrätta en permanent stabsfunktion på Gotland.

I ett inlägg på Armébloggen meddelar arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik att man nu avser inrätta en lokal stab på Gotland vars skarpa uppgift blir att planera för och stötta militär förstärkning av Gotland, skulle en sådan behövas, och till vardags samverka med civila myndigheter.

Den stora självstympningen från försvarsbeslutet 2004, vilket antogs utan större säkerhetspolitiska och framförallt ej strategiska hänsyn, börjar så smått repareras. Fullt återtagen blir förmågan aldrig eftersom investeringar för många tiotals miljarder skrotades till höga kostnader. Gotland är dock ett av en handfull strategiskt viktiga områden i Sverige och förmodligen det för andra intressenter viktigaste. Att i händelse av ett försämrat säkerhetsläge tillföra Gotland ytterligare militära förband riskerar att ses som en upptrappningen av den spända situationen. Detta är ytterligare en väsentlig faktor i behovet av en permanent basering av reguljära förband på Gotland.I ett senare inlägg i serien "Strategiska Realiteter" kommer Gotland att beröras ytterligare. Nästkommande inlägg kommer att avhandla den ryska militära doktrinen och nationella säkerhetsstrategin.Se även Sverige och Världen

42 kommentarer:

Anonym sa...
17 februari 2012 kl. 21:16  

Äntligen en positiv nyhet i all bedrövelsen. Men jag misstänker att den bara blir liten...

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...
17 februari 2012 kl. 21:51  

Jaha, nu börjar vi nyktra till efter 10 års strategisk blackout!
Gotland, börjar öva med nationellt scenario, mobplanläggning, inrättandet av militärdistriktsstaberna.
Hur är det nu? Är hjulet runt eller...
/Halmstadknekt

Roger Klang sa...
17 februari 2012 kl. 22:20  

Om det inte hade varit för din länk så hade man inte kunnat se nyheten på SVTPLAY.se

Var fick du länken ifrån?

Roger Klang

Skipper sa...
17 februari 2012 kl. 22:24  

Man inser hur sjukt allt har varit när man läser stycket:
"Fullt återtagen blir förmågan aldrig eftersom investeringar för många tiotals miljarder skrotades till höga kostnader."

Investeringar skrotas till HÖGA KOSTNADER.............

Men detta var kanske ändå veckans mest positiva överraskning. Kanske får Sumatra i framtiden revidera sitt numera klassiska citat till att omfatta även en stab på Gotland?

"Försvarets sista fungerande verkansdelar blir väl Försvarets Hudsalva, en orkester och Högvakten. Det blir nog inga vindkraftverk på Slottsbacken."

Anonym sa...
17 februari 2012 kl. 23:16  

Vad ger lokal stab för effekt?
Vilka förband finns för vapeninsats ("här och nu")?

http://www.foi.se/FOI/templates/Page____3786.aspx

Anonym sa...
17 februari 2012 kl. 23:42  

Måste bara fråga er här på en av försvarsbloggarna. Ni tycker inte det är märkligt vad som sker? Vi betalar mellan 75-85% till Staten och övriga offentliga av vår inkomst när vi använt vår lön. Jag är 47 år. Sedan jag blev vuxen har allt urholkats. 100 000 vårdplatser är borta. Numer är vi sämst i västeuropa. Psykiatrin i princip utraderad. Försvaret är obefintligt och klarar inte sina uppgifter. Utbildningsväsendet blir sämre och sämre, rättsväsendet likaså. Socialförsäkringssystemen urholkas allt mer. Pensionerna är urholkade sedan Göran Person konfiskerade 300 000 000 000 extra ur dem tillsammans med en extra engångsskatt på privata pensionsfonder pga politiska felgrepp. Åldringsvården är klart diskutabel. Jag var i armen under 5 år i slutet på kalla kriget. Det var början på mitt yrkesliv. När jag ser tillbaka ser jag en hel befolkning som arbetat ett kvartsekel med att bygga upp och fortsätta med vad tidigare generationer byggt upp. Vad jag ser gör mig mycket sorgsen. Ser inget som utvecklats utom tekniken men det står privata sektorn för i huvudsak. Allt urholkas och blir sämre. Är det inte på sin plats att börja reagera på den allt större planekonomin i vår ekonomi som äter sönder vårt arbete.
Dags att politikerna tar några steg tillbaka och ger oss en chans. Det här håller inte längre. Staten är en enda stor kapitalförstöringsmaskin. Det är dags för befolkningen att återta initiativet. Eller är det så att det räcker med "Bröd och skådespel"? Är det så att de skall få hålla på tills vi svälter innan folk reagerar?

jan-olov sa...
18 februari 2012 kl. 06:02  

Ja det här var verkligen ett välkommet första steg och jag skickar en tacksam hälsning till Armeinspektören med kollegor.
Redogörelsen på armebloggen om den intensifierade nationella försvarsplaneringen är också hoppingivande.
Nu måste fler steg komma och framförallt bekämpningsförmåga.

Bra arbetat Grundevik mfl

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 08:16  

För att få alla fakta rätt i disukussionen kan det vara värt att nämna att på Gotland idag finns en liten Marinhamn i Fårösund och Maringrupp Gotland som verkar i Visby med precis det som Armens stab ska göra i framtiden.

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 09:48  

@ anonym 23:16 m.fl.

Hjulet är verkligen runt...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=1565723

Obertan sa...
18 februari 2012 kl. 09:58  

@anonym 23.42.

PRECIS så känner jag också. Vad är det som händer med vårt land?

Det gnälls när direktörer får fallskärmar och när privata företag slösar med sina pengar.
Men det är ju deras pengar! Där har vi konsumenter makt att byta företag vi handlar med. Men vi kan inte välja att betala skatt till ett annat land! (ok, man kan ju flytta utomlands säger någon viktig där ute men sanningen är att väldigt få kan/vill göra det i praktiken)

När staten slösar är det däremot tyst. Fattar inte folk att det borde vara precis tvärtom?!
Respekten för skattepengar har försvunnit genom åren. När ska svenska politiker förstå att deras uppdrag är att jobba för svenskarnas bästa? Detta innebär att göra ett jobb som gör att förtroendet för staten är högt. I detta landet behöver ingen längre ta ansvar. Såvida man inte smiter från tv-licensen, då är det kört.
Man måste skapa transparans inom myndigheterna och återinföra tjänstemannaansvar så att alla som jobbar med skattepengar i alla lägen gör sitt yttersta, moraliskt och etiskt med uppdragsgivarnas bästa i åtanke: medborgarna!

Detta innebär att ge oss en preventiv säkerhet och på detta område är man helt under isen.

Beslut som tas inom säkerhetspolitik är lättvindiga, kortsiktiga och saknar folkförankring. Dags för riksdagen att börja jobba blocköverskridande inom områden som kräver långsiktighet såsom skola, vård, omsorg, säkerhetspolitik och rättsväsende.

För några år sen gjorde jag ett jobb inom FM där budgeten var hög. Jag har satt heder i att ha koll på ekonomin så jag och mina medarbetare följde upp varenda krona. Men när utfallet kom var den mångdubblad. WTF?? Jag kollade upp det och det visade sig att jag hade hållt budgeten men ekonomiavdelningen vägrade säga vilka poster man lagt på i min budget. Bedrövligt! Jag blev genuint ledsen och kände mig kränkt. ;) Läs: förbannad!

On topic, så är frånvaron av militär vht på Gotland en skandal. En av väldigt många i neddragningarnas kölvatten.
Förr fanns en tanke på krigsplanläggningar för hela riket. Idag kan man väl skydda en toalett på arlanda ett par dagar som någon skrev. Samtidigt pågår skönmålningen från politiskt håll för fullt. Tolgfors, det som pågår är SKANDAL och min röst har ni förlorat till nästa val. Många kollegor är med mig på denna punkten kan jag lova...

Ni tio-talet försvarsbloggare för fram allt detta i ljuset. All heder åt er.
Keep up the good work, jag är övertygad om att ni gör skillnad!

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 10:24  

Härligt! HKV får några extra rader i PRIO, uteffekten blir väl minimal. För som någon skriver ovan finns det ju inga verkansdelar på Gotland. Om det nu inte är tänkt att staben ska leda hemvärnet? Och som redan konstaterats under Dagny behövs det ju månaders planering för att skeppa förband från fastlandet till ön.. Frågan är vilket förband som blir av med några rader i PRIO för att staben ska kunna upprättas?

Vasbyt sa...
18 februari 2012 kl. 10:38  

Det här är väl trevligt på nåt sätt, men hur vore det om man började med att remilitarisera Försvarsmakten som helhet först?

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 11:49  

@anonym 0816
Snart finns det ingen marinhamn i Fårösund.
FortV och ägaren kommer ej överens.
Allt bottnar i att man när KA3 lades ner sålde allt till Vasallen, även de delar man ville fortsätta att utnyttja (läs marinhamnen)för att sedan hyra tillbaka dom. När P18 lades ner 2004-05 så drog Vasallen som en avlöning från Fårösund eftersom det förmodligen var roligare i Visby. F d KA3 såldes då till en privat ägare som har gjort sig omöjlig i förhållandet m FortV / FM.
100% iga hyreshöjningar mm....

Var basering skall ske framledes får vi se.......

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 12:58  

@ 11.49

Varför inte hyra in oss i hamnen i Slite som byggts av ryskkontrollerade Nordstream ...

http://www.varldenidag.se/nyhet/2011/04/05/Slite-hamn-underlattar-for-en-rysk-invasion/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nord-stream-storsatsar-pa-gotland_634261.svd

Peter Hammarberg sa...
18 februari 2012 kl. 13:01  

@ anonym 0816 11:49

Ryssarna lär ha byggt en bra hamn i Slite. De kanske kan ge ett bra pris för godabaseringsmöjligheter för vi har väl inte högre krav än Östersjöfottan???

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 13:52  

Vad finns på P18 idag? Har det blivit lägenheter eller finns det en chans att FM kan köpa tillbaka området?

//Tore

Sumatra sa...
18 februari 2012 kl. 14:09  

Nu faller strax en omstruktureringsorder ner i vår verklighet, så låtom oss ej fröjdas i onödan. Endast den extremoptimistiske förväntar sig nog en stark ökning av verksamheten, som ett resultat av denna order.

För övrigt vore en Gotlandsstab som klippt och skuren för "kött- och fläskberget".

Jag kan bara bekräfta det Anonym 11:49 har att förtälja om Fårösundsbasen. Nedmontering av det sista pågår.

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 15:07  

@ Vasbyt

"remilitarisera Försvarsmakten som helhet"

Ja det behövs sannerligen!

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 19:12  

Tyvärr, inägget på armébloggen är inget mer än just ett inlägg, ett förslag.
/Ejdern

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 19:28  

@13:52 P18-omrädet är numera fyllt av myriader av kommunaltjänstemän och en alldeles för stor Länsstyrelse, dessutom finns här Sida, skolor och många mindre företag. Vasallen har noga försökt avlägsna alla spår av grön verksamhet. Spår av HV finns kvar, men dessa försvinner inom kort. I finanskrisens spår har planerade bostadsrätter varit svårsålda.

TRIDENT sa...
18 februari 2012 kl. 20:29  

@ Tore

Vasallen har tagit över och det verkar som om det finns en hel del ledig yta

http://www.vasallen.se/svenska/lokal/lediga-lokaler/visby.html

...och jag tror att region Gotland flyttat in i huset där MKG huserade


Jag måste säga att jag har svårt att förstå den eufori som drabbat somliga.
Gotland är lämnat militärt - för gott!

...detta oavsett en baserad operettstab eller ej!

...och vad består FM av idag? Vakanser!

För omväxlingens skull så har vi mer materiel än vad tillgängliga förband behöver.

Vi har lagt miljarder på att avveckla förband, materiel och infrastruktur.

Miljarder investerade i utbildning av personal har kastats i sjön vid de senaste försvarsbesluten.

Vi har skräddarsytt hela organisationen för den "expeditionära" förmågan och insatser utom riket. Det får väl ses som ett tecken från högre makt att 2014 är det år som Afghanistan ska vara lämnat och IO 14 intagen (delvis åtminstone)

Nu ska vi "återta" brigadförmågan. AI slår sig för bröstet och deklarerar att vi börjat "krigsplanlägga"
Inte ens en så enkel sak som en giltig FAL-A finns i dagsläget...

Vad i hela hel..vete finns det att vara eruforisk över?

Försvars- och säkerhetspolitiken påminner om en dålig Monty Python-sketch!

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 21:40  

Som en sammanfattning av "lokal stab", "NBF", "NEC" etcetera är att vi möter kriget med informationsöverläge och utan vapen.

Sun Tzu:s (The Art of War) five factors that are needed to succeed in any war are Attack, Strategy, Alliances, Army, and Cities.

Vilken amatör!

Anonym sa...
18 februari 2012 kl. 23:28  

Först och främst är ju iden om en stab på Gotland bara ett förslag från en person läs AI. Vilket behov eller nytta en Öv och några man skulle göra på ön är väl tveksamt men visst ett enkelt sätt att samla enkla poäng.

Anonym sa...
19 februari 2012 kl. 06:40  

Kan det helt enkelt vara så att det finns en koppling till pågående omstruktureringsarbete?
Inrättandet av olika reg/lokala staber=färre rader på HKV.
Vi gör som vanligt; skyfflar runt FM varv så blir allting bättre. Vem byter stol med vem?
Output?
/Skeptisk

Anonym sa...
19 februari 2012 kl. 13:24  

Kravställningen att öka närvaron på Gotland grundar sig i USA (läs Nato:s) påtryckningar om att ha större kontroll på passagen mellan sverige och baltikum.

Pågående aktiviteter (upprustning) i Sankt-Petersburg samt framförallt i Kaliningrad bidrar nog till beslutet.

Anonym sa...
19 februari 2012 kl. 16:39  

Hej

Det är helt Kaos i FM
Operativ förmåga kass
taktsik förmåga kass
Stidsteknisk förmåga (Afganistan anpassad i små enheter max 1/2 kompani).

Ska försvaret vara en faktor så Gör 5 Brigader "riktiga" inga låtsas brigader som nu i IO 14, Boden, Stockholm (LG), Skövde, Revingehed, Gotland

Allt annat är bara undermåligt

Realist

Markstridare

Biet sa...
19 februari 2012 kl. 18:13  

@19 februari 2012 13:24
Om syftet är att få större kontroll på passagen mellan Sverige och Baltikum, är det svårt att förstå vad en lokal stab tillför.

Behovet torde vara fler fasta och rörliga sensor- och vapenplattformar.

Ordinarie staber borde duga. Sambandet kan behöva byggas ut, och inkludera interoperabelt samband?

Malin -- VO/NB19 sa...
19 februari 2012 kl. 21:31  

Det verkar som om mina inlägg tas bort. Har bloggen till slut bliv mer åsiktsrestriktiv. Uppfattas det jag skriver som kontroversiellt eller felaktigt?

Wiseman sa...
19 februari 2012 kl. 21:46  

Senast en kommentar togs bort var i januari och gången dessförinnan var ytterligare någon månad bort.

Anonym sa...
19 februari 2012 kl. 23:00  

@ Herr Wiseman

Om man tar hänsyn till, den inom FM vanliga fördelningen mellan "hövdingar" och "indianer", så kan man förvänta sig en tilltransport av en styrka i storleken av en kspomgång till ön.
Denna omgång kommer då att behöva en chef och en ställföreträdare.
När de två majorerna är borta finns endast två överstelöjtnanter och en överste kvar i staben.
En chef för planering och en för genomförande lämnar översten helt ensam att fatta alla taktiska och strategiska beslut.
Dessa beslut skall dessutom följa den noggrant uppgjorda försvarplaneringen. Det är nog därför som man lite luddigt förväntar sig hjälp från hvgruppen på ön.

När skymningen faller kommer det som finns på ön att vara det som finns att tillgå när mörkret är ett faktum.
Alla beslut om tilltransporter eller omgrupperingar kommer att vägas på samma politiska guldvåg som ett kommatecken i ett pressmeddelande.
Kan det på något sätt uppfattas som en provokation eller upptrappning???

Jag tycker också att man ska ta till vara lite av erfarenheterna efter senaste gulfkriget.
Vi flyttar ingenting, någonstans så länge vi inte har luftherravälde.
(Titta gärna på bilderna från vägen norr om huvudstaden i Q8 mot Irak)

Dessutom är detta ett förslag i ett väldigt tidigt skede och kanske tjänar ett helt annat syfte än remilitariserng av Gotland?

Teaterdirektören.

(OBS! Raljering och ironi förekommer i kommentaren)

Wiseman sa...
19 februari 2012 kl. 23:13  

Hr Teaterdirektör:

Studier av moderna konflikter har visat på användbarheten hos väl tilltagna tunnelsystem, inte minst i Vietnam och Afghanistan där angriparen fått sätta in stora resurser för att rå på tunnlar. Kan man kanske tänka sig ett arbetsmarknadsprojekt i form av en tunnel från Öland till Gotland i syfte att komma runt kravet på luftherravälde?


I väntan på gotländska luftvärns- och kustrobotförband kommer ironin att fortsätta flöda.

Anonym sa...
19 februari 2012 kl. 23:41  

@ Herr Wiseman

Jag hade en liknade tanke.
När jag skrev att man "kunde sätta staben, under jord, i ett av de stora kalkbrotten på ön" blev betydelsen av orden inte riktigt bra.
Jag försökte då med att man "skulle undvika tunnelseende i de kommande besluten". Det blev inte heller så bra.

Jag kan bara konstatera att du hittar bättre ord och lösningar än jag.

Vi här på teatern träffar en hel del arbetsmarknadsfolk under den kommande veckan.
Vi skall puffa för din ide om en tunnel mellan öarna som ett arbetsmarknads-, säkerhets-,inrikes-, och utrikespolitiskt projekt.
Ser även möjligheter att kunna få till någon EU-knorr på evakueringstunneln från Gotland.

Jag skulle också vilja se att FOI får ett uppdrag att utveckla en metod som höjer kalkstenens skyddsvärde.

Teaterdirektören.

Malin -- VO/NB19 sa...
20 februari 2012 kl. 17:18  

FM = StabsMakten

Manöverbataljonstaber, bataljonstridgruppsstaber, brigadstaber, regionstaber, HKV, ATS, FHQ staber, insatsstab, gotlandsstab, stab hit och stab dit. Antalet stabsutbildade och högre stabsutbildade officerare (mj,övlt,öv,gen): 4,168. Antalet officerare: 17,508. Antalet gruppbefäl, soldater o sjöman: 1,637. Vad skall nu den här Gotlandsstaben staba över annat än hemvärnsgubbar o gummor och ett stridsvangsgarage? Det finns ju absolut inget utrymme i IO fram till 2020 att tillföra Gotland något militärt annat än att skyffla över del av köttberget av 4,637 stabsofficerare till ön. Det är barnsligt lätt att inse att förslaget bottnar i att breda arbetstillfällen till all övertaliga mj, övlt och öv i form av "stabsarbete" på ön, även om det inte finns något att staba över där.

Markstridare
Har möjligen AI döpt om manöverbataljoner eller möjligen bataljonstridsgrupper till brigader för att brigader låter bättre i reklamen. Det finns nämligen inget som ens påminner om brigader i IO fram till 2020. En brigad kan slå ut ett helt mekaniserat regemente i väglös arktisk vinterterräng, Den Tolgforska bataljonsstridsgruppen kan på sin höjd slå ut ett par skytteplutoner under sommaren. Det är således astronomiska skillnader mellan en vanlig brigad och en Tolgforsk bataljonsstridgrupp.

Göran Mellblom sa...
20 februari 2012 kl. 21:28  

@Alla@ Skall Gotland försvaras eller Gotlänningarna? Inläggen tycks i första hand förorda väpnad strid i manöverförband.

Men ingen har hittills talat om varifrån soldaterna till förbanden skall komma. Består förbanden av Gotlänningar?

Kanske man borde ta sig en fundrare på huruvida dessa Gotlänningar alls är intresserade av att försvara Gotland.

Det tycks mest vara andra, fastlänningar - yrkesofficerare - som jag själv, utan krigsförband som argumenterar för detta.

Kanske Gotlänningarna kunde fås att ta ansvar för sin egen ö, såsom de gjort förr? Kunde de förses med rejäla vapen och uppmuntras använda dem vid behov?

Jag är säker på att dessa hårdföra ö-bor skulle ordna saken bättre än om Kalla Krigets modeller med cyklar, central tilltransport av fastlänningar efter omfattande administration och Riksdagsbeslut skulle återskapas.

Kan Gotlänningarna stå modell för en ny svensk högkvalitativ och kostnadseffektiv nationalförsvarsmodell, liksom de gjorde en gång för länge sedan?

Sannolikt möjligt, om de lämnades åt sig själva. Kanske man kunde be om en offert på en sådan studie från ett Säkerhetskonsultbolag? Billigare och snabbare än den stackars linjeorganisationen av idag?

Kanske ett Gotländskt bemanningsföretag kunde sköta rekrytering och rent av utbildning? Internationell expertis från liknande platser - A-stans motståndskämpar? - OTÄNKBART!!?

MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
20 februari 2012 kl. 21:51  

Känns tryggt att det KANSKE finns en stabsöverste, ev. några förrådsställda stridsvagnar och en ryskbyggd hamn i Slite att möta detta med:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/putin-vill-satsa-5-000-miljarder-pa-militaren_6866777.svd

Dags att satsa på riktiga säkerhetsgarantier (läs NATO-medlemskap...) istället för den ensidiga och innehållslösa solidaritetsförklaringen ?

Anonym sa...
21 februari 2012 kl. 07:51  

Oaktat "remilitarisering" av Gotland så tar ändock PRIO mer och mer plats vilket ger övrig militarisering inget annat än ett hånflin. I dag fick jag felmeddelanden på tyska då jag efter "återstarten" loggade in. Är det månne så att vi förberett det nya herrefolket att enkelt administrera oss? Finns det PRIO-versioner på ryska också eller är det enkom ett EU-federalt verktyg?
//Kavallerist

Anonym sa...
21 februari 2012 kl. 21:06  

@ Malin ..VO/NB19

Svar:
AI han kallar det 2 Brigader ...men det är långt bortom 2020 det finns en rimlig möjlighet att ha förmåga..
Skulle man syna detta så fungerar säkert inte ledningssystem med varandra pga olika tekniknivåer i bataljonerna..

Nä åter för 5 st brigadchefer med ansvar för varsin RIKTIG BRIGAD...
Så slipper vi den dåliga förmågan som markförbanden har i dag..

Men det finns ett stort ledningshuvud ..men inte där heller någon reel förmåga att leda Svenska operationer, så är verkligheten TAKE IT OR LEAVE IT. men fortfarande verkligheten

Markstridare

Malin -- Norrlandsbrigadofficer, NB19 sa...
22 februari 2012 kl. 19:39  

Markstridare

AI har sagt två brigadledningar men aldrig förklarat vad dessa skall leda och definierat vad en brigad är för en sorts organism, vilka enheter som ingår och hur dessa kan förmås samverka i bl.a. snö o is.

Det verkar som om att FM tror att det går att plocka ihop brigader och/eller batljonstridsgrupper på studs ur en legolåda av kraftigt reducerade 7 manöver, 2 art, 2 log, 2 lv, 2 ing, 2 led bataljoner rike runt för strid om ett par dagar under vilket klimat som helst och i vilken terräng som helst.

Frågan är varför inget annat land någonsin tänkt på Tolgfors geniala uppfunna lösning? För att få flygaren Wiserman att heja till och inse hur sjukt det låter, så är det lika med att man plockar ihop ett helt nytt stridsflygplan med komponenter världen över för strid om ett par dagar.

Anonym sa...
23 februari 2012 kl. 19:26  

Malin från NB19! Vilken plastbandvagn har du vaknat i? NB85 slog aldrig något mek. reg...
MekB 122/90 kunde slå av annat fbd hejdat reducerat reg...om man fick ett par dygn på sig. Raljera på om dagens FM men fem NB85 gjorde ingen glad utom elake fi. Med bv till bara tre brigader så skulle ni skida fram till oförsvarad tg varifrån en orgie i RSV skulle verka...tillåt mig småle.../En pansarofficer

Anonym sa...
23 februari 2012 kl. 22:03  

Lv-bataljoner i de nygamla brigaderna...
Nja, det kan du nog glömma.
När vi till slut lyckats tömma centralförrådet i Arboga och fått brigaderna i rörelse så har lv-bataljonerna redan slutförbrukats vid befolkningscentra och flygbaser.

När vi senast hade brigader i riket bestod luftvärnet av:
50 st Rb70-komp
10 st Rb90-komp
30 st 40/48-komp
8 st Hawk-komp

Idag har vi:
2 st Rb70-komp
2 st Hawk-komp

Lätt inses att brigaderna får rulla runt utan luftvärnsskydd.

/Smalare och smalare

Anonym sa...
24 februari 2012 kl. 00:06  

@19:39
Onödigt påhopp på Malin VO/NB19

Hon har väl inte pläderat för Bv 206 . Eller annat gammalt NB 85.
Alla vet att stridstekniken där var avskära oförsvarad terräng....och sen ev göra något...
I sak vhåller jag med om att undermåligheten av NB85 särskilt i ljuset av stridsvagnsförsöken i ÖN då fick MÅNGA SKÄMSELHICKA när det kördes på "oframkomliga" terräng partier.

Men Malin:
AI pratar faktiskt om att sätta ihop 2 brigader låt vara ej "fördefinierade"

Rekryteringen är annan spännande fråga för FM hur går det med rekryteringen till HV-GMU (HAGS), jo mkt dåligt.....särskilt norrut..undrar om befolkningsunderlaget månne är för litet..*L*

Markstridare

15,5 sa...
24 februari 2012 kl. 13:48  

Malin och pansarofficer,ni har lika rätt båda två. Vi har nämligen alltid justerat hotbilden mot vår egen förmåga så att den nya organisationen löser saker som vi påstår var helt omöjliga för den förra. Rekommenderar en läsning av Vilhelm Agrells senaste.

Och ingen av Er har väl mött den sovjetiska fienden på riktigt?
/15,5

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade