Inför FoF Rikskonferens 2014

Om drygt en vecka påbörjas årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen och den lär bli såväl välbesökt som intressant med tanke på att det är valår och dags för ett nytt försvarsbeslut (2015). Vi har också precis lämnat ett mycket dynamiskt försvars- och säkerhetspolitiskt år bakom oss.

Inför rikskonferensen kommer Tankesmedjan Frivärlds tidskrift Frivärld Magasin att återpublicera den trilogi inlägg jag skrev förra året inför 2013 års rikskonferens. Jag kommer även att komplettera med en fjärde del åt Frivärld Magasin.

Jag har för övrigt också tackat ja till att vara med på Rikskonferensen i år.

12 kommentarer:

PangPangSWE sa...
2 januari 2014 kl. 17:26  

Intressant?

Kanske - endast om det får förekomma diskussion och båtkaptenskan tål fri frågestund utan att orma sig.

Jag har inga förhoppningar.

GMY

Resenären sa...
2 januari 2014 kl. 17:57  

Kommer du att få någon taltid eller kommer du bara att få sitta i publiken med möjlighet att ropa 'bingo' när förste talaren sagt 'tillgänglig', 'samövat' och 'flexibelt' för tionde gången på mindre än två minuter?

zeta sa...
2 januari 2014 kl. 18:21  

@Resenären @Wiseman
Det undrar jag med!

Wiseman sa...
2 januari 2014 kl. 18:27  

Resenären, Zeta,

Söndag eftermiddag. http://www.folkochforsvar.se/tl_files/FoF/Dokument/Rikskonferensen/2014/Preliminaert%20program%202014.pdf

Bingo var annars en kul idé.

laros sa...
2 januari 2014 kl. 18:47  

Grattis och lycka till :-)

Lars Rössle

Resenären sa...
2 januari 2014 kl. 18:56  

Ok. Jag är övertygad om att du kommer att lyckas bra med detta.

Fast visst är det lite märkligt att den senaste tidens satsningar på försvaret i Skaraborg ej ännu medfört att rikskonferensen flyttats till hotell Billingehus...

Wiseman sa...
2 januari 2014 kl. 19:16  

Tack Lars och Resenären!

Anonym sa...
2 januari 2014 kl. 19:33  

Kul att du kommer vara med på FoF. Jag tror att Ofogs plan slår allt mer bakut. FoF-veckan brukar vara lite dålig för min personliga produktivitet då jag oftast sitter och lyssnar på jobbet. Fast jag forskar bättre när jag är lite upprörd så det ska nog gå vägen.

Love Alm
lovealm.wordpress.com

Anonym sa...
2 januari 2014 kl. 20:32  

@ Wiseman
Du är som klippt och skuren för detta!

Unknown sa...
2 januari 2014 kl. 20:50  

FRAM I LJUSET, SANNINGEN OM TILLSTÅNDET INOM FM.

TRIDENT sa...
3 januari 2014 kl. 00:11  

@ Resenären

Den f.d. turistvärdinnan från Skaraborg har ju en punkt i programmet....

Kanske för att kungöra Folk och Försvars kommande satsning i Skaraborg....

Vid den här tiden på året brukar det finnas gott om lediga rum på billingehus.

Sten-Erik Björling sa...
10 januari 2014 kl. 15:27  

Allvarligt talat...

Den främsta orsaken till att jag själv inte längre deltar i "debatten" kring försvaret är insikten om att det inte spelar någon som helst roll vad fakta och den verkliga världen säger - beslutsunderlagen och beslutsprocesserna ligger på ett helt annat plan som inte har med försvaret att göra. Det handlar helt och hållet om att dölja sina misstag och inkompetens - inget annat... Och att säkerställa att man ställer nästa regering inför en ansökan för anslutning till Nato.

Förutom detta så har jag personligen kommit till insikten om att ett försvar med tillräckliga volymer och kapaciteten ändå inte kommer att ha någon verkan om något sådant önskescenario kommer till stånd. Frånvaron av verkan och funktion kommer helt att bero på en flathet inför utmaningar och krav på obehagliga beslut som ett verkligt läge för med sig. Vi kan som medborgare helt enkelt inte lita på att nödvändiga beslut och aktioner kommer att genomföras i tid, om ens över huvudtaget.

Så ett råd från min sida är att man redan nu förbereder för motstånd baserat på personliga kontakter i nätverk som man känner till och har förtroende för - vi kan inte räkna med något som helt dugligt beslutsfattande och handlingar från centralt håll eller ens från närliggande yrkesförband som kommer att vara helt lamslagna i väntan på order. Det kommer ingen materiel, det kommer ingen ammunition, det kommer inga förstärkningar... Det enda vi kan räkna med är att försörja oss själva med försvarskapacitet och lokal kapacitet att hantera kriser - vår högsta ledning både civilt och militärt har trasslat in sig totalt i sin egen oförmåga att fatta korrekta beslut baserade på fakta beroende på internpolitiska strider och relationsbyggande med försvarsmaterielleverantörer.

Häpp, ha det så bra,

Sten-Erik Björling

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade