Det senaste i serien Putin - Historiemagistern

Historierevisionisten är väl snarare det rätta epitetet. Jag missade tidigare denna artikel i SvD tidigare idag, men efter att nyss ha läst den måste jag säga att jag är rätt chockad. Det tål att sägas igen, skillnaderna mellan Hitlers Tyskland på 30-talet och Putins Ryssland är färre än likheterna.

Putin låter nu tydligen skriva om (eller kanske skriva bort) stora delar av den moderna ryska historien. Det som försvinner ut är Stalins utrensningar, gulagerna, Katynskogen eller efterräkningarna för ryssar som hamnat i tyska fångläger eller bara bakom de tyska linjerna när de allierade vunnit kriget. Enligt Putin är det mycket viktigt att Rysslands ungdomar "känner stolthet över sitt land och dess historia". Det förstår ju var och en att sådana skamfläckar i historien inte räknas på precis samma sätt som en pilsnerboll på första hålet inte gör det.

I Sverige förstår väl var och en att Putins Ryssland inte på något sätt kan utgöra, utgör eller någonsin kommer att utgöra ett hot mot Sverige. Det ska bli mycket intressant att se hur det motiveras att Putin måste vara kvar vid makten, när det egentligen snart är hans tur att lämna ämbetet.

Apropå historieskrivning...

I kommentarerna till inlägget "Nazi-tyskland fick även svenska flottans hjälp" i Birger Schlaugs blogg skriver Schlaug följande "Jag är inte lika övertygad som dig om att det inte inom officerskåren, liksom inom det svenska samhället i stort, fanns en hel del sympatier för nazityskland." som svar till signaturen Arthur. Jag skrev som kommentar att det naturligtvis finns anledning att skämmas för detta och därmed anledning att även minnas detta. Men, det är precis lika viktigt att minnas att det fanns de svenskar som hyste sympatier för Stalin och Sovjetunionen. Detta glöms, eller göms, ofta i den svenska historieskrivningen.

(Antingen var detta lite för magstarkt för Schlaug eller också blev det på något sätt hicka i cyberrymden eftersom han valt att inte publicera min kommentar, medan andra senare kommentarer publicerats. Egentligen hade jag bara tänkt länka till det jag skrev där, men det finns ju som sagt inte. Jag hoppas att jag får anledning att ändra detta sista stycke.)

Edit 070802 1130
Nu har vi rett ut det där och vi hoppas både Birger och jag på hicka i cyberrymden.

2 kommentarer:

Birger Schlaug sa...
2 augusti 2007 11:25  

Du skriver att jag valt att inte publicera din kommentar. Jag plockar inte bort kommentarer. Det kanske hänt något på vägen, så välkommen tillbaka! Tycker inte din kommentar var särskilt magstark...

Wiseman sa...
2 augusti 2007 11:31  

Bra, då är jag nöjd! Stryker texten i mitt inlägg.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade