Regeringsduglighet?

Svenska Dagbladet fortsätter ikväll sin artikelserie inför att försvarsberedningen ska lämna sin rapport på torsdag och har ikväll en artikel om att det ända in i det sista är osäkert om det går att nå enighet i försvarsberedningen då Alliansen med Moderaterna i spetsen vill göra partipolitik av det hela inför valet.

Sista stycket känns dock mycket talande för svensk försvarspolitik och naiv svensk politik rent generellt. Läs detta noggrannt och reflektera över vad som samtidigt utspelats de gångna tre månaderna i ett land närmare Stockholm än Bryssel och om vad vi egentligen vet om den närmaste framtiden.

"Det som talar mot en uppgörelse är att alliansen motsatt sig S krav på att i höst flytta oförbrukade 400 miljoner kronor från de internationella insatserna för att akut stärka försvaret av Sverige. Finansdepartementet går emot och kräver dessutom att försvaret enligt tidigare beslut ska spara 110 miljoner kronor i år. Därutöver tvingas försvarsmakten enligt Regeringsbeslut 5 att till 2018 minska personalen, tvärtemot de ökningar som alliansledarna lovat."

Gissa därtill hur mycket Finansdepartementet gnuggat händerna gångna år när Försvarsmakten gång efter annan lämnat tillbaka miljardbelopp, inte minst på anslaget för internationella insatser.


Om den estniske presidenten utan att tveka väljer att kalla Sverige och svensk försvarspoltik för ett säkerhetshål, så krävs det inte mycket fantasi för att gissa vad som sägs internt i våra andra grannländer.

Är det detta som är att uppvisa regeringsduglighet?

11 kommentarer:

Tore Vallers sa...
12 maj 2014 21:43  

Så fruktansvärt kass...

Kan dom ens släcka sig själva om dom spontanantänder bredvid brandsläckare?

Jag hade förväntat mig klart mer av våra politiker. Är detta ytterligare ett offer på blockpolitikens fyrbåk?

Mirakel nästa tack!

Upandaway sa...
12 maj 2014 22:05  

Finansdepartementet har redan intecknat dessa delar av försvarsbudgeten för andra ändamål, och besparingarna är även de intecknade som incitament till "effektivisering" av verksamheten. Hur, eller om det går, är inget man bryr sig om.

Hur stor del av FMs budget som egentligen går till saker som inte har ett dugg med försvaret av Sverige att göra vore intressant att se. Regeringsplan, exportstöd, reklam, uppvisningar, musikkårer, högvakt...

Individuellt kanske inte så mycket, men kollektivt kanske runt någon eller några miljarder? Nödvändigt, men också i mycket "död vikt".

Lägg på smygsparandet i form av budget som inte får utnyttjas, så blir det en hel del. Och med tanke på de stora marginaleffekterna detta får, då vi ska bibehålla hela FMs bredd, ja då blir den kollektiva effekten också mycket låg.

Lars Gyllenhaal sa...
12 maj 2014 22:09  

Vi har egentligen rätt goda förutsättningar men sunt förnuft och vilja förefaller vara helt omöjlig att uppbringa...

Anonym sa...
12 maj 2014 22:35  

Detta gynnar helt klart Sverige Demokraterna. När både höger och vänster vill skära i anslagen samtidigt som omvärlden rustar så återstår bara SD.
Synd att de övriga inte inser detta...

Sommarfararen sa...
12 maj 2014 22:35  

Nymoderaterna är inte regeringsdugliga - det finns bara en fras som passar in - inkompetenta oduglingar! Man måste dock backa bakåt lite för att förstå sammanhanget. Reinfeldt, Borg m fl tillhör en klick extrema libertianer som har en ideologi som inte ligger alltför lång bort från anarkisternas. De tycker t ex att staten ska vara så liten som möjligt, öppna gränser, staten ska inte kunna "tvinga" medborgarna att göra värnplikt etc - de är för en svag stat. Detta är mycket lång bort från de klassiska moderaternas värdekonservatism. Detta tar sig då uttryck i just öppna gränser, att försvaret monteras ner, att polisen monteras ner, sänkta skatter för att då minska offentlig sektor till ett minimum. http://sv.wikipedia.org/wiki/Libertarianism

Sommarfararen sa...
12 maj 2014 22:35  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus Redin sa...
12 maj 2014 22:57  

S vill förstärka lite och snabbt även om det kräver en mindre ommöblering på finansen. M vill förstärka mer men senare.

Jag håller tummarna för en uppenbar kompromiss som får försvaret att börja funka.

Unknown sa...
13 maj 2014 01:29  

Allianspartierna brukar vara mitt val, men kan ej stödja dem längre. Längre till vänster vill jag ej, och järnrörsdemokraterna är inget alternativ. Så det blev en handskriven röst på "Wiseman's Wisdoms" idag. Det kommer räknas som ett parti då vi bara kan rösta på partier i Sverige. Så skriv "Wiseman's Wisdoms" på en blank sedel. (Det kommer redovisas som röster på partier som ej beställt valsedlar-handskriven beteckning)Hoppas ingen tar illa upp. Så kan vi göra likadant i riksdagsvalet

Unknown sa...
13 maj 2014 09:08  

Detta påminner alltför starkt om tiden före WW2 utbrottet. Då talades
det också om vikten av Nordisk samverkan. Och sen skulle Åland befästas. Sverige vek sig då Ryssland motsatte sig det. Och sanningen var ju den att vi inte hade mycket och komma med. "Vår beredskap är god". PA:s ord. Motsvaras idag med moderaternas uttryck om "låg nivå"och "särintresse". När man prioriterat skattesänkningar för högavlönade, får man till slut stå där med dumstruten.....

Anonym sa...
13 maj 2014 20:14  

@Gudmar Birgersson
Din analys om att libertanianer "tog över" Moderata Samlingspartiet och skapade NyaModeraterna - är helt riktig.

@Magnus Redin
"M vill förstärka mer men senare." - Glöm det! M vill inte satsa alls, M vill bli omvalda - det är allt!

Sommarfararen sa...
14 maj 2014 02:59  

Jag nämnde ju att Reinfeldt, Borg med flera är Libertianer - titta på detta clip och begrunda... så förstår ni bättre varför saker och ting är som de är. https://www.youtube.com/watch?v=aQEOk9OgLE8

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade