Återigen lysande jobb av SvD

Vill man försöka följa vad som händer i försvars- och säkerhetspolitiken ska man läsa SvD. Många minns säkert de raka frågorna runt FB 04, när försvarsministern inte kunde svara på hur stort Försvaret skulle vara efteråt.

Idag kan man läsa om turerna runt insatsen i Tchad. Detta har i vanlig ordning blivit en segdragen process, där man som vanligt nästan får skämmas för att vara svensk.

Som jag nämnt tidigare var det ytterst nära att NBG skickades redan under senhösten men detta ställdes in. Hade insatsen blivit av hade nog aldrig rebellarmens vinteroffensiv nått så långt. Av SvD idag verkar det som om den nye försvarsministern överhuvudtaget är mycket negativ till en insats i Tchad, så det verkar ju troligt att rigor mortis inträdde vid tiden runt försvarsministerskiftet i september.

Det är mycket intressant att läsa om spelet mellan UD och Försvarsdepartementet och ministrarna. Likaså får man bekräftelse på att Tolgfors sitter på sin plats av en anledning - att vara Borgs förlängda arm.

Då är det intressant att veta att det just nu finns uppgifter som Försvarsmakten och aktuell försvarsgren sagt nej till i flera omgångar eftersom man inte har pengar att genomföra uppgifterna och anser att detta dessutom kommer att stjäla för mycket resurser från övrig, redan snöpt verksamhet. Nu har försvarsdepartementet gått in och satt sig över Försvarsmaktens beslut på området - uppgiften skall lösas. Det blir nog läge att återkomma till detta senare.

Hur kommer då nästa års verksamhet att se ut? Tja... 6000 värnpliktiga. Det är nästan två vpl per yrkesofficer. Förmodligen blir också nästa år året då man börjar stryka förmågor, t ex luftvärn, ubåtar, stridsvagnar eller något annat för att "spara pengar". Att det sedan skulle bli någon verklig besparing finns det ingen som tror, men det låter ju bra för den oinvigde.

En sak står fullständigt klar: Även om Försvaret endast består av ett kompani Strf 90, en Visby-korvett och en JAS-division kommer det att kosta närmare 40 mdr.

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade