- 4 mdr???

En förhållandevis stor del av dagens Rapport i SVT 1 19.30 ägnades åt finansministerns utspel om minskad försvarsbudget med 4 mdr kr årligen. Även i detta inslag gjorde Bo Pellnäs bra ifrån sig, liksom ÖB. Det känns också skönt att försvarsministern ställer sig frågande till finansministerns idéer. Det återstår bara att se hur lång tid detta håller.

Vad skulle en reduktion med 4 mdr kr årligen innebära? Tja, alla förmågor så som pansarstrid, undervattensstrid, luftvärn etc redan är reducerade till absolut minimum innebär det att man måste stryka förmågor - och det är i princip omöjligt att ta igen på kort sikt.

Ett exempel:
Flygvapnets lätta attack (SK 60B/C) lades ner i mitten på 90-talet. LA hade bl a som uppgift att ge flygunderstöd till armén. Ca 2004 "upptäcktes" att Armén ej kunde räkna på flygunderstöd från Flygvapnet och med ett flygvapen kapabelt att leverera direkt flygunderstöd (Close Air Support på utrikiska) fanns det möjlighet för Flygvapnet att delta internationellt och därmed skulle Sverige kunna placera fler flaggor på kartan. Ca 10 år förflöt från stopp till start och ingen mindes något av arvet. Att det överhuvudtaget existerat flygunderstöd tidigare kom som en chock för många. Ändå genomförde F 22 direkt flygunderstöd redan i Kongo i början av 60-talet.

Summan av kardemumman. Det går inte att stryka förmågor i Försvarsmakten. De är ovärderliga. Vi är idag på den låga nivån att vi knappt klarar av den egna reproduktionen av personal och kompetenser. Låt oss inte göra om samma misstag som gjordes för 80 år sedan och sedan upptäcka 15 år senare att vi står nakna i snålblåsten. 1939 blev nationen tagen med byxorna nere och försökte desperat skrapa ihop och köpa sig till den försvarsförmåga som behövdes. 5 år efter slutet på VK 2 hade den eftersträvade organisationen intagits. Skillnaden mellan då och idag? Betydligt fler tillverkare i världen och mindre komplicerad tillverkning av krigsmateriel samt längre tidsförlopp.

Hittills tycker jag att Anders Borg framstått som en mycket kompetent finansminister. Jag hoppas att detta inte ska ge mig skäl att omvärdera detta.

Personligen har jag alltid undrat varför man inte kan tilldela Försvarsmakten en budget på X antal miljarder kr, ställa ett antal uppgifter och sedan låta ÖB och försvarsledningen besluta över nödvändiga förband och deras lokalisering. Detta borde ge mer långsiktighet och effekt än den detaljstyrning som framförallt socialdemokratiska regeringar utövat.

Liknelsen med brand och brandförsäkring känns nära, men den har använts så ofta att jag inte ids dra den igen.

1 kommentarer:

Anonym sa...
26 juli 2007 18:49  

Bra sagt min herre!
Anställd

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade