Skönheten i att snooza

Gamle freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell förklarar idag på Brännpunkt på ett lysande sätt varför det nu måste ske en helomvändning i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken och även de bakomliggande faktorerna varför Sverige alltid ligger i efterläge till övriga världens försvars- och säkerhetspolitik. Det svårt att skriva en mer välformulerad artikel i ämnet.

En tänkvärd frågeställning i artikeln:

"Han (försvarsminister Tolgfors SvD 17/8) framhåller att Ryssland visserligen vill kunna projiciera makt men att konflikterna i Tjetjenien och Georgien visat att det är den södra flanken som Ryssland tillmäter stor betydelse och att vårt närområde ser helt annorlunda ut.

En given fråga är för vem Baltikum och Östersjöområdet ser annorlunda ut: för det svenska försvarsdepartementet, eller för det ryska? Och vems uppfattning i denna fråga är det som bör ligga till grund för en analys av framtida hot?"

Jag tvivlar inte på att det kommer att komma en reaktion från försvarsberedningen rätt snart.

Även Ove Bring har en tänktvärd artikel på Brännpunkt.

ledarsidan gläds Claes Arvidsson åt att Jan Björklund för tillfället bestämt sig att sluta snooza den försvars- och säkerhetspolitiska väckarklockan. Som det står i artikeln lär han dock få vissa problem att få med sig resten av regeringen som glatt vill fortsätta snoozandet. Finns det något bättre än att bara få snooza när man vet att man egentligen börde göra något annat, viktigare?

Om nu Björklund är rakryggad nog att stå fast vid sin nyss intagna linje att vi nu måste göra ett omtag i försvarspolitiken (efter Rysslands agerande i Kaukasus) - håller jag det för troligt att fp kan dra till sig en hel del f d moderata väljare istället för att dessa nu går till SD, som verkar vara fallet i Blekinge. För dem som värnar Försvaret finns det inte många partier att välja på för tillfället. Det vore trevligt med fler.

3 kommentarer:

Anonym sa...
22 augusti 2008 10:56  

När kommer Tolgfors att avgå?

Alternativ 1 Före jul

Alternativ 2 Efter Försvars-beslutet våren 2009

Alternativ 3 Sommaren 2009 i god tid före nästa Riksdagsval

MVH
LB

Anonym sa...
22 augusti 2008 16:18  

Alterntiv 4. Inte alls.
Han har inget att förlora. Han har ingen karriär att bry sig om, endast att lyda sin härskare Reinfeldt

Däremot extremt intressant att det är så tyst i den säkerhetspolitiska debatten!? Okej att ingen sa något när de la ner försvaret. Men nu börjar det ju faktiskt bli svettigt.

Forsno sa...
22 augusti 2008 19:07  

Jag håller med halldin. Det finns inga tecken på att regeringen tänker omvärdera försvarspolitiken annat är Björklunds markering och den är en testballong. Att han prövar vattnet betyder inte att han tar strid med hela Nya Moderaterna.

Tystnaden lär inte brytas av någon försvarspolitiker. De är alla är medskyldiga till försvarsberedningen och hoppas därför att hela befolkningen ska drabbas av kollektiv minnesförlust.

För att citera Basil Fawlty:

"Don't mention the war!"

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade