Fight's on! (uppdaterat 22.00)


I Paris möttes idag företrädare från de länder som avser delta i en FN-insats i Libyen. Sammankallande var Frankrikes president Sarkozy och bland de representerade länderna återfanns bl a Danmark och Norge och ett antal arabländer. Även Tyskland som inte kommer att delta i insatsen var representerat av förbundskansler Merkel.


Något svenskt deltagande fanns inte på plats, vilket är en tydlig fingervisning om att Alliansregering avser låta Sverige inta en passiv roll. Regeringen har flera gånger fört fram ståndpunkten att det är NATO som leder och att det måste komma en förfrågan till Sverige innan det kan bli aktuellt med en svensk insats. I själva verket motsätter sig Frankrike att insatsen ska vara NATO-ledd. Det brukar också vara så att i samband med FN-resolutioner anmäler sig länder frivilligt att ställa upp. Att vänta på att någon annan ska ta initiativet och ställa frågan innan man själv agerar försenar kraftigt insatserna. Sålunda hade det svenska stridsflygförbandet i tio-dagars beredskap redan kunnat vara på plats (även Newsmill) och lösa uppgifter på måndag om Regeringen varit mer handlingskraftig. Den FN-insats som nu påbörjas över Libyen är typinsatsen för förbandet, så det är inget tal om att det inte skulle vara lämpligt eller sakna utbildning för uppgiften. För det svenska förbandet med radarspaningsflygplan som också skulle vara av stora nytta, inte minst tillsammans med svenskt stridsflyg, hade förberedande order varit tvunget att komma tidigare då förbandet har en lägre beredskapsgrad. Väljer man att nu sätta in detta är det mycket sannolikt att luftkriget kommer vara över för länge sedan när det kommit på plats.



Regeringens agerande, eller snarare brist på agerande i frågan ställer frågan på sin spets om det verkligen finns någon anledning att vi har förband i internationell beredskap i Sverige om de inte används när FN ser behov och när insatsen är en sådan som de är avsedda för. Hela förfarandet med registerförband är mycket kostsamt och Försvarsmakten lägger varje år ner hundratals miljoner kr på dessa - tydligen helt i onödan. Då finns det annat vettigare man hade kunnat lägga pengarna på, såväl inom Försvarsmakten som inom andra statliga utgiftsområden.

På toppmötet i Paris slogs det fast att det kommer att bli militära aktioner mot Libyen och president Sarkozy meddelade att Frankrike redan nu har stridsflygplan av typ Rafale i luften över Libyen och Benghazi. Storbritannien började redan igår deployera flygstridskrafter med Typhoon (Eurofighter), Tornado och Sentinel R.1 signalspaningsflygplan. Under dagen har också danska F-16 landat in på Sicilien och Norge har meddelat att man sänder 6 st  F-16. Den verksamhet som nu genomförs i luftrummet över och nära Libyen syftar till att att skaffa sig bättre underrättelseunderlag avseende de libyska markförbanden och fastställa positioner för det libyska luftförsvaret, samt även skapa telekrigstekniska förutsättningar för att kunna skydda egna flygstridskrafter. Man ska heller inte ringakta den psykologiska effekt det innebär för oppositionen att se att det finns FN-flyg i luften. De flygresurser som nu avdelats är dock en bråkdel av vad som behövs för att kontinuerligt kunna upprätthålla flygförbudszonen och även verka mot markmål. Det är därför bra att även en rad örlogsfartyg med kraftfullt luftvärn är på mot området.

Det kommer att bli svårt att hindra Gadaffis markstridskrafter endast genom att använda luftmakt och det känns troligt att utländska specialförband kommer att finnas på marken för att kunna leda in flygstridskrafter på samma sätt som man gjorde i Afghanistan 2001. FN-resolutionen förbjuder foreign occupying force on Libyan territory, vilket bör lämna öppet för användning av mindre specialförbandsenheter.


Ett annat perspektiv på FN-insatsen i Libyen är att franska Rafale återigen kommer att användas i strid och det kommer också att vara elddopet för Eurofighter (Typhoon i Storbritannien). Dessa flygplan är huvudkonkurrenterna till Gripen i den mycket stora stridsflygplansupphandlingen i Indien. Dassault (Rafale) och EADS/Cassidian (Eurofighter) kommer vara mycket snabba på att utnyttja det faktum att deras flygplan använts skarpt över Libyen. Indien, liksom många andra länder som intresserar sig för Gripen kommer att ställa sig frågan varför Sverige, trots sitt stöd för FN och EU, inte deltog i insatsen med Gripen när man hela tiden använt sig i marknadsföringen av landets beredskapsförband? Är det möjligtvis så att flygplanen inte duger i strid?

Ovanstående kan tyckas ett cyniskt perspektiv på insatsen för svensk del, men inte desto mindre sant. Överordnade motiv är ändå att ställa upp när FN kallar och man har en eftertraktad resurs, samt att deltagande i en FN-insats kommer att få mycket starka positiva effekter för det nationella försvaret. Försvarsmakten kommer att dra många nyttiga och ovärderliga erfarenheter av att använda Gripen i stridsoperationer, mängder av erfarenheter kommer att dras i att uppträda skarpt i en koalition, vilket numera är det enda aktuella scenariot även för nationellt försvar och sist men inte minst är det så att genom att vid behov ställa upp för andra länder ökar man sannolikheten för att själv få stöd när så krävs.


Chris Anderson skrev tidigare idag ett antal sanningens ord om FN-insatsen som ett lackmustest för det svenska försvaret. Det är bara att instämma:

"I sanning är det svårt att tänka sig ett scenario som är mer lämpat för den nya svenska försvarsdoktrinen än den libyska flygförbudszonen. Därför är det mycket talande att statsministern och utrikesministern välkomnar FN-resolutionen men anger att Sverige inte ska delta. Kort sagt innebär det att vi inte får någon som helst valuta för vårt insatsförsvar.

Man får nämligen utgå från att den försvarspolitiska tacksamhetsskulden är en färskvara som snabbt smälter bort om Sverige visar tecken på att inte vilja bidra.

Insatsdoktrinens ömsesidighetsprincip innebär alltså att vi kan förvänta oss hjälp av de som vi hjälper på riktigt. Det blir alltså i princip ingen, just nu."


Alldeles nyss kom också beskedet att franska flygplan öppnat eld mot libyska stridsfordon utanför Benghazi. Nu är det fight's on, som piloterna säger.


Uppdatering 22.00: Utrikesminister Carl Bildt sade till TT/DN igår att det inte är aktuellt med svenskt militärt deltagande. Ikväll på Rapport talar han om att Sverige måste stödja resolutionen, men inte i vilken form och när.

Det är inte utan att det är den lilla coola grabbens syndrom när Sverige står och talar stort om behovet av att FN ingriper i Libyen, men sedan inte självmant ställer upp när beslutet fallit.

Lilla coola grabbens syndrom: Den som står längst fram och hejar fram ett slagsmål men sedan gömmer sig bakom de stora killarna när det är dags.


Media:
SvD, 2, 3, 4, 5
DN, 2, 3, 4, 5
Exp, 2, 3, 4, 5
Aft, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
GP, 2, 3
SVT
SR, 2, 3, 4, 5

Bloggar: Chefsingenjören, Försvar & Säkerhet, Chris Anderson

75 kommentarer:

profanum_vulgus sa...
19 mars 2011 kl. 19:07  

Hahahahaha, det verkar som att det första skottet från islamisternas stödtrupper träffade en av islamisternas stridsfordon.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 19:13  

Man kan konstatera att de "nya moderaterna" har vänt 180 grader vad anser försvars och säkerhetspolitiken om man jämför med "de gammla moderaterna".
Man får heller inte glömma att vår förvarsminister är gammal vapenvägrare...

Lew sa...
19 mars 2011 kl. 19:37  

...ej heller ska vi glömma vår utrikesministers trummande på stora trumman innan beslutet var faktum. Nu ser vi våra danska och norska bröder skicka flygplan söderut för att skydda civila undan en diktator som utan att överdriva kan beskrivas som "jätteond". Själv sitter jag inte långt ifrån Lockerbie och inte heller långt ifrån RAF Lossiemouth som skickar Tornados söderöver.

Satan vad man skäms.

Cornucopia? sa...
19 mars 2011 kl. 19:55  

Finns eventuellt folkrättsliga tveksamheter kring FN:S beslut och det praktiska genomförandet av flygförbudszonen.

http://cornucopia.cornubot.se/2011/03/folkrattsbrott-av-frankrike-i-libyen.html

Däremot kanske det är moraliskt rätt. Känns så iaf.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 19:57  

Sverige har ju en gammal tradition av inte hjälpa till med att bekämpa diktatorer. Redan 1939 påbörjades denna tradition som socialdemokraterna sedan "förvaltade" i 60 år. Tyvärr verkar även moderaterna fortsätta med denna " tradition". Om inte detta är läget att bryta denna tradition nu, när ska man då göra det? Återigen får man skämmas mot sina utländska vänner.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:02  

Personligen tror jag att sannolikheten att Fpl 39 används över Libyen, är störst under tjeckisk flagg...

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:07  

Som försvarsantälld har jag skämts för mitt lands feghet i tjugo år och det blir tydligen aldrig bättre.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:10  

Aj, aj! Där gick vi miste om möjligheten att visa vad Gripen går för. Då vet vi att Gripen förlorar nästa upphandling från någon tänkbar köpare.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:14  

Varför är inte stridsflyget (JAS) i Afghanistan? Det skulle ge bra poäng för nästa General som vill ner till Bryssel eller är det för farligt?

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:18  

Läser i DN att de enda politikerna nu officiellt vill att vi inte ska erbjuda insats med Gripen verkar vara Carl Bildt och Lars Ohly. Kul!

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:19  

Det verkar ju uteslutet med ett svenskt deltagande med Gripen, men hur är det med övriga användare? Hur ställer sig Tjeckien som är ett NATO-land i denna fråga? Kanske finns en lite möjlighet att få Gripen i skarp verksamhet.

Roger Klang sa...
19 mars 2011 kl. 20:23  

FN eller inte.

Det finns ingenting att skämmas över. US GB och Frankrike ville inte ha oss där, annars skulle de ha bjudit oss på kalaset, så som George H W Bush gjorde under Operation Desert Storm, eller W Junior under Irakkriget. Men de ser oss som stuck up germaner med näsan i vädret numera, bara för att de har tappat greppet om godheten själva (ja GB har levt högt på US f.d. godhet länge eftersom US groomat dem till att visa sin bästa sida, med undantag för terrorbombningen av civila under vk2, men så inte längre utan nu får vi se hur de verkligen är). Jag menar, hur svårt är det att lyfta telefonluren i Vita Huset, om de tänker på oss? Gjorde de kanske inte det för danskarna och norrmännen? Vi kanske inte deltog i Desert Storm eller Irak, men vi är i Afghanistan! Istället sköter de Afghanistankrigets avslutande som om vi inte fanns där, gör själviskt upp planer och möten för när de ska lämna, endast tänkandes på sina anglosaxiska allierade som de varsamt håller i en grythandske av silke. Omständigheterna för Tysklands närvaro skulle jag vilja studera lite närmare, men de ska veta att om inte vi är deras allierade så har de ingen allierad kvar! Ställ er frågan hur mycket oljan talar för USA och GB att göra en sådan här operation, för mig betyder den i alla fall mycket. När den stryps till Sverige, och jag tror att vi köper mycket olja från Libyen idag, så får vi se vem som hade rätt.

Roger Klang

Cornucopia? sa...
19 mars 2011 kl. 20:40  

Roger Klang, vi importerade 2009 ingen olja från Libyen, men väl från Algeriet. Tidigare år har vi av och till fått små leveranser av olja från Libyen.

Kanske en förklaring till att vi inte går in, Libyen levererar även över tiden väldigt små mängder olja till oss. Fokus är istället Norge, Danmark (några år till) och Ryssland för vår import.

Statistik finns hos SPI, se

http://spi.se/statistik/import-export

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 20:50  

19.57: Nja, det är att göra lite våld på historien. Vårt bistånd till Finland var materiellt mycket omfattande där mycket stora delar av vårt jaktflyg, artilleri m m gick i bistånd till Finland, TROTS att vi var helt övertygade om att Sovjet inte skulle stanna vid den finska gränsen utan fortsätta västerut. Med tanke på de ytterst ringa resurser som vi förfogade över vid krigsutbrottet var detta ett ordentligt hasardspel med vår egen beredskap.

Norge stod liksom Sverige på finsk sida med frivilligtrupp i finsk tjänst. Hade Sverige aktivt gått med i kriget på finsk sida hade vi senare hamnat på axelmakternas sida. Observera att vid krigsutbrottet var Stalin och Hitler om inte allierade så på så pass god fot att man fördelat Europa mellan sig. Att ställa upp för Finland 1939 var att gå emot såväl Stalin som Hitler. En ganska inringad situation.

Historien förenklas tyvärr mycket grovt i dagens samhälle. Det får tydligen inte vara för komplicerat.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:51  

vi må minnas att Lundin Oil har en hel del bekantskaper nere i landet.

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 20:52  

20.14: Intressant synpunkt. När det gäller Afhganistan har Sverige fått frågan flera gånger om att skicka stridsflyg. Svaret då har varit nej med motivet att det är för politiskt känsligt i Sverige. Mandat finns ju även i Afghanistan, men inte lika tydligt.

Vad som däremot känns tydligt är att Regeringen försöker finna alla möjliga kryphål för att slippa. I Afghanistan får man upprepade gånger frågan, men skyller på mandatet. I Libyen finns mandatet, men Regeringen vill att någon ska säga pretty please with sugar on top.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 20:55  

Vi fegade ju ur i slutet också. Sverige var starkt och rustat till tänderna, vi borde markerat mot sovjet genom att officiellt tagit Finlands sida.

Detta hade gjort framtiden så mycket enklare, vi skulle sluppit leva med skammen som vi fortfarande lider av.

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 20:55  

20.19: Varken Tjeckien eller Ungern har numerären nog att kunna genomföra en större insats. I det ungerska fallet är man ännu så länge inte tillräckligt välövad för att lösa de komplexa uppgifterna. I Tjeckien är man mycket duktig på jaktuppgifter, men har inte börjat med attackuppgifter. Man är dock mycket duktig på att använda sina flygplan väl trots ringa resurser (beredskap i Baltikum, nationellt och omskolning på samma gång på endast 14 flygplan) så om det ska vara någon av kunderna som dyker upp så är det i så fall Tjeckien.

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 20:57  

Roger: Det är inte Vita Huset som driver insatsen utan Elyséepalatset. Vi är i Afghanistan, men har upprepade gånger sagt nej till att sända stridsflyg till Afghanistan. Till Elysée har vi sagt nej till att skicka stridsflyg till Tchad minst en gång.

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 21:00  

20.55: Hur menar du då?

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 21:10  

Om man inte är med i de stora grabbarnas klubb måste man bevisa vad man går för för att få vara med.

När man har varit med några gånger (och gjort det bra) kan det hända att man sedan blir tillfrågad.

I stort sett alla insatser med svenskt deltagande efter Balkan initierades tack vare/ på grund av påstötningar underifrån. Ni vet själva vilka (numera vilket) förband det var.

Det är på inget sätt annorlunda för Flygvapnet.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 21:25  

Det àr klart att Sverige ska skicka in sina JASar. Ni har ju 200 stycken som star i fòrràden och skrotar...HA, HA,HA....Desstuom kan ju piloterna fa lite arbetstraning...samtidigt som ni kan testa bestyckningen....!!!

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 21:40  

Bra frågor, Wiseman. Skulle väldigt gärna vilja ha svar från regeringen. Vi får hoppas att det inte är så att Gripen inte duger, för i så fall är det svenska folket fört bakom ljuset. Om vi istället, vilket jag tror, har förmågan, så är regeringen fortfarande svaret skyldig på vilka situationer som krävs för att Sverige ska ställa upp. Flygspaning på narkotikasmuggling?
/MB

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 22:07  

Åker nån så är det troligen C-130 från den tiden då Elvis Presley släppte sin debut LP! (1956)

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 22:15  

Bildt är slipad. Han ruvar! Vi är en liten bricka i ett stort spel. Det kommer ett utspel senast söndag eftermiddag!

Dr Blå

Daniel sa...
19 mars 2011 kl. 22:36  

Perspektiv:
110 st Tomahawkmissiler kostar vad?

Enligt "The US Navy Fact File" så är enhetspriset, med $-värde från 1999, 569000$. Det blir ~62 miljoner dollar, eller (enligt forex.se) 418 miljoner svenska kronor.

Det är vad FS20 kostar, hela insatsen.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:09  

@22:36
Effekten är dessutom betydligt effektivare och större än FS 20!!!

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:14  

Hoppas att ALL beredskap för internationella insatser med stridsflyg nu avvecklas. Det har totalt förlorat sin trovärdighet.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:17  

@23:09

Med ditt onyanserade resonemang får vi effektivaste och bästa effekt med en fet j-la atombomb.

Det kan ju bli Sveriges bidrag i framtiden! Vi startar ett kärnvapenprogram och bidrar med en feting i varje internationell konflikt.

/Oppenheimer

Kapten och till del sakkunnig sa...
19 mars 2011 kl. 23:18  

Jag tycker det är en aning märkligt att Wiseman tidigare sagt "Att ens tala om att skicka svenskt stridsflyg är skrattretande. Det blir en droppe i havet."... och nu, ett par dagar senare, är en av många som står på barrikaden och ifrågasätter varför vi inte skickar vår Stridsflygdivision som bidrat till den Libyska insatsen. Dessutom får Wiseman gärna redovisa för "de hundratals miljoner" Flygvapnet lägger ned på den internationella insatsberedskapen...

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:33  

Jag är så less på dig Wiseman och på Chefsingenjören! Jag har under den senaste veckan insett att ni båda är "troll" som bara är ute efter att skapa oreda i försvaret och att sänka dess förtroende.

Jag har flera exempel men nöjer mig med ett:

Sverige har INGET insatsförband i 10 dagars beredskap, EU har två stycken! Varav Sverige är frameworknation för det ena. Vår regering kan inte fatta beslut om att använda delar av detta tex EAW det är 27 länder inom EU som skall vara eniga om att BG skall användas.

Antingen är ni okunniga om detta? (vilket i sig vore häpnadsväckande) eller så försöker ni agera för att sänka förtroendet för FM och vår regering.

Vilket är det?

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 23:34  

Kapten och till en del...: En paradox, inte sant? Mandatet är dock annorlunda än det som först diskuterades då det nuvarande medger anfall mot markmål och flygbaser, vilket skett med kryssningsrobotar, men säkerligen också kommer att ske med flygplan. Det är ett offensivare sätt att hålla libyskt flyg ur luften som ändrar förutsättningarna att verka i insatsen. Nu finns ett mycket tydligt mandat, vilket var tveksamt tidigare och ställer våra grannländer upp bör så även vi.

Det var inte bara stridsflyg som avsågs utan även alla de andra åtskilliga tiotals förband vi har anmälda till styrkeregister, validerar, men som man sedan aldrig vågar använda.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:35  

Wisemans uppdatering 22:00 är lite missvisande då artikeln han länkar till är över ett dygn gammal. Bildt har trots allt sagt idag att han inte utesluter ett svenskt militärt deltagande. Jag är mycket frustrerad över Sveriges passiva hållning i denna fråga, men tror samtidigt som någon sa tidigare att Bildt är mycket slipad. Han är en rutinerad räv som förespråkar "den tysta diplomatin" där det händer mer saker än han ger sken av. Låt oss i detta fall hoppas på det. För ett Svenskt offenivt militärt ingripande utomlands har nog aldrig haft så brett stöd i opinionen som nu, till och med Ohly är svagt positivt inställd och en majoritet på aftonbladet.se röstar ja, bara en sån sak..!

/H

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 23:35  

23.33: Så du menar alltså att Försvarsmakten var ute och cyklade när man anmälde till Regeringen igår att vi har 8 flygplan som kan vara på plats inom några dagar?

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:37  

Jag är helt övertygad om att Sverige kommer bidra med flygstridskrafter i ett senare skede OM det rullar på enligt plan och ser "politiskt framgångsrikt ut".

Det är svensk utrikespolitik i ett nötskal - avvakta och se och laga efter läge.

Realpolitik ja. Rakryggat nej.

Wiseman sa...
19 mars 2011 kl. 23:40  

H: Good point. DN skickade upp den på sitt löp igen med andra ord. Det förklarar varför det inte riktigt gick ihop med Rapport 1930.

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:42  

Det har jag ingen uppfattning om förutom att EUs 27 länder fattar beslut om insats för BG och i detta fall NBG, inte FM eller regeringen i Sverige. Vilka 8 plan som FM syftar på, så?

Anonym sa...
19 mars 2011 kl. 23:48  

Är inte EAW en enabler som inte är en organisk del av NBG?

S sa...
20 mars 2011 kl. 00:25  

Det här blir nog ett ypperligt tillfälle för fransmännen att marknadsföra sin Rafael som de försökt kränga i många år men än så länge utan resultat. Lite "prime time" är nog det som behövs. Lite ironiskt dock, 2007 var Gaddafi på gång och köpa några...

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 00:42  

Låt oss alla stanna upp ett ögonblick och fundera igenom situationen. Som MÖPare (mig själv inkluderad) är det lätt att dras med när bomberna börja smälla och kräva militärt deltagande.

Vi har redan vårt eget Vietnam (Afghanistan), ska vi verkligen söka upp ett till? Vi måste inse fakta - vi har inte resurserna att starta upp ett nytt krig. Hela Sverige är i dag i stort sett oförsvarat och att då ge sig ut och kriga utomlands är vansinne. Fegt? Nej, realistiskt. Att dessutom hävda att JAS behöver kriget som en "säljkampanj" gör det hela ännu mer absurt.

Genom att fokusera på icke militära insatser när väl röken har lagt sig kommer Sverige att kunna bidra så ofantligt mycket mer. Det är här vi har vår styrka. Nästan hela Afrika behöver hjälp, varför bränna iväg våra surt förvärvade skattepengar på en militär insats? Hur många pallar ris går det inte att få för en flygtimme?

I takt med att värnpliktsförsvaret monterades ner så har jag tyvärr sett ett nytt mindset växa fram avseende försvarsfrågor. Krigshets är väl att ta i, men åt det hållet är det.

Per A. sa...
20 mars 2011 kl. 02:37  

Om vi väljer att delta i Afghanistan, men inte här, så borde slutsatsen vara att regeringen bedömer att inbördeskriget i Afghanistan är viktigare för svensk säkerhetspolitik, än vad situationen i Libyen är. Då undrar man onekligen hur man analyserat sig fram till den slutsatsen.

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 05:46  

Nordic Battlegroup 11 får uppgifter av EU s ministerråd, inte av svenska regeringen.

EAW ingår som en organisatorisk enhet i stridsgruppen. EAW bör inte brytas ut ur sin stridsgrupp.

Samtidigt som den nordiska stridsgruppen har Battlegroup 107 beredskap. Den verkar från Potsdam och har en stab som är bättre rustad än den nordiska för en ev humanitär och stridande insats i Tunisien.

Sedan finns ju också NATO s NRF 16 som leds från Neapel. I den ingår Turkiet, vilket är en fördel i detta läge.

Den nordiska stridsgruppen står alltså långt bak i kön just nu.

Pia

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 08:39  

Den som tror att Sverige håller på med någon "klyftig tyst diplomati" i bakgrunden, behöver nog sätta igång hjärnan.

Eller ögonen. Börja med att titta på gruppfotografiet från toppmötet i Paris i lördags. Där stod höga företrädare från arabförbundet, Storbritannien, Norge, FN, Danmark, Grekland, USA, Spanien, Kanada, Tyskland, Frankrike mfl.

Men inte Sverige.

På vilket sätt tror ni att Sverige deltog i denna diskussion om vi inte var på plats? Satt Sarkozy, Cameron, Clinton, Merkel och gänget lutade över en högtalartelefon och lyssnade spänt på Sveriges åsikter? Nä, tänkte inte på det, va?

"Medium dog with big dog attitude" är i alla fall en alldeles för smickrande beskrivning av Sveriges prestation i Libyenkrisen.

Wiseman's "Little tough kid" är nog ett mer rättvisande epitet.

Cornucopia? sa...
20 mars 2011 kl. 08:50  

Skrev ett blogginlägg för en månad sedan där jag ställde frågan om Nordafrika blir EU:s Irak. Vi får se hur det hela slutar.

Henrik sa...
20 mars 2011 kl. 09:10  

@Anonym 00.42

Om vi nu ska ha ett insatsförsvar som enligt doktrinen ska användas utomlands "tillsammans med andra" måste det ju rimligtvis också användas? Vad är annars vitsen med att ha ett försvar som inte kan försvara Sverige och som vi inte vill skicka utomlands?

Om Tolgforsdoktrinen ska hålla bör vi vara på plats i Libyen nu med allt vi kan ställa till förfogande. Wiseman har nämnt detta massor av gånger, och Chris Andersson likaså: Om vi inte kommer till andras hjälp, vem ska då hjälpa oss? För att få något måste vi ge något!

Du underskattar dessutom betydelsen av att Gripen deltagit i skarp insats, det betyder väldigt mycket i exportsammanhang. Detta är något Gripens konkurrenter har efter Libyen.

Sverige har resurserna till detta, vi är ju "tigerekonomin"!

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 10:23  

Som vanligt är det våra fega politiker som inte vågar.... Varför? Vad är dom rädda för?
Som nämnts så skulle detta vara som klippt och skuret för Gripen att visa vad det går för. Och att samtidigt visa upp ASC 890 med länk 16 skulle verkligen vara grädden på moset! Vilken reklam för svensk industri och inte minst att det faktiskt går att lita på vad svenskarna pratar om. Men som vanligt så när det kommer till kritan så fegar våra politiker ur och häver ur sig den ena ursäkten efter den andra om varför vi inte kan vara med och dra vårt strå till stacken... Det är väldigt mycket snack men otroligt liten verkstad.... Man skäms som svensk och skäms ännu mer som flygförare i Försvarsmakten!

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 10:43  

Sverige har 23000 man gripbara. Här och nu. Det hävdade Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten bl a här på WW för en tid sedan. Han hävdade samma sak i SvD.

Av dessa 23000 man torde det ju finnas några stackars flygare, kanske tom med flygplan och med kringfunktioner. Kanske det tom finns enheter som Sverige självt har handlingsfrihet med-eller gör det inte det?

Informatiuonsdirektör Lagersten svävade väldigt mycket på målet när frågor kring vad de 23000 man starka enheten-eller enheterna(?) bestod av..... eller överhuvudtaget hur Försvarsmakten hade räknat när de fått ihop 23000 man-här och nu.

Eftersom riksdagsbeslutet om det användbart försvar anger att det ska finnas "omedelbart gripbara" förband-hur ligger det nu till?

Vore ytterligt intressant med en redogörelse från försvarsministern.

Vad säger riksdagens försvarsutskott? Har vi nu fått en fungerande försvarsmakt? Har vi omedelbart gripbara förband?

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 11:00  

Den tidigare beskrivningen på vår utrikesminister, "A small dog with a big dog attitude", är ju så klockren att man smäller av.

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 12:29  

Läget är följande:
* Vi har tack vare att vi avvecklade värnpliktsförsvaret inte råd med att sätta upp ett vettigt försvar längre. Anställd personal är det dyraste som finns i Sverige, ändå väljer försvarsmakten detta alternativet. Idioti. Självklart skulle värnplikten, med "gratis personal" behållits kombinerat med ett par kompanier anställd personal för snabba FN-insatser. På så sätt skulle vi både haft råd med ett försvar av Sverige (~100' man kanske) + möjlighet till ett fåtal FN-insatser + ny materiell. Nu har vi snart bara råd att betala löner för några tusen soldater. Innan hade försvaret dessutom möjlighet att välja ut de bästa personerna (blivande civilingenjörer, kompetenta hantverkare mm), nu får samma försvarsmakt kämpa för att fylla sina kvoter. Kvaliteten på personalen blir självklart därefter.

* Det försvar vi har idag klarar inte ens att göra en vettig insats i Afghanistan (all heder åt personalen på plats, dock) pga resursbrist. Att starta upp en andra front i Nordafrika skulle sannolikt ytterligare försvaga Afghanistaninsatsen. Låt oss därför fokusera våra små resurser på ett ställe.

* Bara för att vi skulle åka ner och kriga i Libyen finns det ingen garanti för att något annat land skulle hjälpa oss om vi hamnar "i skiten". Det är något vi tror men inte vet. Eftersom vi inte har någon olja så är det inte självklart att någon kommer till vår hjälp.. Är vi ute efter garantier så ska vi gå med i NATO. Inget annat fungerar.

*Snacket om "tigerekonomi" och att Sverige har råd är naivt. Mycket pga att värnplikten har lagts ner så har den breda folkförankringen till försvaret försvunnit. Utanför MÖP-kretsar ses försvaret huvudsakligen som en onödig kostnad. Att då tro att vi kommer att spendera mer på försvaret är som sagt naivt. Tråkigt men sant.

* Slutsats: Libyen ska vi hålla oss ifrån. De fåtal resurser vi har ska fokuseras på Sverige och Afghanistaninsatsen.

ROMMEL sa...
20 mars 2011 kl. 12:56  

Man skäms som försvarsanställd!
Det verkar bara vara Carl Bildt som är emot att skicka JAS39 till hjälp i denna FN saktionerade operation för att förhindra folkmord. Kanske det beror på att diktatorn Kadaffi är Carl Bildts gamla affärsvän som han gjort oljeaffärer med tidigare när han satt i Lundin Oils styrelse?!

http://www.expressen.se/nyheter/1.2370732/forst-i-expressen-i-gar-i-riksdagen

Och var f_n är vår vapenvägrande försvarsminister i debatten? Inlåst på kontoret av Anders Borg så att han inte ska göra av med pengar?

Glöm att sälja JAS39 sen! Den är bara ett trumslagarflygplan likt NBG scoutkår.

ROMMEL sa...
20 mars 2011 kl. 13:32  

Sverker Vadgörhanson!
Du glömde tvinga försvarsministern och utrikesministern att skriva på ditt hotbrev om internationell tjänstgöring! Åtgärda eller se till att HR-C säger upp dem omedelbart via SMS!

Göran Mellblom sa...
20 mars 2011 kl. 18:00  

President Obama sade nej till amerikansk marktrupp. Det betyder ja till europeisk.

Frankrike går före, troget sin roll i det nya Europa. Intressant att se om Tyskland är redo?

Men sätts NBG in för att ta och säkra Bengazi med hamn och allt, i syfte att pumpa in långsammare trupper, så har en ny värld uppstått.

Vi har då hamnat i spetsen för denna nya värld. Är vi officerare redo? Är Sverige redo?

-Ja, jag tror det. Men vi förstår det inte förrän efteråt.

MVH Göran Mellblom

Börjesson sa...
20 mars 2011 kl. 19:11  

Ur Bildts senaste blogginlägg:

"Alldeles självklart kommer också Sverige att stödja genomförandet av resolutionen på det sätt och med de resurser som vi är bäst på."

Vilka resurser avses då, månne? Tomt munväder och skenheligt moraliserande? Eller siktar Bildt rent av in sig på att Sverige faktiskt skall bidra med stridsflyg, men prokrastinera det hela i en vecka eller två så att det inte finns någon risk att planen behöver göra något mer än att flyga runt och visa upp sig?

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 19:42  

Vad nu?! Här sitter representanter för de organisationer som skapat dagens invalida flyg och gormar om att vi är tandlösa och fega. Det är väl inte konstigt alls att svenskt stridsflyg stannar hemma. Flygvapnets flygande delar (och dess stridsledning) har alldeles för länge organiserats mot ett fredsnyttjande med högt fokus på ett bra jobb, schyssta övningar och internationellt utbyte, snarare än användbarhet i konflikter. Jösses, idag är det inte bara så illa att man låter bli att öva med t.ex. markhot (för svårt), man klarar inte ens av att öva SAMTIDIDGT som EGNA markförband. Skall dessa åka ner till en skarp stridszon och delta i en allians?? Skrattretande.

Flyget med sin stridsledning har själva länge arbetat för att organisationen inte skall vara anpassad för något annat än ett nationellt försvar (utan markhot, närhet till flygbränsle i cisterner och innebandyhallar inom räckhåll). Flygvapnet leds till 99% (hafsig bedömning) av representanter för nyss nämnda och har aldrig velat lyssna på dem som försöker förklara vad som krävs för att det hela skall vara användbart. Vi skulle helt enkelt inte KUNNA åka till Libyen med stridsflyg, inte på kort varsel... möjligtvis på lång varsel, låååång varsel!

/Proff

Onga1 sa...
20 mars 2011 kl. 19:57  

@Börjesson

Kan också innebära svenskt införande av HBT, Värdegrund och Gender inom flygförbudzonen.

Eller kanske hjälp med tidskort, förarbevis, tandskydd, tvåölsregeler, höghöjdutbildning för container samt kontrolldon?

uppgiven sa...
20 mars 2011 kl. 20:11  

@Proff

Nu har du väl fått en hel del om bakfoten? Det är just den nationella dimensionen som Flygvapnet, i enlighet med vad politikerna anvisat, har lämnat bakom sig. Istället har man helt riktat in sig på internationell (= NATO) samverkan.

Är det något man klarar av så är det att åka till en italiensk flygbas och därifrån delta i en NATO-ledd operation över Libyen. Att kriga här hemma, där det finns ett markhot mot våra flygbaser, klarar man däremot inte längre av.

Huruvida det finns innebandyhallar på italienska flygbaser vet jag inte. Med tanke på att det alltid finns volleybollplaner på svenska armébaser i utlandet så verkar det dock troligt. ;-)

Göran Gbg sa...
20 mars 2011 kl. 20:33  

Hur är det med krypton? Är skälet till att Gripen inte deltar att Sverige inte får tillgång till USAs och NATOs krypton för Link-16, kommunikation, GPS (precise (P) code) och annat? Övningskrypton har vi väl, men skarpa?

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 21:20  

Visst är det ett problem med krypton och mycket annat godis då vi valt halvmesyr.

Men anledningen till att Gripen inte är i Libyen eller något annat konfliktområde för den delen är nog snarast att det är för politiskt känsligt.

Kommer ni ihåg "Josef" i Kongo eller "tango down" i Boka?
Fatta RAMASKRIET och huvuden som kommer rulla, när en svensk bomb slår ut ett dussin personer (civil eller kombatant är nog egalt i svenska sammanhang) i ett avlägset land!

Vilken svensk politiker ser ni framför er som har balls att fatta det beslutet (alltså inte bara föreslå som opposition)?

Göran Mellblom sa...
20 mars 2011 kl. 21:45  

Herrarna i denna blogg är anonyma länststolsstrateger.

Ni tycks inte vara beredda att göra något åt sakernas tillstånd, utan förväntar er, att någon annan ordnar saken åt er.

Har ni någonsin debatterat öppet för Sveriges anpassning till verkliga operationer utomlands, eller har ni enbart knutit näven i byxfickan som kuvade statardrängar?

Hur vill ni att skall politisk nivå skall uppfatta er som inte törs debattera under eget namn, men som gör gällande att ni minsann är redo att dra i fält?

Hur vet man att ni är officerare och inte operett-, kabaret- och varieté-militärer?

"Tumma tunnor skramlar mest", heter det sedan länge. Och så har ni mage att anonymt angripa överbefälhavaren?

Fy!

Göran Mellblom

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 22:00  

Tyskland kommer garanterat inte att gå med i Libyenoperationen av dels historiska skäl (Adolf/Rommel/Afrika Korps) men mer utav realpolitiska skäl, dvs det är nu säsong för delstatsval i Tyskland samt nästa är är det val till förbundsdagen. Merkel vill garanterat inte ge billiga politiska poäng åt die Grüne samt östkommunisternas arvingar, vilket vore följden om Tyskland deltog med trupp eller flyg.

Göran Mellblom sa...
20 mars 2011 kl. 22:43  

Om NBG skall ta Bengazis hamn och allt, jobbar officerskamrater övertid just nu.

Insatserna som nu görs torde vara förberedda sedan minst en vecka, annars hade de inte kommit till stånd.

Kryssningsmissilerna leds in till sina mål av luftlandsatta specialförbandsgrupper m/SAS med laserpekutrustning.

Planeringsförutsättningar för Afrika och insatser typ Libyen finns nog sedan tidigare för NBG.

Skall något göras så förbereds det och politisk nivå diskuterar hur detta påverkar världens börser, oljepris, dollarkurs osv.

Hemmavid spörjer man chefen för SÄPO vilka förberedda åtgärder man skall vidtaga för, att värja sig mot besvär från misstänkta Khadaffi-anhängare i Sverige.

Om Förbundsrepubliken inledningsvis inte vill sända iväg Bundeswehr till Bengazi, för att följa upp NBG insats, kan man undra vilka som då kommer?

Politisk nivå förhandlar nog om detta.

MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 22:48  

Det är i alla fall uppenbart att Göran Mellbom inte tillhör den arbetande delen av försvarsmakten. Han hade då vetat att enda anledningen till att det är högt till tak i organisationen är att alla står på knä.

Anonym sa...
20 mars 2011 kl. 23:05  

Ärligt talat Mellblom, lägg ner korståget om att vi inte skall vara anonyma. Det börjar bli tröttsamt, och ditt tjat hjälper inte utan du framstår bara som träig.
Vill du vara offentlig är det ditt val, vill jag vara anonym är det mitt.

Respektera det gärna.

Börjesson sa...
21 mars 2011 kl. 03:13  

Trots sitt oförskämda tonläge har Mellblom en intressant infallsvinkel. Det finns anledning att befara att konflikten i Libyen kommer att pågå under ganska lång tid, då Gaddafi inte lär ge sig frivilligt. Med sina tunga vapen bakbundna av hotet från ovan kan man gissa att de Gaddafitrogna styrkorna är ungefär jämnstarka med revolutionärerna, och det finns risk för ett dödläge där ingendera sidan förmår avgöra. Väst kan därför komma att behöva skeppa in mat och andra förnödenheter till den libyska civilbefolkningen. För att göra detta på ett tryggt sätt kan det bli nödvändigt att gå in och säkra Benghazis hamn med marktrupper.

Men hur kan man göra detta på ett sådant sätt att inte hela arabvärlden går i taket och börjar gasta om imperialism och olja? Kanske genom att de länder vars trupper säkrar hamnen är sådana som inte deltagit i flygattackerna, och som därmed fortfarande har en gnutta trovärdighet hos arabvärlden? Sverige är en uppenbar kandidat, i synnerhet som man ju också har trupp redo i form av Nordic Battlegroup. Ett annat land som kanske vore uthärdligt för regionen, med tanke på sin nedlagda röst i säkerhetsrådet, är Tyskland.

Kanske hade koalitionen rent av tänkt på detta från början, och det är just därför Tyskland "röstade blankt", och just därför Sverige inte har erbjudit sig att skicka Gripen? Kanske förbereder sig NBG just nu för att säkra Benghazi, just som Mellblom är inne på - dock av humanitära skäl och inte som försteg till en markinvasion av Libyen. Eller vore detta att tro för mycket om västledarnas politiska framförhållning? En intressant spekulation är det i alla fall, tycker jag!

Anonym sa...
21 mars 2011 kl. 06:06  

Tror ni verkligen på fullaste allavar att med vårt bortklemade flygvapen så skulle våra piloter villigt ge sig iväg till en farligt område. Hur ser förresten de femstjärniga hotellet ut som de måste bo i?

Göran Mellblom sa...
21 mars 2011 kl. 07:47  

Ni anonyma officerare tar på er ett väldigt ansvar, när ni dolt kritiserar era chefer.

Ni säger att ni inte törs kritisera dem öppet på förbandet, vilket innebär att ni säger er vara ja-sägare.

Chefer som omges av ja-sägare utvecklas till despoter, vilket ni också säger.

Det är ert fel och ingen annans.

Men ni säger er inte våga göra något åt det.

Vilken slutsats vill ni dra av detta?

Göran Mellblom

Anonym sa...
21 mars 2011 kl. 08:00  

@ 0606
Tror inte det finns en pilot i flygvapnet som INTE redan packat väskan och bara väntar på att få bege sig till Italien.

/Johan J

Anonym sa...
21 mars 2011 kl. 08:22  

Bildt måste nu bekänna färg. Enligt SvD så kommer pfp-länderna att bli inbjudna att delta i flygförbudszonen snart :

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sverige-maste-bekanna-farg_6024905.svd

"
Inom en vecka måste Sveriges regering tvingas bekänna färg och ge besked om vi ska delta i FN:s flygförbudszon över Libyen. Det uppger källor inom försvarsalliansen Nato för SvD

FN-aktionen mot Libyen leds politiskt av Frankrike, uppbackat av Storbritannien och till slut också av USA. Det är en ”de villigas koalition” som agerar med ett FN-mandat i ryggen.

Men Frankrike har inte militära resurser att också leda en så omfattande militär operation. Än mindre klarar EU av det.

Militärt har därför USA:s och Natos kommandosystem använts under helgens attacker mot markmål. En flygförbudszon kräver samordnad ledning och Natos stridsledningsflygplan AWACS var i luften långt före de första attackerna i lördags.

Därför är Natos medlemsländer på väg att enas om att alliansen ska ta över samordning och ledning. En tre veckors operationsplan för flygförbudszonen har utarbetats. Frankrike vill att fler länder deltar och bidrar med militära och ekonomiska resurser, insatsen kan ju bli långvarig.

Nato har sedan många år fört en dialog både med Libyens grannländer vid Medelhavet och Gulfstaterna. Enligt källor inom Nato-högkvarteret så kommer dessa länder tillfrågas den här veckan om de vill delta i att upprätthålla flygförbudet.

Därefter kommer Natos partnerskapsländer, däribland Sverige och Finland, att kontaktas:

–Partnerländerna kommer att kallas till konsultationer inom en vecka. De kommer då ges tillfälle att förklara om de vill delta i upprätthållandet av flygförbudszonen, säger en av SvD:s källor i Nato-högkvarteret.

Därmed tvingas Sverige bekänna färg. Så sent som i lördags avvisade utrikesminister Carl Bildt ett svenskt deltagande.
"


//JG

Henrik sa...
21 mars 2011 kl. 09:05  

Ja om man ska tro tidningarna måste Sverige nu "bekänna färg", inte en dag för tidigt enligt mig.

NATO låter oss använda NATO-utrustning, vi har lyckats förhandla oss till övningskrypton och vi näst intill begär att NATO ska hjälpa oss i en kris.
Läser man artiklarna i SvD och DN och läser lite mellan raderna så måste Sverige nu visa vart vi står. Om vi ska fortsätta ha NATOS välvilja måste vi nu vara tvungna att också GE och inte bara TA.

Om vi tackar nej den här gången också, tror ni inte då att NATO tröttnar på Sverige och inte kommer vara lika välvilliga längre? Det kan liksom vara lite av "sista droppen".

Anonym sa...
21 mars 2011 kl. 09:23  

Re: Göran Mellbom. Jag kritiserar en hel del på min plats helt öppet bland mina chefer och kollegor. I forum som här väljer jag och ingen annan, allra minst du, hur jag vill framstå.

Anonym sa...
21 mars 2011 kl. 11:05  

En kort fråga: hur är Gripens + svenska piloters nuvarande förmåga att bomba med laserstyrda alt GPS styrda bomber. Har vi den kapaciteten idag? Notera: är inte intresserade av några detaljerade försvarshemligheter, ett svar på generell nivå räcker gott.

ROMMEL sa...
21 mars 2011 kl. 11:13  

@Göran... kryssningsrobotar typ Tomahawk leds inte in av Laser och specialförband... inte ens Laserstyrda bomber behöver detta stöd eftersom fpl. har egen Laser pekutrustning i de fallen även om det är möjligt att leda bomber med Laserpekare på marken.

Wiseman sa...
21 mars 2011 kl. 12:03  

11.05: Frågan får man naturligtvis ställa, men du kommer precis som du påpekar inte få något annat svar än att den är helt tillfyllest. Bl a genomförs skarpa fällningar inom ramen för större övningar som den nyligen genomförda TTP, som dagens gästinlägg handlade om.

Anonym sa...
22 mars 2011 kl. 19:10  

Varför känner man inget förtroende för ens rikes försvarsmakt? Skulle aldrig ställa upp om det blev krig, tom våran egen försvarsminister älskar att sticka kniven i ryggen på sitt egna försvar.

Skitland!

Anonym sa...
27 mars 2011 kl. 12:28  

De som dominerar luftrummer idag är alla de stridsflygplanspiloter som har hjälmsikten. Har svenska Gripenpiloter blivit utrustrade med hjälmsikten eller är vi fullständigt efterblivna på den fronten fastän Sverige har varit ledande ha tagit fram världens effektivaste närstridsrobot IRIS-T?

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade