Det osar martyr

Redan när nyheten kom om de kidnappade sydkoreanska missionärerna i Afghanistan tyckte jag att det osade martyr. Nu när vi har fått lite mer kött på benen om händelsen, visar det sig ju också att sydkoreanerna går under benämningen "Kamikaze-missionärerna". Normalt sett skulle jag bara tycka att de var otroligt korkade som beger sig till ett av världens osäkraste och mest militant muslimska länder för att "missionera", men det är väl det bästa och enklaste sättet att bli martyr.

Dock får missionärernas handlingar andra för resten av världen negativa följder. Fundamentalistiska muslimer blir mer och mer övertygade om och får vatten på sin kvarn i att "väst" och kristendomen bedriver ett korståg mot islam. Arbetet att demokratisera och återuppbygga framförallt Afghanistan, men även Irak försvåras därmed. Vad som även bidrar är de landsmän till de kidnappade som kräver sitt lands återtåg från operationsområdet. Sydkorea bidrar med ingenjörssoldater och sjukvårdare i Afghanistan. Jämför även med Spaniens reaktion efter bomberna där.

Det går inte att dra sig ur Afghanistan i det här läget. De som kräver ett militärt uttåg ur Afghanistan måste vara otroligt naiva. Alternativet till en fortsatt militär närvaro i Afghanistan ÄR kvinnoförtryck, förföljelser, avsaknad av skolor etc. Läs gärna "Aldrig mer talibaner" på SvD.

Tur i oturen för sydkoreanerna är att talibanerna visar lika mycket handlingskraft och beslutsförmåga som vår egen regering gör i försvarsfrågan (SvD).


Övrigt i försvarsfrågan:

SvD Ledare, Brännpunkt 1, Brännpunkt 2 (Pellnäs)
DN "Försvarsbeslut dröjer" (Leijonborg)
Aftonbladet Ledare "Ubåtar eller flygplan?"

2 kommentarer:

Anonym sa...
27 juli 2007 20:45  

Det var kanske naivt av dessa kristna koreaner att resa till Afganistan, men det är det också för övriga som åker dit och hjälper till på olika sätt. Och det räcker ju tydligen med att vara utlänning för att vara ett hot mot dessa fundamentalister, så att åka dit som utlänning är ju naivt i sig. Det vatten på kvarnen jag hoppas sätter igång nu är att talibanernas rätta ansikten avslöjas för fler tidigare sympatisörer.

Wiseman sa...
27 juli 2007 21:01  

Ja, det är bara att hoppas.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade