I tider av fred...

"Gud och soldaten hedrar vi, när ofreden råder och de står oss bi. Men när fred råder och fyllda är faten, glömma vi Gud och föraktar soldaten"

Alf Henriksson


Detta citat gör sig än en gång påmint och denna gång på ett något oväntat ställe, nämligen i vårt västra grannland.

Flygbolaget Norwegian som är på stark frammarsch, utlyste tidigare i år en tävling om vilken norsk person som ska pryda fenan på ett av flygbolagets många nya flygplan. Flygbolagets modernaste flygplan pryds alla av en känd norsk personlighet, såsom t ex Fridtjof Nansen. Även en del svenskar har förärats en fena, t ex Selma Lagerlöf och Carl von Linné.

Ganska snabbt visade sig en av favoriterna i tävlingen vara Trond André Bolle, örlogskapten i norska Marinejegerkommandoen (norska kustjägarna). Bolle stupade sommaren 2010 i Afghanistan och blev 2011 den förste norrman som efter andra världskriget förärats Norges högsta militära utmärkelse, krigskorset med svärd med anledning av uppdrag under tidigare rotationer i Afghanistan. Tyvärr fick som sagt utdelningen ske postumt. Bolle är fortfarande en stark personlighet i Forsvaret och används bla som exempel i  ledarskapsutbildning.

Nu har dock Norwegian diskvalificerat Bolle från tävlingen, då han anses utgöra en säkerhetsrisk för företaget. Man verkar rädd att ett flygplan med Bolle på ska bli ett mål för terrorister, men förmodligen finns det också en viss affärsaspekt i det hela i en rädsla att stöta sig med kunder som är emot insatsen i Afghanistan.

För norska staten och Forsvaret blir det här snabbt en sak att hantera. Militär personal, försvarsvänner och veteraner i synnerhet reagerar starkt på en officer som stupat för sitt land ska sopas undan och benämnas som en säkerhetsrisk. Norska staten är också Norwegian största kund och Forsvaret har upphandlat sina flygresor med Norwegian. Samma sak gäller för övrigt i Sverige, där Norwegian vunnit Försvarsmaktens upphandling för 2012. En annan aspekt som ytterligare sänker Norwegian är att dess vd Björn Kjos är tidigare officer och stridspilot, varvid många hade högre förväntningar på bolaget än det nu aktuella agerandet.


Ole-Asbjørn Fauske som driver bloggen Observasjoner, varifrån inspirationen till detta inlägg kommer, lovar att under alla sina kommande resor med Norwegian vara en obekväm passagerare och fråga Norwegians personal varför inte Trond André Bolle kunde få ta plats bland Norwegians övriga hjältar.

Hela historien ger en bitter eftersmak. Officerare och soldater förväntas våga sina liv och vara beredda att betala det yttersta priset för sina land, men sedan vill man helst inte känna av dem. Att nu även Norge halkat så snett var oväntat.

VG, 2Db, SvD

19 kommentarer:

Anonym sa...
3 april 2012 10:50  

Sverige exporterar inte bara demokratiska ide'er utan även avundsjuka, Jantelagen och politisk korrekthet. Norge ligger för nära oss för att inte påverkas! /Martin F21

Ole-Asbjørn Fauske sa...
3 april 2012 10:54  

Takk for et godt blogginnlegg!

Men jeg vil gjerne kort presisere følgende:
Jeg kommer ikke til å bli en "obekväm passagerare" på mine reiser med Norwegian. Med et smil om munnen, og med vennlig røst, skal jeg stille mitt spørsmål om hvorfor Bolle ikke kunne bli avbildet på Norwegian.

Mvh,
Ole-A. Fauske

Anonym sa...
3 april 2012 11:12  

Martin: Ja, eller så är Norge ett land med en kultur som är väldigt lik vår?

Att vi en gång varit ett land och ligger grannar spelar självfallet in.

Wiseman sa...
3 april 2012 11:38  

Ole-Asbjörn:

Det förstår jag att du tänker göra. Med obekväm menas att du gör situationen obekväm för besättningen. De är förmodligen till stor del av samma åsikt som du, men tvingas försvara sin arbetsgivares val.

Kaj Karlsson sa...
3 april 2012 15:43  

Har inte otack alltid varit soldatens lott? När han en dag inser att han vill ha mer avpolletteras han utan vidare åtbörder.

För min del tror jag att det aldrig kommer att förändras, hur gärna vi än vill.

Anonym sa...
3 april 2012 17:53  

...halkat så snett...

Intressant att du uttrycker dig så W

Rachel Maddow kallar sin nya bok för Drift

http://www.youtube.com/watch?v=Y9xoM7TMiTA

I den beskriver hon hur det amerikanska försvaret "driftat" från att ha varit en folkangelägenhet till att bli expeditionsstyrkor som landets ledning kan skicka i krig var som helst utan att folket bryr sig särskilt mycket

Soldaterna i det amerikanska försvaret är inte längre "vanliga männsikor" med "vanliga jobb" när de är hemma - de åker på mission efter mission och "driftar" längre och längre ifrån "vanliga människor"

Intressanta reflektioner för länder med anställda soldater...

Anonym sa...
3 april 2012 18:28  

Kan hända, men Norge hade modet och sinnesnärvaron att sätta stopp för genderforskningen och kopplingen till den hysterin. Det finns inga bevis att det leder till någon effekt. Detta gäller även militära operationer! Är det någon som kan påvisa vilken effekt genderperspektivet VERKLIGEN ger ? Sverige har blivit "a laughing stock"! / Kevin

Anonym sa...
3 april 2012 18:36  

Men varför ska man låta "vanliga människor " utsätta sig för krigets fasor? Räcker det inte med att frivilliga och utvalda gör det, så slipper de som inte är lämpade för krig/strid att utsättas för det! Krig är ju inget normalt som någon ska behövas utsättas för! En fråga som jag har är att alla verkar utgå från att defaultläget i världen är fred och anomalin är krig! Tänk om det är tvärtom istället?Det vill säga krig och konflikt är normaltillståndet i vår värld. Det har ju alltid varit så ! Och året 2012 ska vi vara mer upplysta och klockare än tidigare, men allt påvisar ju helt tvärtom. Jag bara undrar / Erik

Anonym sa...
3 april 2012 20:14  

@ 18:36

Ja tänk om det kunde vara så att bara frivilliga och utvalda var de som behövde drabbas av krig och ofred och att de som inte är lämpade för krig/strid slipper om de inte vill...

Anonym sa...
3 april 2012 23:21  

@2014; så tänker Reinfeldt och Borg. Precis så-bara frivilliga-och dessutom med en tämligen klar bottennotering till lön.

Anonym sa...
3 april 2012 23:58  

Men nu förstår jag inte alls vad Wiseman menar. Om Norwegian menar att det skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk att sätta Bolles porträtt på planet, då är det väl så? Och säkerheten går väl alltid främst? Eller menar Wiseman mfl att man borde tumma på säkerhetstänkandet just denna gången, eftersom vi känner extra starkt för den stupade Bolle?

Det går att ifrågasätta relevansen i Norwegians resonemang, men jag antar att de har skickligt och kvalificerat folk inhyrt vars uppgift det är att göra just den här sortens bedömningar.

Så hur skall vi ha det - ett konsekvent analyserande av de mest långsökta säkerhetsrisker, eller ett undantag eftersom vi vill det så mycket just denna gång? Jag anar ett grumligt resonemang. Eller är det jag som inte kan tänka klart?

Avslutningsvis: Norwegian är ett flygbolag. Deras enda uppgift är att tjäna pengar, och det gör de genom att erbjuda säkra, bra och prisvärda resor, vilket leder till nöjda kunder. Deras jobb är inte att stryka försvarsvänner medhårs.

På en punkt har Wiseman rätt: han skall uttrycka sitt missnöje när han är ombord på Norwegians plan, dvs när han är deras kund. Vad alla andra på marken tycker är jag övertygad om att Norwegian struntar fullständigt i.

Anonym sa...
5 april 2012 07:39  

Aftonbladets granskning av polisen; nepotism, ja-sägande och att mobba kritiker återfinns till 100% även i Försvarsmakten.

Aftonbladet, börja granska Försvarsmakten-det är på precis samma sätt med att mobba kritisk personal i den förvaltningen.

Utsikterna att få en i bevis förd rättegång i Arbetsdomstolen där mobbning fälls är i praktiken obefintliga. Undersök!!!!

Anonym sa...
5 april 2012 16:01  

Max Manus har fått äran att pryda en stjärtfena. Det kanske dröjer 65 år innan det blir Trond André Bolles tur?

http://www.flickr.com/photos/jimmylwh/6614446103/

Anonym sa...
6 april 2012 19:45  

Kjos har ju beställt 200 nya flygplan, så det bör väl rimligtvis ta slut på berömda norrmän förr eller senare. För man vill väl inte pryda stjärtfenan med Vidkun Q eller?

Anonym sa...
7 april 2012 09:04  

Varför blev utrikesminster Bildt avsnoppad i Sarajevo? Finns grund för detta, att bl a en tidigare talesperson för Haag-tribunalen tycker det var magstarkt att Bildt var närvarande?

Det är kanske dags att syna korten, att syna vad Bildt, under FN-manteln, faktiskt GJORDE för att t ex upprätthålla en av FN´s grundläggande värderingar-deklarationen om de mänskliga rättigheterna-under sin til på Balkan.

På Bildts blogg är bilden en annan. Där är det "glass och ballonger-stämning" som redovisas kring besöket i Sarajevo häromdagen.

Här finns alltså en skillnad mellan Bildts egen version och vad samtida andra rollinnehavare anser.

Varöfr inte utreda detta? Här i Sverige behöver vi dessutom en tillnyktrad bild av vad platta och genomkorrumperade FN faktiskt förmår.

Ett annat exempel på detta är från 2004 i DR Kongo. Där höll en genomkorrumperad mycket högt uppsatt tjänsteman inom FN på att helt sabotera den sköra fredsprocess som fanns. Detta är i praktiken ännu helt okänt i Sverige.

Nagelfar Bildts roll under tiden som EU´s och FN´s höge representatnt på Balkan. Blundade Bildt för etnisk rensning?

Anonym sa...
7 april 2012 22:18  

@anonym 1828
Gender i Norge avbrutet?
Kanske på hemmaplan eftersom att de nu har gender advisors på utlandstjänst!

Anonym sa...
8 april 2012 10:43  

Signaturen Max gör en helt korrekt beskrivning. Norwegian gör sin säkerhetsbedömning och som passagerare är jag glad för det,.....Norwegians uppgift är att göra bra affärer, inget annat. Som fd officer och nu verksam i näringslivet gör jag samma bedömning.
Det finns säkerligen en rad nordiska hjältar från världskrigen att lyfta fram om man vill visa patriotism och solidartitet med de nordiska försvarsmakterna.

J.K Nilsson sa...
8 april 2012 12:19  

Jag får inte riktigt ihop hur man som medborgare väljer regering att föra utrikes, säkerhets och försvarspolitik men man vill inte stödja den förda politiken, det räcker tydligen med att anse att man betalar skatt så skall resten lösa sig men när man vill höja skatteuttaget..

J.K Nilsson

Unknown sa...
21 februari 2021 02:16  

Det är precis denna typen av resonemang och efterföljande handling som är bränsle åt terror. Det finns inte en person hur övertygad som helst som offrsr sitt ilv om man inte ser att man kan tjäna på det, läs högre saken. Vad är nästa sak som inye anses vara ok, vår flagga? Just det, den väcker ju även den anstöt hos vissa, vår yttrandefrihet, precis även den.. vår frihet, exakt nu är vi på tankespåret. Drt är oerhört viktigt att tänka ett steg längre och inte ge vika, inte för någon tuffhet utan för vår frihet den verkligt viktiga saken.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade