När fan blir gammal...

... blir han religiös, lyder ordstävet.

Dagens Brännpunkt domineras av Åsa Lindestam, s-ledamot av försvarsutskottet, som kritiserar den borgerliga försvarspolitiken och finansministers hotade osthyvel på - 4 mdr kr.

Lindestam skriver bl a:

Om det gällt ett mindre viktigt område än försvaret hade spretigheten i
alliansens politik gjort att man kunnat skratta åt eländet. Men försvars- och
säkerhetspolitik är inte vilket politikområde som helst.


Herregud, tänker jag. Vad är det i så fall sossarna sysslat de senaste försvarsbesluten när man plockat in v och mp för att säkra majoriteten? Då kan man verkligen börja fundera över den sista meningen i citatet. Hade sossarna istället för att leka tebjudning med skrik och skränpartierna och gjort upp med moderaterna, hade vi kunnat ha en långsiktig försvarspolitik och kanske ett försvar värt namnet idag.

Vidare:

I den ominriktning som skett av försvarsmakten har deltagandet i internationella
insatser betonats. Vid dessa insatser är behovet av annan materiel stort och
delvis ett annat än det som gällde i det tidigare insatsförsvaret. För att kunna
delta i internationella insatser måste arméns stridsfordon 90 splitterskyddas.
Om inte det sker utsätter vi personalen för stora risker. Uniformen m90 fungerar
kanske väl i svampskogarna i Hälsingland men betydligt sämre i ökenlandskap,
både vad gäller funktion och färg.

Ny materiel behövs. Mycket av den skulle ha köpts in redan under socialdemokratisk tid, men då socialdemokratiska finansministrar också har gillat att använda försvarsbudgeten som reserv att täta hål i det läckande statsbudgetskeppet, har inköpen fått skjutas på framtiden. Och så lär det väl tyvärr bli nu också, om inte finansministern ändrar uppfattning. Politiker som tar reson innan skadan redan är gjord är ju tyvärr lika sällsynta som svenska journalister i ett krigsområde.

I DN står idag också att läsa att flera borgerliga försvarspolitiker önskar att avskaffa värnplikten eller lägga den på is tills behov uppstår.

Resultatet kommer då att bli att de soldater vi får in i Försvaret är den typ som vi inte är speciellt intresserade av - människor utan högre utbildning. Soldatyrket och soldaterna kommer att bli mer lika sina amerikanska motsvarigheter och det är INGENTING att sträva efter.

För att överhuvudtaget kunna locka unga människor krävs det att Försvarsmakten då kan locka med en rimlig lön och goda förmåner. Vad kommer det att göra med försvarsbudgeten?

Det fina i värnpliktssystemet har alltid varit att soldater som återinkallas i tjänst har en mycket större livserfarenhet än de som gör grundutbildning, samt en massa övriga kompetenser (rörmokare, ingenjör etc) än att bara just vara soldat och en befattningskod. Det är nyckeln till varför svenska förband varit så framgångsrika i internationell tjänst. Det kommer att raseras om värnplikten slopas liksom den sista biten av Försvarets folkliga förankring.

Slutligen, vilket borde vara uppenbart för alla som kan något om historia. Att återinföra värnplikt vid beredskapshöjning, kriser och slutligen krig är inte populärt hos de tilltänkta värnpliktiga. Det kommer att bli ytterst svårt att motivera de unga männen och kvinnorna att intställa sig för grundutbildning.

Behåll värnplikten!

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade