Dags för ompositionering?

Den kristna tidningen Inblick är den första svenska tidningen att få kommentarer från flera av landets försvars- och utrikespolitiker om den mycket stora ryska beredskapsövningen som genomfördes härom veckan och som vänder upp och ner på mycket av det som uttrycks som grundförutsättningar i dagens svenska försvarspolitik. Först ut att rapportera om Inblicks reportage var Lars Wilderäng (bloggen Cornucopia) och han konstaterar att den försvarspolitiska definitionen på #lågnivå verkar vara "allt under Sovjets nivå".

Den som följt med i försvarspolitiken under senare år känner säkerligen igen regeringens och moderaternas retorik där man hela tiden hänvisar till en låg nivå och att moderata försvarspolitiker på frågan hur man ska ställa sig till den massiva ryska upprustningen, ständigt återkommer till att det är en ökning från låg nivå. Syftet med uttalandet är otvivelaktigt att lyssnaren/läsaren ska få intrycket av att det fortfarande handlar om låg nivåer. (Se gärna intervju i denna länk). Som många gånger påpekats så befinner sig de ryska väpnade styrkorna defintivt inte på någon låg nivå.

Det blir därför än mer intressant att läsa Inblicks artikel där man helt plötsligt definierar låg nivå rakt ut, vilket man inte gjort tidigare. Hans Wallmark, moderat ledamot av Utrikesutskottet, har varit en av de flitigaste debattörerna och debattartikelförfattarna när det gäller moderat försvars- och säkerhetspolitik. I Intervjun med en kristen tidning har möjligtvis fått Wallmark att tänka över sina tidigare uttalanden då han nu yttrar sig så här:

"Ledamoten Hans Wallmark (M) konstaterar att försvarsberedningen ägnar ett eget kapitel åt utvecklingen i Ryssland.
– Som vi skriver kan otvivelaktigt ett nytt mönster iakttas. De tidigare nivåer vi hänvisar till är det tidiga 1990-talet. Då var det berättigat att tala om "låg nivå". Därifrån har onekligen en hel del skett rent militärt. Men det är långt från kalla krigets-dagar, menar Hans Wallmark."

Det är ju en i högsta grad nykter slutsats kring läget och något man kan känna igen från Försvarsberedningens rapport. Uttalandet föder dock två nya frågor:

– Varför uttalar sig i så fall Försvarsberedningens ordförande så som hon gör i intervjun i Almedalen när det inte har något alls med ämnet att göra?

– Varför ska man i svensk försvars- och säkerhetspolitik ständigt referera till rysk militär förmåga på Sovjettiden och 90-talet i stället för läget idag och kommande år, när det motsatta gäller för svensk förmåga?

Ett ytterligare åskådliggörande av den sista frågan. Svensk försvarspolitiken fick en delvis ny inriktning 2009 (återkommer till detta i ett kommand inlägg). Rysk försvarspolitik fick en ny inriktning redan vid millennieskiftet. Båda har ungefär samma slutdatum (2019 vs 2020) med skillnaden att det ryska målet endast är ett uttalat etappmål. I Sverige framhålls den svenska försvarsreformen av Regeringen som ett säkert uppfyllande, trots att alla vet att finansieringen av den beslutade insatsorganisationen är sammanlagt runt 75 mdr kr kort. Om den ryska försvarsreformen, som är finansierad så länge energipriserna inte kollapsar på världsmarknaden, uttrycker sig den svenska Regeringen och Moderaterna att den är högst osäker till följd av utvecklingen på energimarknaden, den ryska demografin, sociala förhållanden etc.

Slutligen kan man också fundera över hur långt ifrån "kalla krigets-dagar" den ryska förmågan är och när den är för nära? Vad har vi tidigare anpassat vår försvarspolitik efter? Det kommer i ett senare inlägg.


Kvällsposten har en i mina ögon mycket duktig ledarskribent i form av Amanda Wollstad. Hon har skrivit flera skarpa artiklar tidigare om situationen i svensk försvars- och säkerhetspolitik och dagens är inte sämre. I dagens artikel lyfter hon just den totala tystnaden från försvarsminister Karin Enström och Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren. I artikeln uppmärksammar också Wollstad "dimridåerna" kring #lågnivå och sällar sig därmed till andra ledarredaktioner i landet. I de egna moderat leden är det däremot inte helt tyst. I Eskilstuna-Kuriren närmast sågar den moderata riksdagskandidaten Maria von Beetzen från Strängnäs det egna partiets försvarspolitik och talar istället om att det svenska försvaret måste höja sig från den låga nivå som det nu håller och att ett första steg måste bli att höja försvarsbudgeten till samma nivå som våra grannländer, nämligen 1,5 % av BNP. Uppenbarligen finns det i alla fall en kandidat för moderata försvarsvänliga väljare i Sörmland att välja på för dem som vill undvika att byta parti. Låt bara hoppas att von Beetzen slipper bli ett offer för "Knapptryckarkompaniet" likt Anton Abele och andra moderater.


Det ska bli intressant att se om fler än Urban Ahlin och Hans Wallmark nu ska börja positionera om sig i försvarsfrågorna. Såväl Karin Enström som Cecilia Widegren kanske ägnar semestern åt att i lugn och ro fundera över situationen?

8 kommentarer:

Anonym sa...
26 juli 2013 kl. 17:20  

Ompositionering?

Ibland kanske det är bäst att låta tystnaden tala!
Nu är det dags igen!
En sensation vad avser rekryteringen till det nya försvaret.
Jag har inte hittat några politiska beslut i detta ärende, men tydligen har FM fått sådana indikationer att man kan gå ut med detta offentligt.
På dagens FM-hemsida under rubriken, söka jobb.

” Södra skånska regementet, P7, är ett pansarregemente som håller i grundläggande militär utbildning (GMU) för rekryter, en bataljon anställd på heltid, en bataljon anställd på deltid och fyra bataljoner i hemvärnet ”

72. mekaniserade bataljonen är alltså en bataljon som skall ha deltidsanställda soldater!
Vad säger facket? Skulle vilja veta vilka avtal och annat som gäller?


För det är väl sant?
Man kan väl inte ljuga i en jobbannons?
Hur skulle trovärdigheten se ut om vi inte ens kan tala sanning till de arbetssökande?
Till alla ni som tänker söka vill jag bara säga att ni skall begära att få avtalet om deltidsanställning i skrift och undertecknat innan ni gör något annat
.
Jag tror ni är grundlurade! Jag tror inte det finns någon deltidsanställd bataljon!
Har jag fel är det en sensation som kommer att få följder för hela IO14 konceptet.

Trippelsuck!

Teaterdirektören.

P.S. Lite avvikande från ämnet. Hoppas underdånigast på förlåtelse!


Wiseman sa...
26 juli 2013 kl. 17:52  

Teaterdirektören,

Ursäktas på ett villkor. Att du anmäler dig på Twitter.

Resenären sa...
26 juli 2013 kl. 18:54  

@Teaterdirektören

Lagersten är då väldigt tydlig med att sanningen är av underordnad betydelse vid rekryteringen.

http://m.sverigesradio.se/artikel/5588867?programId=1637

Magnus Redin sa...
26 juli 2013 kl. 21:41  

Ryssland "Här och nu"...

Corse sa...
26 juli 2013 kl. 23:11  

@ Resenären
Ja verkligen, dom är ingen informationsavdelning länge, utan har övergått till propaganda, snuddade nära psyops...

Falstaffakir sa...
27 juli 2013 kl. 09:59  

Att finansministern, med sina ideologiska rötter i nyliberalismen, skulle öka försvarsanslagen med närmare 9 miljarder årligen finner jag helt orealistiskt. I Borgs värld är handeln allenarådande och maktpolitiska medel i form av militära muskler något som hör historien till. Problemet är naturligtvis att grannstaten inte delar denna världssyn, saknar demokratisk värdgrund och dessutom bekänner sig till en helt annan skola.

Unknown sa...
27 juli 2013 kl. 12:45  

Om denna ekande tystnad från ansvarigt håll:
Hade nog soldat "Rasken", med Sven Wolters stämma uttryckt sig så här:
" DETTA är ICKE acceptabelt, för höge djävulen!"

zeta sa...
27 juli 2013 kl. 17:25  

Det krävs ett klargörande här tycker jag.
Att ”bara” ösa pengar på försvaret är att ösa pengar på den beslutade insatsorganisationen(IO14) även kallad ”en veckas försvaret”. Den beslutade insatsorganisationen har ett starkt fokus mot internationella insatser och är mycket svag när det gäller det försvaret av det egna landet. Bara mer pengar ger alltså större och mer internationella insatser men bara lite starkare försvar av det egna landet.

Är man däremot orolig för den Ryska utvecklingen och vill har ett starkare försvar av landet, så är det en ny insatsorganisation (IO NY), man vill ha. Med fokus på det nationella försvaret, där de internationella insatserna kommer i andra hand.
Jag vill se en förändring av försvaret, men vill inte slösa mer pengar på IO14.
Då gäller:

Ny insatsorganisation + mer pengar = Bäst

Ny insatsorganisation = Bra

Som nu(IO14) = Dåligt

Som nu(IO14) + mer pengar = Mycket dåligt
/Zeta

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade