Säkerhetstjänst igen

TV 4:s nyheter har nu två dagar i rad talat om bristande säkerhet både hos Försvarshögskolan och Högkvarteret. Uppenbarligen har TV 4 gjort kraftiga framstötar i med offentlighetsprincipen i högsta hugg för att få ut MUST:s rapporter.

Jag tror inte det finns någon officer som lyfter speciellt mycket på ögonbrynen åt de uppgifter som framkommit i media. "Alla" vet att fungerar så och de som ifrågasätter huruvida ett förförande egentligen är förenligt med säkerhetsbestämmelserna får räkna med att bli klassad som idiot och i värsta fall utfryst (om man är dum nog att påpeka sådant fler gånger). Den allmänna uppfattningen hos personalen är att ingenting skulle fungera om man skulle agera i enlighet med reglerna. Tyvärr är jag tvingad att hålla med. Med tanke på hur illa det går att se till att rätt personal får rätt information när man håller sig till öppna kanaler är det ett mardrömsscenario att tänka sig hur det skulle fungera om alla skulle agera efter regelboken. Det är det som är den stora skandalen. Korrekta och framförallt tillräckligt lättillgängliga verktyg för krypterad samband saknas. Istället ser personalen till att lösa uppgiften, men med fel verktyg.

Nu skulle jag kunna lägga ut texten om sådant som är betydligt värre än vad som framkommit i TV 4:s reportage, men det är inte förenligt med gott säkerhetsmedvetande. Det är åtskilligt som gör mig mörkrädd.

Jag lämnar därför istället en tanke att fundera över: Om MUST:s test (enligt TV 4) gick ut på att man avlyssnade mobiltelefontrafik en bit från HKV med bärbar apparatur, vad tror ni då de utländska ambassaderna gör som i många fall endast ligger några minuters promenad från HKV?

4 kommentarer:

Bjorn sa...
17 juli 2009 10:44  

Givet att anbassadernas signalspaning riktar sig mot försvarsmaktens ledning så är det kanske inte nödvändigtvis en nackdel.

En och annan kanske trotts allt går på att kejsaren har nya kläder.

Vi vet ju alla hur tagna på sängen diverse underrättelsetjänster blev av händelserna kring murens fall. De hade ju gott om källor på högsta ort. Att den information som behandlades där istället för att vara sanningen var ett samelsurium av ja-sägande, önsketänkade och rena fantasier hade man ju inte tagit med i beräkningen.

Kanske kan vi dra nytta av samma fenomen?

Vissa av de öppna uppgifter som kommer fram är ju också så löjeväckande (inget försvar av gotland, neddragning till 60 strv etc etc) att en god underrättelseofficer fostrad i den paranoid traditionen från NKVD/KGB/FSB inte gärna kan göra annat än att betrakta det som en ganska tafflig "maskvirovska".

ESPA sa...
17 juli 2009 10:49  

Eller så gör man som danskarna.. (Saxat från Aftonbladet 090717)

Talibaner följer danskar på Facebook

Köpenhamn. Talibaner kan ha skaffat detaljerade uppgifter på nätet om danska soldaters resrutter och körtider i provinsen Helmand i Afghanistan.

Försvarets underrättelsetjänst (FE) har registrerat fientliga försök att avlyssna internetkommunikationen i Helmand. Därför inskärps reglerna för användning av internat för de omkring 750 danska soldaterna.

Danskarna är utspridda på flera baser och enheterna har använt Facebook för att samordna operationer, uppger överstelöjtnant Kim Astrup vid försvarshögkvarteret( HOK).

– Det är mycket lätthanterligt och bekvämt att använda nätet, men man glömmer att det också kan vara andra som får tillgång till upplysningarna man utväxlar, säger han.

Försvarshögkvarteret fruktar att talibanerna kan ha fått kännedom om känslig information som resrutter, tidsplaner och enheternas taktik, vilket har betydelse för soldaternas säkerhet. Talibanerna kan använda upplysningarna till att placera ut vägbomber, som utgör det största hotet mot de danska styrkorna.
TT-Ritzau

Anonym sa...
17 juli 2009 14:28  

Wiseman - hur ska jag göra för att få tillbaka mina skattepengar som har gått till försvaret? Jag vill inte betala för detta moras längre. Som du säger så finns det mycket mer att gräva fram, om svenska folket bara visste vad skattemiljarderna går till...

/en som vet en del

Wiseman sa...
17 juli 2009 16:09  

En som vet...: Enklaste sättet är väl att du tar statlig tjänst, gärna inom Försvaret. Det är det enda säkra sättet att se till att man gör av med mer skattepengar än man betalar in.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade