De lever!?

Aftonbladets debattsida gästas idag av Arme- och Marininspektörerna som önskar mer uppskattning för soldaterna i Utlandsstyrkan. Vem gör inte det? Framförallt, vem i Försvaret önskar inte mer uppskattning överhuvudtaget. Vem bland de anställda (säkert också en del vanliga försvarsintresserade människor) har inte önskat att inspektörerna och även andra chefer i toppskiktet hade trätt fram i debatten långt tidigare med det man nu bara antyder i artikeln:

Hur ofta har vi inte hört ”Försvarsmakten kan inte hantera pengar”, ”Försvarsmakten har ju alltid kostat 40 miljarder och ändå blir det mindre kvar”. Både 2006 och 2007 fick Försvarsmakten högs-ta betyg av Ekonomistyrningsverket! Alla vet att 40 miljarder i dag inte är lika med 40 miljarder 1980. Exempelvis kunde vi köpa 20 liter bensin för 40 kr 1980 medan vi i dag får 3,5 liter för samma summa. I slutet av 1970-talet betalade Sverige 3,1 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till Försvarsmakten för att upprätthålla relevant beredskap och säkerhet. I dag får Försvarsmakten 1,3 procent av BNP för att lösa tilldelade uppgifter.

Det har ju i vanlig ordning varit pinsamt tyst från försvarsledningens sida i vinterns försvars- och budgetdebatt. Man har ju undrat om de överhuvudtaget lever. Tacka vet jag Öv 1 Ulf Henricsson som också i förra numret (2/2008 s 17) av Officerstidningen undrade var alla officerare ("uppkäftiga majorer")tagit vägen i försvarsdebatten. Henricsson har aldrig vänt kappan efter vinden och alltid stått upp för vad han tror på men så blev han ju aldrig general heller. Tyvärr har officerskåren alltid varit feg när det gäller att säga vad man tycker så fort man hamnar utanför sin primärgrupp. Högt i tak på pappret, är ett sätt att säga det.

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade