Det har säkerligen inte undgått bloggens mer trogna läsare att inläggsfrekvensen nedgått de senaste månaderna. Det finns flera orsaker därtill, men de främsta är insikten om att svensk försvarspolitik är hopplös och kommer att så förbli.
Bloggen kommer inte att försvinna, men kommer istället att ändra innehåll till de mer alldagliga saker som livet innehåller, inte minst mat. Nedan följer därför ett av många kommande recept på framgång och lycka – en rejäl pasta bolognese.
Ska man lyckas med det där lilla extra i en bolognese så krävs det tid. Det här är ingen rätt för vardagskvällar, men väl för en söndagsmiddag och som dessutom räcker till lunch några dagar framöver.
Ingredienser:
Smör
Olja (raps- eller olivolja)
Ett paket bacon
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit rotselleri
400-500 gr nötfärs
1,5 hg kycklinglever
5 dl god köttbuljong
1 burk hela skalade tomater
1 dl rödvin
Muskotnöt
Lagerblad
Oregano
Pasta
Grönsallad
Förberedelser:
"Rätt plats, rätt tid och rätt utrustning" är ett militärt axiom. För att lyckas med detta, inte minst i köket, är förberedelser A och O. I köket handlar detta om att ha förberett sina ingredienser så att man kan ligga steget före i tillagningen.
Om kycklinglevern är fryst, ta fram den och låt den halvtina först. Finhacka den sedan (betydligt enklare när den fortfarande är ordentligt kall). Tärna baconet. Finhacka grönsakerna till aptitlig storlek för en bolognese. Om du inte har egen köttbuljong utan gör den på tärning eller fond så se till att ha den förberedd redan nu (varm buljong är också bättre eftersom den annars kyler ner de övriga ingredienserna). Se till att ställa fram även övriga ingredienser.
Tillagning:
Använd en gjutjärnsgryta eller ordentlig tjockbottnad stekpanna så att värmen kan sprida sig ordentligt. Hetta upp en bit smör och olja i grytan/pannan och tillsätt baconet och bryn det väl. Tillsätt därefter löken, vitlöken, moroten och sellerin. Låta fräsa 5-10 minuter beroende på hur väl du finhackat. Rör om då och då så allt får värme.
Höj värmen och tillsätt mer smör. Lägg i köttfärsen i den heta grytan/pannan och finfördela den. Se till att röra och finfördela ordentligt. När köttfärsen brynts så tillsätts den finhackade kycklinglevern under omrörning. Rör sedan till kycklinglevern fått färg.
Snart dags för kycklinglevern
Nu är det dags för de övriga ingredienserna. Tillsätt vinet, buljongen, tomaterna. Riv några drag på muskotnöten över grytan och tillsätt lagerbladet. En tesked oregano brukar heller aldrig vara fel. Låt nu såsen få ett uppkok, rör runt och gör en första provsmakning. Tillsätt salt och peppar efter smak. Nu ska såsen sjuda under lock minst tre timmar, gärna fem. Se till att värmen hålls lagom låg så att det sjuder och inte mer än så. Har man ett lock till grytan/pannan som inte sluter riktigt tätt kommer man att tappa vätska. Se då till att tillsätta mer buljong så att det inte kokar torrt.
Nu har man några timmar till som man kan ägna till annat medan såsen fulländas, t ex att göra en ny snygg dekoration på köksfönstret med post-it lappar, eller läsa något av Alex Schulman. När du börjar bli nöjd med såsen i smak och konsistens är det dags att koka pastan. Servera sedan med en härlig nyriven parmesan och en trevlig grönsallad. Ett gott hembakat surdegsbröd är inte heller ett så tokigt tillbehör. Lämplig dryck är naturligtvis ett gott italienskt rödvin, gärna ett lite mjukare.
En sak till. Ketchup är inte tillåtet till den här bolognesen. Glöm nu inte att fotografera maten och dela på Instagram.
Instragram nästa?
Ni som tror det här är lätt – vänta tills jag förklarat!
2 timmar sedan
21 kommentarer:
April, april - hann läsa några rader och bli riktigt oroad innan jag mindes vilket datumet är. :-)
April, april men den gick vi inte på... ;-)
@Wiseman
Den nuvarande situationen är resultatet av en mycket lyckad och genomförd kampanj av regeringen och alliansen att eliminera debatt och kritisk granskning. Mycket av de taktiska elementen har direkt tagits från Goebbels och Karl Rove och kan sammanfattas som följer:
- Genom att hålla tyst, inte vara aktiv och därmed skapa öppningar för kritisk granskning eller debatt så vaggas populasen in i sömn...
- Genom att man aktivt använder direkta lögner i stor omfattning så blir lögnen i sig ett normaltillstånd - populasen blir inte upprörd längre när man helt klart blåljuger folk rakt upp i synen.
- Genom att konstant upprepa en lögn så blir lögnen sanning...
- Ge löften enligt det som folk vill höra, när ni väl fått makten så gör ni som ni vill ändå...
- Valmannakåren är inte folket - det är de som ger partibidrag... Alla andra är särintressen... Även landets säkerhet och befolkningens möjligheter att klara de framtida storskaliga kriser som kan komma att slå ut civilisationen som vi nu känner den totalt...
Sten-Erik Björling
Wiseman!
Matlagning är nog väl så kontroversiellt ämne som (försvars)politik eftersom alla har olika uppfattning om hur mat skall smaka - oftast grundat på recept som användes i skolbespisningen, i bästa fall på mammas eller mormors recept. Själv håller jag gärna med dig om ditt recept på bolognese men lagar oftast en lite förenklad version och är nöjd med den.
Du får en eloge för att du påpekar att ketchup inte hör samman med pasta bolognese (eller med pastarätter över huvud taget). Till min fasa läser jag i tidningarnas spalter om kommande veckas skolmat att ketchup alltid ledsagar pastarätter. Tala om förflackning!
För att citera ett årligt återkommande uttryck - Äntligen....!
Ni anar inte hur mycket jag väntat på detta, skickar även med mitt eget favoritrecept på Bolognese, detta recept ger mig/oss (moderater) mer tid över till att förbättra försvaret... http://knorr.se/#/produkter/mixer/327
Mvh
K Enström
Föadm
på begäran av
A Borg
Fömin
Ps kan innehålla 100% sanning, men det är själklart (ej felstavat) 100% slump i sådana fall. Kan även innehålla ironi, sarkasm men bara i rätt mängd så att inlägget blir förbättrat.
Efter att ha läst dagens Aftonbladets redovisning om partiledarnas förtroende bland väljarna förstår jag din nya inrikting Wiseman.
Vi kan inte förvänta oss en ny försvarspolitik när det gäller Reinfeldt, hans förtroende bland väljarna och i synnerhet sina egna är så starkt trots att partiets paradgren försvaret numera för svenskt vidkommande, är lika starkt som backhoppning. Själv kaputilerar jag.. slutar ta in omvärldens förändringar genom att sätta på mig hörselskydden, solglasögonen och avsmakar ditt intressanta pastarecept och röstar på M i nästa val med löften om nya skattesänkninar finasierade av försvarsmakten för tredje valet i rad.
April April- hoppas jag?!
Illa valt tillfälle att ominrikta ditt bloggande, nu när moderaterna just har bestämt sig för att göra en nysatsning på försvaret. Vid mötet med partiledningen strax före påskhelgen bestämde man att nu får det vara slut på nedmonteringar och att ÖB - som ett första steg - skall få sina tre miljarder. Som Reinfeldt uttryckte saken; "Nu skall ryssarna få se på upprustning".
Dessutom är det lite smaklöst att prata om mat när vi knappt har brännvin.
April, april ;-)
@Wiseman:
Jag förstår inte. Är du ironisk och påpekar att Sverige kommer att bli en bananrepublik? Vill du bara poängtera att allt är meningslöst och att du lika gärna kunde skriva om mat som om försvaret? Har du för mycket tyngd på dina axlar? Jag kan inte tänka mig att du helt plötsligt fått för dig att lyxmat är viktigare än rikets försvar. Ska man tolka din uppgivenhet som att vi är på väg mot en snar kris i samhället och gå och sälja sina aktier nu? Jag gör faktiskt det.
Roger Klang
April April din.....
Detta måste bara vara ett skämt, eller hur WW?
@Wiseman
Bra aprilskämt! Som alla lyckade sådana innehåller de ett korn av sanning - Sveriges försvarspolitik är hopplös....
Haha april april...
De flesta förstod nog att det var ett aprilskämt, om än ett rätt uselt sådant. Det mesta på området försvars- och säkerhetspolitik går tyvärr inte att skämta om för det hamnar för nära verkligheten. Det var bättre förra året när man kunde spekulera i ny försvarsminister.
För den som vill prova så är det faktiskt en riktigt god bolognese…
Hur många är det som förmår se parallellen mellan folks uppfattning om hur mat skall vara och hur politik skall vara? Hur grundar vi våra uppfattningar? Mamma, skola, kompisars tycken....och varför är det så många som insisterar på ketchup till pasta?
Mycket raffinerat, Wiseman!
Jag blev lurad! Du drog en Tanja Bergkvist.
Roger
Behöver vi verkligen mat – här? – nu?
Är det sannolikt att vi kommer att det kommer att uppstå ett behov av mat inom överskådlig tid här?
Jag tror jag ska riva mitt kök här hemma och skaffa ett mobilt kök istället som jag kan sätta upp var som helst – där det behövs.
Då kan jag ju resa runt i världen och hjälpa andra med matlagning – så kanske de kommer och hjälper mig när det uppstår ett behov av mat här hemma.
Roger Klang:
:-)
Gustav:
Man kan ju alltid köpa tjänsten. Varför inte från så välrenommerade och erfarna aktörer som McDonald's och Subway? Vad är det som gör att du själv ska behöva laga mat? Det är ju högst en gång per tio år du verkligen sitter i den situationen.
(Försvarsmakten och beredskap ur ett OPS-perspektiv)
Ja och nu är det dags att vi sätter stopp för detta med att utveckla egna svenska specialiteter
Vi ska givetvis inte laga mat själva utan i första hand i internationell samverkan
Och går inte det så ska vi köpa helfabrikat från hyllan, t ex färdiglagade malda kötträtter
Det absolut sämsta alternativet är hemlagad svens husmanskost...ö
En god idé är att klicka i några matskedar tomatpurè på slutet när köttfärsen steks. En god idé är även att prova att krydda med spiskummin. Passar faktiskt alldeles förträffligt utmärkt. Och snåla för all del inte vid valet av tomatkonserv, räckvidden är mycket kort om billigaste valen erhålls. Kvalitet kostar. Faktum är att de bästa solmogna italienska tomatburkarna har en kvalitet som inte står Aster långt ifrån.
Skicka en kommentar