Urban CAS i Syrien

Via ständigt läsvärda flygbloggen The Aviationist får man tips om en amatörfilm från Syrien som visar en syrisk Mig-23 som fäller en ostyrd bromsad bomb mot staden Darayya. Enligt bloggens ägare bör bomben vara en 500 kg termobarisk bomb, men det får vara osagt. För lite visas för att identifiera den exakta modellen.

Vad man däremot kan säga är att det var händelser liknande denna i Libyen som påkallade en intervention från omvärlden med en flygförbudszon. Syrienfrågan är dock för delikat för att genomföra en liknande intervention, eftersom det skulle rubba hela det korthus som utgör stabiliteten i Mellanöstern. Får vi däremot se användning av syriska kemiska vapen alternativt att dessa riskerar att falla i Hizbollahs händer kommer att gå mycket snabbt till dess en internationell intervention inleds i syfte att neutralisera dessa vapen.


Sannolikt får en hel del civila sätta livet till bombräder liknande denna. Urban Close Air Support är något av de mest komplicerade uppdragtyper som kan genomföras av stridsflyg. Den urbana miljön gör det mycket svårt att skilja vad som är fiendeområde respektive eget och avsedd vapenverkan är svår att uppnå utan att skada tredje man, särskilt då höghus kan begränsa anfallsriktningar. Mig-23 saknar också alla de hjälpmedel för precisionsbekämpning som moderna västliga stridsflygplan har. En ostyrd bromsad bomb är också mindre lämplig för ändamålet.

17 kommentarer:

Magnus sa...
5 december 2012 19:08  

Varför bromsar man bomber?

Erik sa...
5 december 2012 22:06  

Magnus: För att kunna fälla dem från låg höjd och hinna undan, istället för att spränga sig själv i småbitar, eller i vart fall ta splitterskador.

KnownUnknowns sa...
6 december 2012 10:20  

@Wiseman: om icke önskvärda element får labbarna på Syriens MWD's kommer insatsen ske genom t ex JSOC och dylika specialstyrkor(Legion Etrengere?)?

Cornucopia? sa...
6 december 2012 10:58  

Verkar på något sätt praktiskt att vara muslim, baserat på olika filmer från Syrien.

Bli bombad av fienden - "allah akbar". Skjuta fienden "allah akbar". Bli beskjuten själv, "allah akbar". Filma ödelagda kvarter, "allah akbar". Avrätta fångade regimsoldater, "allah akbar".

Inte behöver man ett stort ordförråd iaf.

Unknown sa...
6 december 2012 13:16  

Tar inte piloten i Mig-23:an stora risker när han flyger så pass lågt? Det lär ju finnas X antal manpads i omlopp hos regimmotståndarna. Han släpper ju en del facklor och gör en manöver efter att ha släppt bomben men han är ju ett fett mål trots det.

Han borde ju kunna uppnå samma träffbild utan retardering på högre höjd eller har jag fel?


//JG

Sten-Erik Björling sa...
6 december 2012 14:33  

Frågan är när man får se likadan reaktioner från olika bloggar när Israel bombar civila och använder vit fosfor-ammunition mot delar av Gaza som innehåller stora mängder civila.

Var ni lika snabba så att reagera å civilisters vägnar?

Wiseman sa...
6 december 2012 20:23  

Johan Grön:

Ja, det är en stor risk. Farten verkar förhållandevis låg, liksom dykvinkel och tiden han vistas inom envelopen för MANPADS.

Träffbilden lär inte bli bättre på högre höjder, men den är illa nog som det är redan på den höjden och med den profilen. Retarderade bomber är gjorda för låghöjdsanfall i hastigheter strax under ljudhastighet.

Wiseman sa...
6 december 2012 20:27  

Sten-Erik:

Förvisso. Dock har israelerna mycket goda möjligheter till såväl underrättelsetjänst, spaning som precisionsbekämpning (Gripens system är israeliska) och lär därtill använda sig av dem.

Inlägget syftade egentligen till att visa på hur konfliktens intensitet ökat och att det ändå lär dröja innan det blir något internationellt ingripande. Så lär även vara fallet när det handlar om Israel och Gaza. Märk dock väl att Hamas är än värre kålsupare än israelerna vad avser brott mot folkrätten.

Sten-Erik Björling sa...
7 december 2012 07:27  

"Märk dock väl att Hamas är än värre kålsupare än israelerna vad avser brott mot folkrätten."

Denna mening gör mig ytterst betänksam då det indikerar en klar historielöshet och okunskap samt att mekanismer för kraftfull indoktrinering har fått verka utan korrigering genom fakta.

Wiseman - du bör läsa på och inte bara använda "godkända" större mediakanaler för underlag för dina analyser.

Sten-Erik Björling

Wiseman sa...
7 december 2012 08:19  

Sten-Erik:

Oklart vad som menas med större godkända mediakanaler. Al Jazeera har tidigare haft den i mitt tycke bästa och mest opartiska täckningen av konflikterna Gaza/Israel.

Vadan då detta påstående om Hamas? Hamas grundar sin krigföring på användande av terrordåd mot civila mål i Israel (när slog man till mot en militär anläggning senast?) och urskiljningslös beskjutning med vapen utan någon som helst precision mot civila områden i Israel samtidigt som man gömmer sig bakom sin egen befolkning, väl medveten om att den kommer att drabbas. En egen befolkning som man därtill behandlar på ett sätt som inte står någon av de större diktatorerna efter med offentliga summariska avrättningar och tortyr.

Ja, jag anser Hamas vara värre kålsupare än Israel som ju faktiskt på senare år lyckats hålla en någorlunda normal relation till den palestinska statsbildningen på Västbanken, trots bosättningsfrågan.

patrik sa...
7 december 2012 08:24  

Sten-Erik:
Genom "beprövad erfarenhet" har Israel inte råd att visa svaghet. Varje tecken på svaghet kommer hänsynslöst att utnyttjas av Hamas och därmed Iran. Vi skall inte heller tro att de fredliga förhållandena mellan Israel och dess övriga "arvfiender" Syrien och Egypten bygger på genuint brödraskap...

Det finns också en skillnad i de militära insatserna i Gaza. Hamas riktar AVSIKTLIGT sina raketer mot civilbefolkningen. Israel bekämpar kombattanter som avsiktligt utnyttjar Gazaiska civila.

F ö är det skillnad på muslimsk/Hamasisk och retorik. Vem som använder uttryck som "slakta de otrogna hundarna", "skära halsen av", "utrota", "utradera från kartan/jordens yta" m fl, kräver inte någon större forskningsinsats för att klarlägga.

Patrik Lander

Sten-Erik Björling sa...
7 december 2012 09:17  

Hmm...

"Oklart vad som menas med större godkända mediakanaler. Al Jazeera har tidigare haft den i mitt tycke bästa och mest opartiska täckningen av konflikterna Gaza/Israel."

Al Jazeera är en mediekanal för MI6 och engelsk / amerikansk underrättelsetjänst. RT är en bättre källa i många fall.

"Hamas grundar sin krigföring på användande av terrordåd mot civila mål i Israel (när slog man till mot en militär anläggning senast?) och urskiljningslös beskjutning med vapen utan någon som helst precision mot civila områden i Israel samtidigt som man gömmer sig bakom sin egen befolkning,"

Behöver jag ens nämna Jenin eller attackerna mot Gaza en gång till för att totalt destruera detta argument för försvar av Israels agerande?

"En egen befolkning som man därtill behandlar på ett sätt som inte står någon av de större diktatorerna efter med offentliga summariska avrättningar och tortyr."

Hamas valdes till makten via demokratiska val som godkändes av internationella observatörer. Israel är inte den enda demokratin i området. Att sedan externa parter inte vill godkänna resultatet är en annan sak.

Vad gäller tortyr - israeliska soldaters agerade vid konfrontation med civila och hantering av en del politiska fångar räknas även det som tortyr. Summariska avrättningar - vad kan man då säga om israels drönarbombningar av motståndare till priset av många civilisters liv?

Sten-Erik Björling sa...
7 december 2012 09:23  

Hmm 2....

"Ja, jag anser Hamas vara värre kålsupare än Israel som ju faktiskt på senare år lyckats hålla en någorlunda normal relation till den palestinska statsbildningen på Västbanken, trots bosättningsfrågan."

En av de viktigaste brotten är bosättningarna - de används för att besätta värdefulla odlingsresurser på västbanken och för att låsa in de sötvattenreserver som finns där - utan dessa skulle Israel inte klara sin renvattenförsörjning. Färskvattenaccess är även en av huvudorsakerna till Israels attacker mot södra Libanon tillsammans med det faktum att man vill lägga beslag på de olje- och gasresurser som finns utanför kusten till Gaza och Libanon. Israel plundrar idag de gasresurser som tillhör Gazas ekonomiska zon och förädlar denna gas i anläggningar i Negev-öknen. Om Palestina skulle bli en egen stat med egen kontroll över dessa resurser så skulle de bli en per capita rikaste länderna i regionen. Samtidigt som Israel skulle få avsevärt större ekonomiska problem än idag.

Det handlar inte om rätt sedan tusentals år tillbaka (vilket inte stämmer) utan om ren plundring. Israel vill återinföra stor-israel som inbegriper alla länder i regionen.

Läs på bättre...

Sten-Erik Björling

Unknown sa...
7 december 2012 14:36  

RT!? - Ja alla vet ju hur opartisk och oberoende rysk media är.

Al Jazeera = MI6&CIA!? Ja precis

Jenin!? = Ja, 3000 döda, eller ja 500 eller ja, ca 50 vilka av ca 90% beväpnade. "The Boston Globe: Following extensive interviews with “civilians and fighters” in Jenin “none reported seeing large numbers of civilians killed.” On the other hand, referring to the deaths of Israeli soldiers in Jenin, Abdel Rahman Sa’adi, an “Islamic Jihad grenade-thrower”, told the Globe “This was a massacre of the Jews, not of us.”"

"Hamas valdes till makten via demokratiska val som godkändes av internationella observatörer." -Jamendåså, då är det ju helt OK med summariska avrättningar och tortyr. Då borde ju inte Israel kritiseras för övergrepp, dess regering är ju också demokratiskt vald...

"Israel vill återinföra stor-israel som inbegriper alla länder i regionen." !? - Ja, det är klart alla erövringskrig de startat sedan 1948 bevisar väl det, eller. Allt medan HAMAS öppet deklarerar att de vill kasta ut judarna i havet och avsluta Israel som statsbildning.

Någon som inte förmår dra rakare linjer än så mellan olika punkter behöver man kanske inte ta på jättestort allvar i framtiden. Stor humor sedan när andra uppmanas läsa på. Var då? Någon snärtigt oberoende islamistsite eller palestinaaktivismbloggen kanske?

Anonym sa...
7 december 2012 16:09  

@Björling

"Israel vill återinföra stor-israel som inbegriper alla länder i regionen."

Återinföra. När rådde stor-Israel senast?

"Läs på bättre..."

Gärna det.

Sten-Erik Björling sa...
8 december 2012 14:32  

Får be om ursäkt, var lite snabb på tangenterna senast - så går det när man arbetar mobilt med iPad.

Det jag avsåg var återupprättandet av tankarna kring Stor-Israel.

En liten länk...

http://www.siasat.pk/forum/showthread.php?57936-Israeli-10-agora-coin-with-the-alleged-map-of-Greater-Israel

Detta är bara ett exempel på vad religiös galenskap kan ställa till med. Notera att de ultrakonservativa judarna i Israel har stor makt eftersom de oftast kan påverka opinioner ytterst kraftfullt. Dessa religiöst ultrakonservativa förespråkar även total genocid av Palestinier baserade på bibeltexter kring genocidet av Malakiterna - detta inbegriper utrotning av alla inklusive barn och kvinnor. Så vad avser texter från Hamas mest extrema del så måste man även se på vad deras motsvarigheter i regionen har för inriktning.

Extremerna inom både Palestinier och Israeler måste begränsas kraftigt - tyvärr så slår Israel ut de som är moderata inom Hamas (den senaste ledaren som slogs ut var den som ansågs vara mest moderat och öppen för förhandling, vilket innebär att det finns intressen inom Israel för att motarbeta fredliga lösningar).

Förtryck är förtryck oavsett vem som utför detta förtryck, tortyr är tortyr oavsett vem som gör den, mord är mord oavsett om det är militärer eller civila, Palestinier eller Israeler. Så länge som omvärlden resonerar i termer om relativitet i dessa sammahang så kommer inte fredsprocesserna framåt.

Sten-Erik Björling sa...
8 december 2012 14:34  

Bibeln om massmorden på Malakiter som ultrakonservativa använder för att motivera genocid på civila Palestiner, barn och kvinnor obeaktat.

http://www.openbible.info/topics/genocide

Det är dags att fördöma angrepp mot civila oavsett vem som utför dem. Angrepp mot civila är inte "collateral damage" - det är mord.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade