Frågetecknen kvarstår kring Saudi

Fortfarande återstår många frågetecken kring turerna i Saudihärvan. Det alltid lika läsvärda magasinet Fokus har i gårdagens nummer en mycket läsvärd artikel, Flykten från ansvaret, som bringar klarhet i något av bakgrunden till härvan.


Saudihärvan blir ett otacksamt arv för en ny försvarsminister. Det är nu 16 dagar sedan Sten Tolgfors avgick som försvarsminister och fortfarande har ingen ny försvarsminister utsetts. Denna fråga börjar bli ordentligt pinsam för Regeringen. Är det brist på frivilliga kandidater, brist på lämpliga kandidater eller en allmän oförmåga i Regeringen att komma överens om ett nytt namn?

Måhända är det så att man inväntar en allmän regeringsombildning för att toppa laget, såsom det beskrivits i media. Denna har varit omtalad att ske till hösten och det riksmötets öppnande och att inte ha en ordinarie försvarsminister under hela den tiden skulle vara oerhört märkligt. En annan faktor som kan inverka är framläggandet av vårbudgeten nästa vecka och vad den kan tänkas innehålla avseende försvaret.

Med Moderaterna som tongivande röst i Regeringen, kan man heller inte undvika att ställa frågan – är inte försvaret en viktigare fråga för Nya Moderaterna än så här?

7 kommentarer:

Anonym sa...
14 april 2012 12:43  

Försvaret är uppenbarligen en icke-fråga för såväl moderaterna, alliansen och större delen av den svenska befolkningen

Det verkar vara väldigt få som bryr sig - i alla fall nu när vi har inträtt i den eviga fredens tidevarv

Anonym sa...
14 april 2012 15:45  

Uppemot 20 procent av bränslet i Sverige kommer från Saudi. Ansvarsfull realpolitik så länge vi inte har egen olja eller andra alternativ.
Vad media borde intressera sig för är VEM och VARFÖR någon tipsar/lurar dem om diverse affärer inom svensk försvarsindustri just nu. Det finns en anledning.

Wiseman sa...
14 april 2012 15:55  

15.45:

Enligt Fokus och SCB har Sverige inte sedan 2001 importerat bränsle från Saudi-Arabien.

Du kan läsa mer hos Svenska Petroleum och Biodrivmedelsinstitutet. Ca hälften av importen kommer från Danmark och Norge, ca hälften från Ryssland och resterande från bl a Storbritannien, Venezuela och några andra länder.

Anonym sa...
14 april 2012 21:39  

Bättre att bida sin tid för att försöka få en Försvarsminister som är en långvarig lösning än en quick fix som kanske ej fullt ut kan hantera den nuvarande komplexa situationen som FM befinner sig i. Detta understryks ytterligare av att väljarna faktiskt ej bryr sig om detta i någon särskilt hög grad. Klassiskt bedömande,,,när måste beslut vara fattat på grund av yttre faktorer? Ja den största faktorn är väl när oppositionen, befolkningen eller den breda massan av ledarskribenter börjar att ana en oförmåga hos regeringen. Inte när försvarsintresserade bloggare eller SVD ledarskribenter anser det vara kritiskt.

Anonym sa...
15 april 2012 08:27  

Precis. Problem med beredskapen kan man skita i så länge inget händer. Så får man ta smällen efteråt istället, som i fallet med tsunamin. Nyheterna måste ju också få något att skriva om och uppröra sig över. Om den nya regimen tillåter det, i.o.f.s.... Det är bara vad väljarna bryr sig om idag som betyder något. Om de bryr sig om konsekvenserna av dagens beslut och blir förbannade imorgon drabbar förmodligen någon annan?

Anonym sa...
15 april 2012 09:20  

...och om konsekvenserna av dagens beslut drabbar någon annan, så kan det väl inte vara mitt ansvar? Det är väl någon annan som får se till att lösa problemen när de uppstår? Hur skulle jag kunna anses ansvarig för att hundratals svenskar drabbas av konsekvenserna av bristande beredskap när det inte är jag som sitter i regeringsställning? Ännu bättre om jag kan utnyttja eländet i opposition och beskylla sittande regering för konsekvenserna av mina tillkortakommanden. Vad är det om inte skönt politiskt hantverk? Att som politiker falla till föga för medias förenklade omvärldsbeskrivning är inte att välja bort ansvar, mandat och förtroende, utan en ren överlevnadshandling. Karriären måste säkerställas och vinnas steg för steg. Finns inget utrymme för långsiktighet utan kriget måste vinnas slag för slag. Då måste man kraftsamla sina resurser till slaget "här och nu". Inget vet vem som får bära hundhuvudet i regeringsställning imorgon, så vem bryr sig om morgondagens elände? Det gäller bara att kunna ducka ansvaret när några hundra svenskar råkat förolyckas eller blivit av med trygghet och försörjning. Vem bryr sig? Bara viktig om det är media som bryr sig. Att ha en plan och mediastrategi för vem som kan skuldbeläggas är viktigare än att försöka förebygga på bekostnad av politiska pluspoäng idag. Det är dagens poäng som vinner nästa val, vilket självklart är det överordnade målet för varje yrkespolitiker med självaktning.

Anonym sa...
15 april 2012 18:52  

Mig veterligen har de "nya" Moderaterna inte haft någon försvarsminister efter Odenberg. Hellre en tom ministerpost än en tom hylsa!

Och försvarspolitik är alldeles för dyrt att implementera, så någon sådan har de "nya" Moderaterna aldrig haft i sin budget.

Slutsats: Vi försvarsvänner är hänvisade till att rösta på något "gammalt" beprövat parti.

Flygsoldat 113 Bom

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade