När agerar världssamfundet i Libyen?

Till skillnad från Tunisien och Egypten verkar Jasminrevolutionen i Libyen nu gått till regelrätta strider mellan Gadaffiregimen och motståndsrörelsen med insatser av både stridsflyg och markförband. De senare har nu även återtagit städer längs Medelhavskusten från motståndsrörelsen. Det verkar tydligt att Libyen nu kommer att bli en betydligt blodigare och mer utdragen historia än händelseförloppet i grannländerna.

Gadaffi åtnjuter fortfarande stöd från andra "demokratiska" skurkstater som Venezuela, Kuba, m fl. Vitryssland flyger enligt uppgifter t o m in krigsmateriel till Gadaffiregimen och sedan tidigare flyger Gadaffi in legosoldater från andra länder för att slå ner upproret.

Kraven på att det internationella samfundet ska agera växer sig allt starkare, men det är långt ifrån oproblematiskt att göra så, vilket Gadaffi förmodligen känner till. USA och Storbritannien har sedan tidigare sina styrkor hårt uppbundna i Afghanistan och Irak och har mycket lite resurser över för ytterligare en insats. Frankrike och Italien har haft stora intressen i Libyen som dessutom utgjort Frankrikes hittills enda exportkund för stridsflygplanet Rafale. Någon affär nu lär det knappast bli. Det är svårt att se att det ekonomiskt mycket hårt trängda EU skulle mäkta med en militär intervention i Libyen för att stoppa det gryende inbördeskriget. Att gå in med markförband i Libyen är en mycket omfattande operation liknande Irakkriget. Den som ropar på insats av någon av EU:s stridsgrupper har nog inte riktigt insett hur stort Libyen är, omfattningen på det libyska försvaret och framförallt inte de logistiska problemen det innebär att försörja en sådan operation, inte minst när de närmaste grannländerna också skakar i sina grundvalar. Frågan är också vad planen är efter att man fått stopp på striderna och eventuellt fått bort Gadaffi från makten. Vi har redan sett resultaten av bristande återuppbyggnadsarbete i Irak och Afghanistan.

En åtgärd som efterfrågats är att införa ett flygförbud över Libyen, men inte heller detta är lätt att genomföra. Det kommer att krävas enorma mängder stridsflyg för att kontinuerligt kunna upprätthålla en flygförbudszon, inte minst i form av tankflygplan. EU saknar resurserna att kunna uppträda uthålligt över Libyen utan frambasering till Tunisien eller Egypten. Malta är en möjlighet men ligger fortfarande drygt 40 mil från den libyska kusten. Storbritannien har sedan flera år gjort sig av med sin hangarfartygsbaserade jaktförmåga och övriga EU-länder har inte heller någon sådan. Att ens tala om att skicka svenskt stridsflyg är skrattretande. Det blir en droppe i havet. Kvar är som alltid US Navy. Det libyska luftförsvaret är dock inte helt lätt att tampas med då det har en stor mängd hyfsad kvalificerad materiel som skulle kunna ställa till det rejält för intervenerande flyg (diskuteras även hos Chefsingenjören).

Frågan är också hur man ska avgränsa flygförbudet? Vilken typ av flyg ska det omfatta? Med tanke på hur stort Libyen är kommer det också bli extremt svårt att hindra flyg att korsa landets gräns i söder. Hur ska man göra med de stora mängder av civila passagerarflygplan som korsar libyskt luftrum?

Amerikanska resurser är som alltid de mest lämpliga att använda utifrån ett tekniskt perspektiv, men då kommer man till nästa intressanta problem, nämligen vad en amerikansk intervention skulle innebära för stödet till Gadaffi. USA:s rykte är som bekant inte det bästa i regionen och en aktion skulle snabbt utnyttjas av såväl Gadaffi som andra skurkstater. Det är alltid enklast att ena ett sönderfallande land mot en yttre fiende.

Slutligen är också frågan vilka resurser som finns att tillgå för ytterligare händelser i regionen, om t ex Jasminrevolutionen sprider sig till Syrien, Saudi-Arabien och Iran och får fäste där.


Frågan är bara hur länge det internationella samvetet kan hålla emot.


SvD, 2, 3, 4, DN, 2, 3, 4, Aft, 2, 3, 4, Exp, 2, Ssv, GP, BBC,

47 kommentarer:

ROMMEL sa...
2 mars 2011 kl. 13:49  

Att USA skulle gå in vore väl inte bara svårt för dem utan även mycket dumt som du skriver. Deras anseende i den del av världen är väl i samma nivå som FML åtnjuter här i Sverige. Om NBG inte skickas till Libyen snart måste vara som att ha en brandkår med för korta slangar och bara en pinne på stegbilen! Lägg då ner den skiten och sluta låtsas att NBG kan göra något överhuvudtaget. Annars borde väl en riktad insats mot Tripoli med sikte på Gadaffi räcka? Om ormens huvud kapas dör ju resten!

Wiseman sa...
2 mars 2011 kl. 13:53  

Du underskattar grovt svårigheterna att få en stridsgrupp på plats. Vad ska den göra? Hur ska den försörjas?

Vad ska göras efter att Gadaffi tagits ut? Kommer det att stärka västvärldens anseende i regionen?

Kallisti sa...
2 mars 2011 kl. 14:53  

"Till skillnad från Tunisien och Egypten verkar Jasminrevolutionen i Egypten [..]"

Egypten->Libyen

Wiseman sa...
2 mars 2011 kl. 14:59  

Kallisti: Tack!

ROMMEL sa...
2 mars 2011 kl. 15:25  

Tja, man kan ju vända på argumentationen och fråga:
Hur är det tänkt att få NBG på plats i en stridszon med 600 mils radie från Bryssel? Vad ska NBG väl göra där? Hur ska NBG försörjas? Har vi inte rett ut detta innan har vi bara ett pappersförband som kostar skattebetalarna pengar i onödan!
Min åsikt var att plocka Gadaffi och sen UT direkt, inte göra ett nytt misstag som Vietnam, Afganistan...och ja, jag tror att västvärlden kommer att växa i musselmanernas ögon, terrorn kommer att minska och allt bli helt underbart igen....

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 15:29  

Är det ens önskvärt med en "eu-insatts" det kan leda till icke önskvärda konsekvenser i led av det som kallas eu-integration. Hur långt vill vi gå och "gemensamma" insatser kan leda till oanade konsekvenser se till exempel på iden om att Storbritannien och Frankrike ska dela på ett hangarfartyg. Ingen har röstat för allians/eu-stat och dess konsekvenser.
Allt jag vill säga att det här borde tänkas över innan nåt förhastat sker..
/Kalle

ROMMEL sa...
2 mars 2011 kl. 15:36  

Saxat från: http://www.forsvarsmakten.se/en/Organisation/Nordic-Battlegroup/

The NBG and other battlegroups form one of a number of important instruments that make up the EU’s crisis management capability and they can be deployed rapidly when they are needed. The battlegroups must be capable of participating in the EU’s crisis management operations, including the initial, and often most dangerous, entry phase. They must be capable of stand-alone operation for a limited period across the whole of the conflict spectrum ranging from support of humanitarian aid to armed combat. A battlegroup must be capable of being deployed and in place ready for action in the conflict area within ten days of a decision by the EU to mount the mission. Force endurance without resupply has been set at 30 days, but this must be extendable to a period of up to 120 days.

Dags att sluta snacka och visa att man har ett garage snart innan vi har ett nytt Rhwanda på tröskeln...

Wiseman sa...
2 mars 2011 kl. 15:38  

Rommel: BG är lämpat för att vara en säkringsstyrka för en annan större kontingent som följer senare alternativt ges en uppgift mot en klen utrustad irreguljär motståndare. I fallet Libyen är inget av ovanstående aktuellt och dessutom kommer det att krävas kontinuerligt luftherravälde över stridsgruppen. Vidare krävs ett omfattande logistikstöd från ett säkert område i ett närbeläget land, även inom NBG. Ett sådant är svårt att finna.

Vi har idag ett alldeles för stort ansvarsområde i Afghanistan för den svenska kontingenten om 500 man. Vad ska då NBG uträtta i Libyen? Den enda möjligheten är i form av en stor koalitionsinsats tillsammans med markstridskrafter från andra nationer. Det lär inte vara aktuellt.

Så vad ska vi med NBG till? Bra fråga.

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 15:53  

Att använda svenskt stridsflyg i upprättandet av en flygförbudszon tycker jag inte alls är skrattretande. Att skicka dit det svenska flygvapnet allena har väl knappast aldrig varit aktuellt. Under en övning i Storbritannien i höstas hade vi om jag minns rätt 14st JAS 39 på plats. En sådan styrka skulle inte alls vara obetydlig i en koalition likt den som sattes in mot Kosovo/Serbien 1999. Den svenska divisionen skulle kunna användas i alla tre roller nu, jämfört med endast kunna fotospana som var på tapeten 1999 om jag minns rätt. Frågan är ju bara om den politiska viljan finns, även om det blir en insats med FN-mandat.

/H

Onga1 sa...
2 mars 2011 kl. 15:57  

Om NBG skall in i Libyen är det ju definitivt inte för några stridande uppgifter, typ avlägsna Khadaffi. Storleken är ju som tidigare nämnts, en fis i rymden av som skulle krävas.
Däremot måste världssamfundet snart, under kontrollerade former, börja leverera mat, vatten, medicin, filtar, tält och kanske ett och annat fältsjukhus. DÄR skulle NBG kunna göra en insats. Säkra ett mindre område, runt en flygplats eller hamn, för humanitära leveranser. När inbördeskriget mellan de olika klanerna i landet bryter ut kommer det att behövas, i väntan på FN-trupper som skall "övervaka den framförhandlade vapenvilan" eller vad det nu kan tänkas bli.

ROMMEL sa...
2 mars 2011 kl. 15:59  

Tja, rädsla kan i många fall vara värsta fienden. Om civila ungdomar beväpnade med stenar kan pressa denna formidabla Libyska krigsmakt till ett litet hörn så torde väl de välutbildade och välutrustade NBG kunna bidra med....ord?

Onga1 sa...
2 mars 2011 kl. 16:22  

Rommel, om du tror att det är "civila ungdomar beväpnade med stenar" som driver detta är du lite väl naiv.
Och varför är det bara 140000 MÄN som har väldigt bråttom att lämna landet och vilka är dom?

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 16:55  

NBG kommer aldrig användas-någonstans. Kanske en lite definitiv inledning men som samlad stridsgrupp tror jag aldrig någon europeisk stridsgrupp kommer att aktiveras.

Delar av, som t ex vissa nischade enheter, javisst men som helhet kommer inte stridsgrupperna användas. Detta just för att det skulle kosta så ofantliga summor för den redan idag ansträngda europeiska ekonomin.

Det är ju liksom inte bara någon enstaka BG som behöver användas utan det skulle ju behövas flera förstärkningar efter redan några dagars verksamhet. Styrketillväxten måste sedan säkersatällas med ytterligare förband efter 30 resp 60 dagar. Ekonomierna i Storbrittanien, Spanien, Grekland och Frankrike skulle inte hålla för detta.

Stridsflyg är alltid ett alternativ. Ett väldigt offensivt sådant-vågar Sverige något sådant om förfrågan ställs? Vore det lämpligt för Sverige?

Wiseman sa...
2 mars 2011 kl. 17:11  

H: Det förband som finns anmält står i 30-dagarsberedskap (10 dagar under NBG-tiden) med 8 flygplan.

Som du nämner krävs det en ordentlig koalition för att genomföra en sådan operation. Finns viljan, möjligheterna och ekonomin i Europa?

Innan man kan börja upprätthålla ett flygförbudsområde krävs tillförsel av omfattande tankerresurser och en neutralisering av det libyska luftvärnet. Det är omfattande operationer av resurser som till stor del används på annat håll. Samtidigt minskar man ytterligare handlingsfriheten vid ytterligare upptrappningar i Mellanöstern.

Det vore utan tvekan utvecklande för Flygvapnet med en insats av det här slaget och man skulle säkerligen lösa den utmärkt om rätt stöd ges, men är det realistiskt?

Onga1: En klart lämpligare uppgift.

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 17:19  

Frågan är hur vi skall agera med trovärdighet när vi vill vara med i samma organisation som de flesta andra skurkstater i FN:s MR-råd.
Läs http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sverige-har-inte-i-detta-gang-att-gora_5978261.svd.

Vad håller vi på med??

Old School

Göran Mellblom sa...
2 mars 2011 kl. 18:45  

Befria sig själv är mycket värdefullt för ett folk har det visat sig historiskt, speciellt när man hanterats så hårt som Libyerna. Libyens folk och klaner kommer klara detta, precis som andra folk före dem. Och ju mera våld Ghadaffistaten använder mot Libyerna desto strängare kommer Libyerna att straffa dem som upprätthöll denna stat. Tyvärr lät vår egen retorik härskare som Ghadaffi hållas ända fram till nu, utan att Libyerna och andra ägnades någon uppmärksamhet. Militära operationer kräver tid och genuin politisk vilja. Politisk vilja att blanda sig i eller starta krig (motsv) tycks uppstå när andra alternativ saknas. Just nu verkar Libyerna själva offra sina egna liv för att befria sig själva. Varför skulle vi då offra våra? frågar jag mig.
MVH Göran Mellblom

K sa...
2 mars 2011 kl. 18:49  

Är inte den här diskussionen väl teoretiskt?

Det kommer inte bli något mandat att gå in och avsätta Khaddafi eller hjälpa rebellerna (vilka de nu är och vad de vill på sikt är ju oklart).

Kina kommer blockera varje sådant försök i FN, förmodligen kan man tänka sig att Ryssland och även USA är tveksamma till detta. De kommer dock kunna låtsas vara för eftersom Kina med 100% säkerhet röstar nej.

EU kommer inte ge sig på några invasioner, det finns ingen enighet eller genuin vilja till det.

Sist men inte minst så har de libyska upprorsmakarna gjort det klart gång på gång att de inte vill ha någon utländsk militär hjälp.

http://dailycaller.com/2011/02/27/libyan-rebels-say-they-dont-want-foreign-intervention/

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 19:46  

Jodå, jag vet att stridsflygenheten som står i beredskap består av 8 kärror, dock tror jag att man kan skrapa ihop mer resurser om det skorpar ihop sig på "riktigt". Det var detta jag ville tydliggöra med när jag nämnde att vi har haft större flygstyrkor inblandade i internationella övningar utomlands. Jag håller även med om att det vore en ordentlig boost för FV att delta i en sådan operation.

SVT:s BO-Inge Andersson har skrivit en intressant artikel som berör de politiska problemen runt upprättandet av en flygförbudszon:
http://svt.se/2.116614/1.2344776/libyska_flyget_som_terrorvapen?lid=puff_2344776&lpos=rubrik

/H

Henrik sa...
2 mars 2011 kl. 19:51  

@Wiseman
Du har glömt bort att Frankrike, Spanien och Italien har hangarfartyg.

Svenskt stridsflyg vore lite skrattretande med tanke på den urusla räckvidd Gripen har i dagsläget. Har vi ens ammunition så det räcker?

Magnus Redin sa...
2 mars 2011 kl. 20:27  

En hjälp som jag hoppas det ges mycket av är jakt på Gadaffis ekonomiska tillgångar, hindrande av vapenleveranser och allt som man kan hitta på för att göra det mindre attraktivt att arbeta som legosoldat för honom.

ROMMEL sa...
2 mars 2011 kl. 20:31  

Med en sten kan man skaffa ett vapen... vilket skett. Såg nyss nyhetsnuttar där man tom. hade eldrörsluftvärn. En i pjäsbesättningen bar uniform...tror man sade 50000 i reguljära armen med okänt antal avhoppare till rebellsidan, plus 10000 i någon afrikanskt legosoldatsarme. Flyget består av föråldrad matriel. Motoffensiv pågår från Gadaffisidan. Hur skall detta sluta? Hur tolkas omvärldens handlingskraft i efterhand? Ett stort dilemma är nog som någon påpekade här att FN mandat behövs men hela FN organisationen är fullständigt korrupt beslutsmässigt med permanenta medlemmar i säkerhetsrådet med vetorätt. (Se bara på Israelfrågor som dryftas och... blockeras av USA). Kanske Kina säger nej som någon förutspådde? Det vore väl då dags att se över FN och permanenta medlemmar i säkerhetsrådet och vetorätten och göra något nytt som kan göra något gott nångång?
PS: Vi kanske ändå inte har pengar att tanka brandbilen med...sälj den då!

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 20:47  

@Rommel
"plocka Kadaffi och sen ut direkt.."

Mmm, det låter ju smutt. Var det inte ungefär samma sak man tänkte sig med Saddam och Usama?

Ingen nation i världen har ens i närhet av de resurser och kunskap som USA besitter avseende find-fix-strike.
Finns inte mycket som talar för att Europa skulle reda ut detsamma med en mekskytte- stridsgrupp.

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 20:52  

Europa reder inte ut att ta sig an konflikter med stora och/ eller kvalificerade motståndare.

Utan USA är inget annat än vissa Afrikanska länder aktuellt.
Även då krävs en större nation som framenation, typ Frankrike.

Den som tror något annat är naiv.

Yankee power

Börjesson sa...
2 mars 2011 kl. 21:00  

K 18:49:
Det sistnämnda stämmer inte. Rebellerna har ändrat sig och vill gärna ha understöd av utländskt flyg, rapporterar Ekot.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4379788

Wiseman sa...
2 mars 2011 kl. 21:05  

K: Instämmer

Henrik: Au contraire. De utelämnades medvetet. Frankrike har ju mer kvalificerat flyg, men i liten mängd och med en tveksam politisk agenda. Italiens Berlusconi är som bekant gammal kompis till Gadaffi (Bunga-bunga, någon?) och flera italienska företag har starka band till den libyska oljeindustrin. Liksom Italien dras Spanien med riktigt risig ekonomi och det är tveksamt att man är så sugen på en insats. De bägge ländernas Harrier inte alls så dåliga som de brittiska, det måste medges.

Räckvidden är redan med endast fälltankar bättre än F-16 och F-18, med lufttankning ännu bättre. Vapen blir ju en fråga om uppgiften. Är det Air Policing behöver det inte gå så mycket vapen. Är det offensive counter-air och air interdiction kan det gå betydligt mycket mer och då blir det till att köpa. Som tur är handlar det om standardutrustning och inte något som först måste tillverkas i Karlskoga.

Wiseman sa...
2 mars 2011 kl. 21:18  

H: Bo Inge missar att ta upp aspekten att Kina är mycket hårt insyltat i så gott som alla afrikanska stater med naturresurser, men framförallt Libyen, Tchad och Sudan.

Just nu på Aktuellt om kinesiska affärer i Tanzania.


Börjesson: Inte förvånande. Förmodligen finns det grupperingar med olika åsikter. Det är svårt att tro att motståndsrörelsen skulle vara enad under ett ledarskap.

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 22:21  

Såg på Tv4 nyss från Malta att NBG delvis redan är insatta...

...olyckligt att stövla rakt in i terminalen sådär på väntande reportrar.

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 22:40  

Jag känner folk från Libyen. Det påstås allt är en konspiration av USA och deras allierade som ligger till grund för allt som hänt i arabvärlden nu. Bl.a att Al Quaida är köpt av USA och hjälper dem.

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 08:34  

Har verkligen Libyen köpt Rafale fpl av Frankrike?

Malin sa...
3 mars 2011 kl. 08:39  

Carl Bilt och Tomhylsan nämner hela tiden NBG när de är ute och predikar om Sveriges internationella förmåga. Reklamgrejen NBG verkar ha gått hem bland väljarna i Sverige som på fullt allvar tycks tro att den går att använda.

De som med stolthet och iver manar till att knäppa Kadaffi på näsan med NBG tillhör skaran som inte lumpat i Armen. Lyckligt okunniga jämställs NBG med en hel marinkårsdivision.

Verkligheten: NBG kan på sin höjd vakta en flygplats mot vandaler (dvs icke militära förband) och har kritiserats för sin oförmåga att samverka med andra förband. NBG har tom svårigheter att få sina egna ingående kompanier att samverka och bataljonsstaben att fungera i bataljonsform, enligt RRV rapport betr NBG08 och enligt årsredovisningen betr NBG11. NBG har inget militärt substansvärde och om NBG sätts in i Libyen kommer Kadaffi att vinna politiska poäng när han med lätthet kan krossa den inkräktande NBG med ett par Kadaffi trogna mek plutoner.

Nej, jag har svårt att hitta någon användning för NBG eftersom var den än sätts in (inom nämnda radie) så stöter den på fi militära förband, vilket den inte är byggd för.

Malin/Tokyo

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 08:59  

är det någon som vet om det överhuvudtaget har förövats att deployera NBG rent logistiskt. All erfarenhet vid svenska insatser talar för att det ska till mirakel för att lyckas med en strategisk förflyttning av NBG inom angivna tidsramar.

/skeptisk

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 09:35  

NBG kommer aldrig användas i sin helhet. Ingen EU BG har nånsin aktiverats. Punkt.

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 10:15  

Libyen har köpt Mirage F1 (16st) och om jag inte tar fel så är de 2 avhoppande planen av denna typ.
Ett flygförbud är ett ställningstagande, även om Libyens flygvapen består av äldre typer så är de över 200 och det är svårt att hitta skydd i Libyens landskap och få stora vägar, kort sagt flyget är Kaddafis ess och flygförbud tar den ur ekvationen.

Bara inte det blir islamister som tar över eller än värre invasion av Libyen det blir omöjligt att hävda inför stora delen av världen att det inte är frågan om nykolonialism i humanitär skepnad.
/Kalle

Wiseman sa...
3 mars 2011 kl. 10:19  

08.34: Nej, det formella köpet har inte underskrivits än. Det har varit lite friktioner p g a fransk ovilja att sälja med kryssningsroboten Scalp.

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 10:37  

Malin - NBG var aldrig tänkt att fungera som ett riktigt militärt förband, hela BG-konceptet är ett politiskt EU-projekt. Det råkar bara vara så att icke-NATO länder som Sverige tar det hela på mycket stort allvar eftersom det ger intryck av en "nästan-natoförmåga". Men det finns inte tillräcklig politisk vilja för att på allvar bygga upp en europeisk militär expeditionsförmåga vid sidan av nato - inte heller finns det någon anledning att göra så. Samt sist men inte minst: det finns inte pengar för det.

Det enda goda som kan komma ur Sveriges engagemang i NBG är att våra svagheter blir uppenbara och kan rättas till inför ett framtida nato-medlemskap så svenska förband kan ingå i nato:s riktiga expeditionära förmåga. Där finns å andra sidan inte den politiska viljan eller rättare sakt den politiska staken, så nu sitter vi med en militär halvmesyr som kostar pengar.

Engström sa...
3 mars 2011 kl. 10:54  

Har begreppet interna angelägenheter helt försvunnit?

Skall Sverige anfallas om Göteborgkravallerna återupprepas, det sköts ju demonstranter där med.

Eller gäller det bara diktaturer?

ROMMEL sa...
3 mars 2011 kl. 12:55  

Det börjar krypa fram lite sanningar om NBG... Vet skattebetalarna om att FM slösar bort 10% av försvarsanslaget på en oanvändbar trumslagarorkester?
(Ref: http://arbetarbladet.se/torget/debatt/1.2615362-sluta-slosa-pengar-pa-nordic-battlegroup-)

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 13:39  

Arbetarbladet levererar sanningar kring Försvarsmakten.
Hmm jo, det ska granskas hur skattepengarna används.
Men man bör ta i beaktande i vilket medium och med vilken skribent "sanningen" framförs.

Kirsti är ivrig motståndare till allt militärt. Inte enbart NBG.
hon kaniderar förövrigt för Fi.

Malin sa...
3 mars 2011 kl. 14:17  

Så är det nog. Hon kritiserar inte NBGs militära förmåga utan att det generllt sett är slöseri att ha militära förband.

Anonym sa...
3 mars 2011 kl. 21:53  

Angående luftunderstöd till upprorsmännen och ett eventuellt stöd från civila libyer. Det stödet lär vara borta så fort den första "collateral damage" uppstår, då står väst där igen med en arabvärd som bränner flaggor och hyllar AQ. Så nej, låt oss stödja dom med andra medel, frysa diktatorns tillgångar etc.

/Tobbe

Onga1 sa...
8 mars 2011 kl. 18:48  

De svenska politikernas oförmåga (ovilja?) att fatta beslut medför att andra länder (UK i detta fall) får stå för kostnader och personal...

The historic Black Watch regiment is poised to assist with the exodus of thousands of refugees from Libya as the country teeters on civil war.

Prime Minister David Cameron has announced that the elite fighting group, the 3rd Battalion of the Royal Regiment of Scotland, is on hand to offer humanitarian assistance in light of the Libya crisis.

The battalion could only head into Libya if a UN Security Council mandate approved the deployment.

It is more likely that the Black Watch will assist in the growing refugee crisis from bases inside the Egyptian border, military experts predicted last night.

The Black Watch is currently the UK’s Spearhead Lead Element battalion, a high-readiness battlegroup deployed to emergencies around the world. It is expected that the battalion will be travelling with high numbers of logisticians and medics, with engineers in place to put up tents and provide safe drinking water.

Anonym sa...
8 mars 2011 kl. 20:28  

Är det inte rätt läge nu att gynna vapenindustrin genom att sälja vapen till rebellerna. Robot 70 sätter stopp för flyget, Robot 56 gör det betydligt otrevligare att sitta i en stridsvagn. För slutoffensiven säljer vi stridsfordon 90. Inte ens svenska freds kan protestera mot denna godhjärtade idé. Det föreligger en viss risk att att rebellerna förlorar och vi inte får några pengar men med svenska vapen borde den risken vara liten.

Så stöd upproret, sälj vapen!!

/Tjänstemannen

Malin sa...
9 mars 2011 kl. 05:37  

Tjänstemannen,

Bra och vaket talat.

Kina och Ryssland styr FM, Sverige gör det inte. FM fördömmer vapenhandel men ger exklusivt mandat till Ryssland och Kina att sälja så mycket de orkar och tjäna på krig.

Bäst för Sverige är att strunta helt i det korrupta FM tramset och sälja så mycket det går. Mer luftvärn åt folket!

Malin/Tokyo (fd VO/NB19)

Anonym sa...
9 mars 2011 kl. 08:20  

Vill ens upprorsmännen ha hjälp, är de enade eller flera fraktioner, vilka är upprorsmännen jag hör mycket Allah och inget om demokrati, detta är frågor som jag vill ha definitiva svar på.

Vad gäller NBG borde den aldrig existerat de som klagar på JAS och dess kostnader borde klaga på den istället, sen när ställer vi upp och betalar för andras styrkor dessutom en organisation inte en legitim stat?
Om vi ska ha en snabbinsatts styrka så måste den vara under svenskt befäl både politiskt och militärt för övrigt att ha hela Armen och hemvärnet organiserat för mini insatser utomlands är oförsvarbart.
/Kalle

Anonym sa...
11 mars 2011 kl. 11:39  

Det enda rätta vore att göra sig av med NBG. Vad är syftet med att lägga stora summor skattepengar på ett snabbinsats-förband som aldrig används? NBG är ett skämt!

uppgiven sa...
11 mars 2011 kl. 15:16  

Man kan ju fundera lite på hur många C-130J som kunde ha anskaffats istället för att bekosta NBG...

Göran Mellblom sa...
15 mars 2011 kl. 07:31  

Lagersten har nyckeln till Pandoras ask.

EU militärer bär ett stort ansvar på sina axlar. Kan inte USA kompletteras som militär supermakt och vid behov avlösas av EU, så kommer Kina eller någon annan mindre civiliserad stat ta den rollen.

Potentialen att rusta sig till supermakt finns i EU försvarsmakters nuvarande budgetar.

De är alla präglade av Kalla Krigets misstänksamhet, försiktighet och behov av mångfaldig redundans för den händelse att Kriget kom.

Det går att effektivisera 30% i varje försvarsmakt och få ut motsvarande summa i ökad output.

"EU har dubbelt så många innevånare som USA. Men USA lägger dubbelt så mycket på sin försvarsmakt som vi. Samtidigt har vi i EU 90 cent per försvarsbudgetdollar i avbränning för administration och annat emedan USA har 10 cent". (Citat: Ordf för NATO Robertsson).

Varje land har sitt FMV, sitt FMLOG, sin uniform, sitt Högkvarter, sin officersskola osv.

Skall Libyen och liknande nidingsdåd kunna motverkas måste EU militärer ta sig samman, vilket vi inte kan just nu.

Alltså lämnas fältet fritt, och vi skyller på våra politiker, och hoppas på att Sovjet skall återuppstå så vi kan börja fylla ladorna i skogen igen.

Tro tus.n att man inte tycker att vi är värda mer än en fnysning. Vi är ett nödvändigt ONT numera, ingenting att ta på allvar.

Vi måste börja tala om saken med varandra, istället för dessa ständiga bortförklaringar, som bara mörkmännen vinner på.

Men törs vi egentligen tala med varandra bäste Informationsdirektör Lagersten? De flesta vågar inte ens skriva under eget namn. Jag tror därför att du sitter på nyckel till Pandoras ask.

MVH Göran Mellblom

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade