På defensiven igen

Mil.se har de senaste åren reducerats till att fungera Högkvarterets kanal för officiella dementier. Förbluffande många av artiklarna som hamnar på mil.se är av den defensiva sorten, där Försvarsmakten tvingas "försvara" sig olika nyhetsskildringar i media. Nu senast har det rört sig om Värnpliktsrådet senaste utspel och debatten om Försvarets insatsberedskap.

Om man tillåter sig en liten utvikning här runt de fakta som presenteras, så är de precis som jag skrev i Tolgfors visionerar... rätt häpnadsväckande om man jämför dem historiskt. Dagens högsta form av beredskap R30 (ska kunna påbörja lösandet av uppgifter/"insatser" inom 30 dagar) är inte ens i närheten av vad hela Försvarsmakten på över 400 000 man hade för 10-15 år sedan. Inte ens den ännu högre beredskapen, R10, som Försvarsmakten idag inte har råd att betala, kommer i närheten av den beredskapen. Jag tror t o m att de gamla landskapregementena på 1800-talet med indelta soldater i soldattorp kunde mobilisera och möta fienden snabbare än R30. Majoriteten av Försvarsmaktens förband har idag en beredskap (R3 = 3 år för att bli insatsberedda) som får 1600-talets svenska armé att framstå som ett snabbinsatsförband. Hade Karl XI tillämpat R3 hade Skåne fortfarande varit danskt idag och Karl XII hade fått inrikta sig på att möta ryssen i Värmland istället för i Narva. På vilket sätt skulle Försvarsmakten idag ha ett insatsförsvar? Man kommer ju ohjälpligt att vara för sen till alla insatser, oavsett om de ska ske i Sverige eller ute i världen.
(VLT:s ledare idag om Försvaret är bra).

Åter till mil.se. Prova själva att läsa igenom Försvarsmaktens förstasida. Är den överskådlig? Är det lätt att hitta? Hur många av artiklarna är egentligen defensiva och rör sådant som uppfattas som negativt för Försvarsmakten? Därmed definitivt inte sagt att man inte ska publicera sådant, men var är mångfalden av reportage av aktuell verksamhet? Om personalen får läsa om den verksamhet som pågår med god uppföljning tenderar man också att bli mer positivt inställd. Försvarsmakten informationsavdelning verkar ha missat denna fundamentala aspekt.

I samma veva som Pridefestivalen skadades en svensk officer (svårt enligt de första rapporterna i media). Gick man in på mil.se möttes man av en stor "förstanyhet" om Försvarsmaktens deltagande i Pridefestivalen. Efter lite letande gick det att hitta en notis i högerspalten om en skadad svensk officer, som innehöll mindre information än vad tidningarna presenterade. (Nu blir man säkert utpekad som homofob också...) Här är ju faktiskt ett exempel där man måste prioritera vad personalen och framförallt de anhöriga är mest intresserade av att hitta på mil.se. Kunde man kanske tänkt sig att flytta ner Pride ett snäpp?

Ovanstående kanske är att förvänta sig för mycket, med tanke på att majoriteten av Försvarsmaktens "informatörer" som det nu så fint heter verkar sakna kunskaper om de mest fundamentala militära termer och förståelse för verksamheten:

"Foxtrot Sierra, kom in..." Har Foxtrot Sierra knackat på dörren, eller vad är det frågan om?

Det kanske roligaste exemplet hittar man tyvärr inte på webben längre eftersom någon tydligen tyckte det var så pinsamt att det beordrades bort. Här diskuteras i alla fall artikeln. Tyvärr verkar det inte gå att hitta någon cachad sida på google. Det skulle vara kul att veta om man fick höra något om det när man befann sig i Las Vegas.

Det lär ju inte bli bättre nu när de enskilda förbandens hemsidor ska läggas ner och istället centraliseras.

10 kommentarer:

Anonym sa...
20 augusti 2008 10:43  

Att de enskilda regementenas hemsidor försvinner tycker jag är riktigt synd. Sedan min värnplikt har jag ofta gått in på LedR:s (dåvarande S1:s) hemsida och läst om verksamheten. Jag undrar vilket utrymme förstanyheten om reglementets dag skulle få på www.mil.se.

Och ja, LedR borde rimligtvis stå för Ledningsreglementet, LedReg hade varit ett mer korrekt namn. :)

Wiseman sa...
20 augusti 2008 11:04  

jag har inte stött på någon hittills inom organisationen som välkomnar detta, precis som det var med den nya logotypen.

Säkerligen kommer det någon som berättar för oss på mil.se hur otroligt bra och viktig denna förändring är för insatsförsvaret.

Anonym sa...
20 augusti 2008 11:28  

Vilken djävulskt bra och rolig jämförelse med historien och indelte män.
Tyvärr har våra politiker en förmåga att glömma historien allt som oftast.

Håller med om infon på nätet. Det har blivit inte bara mkt svårare att navigera runt, det har dessutom blivit sjukt mkt tråkigare information. samt var har alla bilder tagit vägen?
Bra jobbat mil.se....

Wiseman sa...
20 augusti 2008 11:50  

Tack Gus! Utan historia ingen framtid.

Tabby sa...
20 augusti 2008 13:32  

Jag tycker det är underbart att nån kom på idén att kassera alla Ak4or som inte är uppgraderade till Ak4B standard och därmed försvårar en eventuell upprustning. Hittills har alla "förbättringar" av försvarsmakten inneburit nedskärningar i klarttext och ingen direkt höjd kapacitet.

Man kan jämföra med Bundeswehr som bestämde sig föratt uppgradera sitt försvar till ett insatsförsvar fast istället för att skära ner på verksamheten så köpte man in 60st airbus A400M så deras armé snabbt och lätt kan sättas in i oroshärdar världen över.

Jag gillar Tyskarnas version av insatsförsvar bättre än våran.

Anonym sa...
20 augusti 2008 17:40  

En annan trevlig och långsiktig planering måste vara det förslaget att flygvapnet ska ha 60 plan. Om vi av någon anledning skulle behöva ny flygplan så tar det minst 18-24 månader att producera nytt, om vi har kvar yrkeskunnandet i produktionen. Fast om resten av försvaret var på R3 status så är det inte något problem. Resultatet blir iaf att vi inte kommer att kunna förstärka flygvapnet eller ersätta förluster vid konflikt.

Wiseman sa...
20 augusti 2008 18:08  

Det går nog i alla fall snabbare att bygga eller köpa nya, än att utbilda piloter för dem.

Anonym sa...
20 augusti 2008 18:25  

Hörde på Radion att Bjröklund (tycka vad man vill om mannen) vill eventuellt höja försöras budgeten, frågan är då, ska denna höjning i såfall rikta in sig på det nationella försvaret eller kasta dem i sjön på en doktrin (försvara Sverige i Afrika) som tydligen inte fungerade för Georgierna eller något annat land?

Wiseman sa...
20 augusti 2008 18:54  

Ja, jag läste precis om det i SvD. Det låter lovande! Jag hoppas att den senaste tidens händelser har fått folk att inse att fronten inte alltid går i Afrika.

Wiseman sa...
20 augusti 2008 18:54  

Ja, jag läste precis om det i SvD. Det låter lovande! Jag hoppas att den senaste tidens händelser har fått folk att inse att fronten inte alltid går i Afrika.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade